Oscary 2015
(22-01-2015, 01:28)Lawrence napisał(a): Choć nie ze wszystkimi jego wyborami się zgadzam, z niektórymi bardzo. To poniekąd miewam podobny styl myślenia. Tak też, OK.

[Obrazek: 10931101_750416378375392_797476416542493...e=555CCFF1]

O Interstellar i Nolanie to po seansie widziałem, że Akademia jest na tyle mądra by olac ten film.

Odpowiedz
IMHO największy skandal tegorocznych Oscarów to brak nominacji dla Gyllenhaala, szczególnie że dostał ją niewiele wyrastający ponad przeciętność Cumberbatch. Redmayne i Cooper też wydają mi się dość kontrowersyjny, choć Snajpera i Teorii wszystkiego jeszcze nie widziałem.

Odpowiedz
Z tego Lawrence'owego obrazka szkoda tylko Gyllenhaala. Resztę można by było 'zaorać'.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Myślałem, że będzie nudno i Boyhood pewnie zmierza po Oscary, a tu nagle Birdman zdobywa nagrodę Gildii Producentów i poważnie miesza w stawce.

Odpowiedz
(17-01-2015, 12:46)Capt. Nascimento napisał(a): Najpierw jakiś czarny musi zasłużyć na nominację...

Niech Idris Elba, Samuel el Jackson, Denzel Washington, Sam Whitaker, Jamie Foxx, Will Smith, Morgan "autopilot" Freeman, Laurence Fishburne, Viola Davis, Lupita Nyongo i tak dalej wezmą się do roboty najpierw...
Tak się grzecznie dopierd***, bo w sumie każdy ze wspomnianych gra ZAWSZE tak samo. Nie tylko Freeman - Jak oglądam stare filmy ze Smithem, to widzę po prostu Smitha (fakt, że w 3 filmach zmienił swój image, co akurat potem mu zostało). Fishburne jest zawsze Fishburnem, Foxx Foxxem, a Denzel Denzelem... Czasami myślę, że to kreacje lepiej do nich są dopasowane niż oni do roli.
loading podpis...

Odpowiedz
Keaton może obejśc się smakiem Oscara. Redmayne wygrywa nagrody Gildii Aktorów...

Odpowiedz
Martinipl napisał(a):Tak się grzecznie dopierd***, bo w sumie każdy ze wspomnianych gra ZAWSZE tak samo. Nie tylko Freeman - Jak oglądam stare filmy ze Smithem, to widzę po prostu Smitha (fakt, że w 3 filmach zmienił swój image, co akurat potem mu zostało). Fishburne jest zawsze Fishburnem, Foxx Foxxem, a Denzel Denzelem... Czasami myślę, że to kreacje lepiej do nich są dopasowane niż oni do roli.

U Freemana rzuca się to najbardziej w oczy bo ma najwięcej ról i we wszystkich jest tak bardzo specyficznie Morgano Freemanowy. :D
Nieważne czy gra detektywa, zwykłego gościa czy samego Boga.

Co do Fishburne'a to nie widziałem go w bardzo wielu filmach (albo miał takie epizody / daleki plan że nie pamiętam), ale np w Rzecze Tajemnic, Matrixie, czy Hannibalu ma dość różne role.

Samuel el Jackson - Pulp Fiction, Star Wars, Django, Szklana Pułapka 3... wiadomo że Jackson najlepszy jest tam gdzie ma dużo darcia japy i ciśnięcia wszystkich dookoła dobrymi tekstami, ale miał parę różnych ról.

A Idris Elba lol, przecież on ma różne role.

Piczympoom napisał(a):Keaton może obejśc się smakiem Oscara. Redmayne wygrywa nagrody Gildii Aktorów...

A to ma AŻ TAK decydujące znaczenie przy Oscarach?

Odpowiedz
Juz sa podane kursy na filmy :) wiec mozna poszalec

Boyhood od 1,6,-1,7
Birdman 2,10-2,20
Selma 100
The Imitation Game 100
Whiplash 100
American Sniper 40-50
The Theory of Everything 100
The Grand Budapest Hotel 30-40

Odpowiedz
Redmayne faworytem buków do Oscara.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Nic dziwnego, skoro zgarnął zarówno Globa, jak i Nagrodę Gildii. Szkoda, bo wolałbym Keatona, albo od biedy Carella.

Odpowiedz
Ostatnim aktorem, który wygrał statuetkę SAG i przegrał Oscara był Daniel Day-Lewis w 2002 roku za Gangs of New York. Zgarniał wtedy wszystkie nagrody na zmianę z Nicholsonem (About Schmidt), a nagrodę Akademii sprzątnął im sprzed nosa Brody za Pianistę. Jeśli sytuacja miałaby się w tym roku powtórzyć, to nie skreślałbym jeszcze Coopera. Koleś jest na fali, trzecia nominacja z rzędu i znakomite recenzje na Broadwayu za The Elephant Mana.

Odpowiedz
Kurwa, jeśli wygra Redmayne, to znowu nagrodzą typa, który po prostu bardzo dokładnie udawał kogoś naprawdę żyjącego (w dodatku geniusza pokonującego wielkie trudności, więc już w ogóle oskarowe propsy razu milion). A to nudna rola, zresztą nudna jak cały film.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Cytat:największy skandal tegorocznych Oscarów to brak nominacji dla Gyllenhaala

Zbyt biały na nominację :)

Odpowiedz
Gyllenhaal nie jest bialy, jest zbyt przezroczysty :)

Odpowiedz
Ta sytuacja bardzo przypomina tą z Rourkiem, gdy zgarnął Baftę i Globa za "Zapasnika" a Oscara i SAG zdobył Penn za "Milka". I mam duże przeczucia, że tak się właśnie stanie. Jutro idę na "Teorię..." i będę mógł ocenic grę Redmayne'a ale przeczuwam, że będe zachwycony i tego Oscara naprawdę on zgarnie.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
No nie wiem Pitero. Sean Penn to jednak Sean Penn i w "Milku" był naprawdę dobry. Choć moim zdaniem nagroda należała się Rourke'owi jak psu buda.

W każdym razie argument "Stephen Hawking" mnie nie przekonuje, w roku w którym za konkurencję ma Alana Turinga i legendarnego amerykańskiego snajpera, a w dodatku sam Martin Luther King nie dostał nawet nominacji.

Mam dwa pytania - do osób które są na bieżąco z sytuacją Oscarową i tym kto jest uznawany za faworyta. W moim rozumowaniu jeśli chodzi o best picture wygląda to tak:

O ile mi wiadomo, faworytami są Birdman i Boyhood (z lekkim wskazaniem na film Linklatera).

Trzecim w kolejności ale ze zdecydowanie mniejszymi szansami jest Grand Budapest Hotel.

Czwarty chyba Selma - ulubiony temat Ameryki czyli rasizm, opowiadający w dodatku o Martinie Lutherze Kingu... Pominięty w pozostałych kategoriach i Akademia może zechcieć w ramach "przeprosin" za to dać mu statuetkę za best picture. Małe szanse, ale bym go nie skreślał.

Piąty Whiplash z naprawdę małymi szansami. Film emocjonalny z prostym przesłaniem o spełnianiu marzeń - o tyle go pod kątem statuetki nie skreślam (choć jak dla mnie zasługuje najbardziej). Z drugiej strony ma niski budżet, mniejszą kampanię promocyjną i jest debiutem Damiena Chazelle'a. A debiutanci bardzo rzadko dostają statuetkę.

Pozostaje film który według wszelkich zasad logiki powinien mieć zerowe szanse, ale niektórzy właśnie dla niego przewidują statuetkę... czyli Teoria Wszystkiego. Czyli płaczliwy melodramat półdokumentalny o Stephenie Hawkingu, stworzony bardziej pod kątem zdobycia Oscara niż dla widza.

Foxcatcher jak dla mnie ma praktycznie zerowe szanse. Nie wywołuje emocji, trudny w odbiorze i porusza ciężką tematykę, opinie krytyków są stonowane i nagrody w pozostałych festiwalach również go omijają.
No i abstrahując od wszystkiego, po prostu jest za słaby - już sama nominacja jest cudem.
Podobnie American Sniper i Imitation Game - które akurat mają idealną pod kątem Oscara tematykę, ale są zdecydowanie za słabe.

I drugie pytanie - apropo aktora drugoplanowego. Przyjąłem za pewnik, że Simmons wygra, ale teraz mnie naszło... jak z Duvallem? Zdaje mi się że rola conajwyżej solidna i szans nie ma, ale głowy nie dam.

Odpowiedz
(31-01-2015, 17:07)Capt. Nascimento napisał(a): No nie wiem Pitero. Sean Penn to jednak Sean Penn i w "Milku" był naprawdę dobry.

Ale tam grał geja, który zostaje zastrzelony. Jakby grał uber madafakę konfederackiego, który forsuje posiadanie broni <Mental mode on> i bije kobiety, wtedy pewnie nie byłoby nawet nominacji.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Kategorie drugoplanowe + najlepsza aktorka są już zaklepane i akademia może w ciemno grawerować już nazwiska Moore, Arquette i Simmons na statuetkach. Co do filmu to faworytem wciąż jest Boyhood. Birdman jest drugi w kolejce, ale już raczej za daleko, żeby podgonić. Dalej z wirtualnymi szansami GBH, Whiplash, Selma i American Sniper. Imitation Game wygląda teoretycznie mocno bo ma aż 8 nominacji, ale podejrzewam, że skończy bez statuetek, ewentualnie jedną za scenariusz, ale tu wciąż obstawiam Whiplash.

Odpowiedz
Byłem dzisiaj na "Teorii wszystkiego" i pewnie to zabrzmi banalnie ale Redmayne w moim odczuciu naprawde zasługuje na tego Oscara, jest wprost rewelacyjny, po prostu stał się Hawkingiem, można stawiać go na równi z Day-Lewisem za "Moja lewa stopą" oraz Dawidem Ogrodnikiem w "Chce się żyć". Bardzo dobra jest również Felicity Jones w roli żony Hawkinga.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon