Oscary 2016
Racja, sorry pomyliłem się, to była faktycznie tylko nominacja :) Co nie zmienia zasadniczego sensu ciekawostki, że podówczas raczej nie doceniono muzyki z "Coś" a dziś dostał za nią (przynajmniej częściowo) Oscara ;)
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz

śmieszny kolo - może za rok KMF :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:7. Nie wiem kto uczynił Anię Wendzikowską autorytetem i ekspertem w dziedzinie kinematografii? To właśnie ona sprawiła bowiem, że oscarowe studio w Canal + stało na żenująco niskim poziomie

Nie jest taka zła. Wydała fajną książkę, prowadzi dla TVN wywiady z gwiazdami (wszyscy jej rozmówcy bardzo ją chwalą, co zresztą nie jest dziwne, bo zadaje dobre, niesztampowe pytania). Nie wiem jak wypadła w studio, ale złego słowa o niej nie mogę powiedzieć.

Odpowiedz
ja mogę nawet dorzucić dobre słowo za rolę w show, wspominałem za dzieciaka jej krótki występ bardzo miło ;)

a nie wszyscy rozmówcy ją chyba chwalą, sigourney weaver?

Odpowiedz
@Arahan, w studio wypadłą gorzej niź źle. Nie znam jej z innych występów/wywiadów itp związanych z tematyką kina, ale no w tym studio canal+ było tragicznie ;<
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Z Anną Wendzikowską jest trochę ten problem, że z jednej strony fajnie przeprowadza te wywiady na luźnej atmosferze, tylko że jej dobrze wychodzi typowy small-talk. Zapytać o Polskę, polskie dziewczyny, o synka, córeczkę, pogodę w L.A. i takie tam. Gorzej wszystko wychodzi jeżeli chodzi o jakąś dogłębniejszą analizę filmu, danej roli itd. Wtedy niestety trochę się rozkłada i już nawet nie chodzi o słynny motyw z Grotowskim.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Dla potrzeb innego forum robiłem zestawienie najlepszych filmów wygrywających w głównej kategorii w XXI wieku. Skończyło się na tym, że dosłownie policzyłem osoby o innym niż biały kolorze skóry nominowane w najbardziej reprezentatywnych kategoriach, reżyserskiej i aktorskich. Wiecie co wyszło? Akademia nominowała takie osoby 54 razy w ciągu ostatnich 15 lat. 54 razy. Przecież to jebany las ludzi :)

Odpowiedz
Zaraz powiesz, że skoro co roku było 20 nominowanych aktorów i 5 reżyserów, to 54 razy nie robią wrażenia, na co ja Ci odpowiem, że są różne rozdania i absolutnie nie odczuwam potrzeby jakiejkolwiek procentowej różnorodności rasowej wśród osób wygrywających konkurs. Na to Ty odpowiesz mi pewnie, że żyjemy w 2016 roku, a nagrody powinny odzwierciedlać przekrój amerykańskiego społeczeństwa, a Ryan Coogler to młody Bóg reżyserii. No może nie wszystko z tego powiesz, ale wyczuwam podchwytliwe pytanie :)

Odpowiedz
Drugi rok z rzędu (niezasłużenie moim zdaniem) Oscara za reżyserię nie dostał biały! Krytykujący Oscary chyba o tym zapominają.

Drugi rok z rzędu Oscara za najlepszy film roku dostaje film z udziałem Michaela Keatona. Good for him.

Odpowiedz
Czwarty rok z rzędu, przed Alejandro wygrywali Alfonso Cuaron i Ang Lee. O absurdach całej tej afery napisano już wiele i sam porzuciłbym temat, ale amerykańskie portale filmowe żyją już tylko "różnorodnością" i procentowymi miernikami, co niezwykle mnie irytuje.

Odpowiedz
Spoko, akurat Ciebie mam za ogarniętego lewaka :) Niestety nie robiłem żadnych notatek. Całkiem sporo, Viola Davis, Denzel, Morgan, Jamie Foxx łapali się przecież nawet po dwa razy. O Terrencie Howardzie czy Djimonie Honsou wśród nominowanych zapomnieli już chyba nawet ich agenci.

Jeśli policzysz nie liczbę wyróżnień a liczbę osób to wynik wyjdzie pewnie jeszcze ciekawszy i bardziej zawstydzający dla #oscars so white. W końcu odpadnie przecież kilka nominacji ulubieńców Akademii ostatnich lat w rodzaju Amy Adams, Leo, czy Bradleya Coopera, a zostaną przebłyski w postaci Bilchira, Wells, Whitakera czy Octavii Spencer.

Odpowiedz
(06-03-2016, 22:39)Juby napisał(a): Drugi rok z rzędu (niezasłużenie moim zdaniem) Oscara za reżyserię nie dostał biały!
Dostał. Według Nich ludzie są albo biali, albo czarni.

Odpowiedz
(06-03-2016, 22:39)Juby napisał(a): Drugi rok z rzędu (niezasłużenie moim zdaniem) Oscara za reżyserię nie dostał biały! Krytykujący Oscary chyba o tym zapominają.

W jakim ty świecie żyjesz Juby?
Przecież powszechnie wiadomo, że na świecie są czarni i nie-czerni. Z czego logiczne, że jak ktoś jest nie-czarny, to musi być biały.

Weź takiego Jeta Li? Czarny? No nie. Toż to jasne jest, że biały. AGI, Cuaron czy Lee to też białasy.
Widzicie jaki dziad bielutki jest:
#OscarsSoWhite :>
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(29-02-2016, 16:18)Capt. Nascimento napisał(a): Shamar wybacz ale jakie głupoty piszesz. :) W "Hateful 8" Tarantino użył jednego utworu Morricone z "The Thing", tzn. "Beastiality".

ORYGINALNY soundtrack do "Hateful 8" jest fantastyczny a ten utwór wygrywa wszystko - i to właśnie nim wygrał statuetkę (sorry za 3h wersję, ale YT usunął te normalne):

IMDB mówi co innego ->

3 utwory z "The Thing" i 1 z "Egzorcysty II"
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
O, no patrz, przeoczyłem "Eternity". Choć to nie jest nawet w połowie tak flagowy kawałek jak "Beastiality". Z kolei "Despair" to typowy soundtrackowy zapychacz.

Oryginalna muzyka Morricone w "Hateful Eight" liczy 17 utworów, z czego wariacje "Overture" to po prostu mistrzostwo. A reszta jest też solidna.

No i soundtrack soundtrackiem, Tarantino zawsze miał słabość do muzyki Morricone (od razu przypomina się "L'arena" z filmu "Il Mercenario" użyta w "Kill Billu"). Ale to, że reżyserowi zachciało się skorzystać z tego, kto jest kompozytorem soundtracku, niekoniecznie odbiera oryginalności reszcie. :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon