Oscary 2016
http://www.hollywoodreporter.com/news/actor-david-oyelowo-slams-academy-857045

Cytat:We have a situation whereby currently the biggest movie in the world and of all time [Star Wars: The Force Awakens] is led by a black man. That film was knocked off the top spot this weekend by a film led by two black men, Ride Along 2. The biggest TV show on the planet is led by black people, Empire.”

Najbardziej rozwaliło mnie to o tym serialu XD
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
the biggest movie in the world and of all time [Star Wars: The Force Awakens] is led by a black man

Hit wszech czasów, owszem, ale tylko w USA, a pisanie "led by black man" to też spore nadużycie, bo Finn nie jest głównym bohaterem, tylko Rey.

Natomiast jeśli chodzi o nominacje, to jak dla mnie zasłużył na nią Sam L. Jackson i - mimo że to jedyna rola z tej kategorii jaką widziałem - zastąpiłbym nim Matta Damona, czyli, delikatnie mówiąc, nominację-nieporozumiene.

Odpowiedz
Samuel L. Jackson niczego nie zagrał co by zasługiwało moim zdaniem na wyróżnienie nominacją, tak samo oczywiście jak Matt Damon, to już bardziej Michael B. Jordan zasłużył.

W ogóle dla mnie Hateful Eight to zawód, ale to temat na inną okazję.

Odpowiedz
Nie ogarniam skąd te propsy dla M. B. Jordana. Był poprawny w Creedzie, ale nic poza tym.

Odpowiedz
To fakt, ale widać, że się starał, z kolei w w Hatefeul Eight jest jedna rola warta oscara i to za rolę kobiecą :P

Odpowiedz
(19-01-2016, 14:51)Grievous napisał(a): Nie ogarniam skąd te propsy dla M. B. Jordana. Był poprawny w Creedzie, ale nic poza tym.

widziałem dobre raczej oceny jego występu, więc o nim wspomniałem, ale sam jeszcze nie oglądałem creeda. pisałem tylko o możliwościach za które mógłby ktoś czarny dostać nominację ;)

Odpowiedz
OK, to już się robi coraz ciekawsze:

[Obrazek: 12479189_890399154414145_2040688187_n.jpg]

Czy to przypadkiem nie jest osoba, która 2 lata temu zdobyła Oscara?

W sumie sam się zastanawiam, czy za rok Akademia się ugnie, czy też może niektóre osoby w branży strzelą focha. Gdyż w sumie czy to całe narzekanie i użalanie się to nie jest trochę podcinanie gałęzi na której się siedzi?
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Clooney i Michael Moore się dołączają :)

https://www.yahoo.com/movies/george-clooney-white-oscars-moving-wrong-direction-exclusive-181739690.html
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Wiadomo, niczego madrego nie mowia. Najmadrzejsza jest wypowiedz Stacey Dash w wideo pod tekstem, ktora Internet wlasnie pożera i wyzywa od "House niggers".

Odpowiedz
Przy tym całym bojkocie i tej całej aferze to w sumie nawet trochę mi się żal zrobiło tych wszystkich nominowanych. Gdyż nagle Ci wszyscy aktorzy i aktorki i ludzie z branży mają czuć się gorzej? Tym bardziej uważam to za wyjątkowo nieeleganckie, gdyż z tym całym bojkotem i aferą, to niektórzy w pewnym sensie uważaj, że Ci nominowani na te nagrody nie zasłużyli. A więc podważają ich umiejętności i wykonaną pracę.
Już pomijając, że pewnie umiejętnie obrzydzili im te nagrody.

Plus przy następnych nagrodach, jak wygra ktoś ciemnoskóry to raczej od razu będzie się myślało o kolorze skóry, a nie o prawdziwych umiejętnościach aktorskich. A więc i tutaj raczej osiągnięty zostanie przeciwny efekt, gdyż zamiast uznania, może pojawić się jeszcze większa niechęć.

I ciekawi mnie też na samą sytuację w branży, gdyż nie wiem, czy teraz aż tak wielu chciałoby razem grać z Jadą Pinkett Smith, czy nawet Willem Smithem, którego zawsze lubiłem, ale teraz sam mam niesmak. :/
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Cytat:widziałem dobre raczej oceny jego występu, więc o nim wspomniałem, ale sam jeszcze nie oglądałem creeda

Rola niewarta nawet nominacji. Całe dobro "Creeda" sprowadza się do roli Slya. Bez niego film momentalnie traci 2/3 swojej wartości.

A co do "afery" - swoje zdanie dosadnie już wyraziłem w innym wątku, Tommy Sotomayor też wyraził. Za rok pewnie nominują patałachów ze względu na czarny kolor skóry, a wygra jakieś badziewie gorsze nawet od "12 Years a Slave".

Odpowiedz
akurat zniewolonego bym się nie czepiał. nawet wolałbym żeby mcqueen dostał nagrodę za reżyserię a nie cuaron.

Odpowiedz
A ja bym się czepiał. Wybitnie niefilmowa, nieciekawa historyjka. Forma podobnie nieciekawa jak treść. Typowe nagradzanie z poprawności politycznej.

Odpowiedz
no ok, dla mnie to wybitnie filmowa i ciekawa historia a forma jest dużo ciekawsza niż treść. na pewno mogę zarzucić oscarom statuetkę dla lupity czy  octavii spencer w służących albo bezjajecznemu filmowi jakim jest wożąc panią daisy. no ale to nie o tym temat.

obejrzałem wczoraj też straight outta compton i szczerzę nie widzę tam nikogo godnego nagrody, bo chociaż historia jest całkiem ciekawa (to, że znana i dość podkoloryzowana - hehe) to nominacja to jest wydaję mi się odpowiedni poziom dla scenariusza. bardzo dobra rola młodego ice cubea, który jednak no jest 'sobą' w tym filmie co trochę minimalizuje jego kreację.

póki co szkoda mi tylko odrobinę elby. samuel l jackson to pewnie ten sam samuel l jackson z filmów tarantino, a jak nie dostał za pulp fiction to nie powinien za jackie brown, django i za pewne nienawistnej ósemki.

Odpowiedz
Cytat:dla mnie to wybitnie filmowa i ciekawa historia

Złapali gościa i trafił w niewolę. Pobył w niej przez jakiś czas (przy czym w filmie w ogóle nie czuć jego upływu, miałem wrażenie jakby minęły ze dwa miesiące), nic ciekawego się nie wydarzyło, po czym wysłał list i go uwolnili. Fascinating.

Odpowiedz
Temat rasizmu w USA jest jak nowotwór. Były już na yt eksperymenty, gdzie na białego wyzywającego murzyna rzuca się tłum ludzi (wszelkich barw) a gdy murzyn wyzywa białego to... biały jest zaatakowany.

W tym roku czarni aktorzy się nie popisali. Michael B Jordan w Creed jest przereklamowany (dużo lepszy był w Fruitvale Station), a Samuel L Jackson jest w Hateful 8 zwyczajnie słaby. To ten sam Samuel L Jackson co w "Wężach w samolocie". Dobra, może trochę przesadzam :D ale nie ma w tej roli nic wyjątkowego. Nie kojarzę żadnej naprawdę dobrej "czarnej" roli z zeszłego roku. :)

Akademia i tak co roku doszukuje się u nich wybitnych ról na ile tylko może. Stąd Viola Davis dostała nominację za bodajże minutową rolę w "Wątpliwości" i za "Służące", za które statuetkę z kolei wygrała Octavia Spencer. Lupita Nyongo za tak masakrycznie przeciętną rolę również wygrała Oscara.

Odpowiedz
Cytat:Nie kojarzę żadnej naprawdę dobrej "czarnej" roli z zeszłego roku. :)
Idris Elba w "Beasts of No Nation" i to chyba tyle, chociaż L. Jackson akurat mi się podobał.

Odpowiedz
(22-01-2016, 16:57)Capt. Nascimento napisał(a): Akademia i tak co roku doszukuje się u nich wybitnych ról na ile tylko może. Stąd Viola Davis dostała nominację za bodajże minutową rolę w "Wątpliwości" i za "Służące", za które statuetkę z kolei wygrała Octavia Spencer.
Służące powinny zgarnąć wszystko włącznie z najlepszym filmem, a to że Viola Davis nie dostała statuetki to dla mnie jedna z największych pomyłek w historii tych nagród. Jeśli uważasz inaczej, powinieneś opuścić tę planetę :)

Odpowiedz
Cytat:Idris Elba w "Beasts of No Nation"

Tak jak Elba jest znakomitym aktorem, to ta akurat rola nie powala na kolana ze względu na postać, którą odgrywa. Gadaliśmy o tym we właściwym wątku. Nominacje mógłby dostać, ale brak nominacji to, prawdę powiedziawszy, żadne tam niewybaczalne pominięcie.

Odpowiedz
Dobrze, to zanim odlecę na Księżyc, wymienię... cholera, to faktycznie był słaby rok. Do głównej kategorii Oscarów to tylko Moneyball i Tree of life było dla nich PRAWDZIWĄ konkurencją.

A tak spoza Oscarów to w 2011 lepszy był dla mnie Drive, Wojownik z Hardym, irańskie Rozstanie, Nietykalni i Wstyd.

Cytat:Tak jak Elba jest znakomitym aktorem, to ta akurat rola nie powala na kolana ze względu na postać, którą odgrywa. Gadaliśmy o tym we właściwym wątku. Nominacje mógłby dostać, ale brak nominacji to, prawdę powiedziawszy, żadne tam niewybaczalne pominięcie.

No właśnie wybitnych aktorów wśród murzynek i murzynów nie brakuje, tylko jakoś przeciętne role sobie dobierają. Albo zawieszają się na autopilocie jak Morgan Freeman, albo robią kaszanę jak Will Smith, albo znikają jak Denzel Washington.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon