Oscary 2016
Wow! Wszyscy obstawiali McKaya/Millera, a to jednak AGI wygrał DGA, tym samym stając się pierwszym reżyserem w historii z dwoma nagrodami w głównej kategorii Gildii Reżyserów pod rząd. Suma sumarum mamy więc:

PGA: The Big Short
DGA: The Revenant
SAG: Spotlight

Nazwałbym to najbardziej szalonym wyścigiem oscarowym od przynajmniej kilkunastu lat. Patrząc to, że "The Revenant" ma ogromną szansę zatryumfować na BAFTA po zeszłorocznej dominacji filmu Linklatera, to nie zdziwiłbym się, gdyby na Oscarach poszedł do końca po samo złoto. Niemniej, na dzień dzisiejszy bezpiecznie przewiduję split, w którym najlepszym filmem zostanie "TBS", a reżyserem AGI, gdy "Spotlight" skończy ze statuetką za scenariusz na pocieszenie.

Odpowiedz
Nie mogło zabraknąć tradycyjnej fotki:
[Obrazek: oscar-nominees-2.jpg]
Sly wygląda na ledwo żywego, ale szczęśliwego :)

Odpowiedz
Czy na ten fotce jest Lady G? Co ona tam do jasnej robi? :D
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Piosenka, którą zaśpiewała, jest nominowana do Oscara.

Odpowiedz
Aaaaaaa, to wszystko wyjaśnia :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Ridley Scott wygląda jak Daniel Olbrychski, a Sly chyba nie dojechał i ustawili figurę woskową na jego miejsce.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Leo jaki poważny :)
Cranston zajebiście wyszedł.

Odpowiedz
Bo to jest poważna nagroda dla poważnych ludzi. Spojrzał na tę wielką statuetkę na środku i ręce zaczęły się pocić.

Odpowiedz
Dziś ogłoszono zwycięzców BAFTA. Poza kilkoma wyjątkami (Przykładowo osobiście nagrodziłbym Michaela Fassbendera. Głównie dlatego, że jestem przekorny a wszyscy wokół krzyczą, że DiCaprio koniecznie musi zdobyć statuetkę. Poza tym Fassbender jest moim ulubionym współczesnym aktorem ;) ) mam nadzieję, że podobnie rzecz się będzie miała na Oscarach.

Najlepszy film brytyjski: Brooklyn ( Jeszcze nie widziałem, ale musi być nie lada mocarzem jeśli w pokonanym polu zostawił „Lobstera” i „Ex-Machinę”)

Najlepszy film nieanglojęzyczny: Dzikie Historie (No! Tu, ze zrozumiałych względów, raczej na Oscarach powtórki nie przewiduję) 

Najlepszy brytyjski film krótkometrażowy: Operator

Najlepszy brytyjski krótkometrażowy film animowany: Edmond

Najlepszy debiutujący brytyjski reżyser, scenarzysta lub producent: Rupert Lloyd, Naji Abu Nowar 

Największa aktorska nadzieja kina : John Boyega

Najlepszy charakteryzacja i fryzury: Mad Max: Fury Road

Najlepsze zdjęcia: Emmanuel Lubezki (Zjawa)

Najlepszy film dokumentalny: Amy

Najlepsza muzyka: Ennio Morricone (Nienawistna Ósemka)

Najlepszy montaż: Mad Max:Fury Road

Najlepszy dźwięk: Zjawa

Najlepsze efekty specjalne: Gwiezdne Wojny: Przebudzenie Mocy

Najlepszy aktor drugoplanowy: Mark Rylance (Most Szpiegów)

Najlepszy film animowany: Inside Out

Najlepsza aktorka drugoplanowa: Kate Winslet (Steve Jobs)

Najlepsze kostiumy: Mad Max: Fury Road

Najlepszy scenariusz adaptowany: Big Short

Najlepszy scenariusz oryginalny: Spotlight

Najlepsza scenografia: Mad Max: Fury Road

Najlepszy reżyser: Alejandro G Inarritu (Zjawa)

Najlepsza aktorka: Brie Larson (Pokój)

Najlepszy aktor: Leonardo DiCaprio (Zjawa)

NAJLEPSZY FILM: ZJAWA
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
Jedyna prawdziwa niespodzianka na BAFTA to kostiumy dla "Mad Maxa".

Właściwie jest już po zawodach i mamy precedens - "Zjawa" idzie po złoto, czyli film, reżyserię, aktora i prawdopodobnie zdjęcia, nie mówiąc o paru innych aspektach technicznych. Mówię "prawdopodobnie", bo tej nocy nagrody przyznaje ASC i pewnie Seale ma jeszcze jakąś szansę zdetronizować Lubezkiego (czego bym chciał), no ale pewnie i tak wszyscy będą na Oscarach głosować na niego na autopilocie. Sama sekcja techniczna to generalnie ciekawa kwestia. Efekty specjalne idą już na pewno do "Star Wars" - jak znalazł jako nagroda pocieszenia - ale charakteryzacja to z kolei zacięta walka między "Zjawą i "Mad Maxem", podobnie jak dźwięk i montaż dźwięku, gdzie coś do powiedzenia może też mieć film Abramsa. Sam "Mad Max" może być pewien scenografii i prawdopodobnie montażu, gdzie zawsze jakimś zagrożeniem jest "The Big Short". W kostiumy akurat wątpię - Akademia nieprzerwanie nagradza tu najbardziej wyrazistą poetykę, czego najbliżej znajduje się "Kopciuszek", a samą Powell wzmacnia to, że jest też nominowana za "Carol".

Co do reszty, to muzyka idzie do "The Hateful Eight", scenariusze do "Spotlight" i "The Big Short", gdy pozostałe kategorie aktorskie to Larson, Stallone i bliskie starcie między Vikander i Winslet - jedyna ekscytująca kategoria z głównej ósemki. Liczę na ostateczne zwycięstwo tej drugiej.

Odpowiedz
Nie byłbym tak pewny wygranej Stallone'a, baftę zgarnął Rylance za naprawdę świetny występ w "Moście szpiegów". Nie wiem, któremu bardziej kibicować, ale stawiam chyba jednak na Rylance'a. W starciu Vikander-Winslet stawiam na Winslet, należy jej się, Vikanderową nominowałbym prędzej za "Ex Machinę" niż za "The Danish Girl".
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Ale Rylance zdaje się wygrał tylko BAFTA i wśród nominowanych nie było akurat Stallone'a. Dla mnie Sly musi wygrać, widziałem wszystkich nominowanych i jestem z nim całym sercem. Na drugim miejscu Bale.

Odpowiedz
Szkoda, że Akademia nie miała jaj i nie nominowała absolutnie fantastycznego Jacoba Tremblaya w "Room". W ogóle nie 'Zjawa", nie 'Mad Max", nawet nie "Gwiezdne wojny" są dla mnie najlepszym filmem roku ale właśnie "Room". I wciąż liczę na jakąś niespodziankę na miarę "Miasta gniewu" i że właśnie ten film zgarnie Oscara za najlepszy film.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Nie zgarnie i słusznie. Ale z Jacobem racja, bardziej zasłużył na Oscara za pierwszy plan od DiCaprio za Zjawę.

Star Warsy pewniakiem po statuetkę za efekty. :(

Odpowiedz
Z nominowanych w tym roku filmów obejrzałam póki co trzy, ale niezależnie od tego, jaka jest reszta kibicuję "Spotlight".

Odpowiedz
Taka ciekawostka
[Obrazek: 20160123_woc197.png]

Odpowiedz
Czy ktokolwiek widział wszystkie pierwszoplanowe kreacje aktorskie (Cranston, Damon, DiCaprio Fassbender, Redmayne) i może obiektywnie ( ;) ) stwierdzić, że Leo jest tym najlepszym?

Odpowiedz
Póki co obejrzałem wszystkie nominowane do najlepszego filmu i muszę przyznać, że ten rok jest chyba najsłabszym rozdaniem odkąd śledzę galę (pierwsza gala, którą śledziłem to była bodajże 2009, kiedy "Slumdog" wygrał, pierwsza którą oglądałem live była ta z 2010). "Mad Max" i "Marsjanin" - te nominacje to dla mnie nieporozumienie. Ok, mi się nie podoba Max Mad, 99% użytkownikom forum się podoba bardzo, więc może faktycznie film jest dobry tylko mi się nie podoba. Ale serio, żeby do Oscara? "Marsjanin" - ja oceniłem 6/10. Ot przyjemny film na niedzielne popołudnie, bardzo fajna rola Damona, troche śmiesznych scen, ale to wszystko. Czym właściwie jest ten film? Poważnym filmem nie jest, komedią też nie. Takie ni to ni to. Jest to najbardziej niezrozumiała nominacja wg mnie.
Dalej. "Most szpiegów". Bardzo fajny film, byłem w kinie i uważam, że nie zmarnowałem 20plnów na bilet (a przeważnie żałuje wypraw do kina ;/), solidny, dobrze zrealizowany film. 7/10. Ale czy to jest poziom filmu oscarowego? Wg mnie nie. Co do reszty, to w pełni zasłużone nominacje za "Spotlight", "Zjawa" (moi dwaj faworyci), "Pokój" i "Brooklyn".
Nie twierdze, że tegoroczne filmy są słabe, ale no w porównaniu z poprzednimi latami, wydaje mi się, że filmowy rok 2015 wypadł słabo.

Ze scenariuszów pozostało mi obejrzeć jeszcze "Carol", "Ex Machine" oraz "Inside Out". Nieanglojęzycznych chyba nie dam rady obejrzeć w tym roku ;(
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
a to film musi się zdecydować czy ma być poważny czy ma być komedią? poza tym dla mnie 3/4 filmów nominowanych do oscarów to takie właśnie 7/10. nie mówię tutaj o tym roku tylko ogólnie. zdarzają się wyjątki i nominują arcydzieła, ale to też działa w drugą stronę. nie jest oczywiście to nic odkrywczego bo przecież tak jest z wszystkimi filmowymi nagrodami

Odpowiedz
Cytat:Leo jest tym najlepszym
Dzieciak z Room zagrał lepiej niż czołgający się w śniegu Leo (Tomek Hardy też zagrał lepiej niż Leo), brak nominacji dla szkraba to największy skandal tych Oscarów, #OscarsSoOld.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon