Oscary 2016
Ja tam tylko Redmayne'a nie widziałem z tych nominowanych, i tak szczerze mówiąc - z tego grona jedynie Fassbenderowi dałbym NOMINACJĘ (albo i Oscara, bo czemu w sumie nie?), bo reszta ról jak dla mnie oscyluje od "ok, może być" do "no spoko, ale OScara za to?". I też mnie bawi ta spinka Leo i ciśnięcie na Oscara, a tymczasem Hardy z palcem w nosie ukradł mu film.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Zgadzam się - i w sprawie Tremblaya i w sprawie Tomasza, ale wciąż czekam na odpowiedź na moje pytanie.

Odpowiedz
(24-02-2016, 16:50)Norton napisał(a): Czy ktokolwiek widział wszystkie pierwszoplanowe kreacje aktorskie (Cranston, Damon, DiCaprio Fassbender, Redmayne) i może obiektywnie ( ;) ) stwierdzić, że Leo jest tym najlepszym?

Nie widziałem jeszcze "The Danish Girl". Zostawiłem to sobie na sam koniec, bo śmierdzi to jak bezwstydny Oscar bait. Ale jeśli chodzi o resztę, to jak dla mnie Leo i Fassbender zostawili konkurentów daleko za sobą, ale nie potrafię jednoznacznie stwierdzić który z nich wypadł lepiej, bo to dwie kompletnie różne role.

Z kolei Damon wypadł po prostu sympatycznie, a Cranston miał znacznie lepsze role na koncie, plus sam film do najlepszych nie należy.

Odpowiedz
(24-02-2016, 18:18)Norton napisał(a): Zgadzam się - i w sprawie Tremblaya i w sprawie Tomasza, ale wciąż czekam na odpowiedź na moje pytanie.

Konkurencja nie jest w tym roku wybitnie mocna ale Leo gra na swoim wysokim poziomie, widac, że wiele się nacierpiał i w końcu dostanie Oscara. Powiecie moi drodzy, że to rola fizyczna i brak głębi tej postaci, więc odpowiem, iż uważam, że aktor powinien grac również całym ciałem, a nie tylko twarzą. Pozostałe nominowane role niezłe, z wyjątkiem Redmayne'a, którego nie dzierżę. Tak manierycznej i sztucznej roli ze świecą szukac, nawet w polskich telenowelach. Koleś nauczył się 2 min i powtarza je przez pół filmu, a przez drugie pół płacze...
Wracając do DiCaprio to można się było spodziewac, że jak już będzie miał Oscara na wyciągnięcie ręki pojawią się głosy, że jednak to nie była rola, która na to zasługuje. Ok, to nie jego najlepsza rola ale widac, że włożył tam mnóstwo serca i zdrowia i przy słabszej konkurencji obiektywnie :-) uważam go za najlepszego.

Odpowiedz
Widzisz, Di Caprio przez 75% albo i więcej leżał i harczał. Taką rolę to mógłby zagrać każdy lepszy hollywoodzki aktor, nie ma w niej nic co by się szczególnie wyróżniało. Nie mówiąc już, że ja nie widziałem w tym postaci Glassa tylko Di Caprio tarzającego się po nagrodę. Dla mnie Fassbender absolutnie wymiótł jako Jobs, a miał szczególnie trudne zadanie - pozbawiony charakteryzacji musiał udźwignąć na barkach nie tylko popkulturowy mit Jobsa ale całą fabułę i wywiązał się z zadania koncertowo. Oczywiście statuetki nie dostanie bo to Jobs a nie Di Caprio ;]
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Co ciekawe podobno DiCaprio miał zagrać Jobsa, ale wycofał się z oferty. I teraz pytanie się nasuwa, czy gdyby np to Fassbender zagrał w "Zjawie" tak samo dobrze jak Leo, to czy nie on byłby teraz faworytem. Albo czy to DiCaprio byłby też faworytem bo to DiCaprio właśnie.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Leo jest faworytem raczej dlatego, że jego rola jest niezwykle efektowna, ekstremalna - dokładnie taka za jaką się dostaje Oscary, a nie dlatego, że to on.

Odpowiedz
Dokładnie. Simek ma rację. Akademia to raczej lubi olewać Leo, a prawda jest taka, że statuetkę mógł dostać za Co gryzie Gilberta Greapa, Aviatora, Krwawy Diament i Wilka z Wall Street (chociaż ja dałbym mu za Przetrwać w NY - zajebisty film z genialną rolą Leo) i nikt nie mógłby się przyczepić. Rola w Zjawie jest dobra, fizyczna, wymagająca, ale na pewno nie najlepsza z jego repertuaru, może pierwsza trójka, może 5.
Nie mniej niech już dostanie :) Fas jako Jobs mnie nie rzucił na kolana.

Odpowiedz
Cytat:Leo jest faworytem raczej dlatego, że jego rola jest niezwykle efektowna, ekstremalna - dokładnie taka za jaką się dostaje Oscary, a nie dlatego, że to on
Chodzi o to, że nagrody dostaje się za "zmiany płci", chudnięcie itp? No tak, dlatego Keaton został wyruchany przez komisję na rzecz Eddiego "Never go full retard" Redmayne'a

Cytat:Rola w Zjawie jest dobra, fizyczna, wymagająca, ale na pewno nie najlepsza z jego repertuaru, może pierwsza trójka, może 5.
Równie fizyczną, dobrą i wymagającą rolą była postać Maxa w wykonaniu Hardy'ego a nawet bardziej bo jeszcze mierzył się z legendą Gibsona. Możemy sobie tutaj debatować ile wlezie i tak wiemy, że statuetki dostaje się na sprawny marketing bardziej niż za zasługi.

Odpowiedz
A w ogóle widział ktoś Redmayne'a jako miękkiego chłopca? Nie polecam, tam to dopiero parcie na drugą statuetkę.

Odpowiedz

Odpowiedz
Cytat:“The Revenant” is the Donald Trump of this year’s Oscars—vain, crude, blustery, and the film Richard Brody believes will win Best Picture.

http://www.newyorker.com/culture/richard-brody/my-2016-oscar-predictions?mbid=social_facebook
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
Dzisiaj gala. Zgodnie z obietnicą, pierwszy raz od 3 lat ją obejrzę kibicując Stallone'owi. Fajnie, że mam odkodowany Canal+ i zwycięzca nie jest tak przewidywalny jak chociażby w 2014.

Do rozdania nie udało mi się i już nie uda obejrzeć dwóch filmów, które mnie interesowały - Steve'a Jobsa i dokumentalnego Amy. Kiedyś obejrzę.

Z nominowanych za najlepszy film nie widziałem tylko Brooklyn. Choć najlepiej w tym roku bawiłem się na Mad Maxie to zdecydowanie nie jest to film, którego widziałbym z główną nagrodą. Big Short lub Spotlight będą najlepszym wyborem.

Z aktorów pierwszoplanowych widziałem tylko DiCaprio i Damona. Niech już wygra Leo. Choć widziałem sporo jego lepszych ról (np. Aviator), to przy nasilającym się od lat bólu dupy, że nie ma statuetki, niech mu ją w końcu dadzą i to zakończą. Poświęcił się tej roli, marzł, jadł surową rybę, spał w koniu, zapuścił brodę i długie włosy. Powiedzmy, że zasłużył/ nie miał konkurencji.

Z aktorek widziałem tylko Brie. Była dobra, niech wygra.

Za drugi plan - wiadomo. Stallone musi wygrać (widziałem wszystkich i tylko zwycięstwo Bale'a nad Stallonem by mnie nie wkur**ło), z aktorek widziałem Jennifer Jason Leigh i Rachel McAdams - żadna z nich nie zagrała na Oscara.

Reżyser - jestem za Millerem.

Scenariusz oryginalny przyznałbym Spotlight albo... Ex Machinie (nie widziałem tylko SOC), adaptowany Big Short lub Pokojowi (poza nimi widziałem jeszcze Marsjanina).

Muzyka - wszystko byleby nie Williams za TFA! Fajnie jakby dostał Morricone.

Piosenka - wszystko byleby nie Sam Smith za Spectre!

Kostiumy, charakteryzacja i zdjęcia - Zjawa.

Scenografia - może Marsjanin? W końcu nominowany jest polak.

Reszta technicznych (montaż, montaż dźwięku, dźwięk, efekty specjalne) dla Mad Maxa.

Odpowiedz
No cóż. Widziałem wszystko poza Brooklyn, które zacząłem oglądać, ale odpuściłem.
Moje typy i filmy, które uważam, że powinny wygrać:

Najlepszy film: Spotlight (powinien dostać Mad Max, ale w to nie wierzę)

Najlepszy aktor: Leo Di Caprio (powinien dostać Fassbender ew. Cranston)

Najlepsza aktorka: Brie Larson

Aktor drugoplanowy: Stallone!

Aktorka drugoplanowa: Jennifer Jason Leigh (ew. przeżyłbym też Kate Winslet, ale JJL pozamiatała)

Najlepszy reżyser: pewnie dostanie Innaritu ale powinien dostać George Miller

Scenariusz oryginalny: Straight Outta Campton (Powinna dostać Ex Machina, ale zobaczycie… to będzie zadośćuczynienie za hasztagi i oburzenia czarnoskórych aktorów. Cała ekipa wyjdzie na scene i będą łzy)

Scenariusz adaptowany: Dostanie Pokój i słusznie, ale nie obraziłbym się też za Marsjanina

Muzyka: Dostanie Ennio Morricone, a powinien Carter Burwell za "Carol"

Zdjęcia: Lubezki. To co odwalił w Zjawie to majstersztyk.

Reszta nagród nie jest warta obstawiania :P

Odpowiedz
Najlepszy film: Pokój (byłby to jeden z najbardziej zasłużonych Oscarów w historii kina)

Reżyseria: Lenny Abrahamson "Pokój" (jeszcze bardziej zasłużony Oscar, reżyseria tego filmu to majsterszyk)

Aktor pierwszoplanowy: a niech już będzie, że Leo... chociaż naprawdę szkoda mi Fassbendera, i nie wspomnę już o pominiętym zupełnie rewelacyjnym Jacobie Tremblayu.

Aktorka pierwszoplanowa: BRIE LARSON "Pokój" i nie ma innej opcji w ogóle.

Aktor drugoplanowy: Sylvek ;)

Aktorka drugoplanowa: Kate Winslet "Steve Jobs"

Scenariusz oryginalny: "Inside Out", ale zapewne wygra "Spotlight"

Scenariusz adaptowany: "Pokój"
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Film: Zjawa
Reżyser: Inarritu
Aktor: DiCaprio
Aktorka: Larson
Aktor drugoplanowy: Rylance
Aktorka drugoplanowa: Winslet
Scenariusz oryginalny: Spotlight
Scenariusz adaptowany: Big Short
Zdjęcia: Zjawa
Efekty specjalne: Star Wars VII
Montaż: Mad Max
Muzyka: Hateful Eight
Film nieanglojęzyczny: Syn Szawła
Charakteryzacja: Zjawa
Piosenka: Spectre
Scenografia: Mad Max
Kostiumy: Carol
Film animowany: Inside Out
Dżwięk: Zjawa
Montaż dzwięku: Mad Max
Dokument: Amy

Odpowiedz
Naprawdę nie ogarniam obecnej podjary Lubezkim =/
Gość zaczyna zjadać własny ogon tymi zdjęciami.. 3 Oscar z rzędu praktycznie za to samo ??
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Jak co roku liczę na Wasze wsparcie jeżeli chodzi o dobre działające linki, aby móc Galę zobaczyć ;)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Cytat:dobre działające linki
http://freetvstream.in/de/tv/pro7.php
http://www.stream2watch.co/live-tv/us/abc-live-stream
http://www.time4tv.com/2013/08/abc.php
http://www.telewizjada.net/live.php?cid=8

Pewnie do wieczora jeszcze drugie tyle się pojawi.

Odpowiedz
Już dziękuję i specjalnie sobie przed galą przesłucham soundtracki z The Revenant i Mad Max: Fury Road - to tak na szczęście. Chociaż boję się, że w niektórych kategoriach oby filmy pozabierają sobie nagrody.
Plus wcale się nie zdziwię jeżeli nagle Akademia postanowi nagrodzić na za najlepszy film "Spotlight". I patrząc na zamieszania przedoscarowe, to raczej Oscar za scenariusz dla tego filmu o raperach jest już pewny :/
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon