Oscary 2018
Podobają mi się nominacje reżyserskie, gdyż a) są naprawdę dobre, plus b) i choć wiem, że to nieładne, ale wiem jaki ból u niektórych one wywołują ;) 
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Musze nadrobić tego Paddingtona, widziałem jedynkę i była ok, a dwójka chyba jeszcze lepsza, 100 % recenzji na rottentomatoes, wysoka średnia na IMDb no i tyle nominacji do Bafta, nie spodziewałem się, że tak dobry może być.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
W tym roku oskary obchodza mnie nawet mniej niż zazwyczaj (ostatnio śledziłem, gdy startowali Sly i Mad Max), ale będę trzymać kciuki, żeby Dunkierka żadnych nie dostała.

Odpowiedz
Typowy Gieferg. Uwielbiał Nolana, ten nakręcił film-dwa, które mu się mniej spodobały, więc już go nieznosi i nawet filmowi, którego nie ocenił źle - po prostu po nim spłynął - hejci i jako pierwszy na forum życzy mu klęski na każdym kroku.
Wiedz, że podobnie jak z box office, twoje życzenia się nie spełnią. Dunkirk wyjdzie z gali z co najmniej dwoma statuetkami dźwiękowymi. ;P

A co do samych nagród, dobrze że Nolan nie ma tego Globa, bo dostałby go za swój najsłabszy film. A w przypadku nominacji do BAFTA to przesadzili z tą za najlepsze VFX - film ich praktycznie NIE MA! :P Reszta nominowanych w tej kategorii bardzo dobra, zabrakło tylko Valeriana.

Co do pozostałych nominacji do BAFTA, to fajnie że tak docenili znakomitego Blade Runnera 2049 (8 nom. w tym za reżyserię) i totalnie olali przereklamowaną Wonder Woman (he he). Największe zasko - I, Tonya w kategorii scenariusz oryginalny - przecież to wszystko na podstawie prawdziwej historii i wywiadów z uczestnikami dramatu.?.?.

Odnośnie Oscarów, Oldman ma już Globa, jako Brytyjczyk na 100% dostanie Baftę, chyba możemy być już pewni Oscara. A 3 bilbordy to dobry film, może wygrać, wstydu nie będzie.
W tym roku najbardziej kibicuję małpom - w przeciwieństwie do lat 2011 i 2014 były bezkonkurencyjne, w końcu muszą dostać statuetkę za efekty.

To tyle ode mnie. :)

Odpowiedz
Za efekty zgarnie raczej Blade Runner, chyba, że Małpy dostaną BAFTe, Critics Choice i parę innych do końca sezonu.
"Dunkierka" ma w kieszeni statuetki za dźwięk i nominacje za rezyserie, montaż, film i zdjęcia. Nie zdziwiłoby mnie jeszcze dorzucenie Zimmera. Jeśli Nolan wygra BAFTe to zyska chyba szanse na Oscara, tu do końca będzie ciekawie bo w mniejszych nagrodach idzie łeb w łeb z Guillermo.

Odpowiedz
W 100% kibicuję Blade Runnerowi, nawet w kategorii reżyserskiej. Jedynie wygrana "Dunkierki" za dźwięk by mnie jeszcze zadowoliła.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Cytat:Co do pozostałych nominacji do BAFTA, to fajnie że tak docenili znakomitego Blade Runnera 2049 (8 nom. w tym za reżyserię) i totalnie olali przereklamowaną Wonder Woman (he he).

I agree

Cytat:Największe zasko - I, Tonya w kategorii scenariusz oryginalny - przecież to wszystko na podstawie prawdziwej historii i wywiadów z uczestnikami dramatu.?.?.
No właśnie, jak to jest z tymi scenariuszami adaptowanymi? Wydawało mi się zawsze, że biografie, filmy oparte na faktach itp to też scenariusze adaptowane.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Raczej nie, dla przykładu "Obywatel Milk" z Seanem Pennem kiedyś wygrał Oscara za scenariusz oryginalny.

Odpowiedz
Cytat:Typowy Gieferg. Uwielbiał Nolana, ten nakręcił film-dwa, które mu się mniej spodobały, więc już go nieznosi i nawet filmowi, którego nie ocenił źle - po prostu po nim spłynął - hejci i jako pierwszy na forum życzy mu klęski na każdym kroku.

W 2008 roku Nolan zaliczał się do moich ulubionych reżyserów. Następnie:
1) popisowo zmarnował ŚWIETNY materiał na film (Incepcja)
2) popisowo spierdolił finał do tej pory idealnej trylogii - w dodatku czerpiąc pełnymi garściami z jednej z moich ulubionych komiksowych historii robiąc z niej dokładnie to czego nie chciałem (Bane - henchman)
3) z filmu o tematyce, którą interesuję się od ćwierć wieku wyszedł mu zakalec.

Tak, będę dziada hejtował, bo nikt nie funduje mi tak srogich rozczarowań, jak on w takiej ilości, nawet jeśli te filmy zasadniczo da się oglądać (choć do Dunkierki nie planuję nigdy wracać), jednocześnie będąc obiektem powszechnego uwielbienia.

Cytat: Dunkirk wyjdzie z gali z co najmniej dwoma statuetkami dźwiękowymi. ;Pp

Byle nie za najlepszą muzykę. Inne mnie spejcalnie nie zmartwią.

Odpowiedz
Cytat:3) z filmu o tematyce, którą interesuję się od ćwierć wieku wyszedł mu zakalec.
Z czystej ciekawości, o jakim filmie mowa?
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
O ostatnim.

Aktualnie "Directed by Christopher Nolan" = kino omijam, może obejrzę kiedyś przy okazji jak znajdę ku temu powód (Dunkierka), albo i nie (Interstellar).

-----

Mogę za to kibicować BR2049 jeśli będzie w jakiejś kategorii nominowany (ale nie za muzykę, bo ta akurat rozczarowuje).

Odpowiedz
Gary Oldman ponoć rozsyła członkom Akademii zdjęcia z Darkest Hour z autografem.

Co to się dzieję :P

Odpowiedz
Skąd takie info?

Odpowiedz
https://twitter.com/bIuevioIet/status/950498552052174848

Sorry, krytykom :D Critics Choice niedługo.

Odpowiedz
Okej, no to przewidywania BAFT i zobaczy się czy znowu większość trafię :P

Odpowiedz
Teraz to już nie jestem nawet pewny czy Nolan w ogóle dostanie nominację za tą reżyserię. Konsekwentnie jest w tej kategorii pomijany, byłem pewny, że dostanie nominację za "Incepcję" w końcu i niestety. A wygrał wtedy reżyser filmu "Jak zostać królem" :D

Odpowiedz
Nie nominują bo nie ma nagrody za najlepsze brodzenie w lodowatej wodzie. To nie Naga broń 33 i 1/3 :)

Odpowiedz
This year's DGA nominees are:

Guillermo del Toro, "The Shape of Water"
Greta Gerwig, "Lady Bird"
Martin McDonagh, "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"
Christopher Nolan, "Dunkirk"
Jordan Peele, "Get Out"

Debut filmmaker nominees are:

Geremy Jasper, "Patti Cake$"
William Oldroyd, "Lady Macbeth"
Jordan Peele, "Get Out"
Taylor Sheridan, "Wind River"
Aaron Sorkin, "Molly's Game"

Odpowiedz
I zapewne tak będzie wyglądać Oscarowa piątka :)

Odpowiedz
Gerwig to już na pewno nominują, Indiewire wczoraj dostało takiej histerii że dali artykuł mniej więcej 'po co w ogóle ta kategoria jak Gerwig nie nominują'. Masakra.

http://www.indiewire.com/2018/01/oscars-retire-best-director-academy-awards-1201916037/

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon