Oscary 2019
A skoro Cooglera zabrakło na DGA, to tym bardziej powinno go zabraknąć w oscarowym lineupie (podobnie pisałem parę lat temu o Gibsonie i proszę, choćj to akurat był dobry wybór); gałąź reżyserska Akademii jest snobistyczna na tyle, że na pewno pójdą w coś skromniejszego, ambitniejszego. Zobaczymy... Trzymam kciuki za Lanthimosa, Jenkins też zasłużył bardziej niż niektórzy nominowani.

Odpowiedz
@Galadth Najmocniej przepraszam, czasami nie panuję nad tym forum i zaczynam się zastanawiać, że jest ono nawiedzone. W każdym razie jak błąd, to niezamierzony i ja jedynie Juby'ego cytowałem. 
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(08-01-2019, 23:06)Galadh napisał(a): A skoro Cooglera zabrakło na DGA, to tym bardziej powinno go zabraknąć w oscarowym lineupie (podobnie pisałem parę lat temu o Gibsonie i proszę, choćj to akurat był dobry wybór); gałąź reżyserska Akademii jest snobistyczna na tyle, że na pewno pójdą w coś skromniejszego, ambitniejszego. Zobaczymy... Trzymam kciuki za Lanthimosa, Jenkins też zasłużył bardziej niż niektórzy nominowani.

Jenkinsa raczej lubią więc kto wie, Lanthimos przyznam jest dla mnie zagadką, pewnie po seansie będe mocno kibicował, na pewno jego film prezentuje sie najciekawiej. Rok temu zauważyli PTA (słusznie) więc nie zdziwi mnie jak właśnie Grek będzie jego odpowiednikiem w tym roku.

Cuaron to oczywiście pewnik. Do tego dojdzie Oscar za zdjęcia. Montaż też jest możliwy, film ciągle baaaardzo nie pewny.Nie zdziwie sie jednak jeśli 24 lutego Cuaron stanie sie jednym z najbardziej utytułowanych (pod względem Oscarów) reżyserów :P

Odpowiedz
Aktualnie jeżeli chodzi o Oscary, to tylko mocne czarno-białe rozdanie mogłoby mnie usatysfakcjonować. Znaczy "Roma" i "Cold War" niech zdobywają nominacje i Oscary. Niech "Cold War" za najlepszy film zagraniczny, a "Roma" jako najlepszy film w ogóle. I tak byłbym chyba najbardziej zadowolony. 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Problem jest taki, że jeśli Roma wygra BP a przegra zagraniczny to będzie to troche...nielogiczne.

Odpowiedz
(09-01-2019, 00:13)Kuba napisał(a): Rok temu zauważyli (...)
Przepraszam za off-top, pewnie się czepiam, ale czy tylko mnie irytuje maniera pisania o wyborach Akademii, że kogoś zauważyli/dostrzegli? Tak jakby rzeczywiście trafiały się w ważniejszych kategoriach nominacje dla filmów/aktorów z naprawdę głębokiego offu, o których żaden serwis filmowy w sezonie oscarowym nie wspominał. Pisanie o Andersonie lub Lanthimosie, że zostali dostrzeżeni to nieporozumienie, bo zarówno jeden jak i drugi był/jest w gronie faworytów do nominacji. Docenienie owszem, a zauważeni to serio złe słowo do oddania stanu rzeczy.

Odpowiedz
https://www.hollywoodreporter.com/lists/bafta-awards-nominations-2019-complete-list-1172383

BAFTA <3 znakomicie olano Pantere.

@simek rozumiem, masz w sumie sporo racji. Pisze tak z rozpędu, spróbuje tego pilnować

Odpowiedz
Wniosek jaki mnie naszedł czytając te nominacje jest taki, że Brytyjczycy nie boją się tak bardzo oskarżeń o rasizm, co Amerykańce ;)

Odpowiedz
Ja pitolę. Spodziewałem się, że brytyjczycy - jako że nie mają takiego problemu z robieniem zadośćuczynienia za rasizm jak Amerykanie - oleją Panterę, ale jeśli już mieli dać mu jakąś nominację, to nie mogli wybrać: kostiumy, scenografię, zdjęcia? Coś w czym był naprawdę spoko? Tylko akurat VFX, które ma niedokończone = obiektywnie złe? Eh.

(09-01-2019, 00:23)Kuba napisał(a): Problem jest taki, że jeśli Roma wygra BP a przegra zagraniczny to będzie to troche...nielogiczne.

x2

Jeśli Roma zostanie uznana za najelspzy film roku ogólnie, to tym bardziej powinna być najlepszym filmem nieanglojęzycznym. No ale, to Oscary, różne rzeczy mogą się zdarzyć, nic mnie już nie zdziwi. :)

Odpowiedz
Zimna wojna z 4 nominacjami. Szkoda, że ostatecznie Kulig się nie załapała, ale i tak super dokonanie filmu Pawlikowskiego.

BAFTA zjadła tegorocznego Globy, zje też pewnie Oscary. Dużo lepsze noominacje.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Niby nielogiczne, ale jak najbardziej prawdopodobne, bo przecież na każdą kategorię głosuje się osobno, więc może się zdarzyć wszystko.

Odpowiedz
Ano, przepiękny lineup (poza paroma wyjątkami, jak np. nominacją za zdjęcia dla "Bohemian Rhapsody", czy brakiem nominacji za muzykę dla "First Mana", który ma 7 nominacji, a więc wszystkie oprócz tej najpewniejszej...?), pod wieloma względami zbyt piękny, by powtórzył się na Oscarach.

Pawlikowski definitywnie jest w grze i wzbudza sporo dobrej woli, naprawdę jestem ciekaw, co tam się wydarzy. Farrelly i McKay są w niebezpieczeństwie, jednemu z nich na pewno nie uda się dotrwać, jeśli mowa o reżyserii.

W kategoriach aktorskich zaczyna się robić niezły bałagan. Łatwo będzie przewidzieć 4/5 w każdej, ale 5/5 już trudno w którejkolwiek.

EDIT: Co do filmów nieanglojęzycznych i głównej kategorii, to w takiej sytuacji, jak tegoroczna, nie widzę problemu z potraktowaniem kategorii nieanglojęzycznej jako nagroda pocieszenia i rozdzielenia "Romy" z "Zimną wojną". Na festiwalach często zachodzą dysonanse, gdy np. pierwsza nagroda jest debiutem, a nagrodę za debiut otrzymuje inny film, bo ten pierwszy po prostu wyrasta ponad debiutancką warstwę. Tyle że oczywiście tutaj głosuje w ciemno cała kapituła, a na festiwalach ukierunkowane, skromne jury.

Odpowiedz
ciekawe czy następny projekt Pawlikowskiego jest możliwy w stanach 

nominacje, tak jak pisaliście, dużo lepsze niż globy 

Odpowiedz
W sumie jeszcze jedna ważna rzecz - Regina King bez nominacji.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
No, właśnie ciekawe jak to będzie z King. W sumie brak nominacji do SAG już powinno skreślić jej szansę na Oscara, choć takiemu Waltzowi pomimo tego udało się wygrać za "Django".

Odpowiedz
Tak, tyle że Waltz grał w mainstreamowym filmie jednego z najbardziej cenionych reżyserów naszych czasów, a jego rola była pod każdym względem czymś dużym, również w sensie czasu ekranowego: był na pograniczu pierwszego i drugiego planu. A brak nominacji od SAG to była ewidentna oznaka tego, że po prostu nie zdążyli, "Django" nie brał udziału.

Tutaj można już wysnuwać różne interpretacje, ale generalnie widać, że subtelny, art-house'owy film Jenkinsa coś się nie przyjął. Bez SAG to zresztą jedno, ale i bez BAFTA? Myślę, że King nominację dostanie, ale co dalej... Zależy po prostu, jak dalej potoczy się wyścig, różne osoby musiałyby dostać teraz SAG i BAFTA (myślę, że Weisz jest faworytką do tej drugiej nagrody), a film King musiałby zostać nominowany w głównej kategorii. Chyba to ostatnie będzie najtrudniejsze.

Odpowiedz
Dziwi mnie troche, że dokument Jacksona nie może walczyć o Oscary, ale tu sie już załapal. Wielka szkoda bo recenzje są fantastyczne (licze, ze u nas HBO pomyśli o wprowadzeniu go do swojej oferty) i byłyby spore szanse na czwartego Oscara dla Jacksona. Tak to trzymam kciuki za piątą nagrodę BAFTy :)

Brak nominacji King zaskakująco, ale Robbie na dobrą sprawe na role znacznie bliższą gustom Brytyjczyków. W tej sytuacji zapewne wygra Weisz, Stone zbiera gorsze recenzje/mniej nagród krytyków, Adams i Foy są bez szans. Gdyby dorzuciła SAG to mamy niezły twist :P
Ciekawi mnie tutaj też aktorski pierwszy plan. Viggo jakieś szanse ma, Cooper może wygrać w ramach pocieszenia, Bale ma przewage nagród, ale Malek gra jednak wielkiego Brytyjczyka, jak wygra BAFTe po Globie to zdziwi mnie brak sukcesu na Oscarach.

Odpowiedz
(09-01-2019, 00:23)Kuba napisał(a): Problem jest taki, że jeśli Roma wygra BP a przegra zagraniczny to będzie to troche...nielogiczne.

Być może, ale tylko piszę jakie byłoby moje wymarzone rozwiązanie. Plus nie takie dziwactwa już Akademia wyprawiała z nominacjami i zwycięzcami, że nawet coś takiego by mnie nie zdziwiło. I jako produkcja to Roma chyba miała jakiś tam wkład amerykański, a więc na upartego i tak można byłoby to podczepić. 

Podobają mi się nominację do BAFTA, no może poza nominacjami muzycznymi, gdzie mamy parę WTF?! I cieszą też nominacje dla "Zimnej Wojny", ale brak Joasi Kulig oznacza, że już tym bardziej o nominacji do Oscara można pomarzyć. A zdarzały się przecież w przeszłości zagraniczne aktorki w zagranicznych filmach, które do Oscara nominowane były. 

W sumie nie miałbym też problemu, gdyby Roma i Cold War były nominowane przy Oscarach w głównej kategorii za najlepszy film. Tam ponad 10 filmów się ubiega, a więc trzeba to jakoś upchać. I o ile pamiętam "Przyczajony Tygrys Ukryty Smok" był nominowany w kategorii najlepszy film i najlepszy film anglojęzyczny, za który zresztą Oscara dostał. 

I na razie ciekawie, gdyż Oscary tuż tuż, a prowadzącego dalej nie ma. Może niech po prostu postawią Alexę na krześle i poprowadzi całą Galę? Taniej i szybciej wyjdzie ;) 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Oscary poprowadzą się same.
https://www.comingsoon.net/tv/news/1026057-oscars-to-air-hostless-for-the-first-time-in-three-decades/amp?__twitter_impression=true

Odpowiedz
(09-01-2019, 22:12)Szaman napisał(a): Oscary poprowadzą się same.
https://www.comingsoon.net/tv/news/1026057-oscars-to-air-hostless-for-the-first-time-in-three-decades/amp?__twitter_impression=true

Szczerze to... bardzo cieszy mnie ta informacja! Może w końcu obędzie się bez dennych politycznych żartów.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon