Oskary 2013
Dzięki Panowie aczkolwiek nie mam jakiegoś problemu z rozróżnieniem Editing od Mixing. Te dwa pojęcia potrafię oddzielic. Nie rozumiem tylko jak Argo i Lincoln mogą dostawac nominację za sound editing skoro w tych filmach nie pada chyba nawet jeden strzał właśnie. Nie ma w sumie niczego z nienaturalnymi dźwiękami. Ludzie gadają i tyle... Argo to chyba dostało tylko za oddanie krzyku tłumu w scenach rewolt albo może startu samolotu czy za scenkę na bazarze no bo za co innego to już naprawdę nie wiem. Tak czy siak wygląda to na ewidentne prawo serii jak mówisz simek no bo przecież takie Avengers, Hobbit czy nawet TDKR dźwiękowo, zarówno w editing i mixing miażdżą te filmy. Tutaj faktycznie musieli się narobic przy dźwiękach.
Hide, listen, watch, learn? And when the time is right, strike from the shadow...

Odpowiedz
Narzekanie na nominacje w tych dwóch kategoriach ma taki sam sens jak w każdej innej - ludzie z akademii głosują jak im się podoba i nikt ich nie pyta cóż takiego usłyszeli w Lincolnie, żeby mu przyznać statuetkę za montaż dźwięku. I tyle.

Jeszcze tylko dodam, że ja(pewnie podobnie jak 98% kinomanów) nie potrafię powiedzieć złego słowa o dźwięku i montażu dźwięku dopóki coś nie zabrzmi sztucznie lub niewyraźnie, a oceniać montaż dźwięku w filmie na podstawie tego czy jest dużo wybuchów i fantastycznych dźwięków - według mnie nie o to chodzi. Tak samo jak nominacji za zdjęcia nie dostają najbardziej pstrokate i efektownie nakręcone filmy.

Odpowiedz
Tak, dlatego właśnie Oscara dostały "Slumdog Millionaire", "Avatar" i "Hugo" :D Jeśli by to była prawda, to Oscara od dawna miałby już Emmanuel Lubezki.

Odpowiedz
Eh... No co racja to racja.

Odpowiedz
(17-01-2013, 20:52)Albertino napisał(a): Tak, dlatego właśnie Oscara dostały "Slumdog Millionaire", "Avatar" i "Hugo" :D Jeśli by to była prawda, to Oscara od dawna miałby już Emmanuel Lubezki.

slumdog miał piękne zdjęcia przecież :)

Odpowiedz
Być może, ale również pstrokate i efektowne :)

Odpowiedz
Całkiem ciekawie się zrobiło w ostatnich dniach, bo oto Argo wygrywa nagrodę gildii producentów i aktorów. Tylko dwa filmy które zdobyły obie te nagrody nie sięgnęły później po Oscara w najważniejsze kategorii - Apollo 13 i Little Miss Sunshine. Z drugiej strony chyba tylko raz, czy dwa razy w historii zdarzyło się, żeby film otrzymał statuetkę bez nominacji reżyserskiej. Mimo wszystko ja już postawiłem trochę kasy na Argo póki kurs dobry, bo za parę dni rozdane zostaną bafty i nagrody gildii reżyserów, na których też pewnie film Afflecka będzie tryumfował.

Hazardzistom polecam też przyjrzenie się kategorii najlepszy reżyser. Szczególnie tym, którzy podobnie jak ja nie wierzą, że Oscar trafi do Spielberga. Stawiał bym raczej na Anga Lee, na którego kurs np. na Bet365 wynosi 6,50.

Odpowiedz
I mamy wspólne zdjęcie:

[Obrazek: OscarLuncheon2013__130205013757.jpg]
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Jak znam 20 osób to max :P Najlepsze miny Tommy Lee Jones i Robert De Niro, chyba woleliby być w innym miejscu :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
De Niro wręcz promienieje. Za to Hathaway serio wygląda na szczęśliwą. Wydaje mi się, czy nie ma Tarantino?

Odpowiedz
I DDL?

Odpowiedz
Joaquin już nie bojkotuje?

Odpowiedz
Zgubił się :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Nie mogą ich zbierać do takiego zdjęcia godzinkę przed ceremonią gdy mają pewność, że będą wszyscy? Co roku brakuje kilku fajnych osób.

Odpowiedz
no, w tym roku sam się spóźniłem - zapomniałem, że to czas amerykański i dupa :(
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Argo wygrywa jak dotąd wszystko. Nagroda Scripter za najlepszy scenariusz adaptowany również trafia w jego ręce. Na 2 tygodni przed Oscarami mimo braku nominacji za reżyserię widzę w nim faworyta chociaż mam nadzieję, że to się odmieni.

Odpowiedz
Ja mimo DDL ciągle liczę na trzeciego Oscara dla Denzela (w Locie był fantastyczny), ciekawe jakie ma szanse. Dzisiaj BAFTA, więc jutro duża część Oscarów będzie łatwiutka do przewidzenia.

Odpowiedz
Jak już komuś dadzą trzeciego Oscara, to z pewnością będzie to właśnie DDL :) A Danzel jest chyba ostatni w hierarchii do zgarnięcia statuetki.

A ja i tak kibicuję Phoenixowi, który zmiótł konkurencję w tym roku. A rycerzyka pewnie nie dostanie ;(

Odpowiedz
Kolejna statuetka dla Denzela, za zagranie Denzela? Przecie on gra to samo od lat z tym że w tym przypadku w trochę lepszym filmie.

Odpowiedz
BAFTA rozdane. Zgodnie z przewidywaniami, najważniejsze nagrody powędrowały do Argo i Afflecka. Wśród aktorów też bez niespodzianek, bo raczej do przewidzenia było, że Brytole nagrodzą Rivę wiedząc, że na Oscarach jest raczej bez szans. Z miłych akcentów: nagroda dla Tarantino za scenariusz oryginalny. Czyżby więc drugi Oscar, po 18 latach? Byłoby fajnie :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon