Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach
Skoro "Biegnij, Lola, biegnij" łapie się pod tematykę pętli czasowej, to może jeszcze warto sięgnąć po "Przypadek" Kieślowskiego?

No i jeszcze wyjątkowo mało poważny przykład użycia pętli czasowej, czyli: "What Goes Around Comes Around", jeden z odcinków animowanej Maski.

Odpowiedz
Skoro "Biegnij Lola biegnij" to moze też "Przypadkowa dziewczyna" z Gwyneth Paltrow"?

Odpowiedz
świetny odcinek z Outer Limits był o pętli czasowej. Facet dotykał przewodu elektrycznego w chwili gdy eksperymentalna elektrownia została uruchomiona i wszyscy zostali zamknięci w pętli czasowej, tylko nie on i budził się każdego ranka i był wtorek i uczył się jak odmienić bieg historii. Tytuły itd nie pamiętam, tylko sam motyw - oglądałem to z 15 lat temu.
loading podpis...

Odpowiedz
12:01, to nie było w ramach Outer Limits tylko klawy telewizyjny film.

Odpowiedz
a zawsze myślałem i głosiłem, że to z Outer Limits - do teraz pamiętam że leciał właśnie w tym czasie. Dobrze wiedzieć, bo chętnie to sobie odświerzę po latach :) Dzięki Craven!

loading podpis...

Odpowiedz
Tak dla porządku dopisuje:

Boss Level - nie polecam
Palm Springs - polecam!

Odpowiedz
Bos level istotnie kupa. A ten Palm Springs to rom-com?

Odpowiedz
Donnie Darko przychodzi mi na myśl.

[Obrazek: 114223.gif]

Odpowiedz
Ciekawe, punkt zawiązania taki jak w Boss Level. Nie wygląda to najgorzej, a ja mam słabość do motywu Dnia Świstaka.

(02-01-2021, 10:53)Craven napisał(a): Bos level istotnie kupa. A ten Palm Springs to rom-com?
W sumie tak. Palm Springs jest IMO fajnym kontynuatorem oryginalnego Groundhog Day w tej kwestii - tamto to też romcom, a tutaj fakt, że mamy doczynienia z parą (a właściwie parą i JK Simmonsem) dodaje świeżości. Naprawdę polecam.

(02-01-2021, 10:59)marsgrey21 napisał(a): Donnie Darko przychodzi mi na myśl.

[Obrazek: 114223.gif]
Nie, Darko to nie pętla czasowa. Wzorem pętl czasowych jest Dzień Świstaka - czyli ten sam dzień powtarza się przez cały film. :)

Odpowiedz
W temacie pętli czasowej polecam Synchronicity:

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Romcom? Com?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Lowbudgetowy s-f z Michaelem Ironside w roli drugoplanowej ;) Warto dać mu szansę. Recenzowałem go już w krótkiej piłce.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Dallas 63 (aka 22.11.63) podchodzi pod pętlę czasową? W serialu były chyba trzy czy cztery "restarty". O ile pamiętam w książce było ich trochę więcej.

Odpowiedz
Moim zdaniem nie, bo to musi być pętla, a nie zabawa czasem.

Ja bym okreslil to tak, ze bohater nie ma kontroli nad tą pętlą i jest uwięziony - co najwyżej może ją zresetować umierając albo zasypiając. No i zwykle ta pętla z grubsza trwa nie więcej niż 24 godziny (choć można ją przeciągnąć po prostu do poki sie nie zasnie).

Odpowiedz
(02-01-2021, 19:52)Snappik napisał(a): Lowbudgetowy s-f z Michaelem Ironside w roli drugoplanowej ;) Warto dać mu szansę. Recenzowałem go już w krótkiej piłce.

Dayumn... I jak tego nie widziałem! nara!

Odpowiedz
warto wspomnieć tu o russian doll - nieco cięższym niż palm springs i dzień świstaka, ale ciągle przyjemnym serialu obyczajowym z netfliksa
tak że o.

Odpowiedz
(02-01-2021, 15:08)Snappik napisał(a): W temacie pętli czasowej polecam Synchronicity:

Kurde jaki fajny film. Mam trochę zarzutów no i nie do końca jest to motyw który miałem na myśli, ale DAYUMN!... Jakim cudem film z 2015 wygląda jakby był kręcony w 1995? Te wnętrza, kadry, klimat, po prostu wow. Nawet Michael Ironside wygląda jakby był z 20 lat młodszy.

Wielkie dzięki za polecajkę :)

Odpowiedz
Warto dodać, że reżyser jest fanem postaci Richtera z Total Recall. Dlatego angaż Ironside'a jest bardzo logiczny ;)

Co do filmu - muszę sobie zrobić powtórkę, bo nie pamiętam dokładnie co mi - oprócz postaci kobiecej - nie zagrało. Ale 7/10 dałem lekką ręką i czuję, że dzisiaj nie byłoby niżej.

Odpowiedz
świeżutki Ghosts of War dodaję do listy
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Obejrzałem ten "Palm Springs". Ale ujnia.

Swoją drogą, czyli
Tylko po co?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon