Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
w rolach wiodących:
dennis quaid
ben foster
norman reedus
friederike kempter - klik
do obejrzenia jest też tizerek z atrakcją w postaci 3D napisów porozstawianych po korytarzach.
constantin film i impact pictures (za tymi mrocznie brzmiącymi nazwami stoi nie kto inny, lecz paul w. s. anderson we własnej osobie - w tej chwili widzę, jak zapala wam się dioda ostrzegawcza) szykują miks dante 01, event horizonta, dead space'a i aliena pierwszego. akcja filmu - jak można wywnioskować z tizerka, raczej upiorna i klaustrofobiczna (pytanie czy również odpowiednio ciężka) - dzieje się na opuszczonym statku kosmicznym, gdzie w dość niemiłych okolicznościach przyjdzie się wybudzić z hibernacji dwóm członkom załogi. pozornie czad: oto w zaciszu małych wytwórni robi się dobre kino sci-fi. co do moich prywatnych odczuć, to na ten moment jestem bardziej na "nie" niż na "tak". zajawka niezbyt frapująca, dennisa quaida z trudem wyobrażam sobie w horrorze, laska za bardzo przypomina mi lateks trinity, a intryga, na papierze zapewne jedyna w swoim rodzaju, na ekranie monitora nie prezentuje się już tak wspaniale - z kilometra wali od niej wizualno-emocjonalną sztampą z gatunku "grupa ludzi zamknięta na małej przestrzeni". ale zobaczymy. ogromny plus już teraz widoczny to oczywiście morda bena fostera.
taka refleksja kończąca: tyle się narzeka obecnie na nieurodzaj panujący w sci-fi, a rok 2009 na przekór marudom przyniesie co najmniej dwa filmy wybitne (the road i moon) oraz trzy, którym wstępnej oceny z różnych względów nie wystawię (splice, district 9, avatar). pandorum natomiast traktuje jako jedną wielką niewiadomą. tak więc zamknąć ryje, malkontenci, i nie jojczyć, że kino na psy schodzi!
w internecie można trafić na alternatywny poster pandorum z okablowaną łapą, ale jako że od czasów pił i cranka 2 mam uczulenie na ukazywanie samopas rąk i nóg, to postanowiłem wrzucić ten z rurkami od respiratora wyłażącymi z oczodołów - moim zdaniem znacznie bardziej nieprzyjemny dla oczu, czytaj: bardziej rzeczywisty i jakby mniej mający wspólnego z fotoszopem.
10-05-2009, 02:15
Nowy
Liczba postów: 968
Liczba wątków: 13
Wygląda zachęcająco. Mimo poważnych wtop Andersona, jest on w stanie wykrzesać z gatunku Si-Fi coś konkretnego. Udowodnił to przy Event Horizon. Widzę, że znów wraca do tego samego klimatu. Ciekawe jednak jak dalekie to będzie od tego co już mieliśmy okazję oglądać w EH. W między czasie czekam mimo wszystko bardziej na Moon.
10-05-2009, 09:48
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Punkt wyjścia to takie Cube w kosmosie z domieszką (tragicznego) Eden Log. Scenografia i większość ujęć z początku trailera jak najbardziej na plus, ale potem następuje bardzo zniechęcający montaż.
Nie skreślam jednak filmu, bo jak się ostatnio wielokrotnie przekonałem trailery bywają mylące, więc nawet jeśli Pandorum będzie filmem tylko po części udanym i tak będzie to sukces.
10-05-2009, 11:48
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Anderson znowu robi jakieś kosmiczne gówno, na dodatek kradnąc fabułę z System Shock 2 i Martian Gothic. I jak to u niego bywa, już widać scenografia jest do dupy - w tym sensie, że budowana jest nie jako wnętrze statku, tylko jako coś strasznego, co sprawia że pokazane miejscówki wydają się nierealistyczne, a tutaj na dodatek teatralnie. To samo było w Residencie pierwszym i w Event Horizon.
11-05-2009, 06:15
Co z tego, że Anderson produkuje - ważne, że reżyserem jest jakiś faszysta, więc nie musi być od razu po hollywódzkiemu, nie? No i Ben Foster, którego pysk jest tak przerażający, a do tego generuje we mnie jakąś dziwną potrzebę wyrżnięcia mu w ten pysk z całej siły, powoduje że film zaintrygował mnie gdy o nim usłyszałem parę tygodni temu. Szkoda tylko, że jak znam życie, to z fajnego pomysłu i tak zostaną zgliszcza. Ja obstawiam w finale kosmitów, albo siły piekielne.
11-05-2009, 08:26
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Pewnie będzie dobry początek i rozczarowanie jak zrobi się z tego straszako-slasher.
11-05-2009, 09:54
Ambasador białej rasy
po zwiastunach można było wywnioskować, że będzie R, ale jako że dzisiaj nigdy nic nie wiadomo, oficjalnie podaje do waszej wiadomości, iż panodrum uzyskało certyfikat R za strong horror violence and language, czyli wszystko ok jak za starych dobrych czasów.
a skoro mowa o zwiastunach, to niedawno ukazał się , który nadal mnie nie przekonał do obejrzenia filmu w kinie. może jak wypuszczą czwarty, to dam się skusić. na razie jedyne, co widzę, to kung-fu trinity, bieganie po korytarzach przypominających dooma i typowo efekciarski andersonowski mrok. no cóż.. system shock raczej z tego nie wyjdzie.
12-07-2009, 18:08
Początkujący
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 1
Zapodałem ten film już wieki temu w temacie nadchodzące filmy SCI-FI.
Nie napisałem jak się nazywa ale dałem trailer.
12-07-2009, 18:11
Banned
Hamilkar napisał(a):Zapodałem ten film już wieki temu w temacie nadchodzące filmy SCI-FI
To było 5 dni temu, podczas gdy ten temat istnieje od 2 miesięcy. Gratulacje.
R-ka była dla tego filmu raczej formalnością i nie widzę najmniejszego powodu by spodziewać się przez to czegoś dobrego. O ile poprzednio wypowiadałem się dość ostrożnie, teraz raczej nie mam wątpliwości że będzie to rated R for Retarded.
12-07-2009, 18:16
Ambasador białej rasy
Hamilkar napisał(a):Zapodałem ten film już wieki temu w temacie nadchodzące filmy SCI-FI.
Well I am... over-fuckin' whelmed. What d'you want for that, a junior g-man badge?
;)
Mierzwiak napisał(a):R-ka była dla tego filmu raczej formalnością i nie widzę najmniejszego powodu by spodziewać się przez to czegoś dobrego.
pomyśl. gdyby się okazało, że pandorum (horror/sci-fi) otrzymało pg13, to jakiekolwiek szanse byłyby zaprzepaszczone. a tak ciągle jest nadzieje, że film okaże się ciut lepszy niż 'horyzont zdarzeń' (a to zawsze coś, zważywszy, iż 'horyzont zdarzeń' nie był wcale taki tragiczny jak niektórzy by chcieli). generalnie pandorum to dla mnie największa niewiadoma roku 2009, a co za tym idzie - do czasu premiery nie będę formułował żadnych kategorycznych sadów na temat filmu alvarta:)
12-07-2009, 18:30
Banned
Mental napisał(a):a tak ciągle jest nadzieje, że film okaże się ciut lepszy niż 'horyzont zdarzeń'
Nie ma takiej możliwości. Patrz: ubrana w cool sexy ciuszki waleczna lasencja : )
12-07-2009, 18:38
Ambasador białej rasy
niestety, matrix ciągle żywy. ale spójrz na to od innej strony: nie masz pewności, że laska nie zejdzie po 20 minutach z wyprutymi flakami, dławiąc się własną krwią:)
12-07-2009, 18:41
Stały bywalec
Liczba postów: 13,518
Zważywszy, że ten trailer i tak musiał być dostosowany do całej widowni to myślę, że warto dać filmowi szansę. Nawet jak lasencja w lateksie będzie dalej wywijać takie kuksańce po ścianach to ewentualna, dobrze wykonana scena śmierci dla bohaterki nadrobi wszelkie niesmaki :) Choć martwi mnie Quaid - facet ostatnio zamienia się w Cage'a.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
12-07-2009, 18:45
Mental napisał(a):niestety, matrix ciągle żywy. ale spójrz na to od innej strony: nie masz pewności, że laska nie zejdzie po 20 minutach z wyprutymi flakami, dławiąc się własną krwią:)
Taa już to widzę...
Ale dobre eye-candy nie jest złe. Bardziej zawiedziony jestem, że szykuje się głupia bieganina po statku kosmicznym i potworaki, które będą pewnie kiepsko ucharakteryzowanymi ludźmi. Niestety rzygam seryjnymi horrorami. A pierwszy trailer na początku zapowiadał się smakowicie - ładna scenografia, ludzie którzy nie wiedzą o co biega... mogło być coś ciekawego.
Innymi słowy trinity-lasia pewnie będzie najmniejszym problemem tego filmu.
Na początku skojarzyło mi się z Eden Log (też zresztą zmarnowany film moim zdaniem, ale w zupełnie inną stronę).
12-07-2009, 18:50
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Craven napisał(a):potworaki, które będą pewnie kiepsko ucharakteryzowanymi ludźmi.
Lepsze to niz CGI wampiry z "Jestem Legenda".
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
12-07-2009, 19:05
Przypomnieliście mi o tym filmie i wreszcie zaliczyłem trailer.
Pomysł wyjściowy fajny, ale to nie może być dobry film (chyba). Czuję przez skórę, że tak jak w "Even Horizont" tak i tutaj dobry, nawet bardzo dobry pomysł zostanie popsuty jakimś zbędnym psychologizowaniem, tudzież innymi wątkami piekielnymi. Plus inne wymiary.
Jeśli będzie przynajmniej ostra jatka: bardzo dobrze. Jeśli będzie thrill: bardzo dobrze. Jeśli będzie akcja: bardzo dobrze.
Ale coś czuję, że jakieś cubowskie klimaty też będą, a to już nie dobrze.
12-07-2009, 19:12
Hitch napisał(a):Lepsze to niz CGI wampiry z "Jestem Legenda".
Ale gorsze niż CGI robale z Starship Troopers :D
12-07-2009, 19:14
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
A w Event Horizon było gdzieś psychologizowanie? Bo konstrukcja postaci w tym filmie przecież przypominała Batmana z Adamem Westem.:) Brakowało tylko, żeby cool nigga w pewnym momencie powiedział "Holy asteroids, Sam Neill! I think we're in hell!".
13-07-2009, 18:19
military napisał(a):A w Event Horizon było gdzieś psychologizowanie?
W metaforycznym znaczeniu, czyli mówiąc po waszemu: smęcenie o wszystkim, tylko nie o tym co trzeba. Innymi słowy, brakowało w filmie akcji jako takiej, nie brakowało za to czczej gadaniny.
13-07-2009, 18:22
No wiesz, ale to nie był film akcji, tylko to klimatyczne miało być :-)
I IMO w sporej części było. Nie padam na kolana, ale Event Horion uważam za udany film.
13-07-2009, 18:50
|