ParaNorman (2012)
[Obrazek: paranorman656banner1.jpg]

Plusy:
+ świetne wymieszanie horroru z komedią, całość wygląda miejscami jakby Peter Jackson, Sam Raimi i Robert Rodriguez spotkali się w połowie lat 90-tych aby nakręcić animację
+ w większości naprawdę udane gagi sytuacyjne, słowne jak i typowy slapstick
+ bohaterem jest dający się lubić, zakochany w horrorach nerd
+ film kupił mnie już na samym początku logiem znanym z "grindhouse'owych" seansów i tandetnym horrorem który ogląda główny bohater
+ odwracanie schematów z filmów o zombie
+ sympatyczne aluzje do klasyki horroru
+ świetny w dubbingu Casey Affleck jako przymulony brat jednej z postaci

Minusy:
-mimo całej sympatii jaką wzbudza, tytułowy Norman jest jednak dość anemiczny a film kradną mu drugoplanowe postacie, moim zdaniem to nie tyle wina scenariusza a tego, że znany z "Drogi" i "Pozwól Mi Wejść" Kodi Smit-McPhee odwalił totalną fuszerkę

Bardzo sympatyczny seans, jak na razie obok "Domu w głębi lasu" najlepszy tegoroczny horror komediowy.
9/10

Odpowiedz
Bardzo sympatyczna animka z jak zwykle świetną animacją poklatkową. Niestety scenariusz zawiera typowe dla tego typu produkcji klisze nie za bardzo lubiane przeze mnie:
- Wyjątkowy dzieciak-outsider, którego nikt nie lubi? Check
- Jego jedynym przyjacielem jest podobny mu wariat? Check
- Jest główna ofiarą szkolnego łobuza (mimo to Alvin to genialna i zabawna postać)? Check
- Umiera mu ważny dla niego członek rodziny? Check
- Irytuje starszą siostrę z gatunku "bitchy-bitch sister"? Check
- Robi coś głupiego przy wszystkich i jest smutno? Check
I parę innych motywów, których nie pamiętam.

Aha, dubbing polski też słabuje. Utwierdzam się w przekonaniu, że dzieci w naszym dubbingu są straszne sztywne i nie potrafią po prostu grać.

Mimo to seans w kinie przebiegł przyjemnie, w większości jest naprawdę zabawny. I uwierzcie mi - dzieciaki niecierpliwiły się na sceny z zombie i brechtały się na nich.

Choć później trzeci akt naprawdę staje dość mocny i bardzo dorosły. Nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy i scenariusz pomimo tych irytujących klisz potrafi być bardzo dobry i wywracający schematy na drugą stronę.

Naprawdę miło ujrzeć coś nie w CGI. Choć szczerze chciałbym jeszcze w kinach zobaczyć amerykańską pełnometrażówkę w tradycyjnej animacji (nie mam na myśli Disneya)...

Odpowiedz
Przyjemna animka, ale rewelacji nie ma. Film ani na moment nie chce być czymś innym jak odfajkowaną bają ze schematyczną fabułą, nie ma w tym ani grama szaleństwa. Gagi z zombie bardzo średnie. Pośmiałem się może na 2 scenach, a reszta to takie "meh, target PG-7".

Nie umywa się do Frankenweenie Burtona. Na plus warto zapisać Caseya Afflecka, bo facet dubbingowo wypadł rewelacyjnie.

6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Świetny filmik, chyba ciut lepszy nawet niż Frankenweenie, fajny humor (zombie wymiatają), mimo paru klisz, oglada się przyjemnie i nie czuje się jakiegoś nachalnego moralizatorstwa czy coś.Jeden z najciekawszych nominowanych do oskara w tym roku, szkoda, że pewnie będzie znowu przewidywalnie i żadna animacja poklatkowa nie wygra, mogliby raz docenic coś tradycyjnego zamiast ciągle to CGI.Ocena 8/10

Odpowiedz
W tym roku to aż trzy poklatkowe filmy nominowali do Oscara. Całkiem sporo... Choć prawdopodobnie wygra "Ralph Demolka"

Odpowiedz
odświeżam temat bo jestem świeżo po seansie i WOW. to była bajka?
szkoda, że poziom humoru taki mocno średni, właściwie nie pamiętam czy się w ogóle uśmiałem, bohaterowie raczej mnie irytowali (zwłaszcza alvin) ale za same elementy grozy, wspomniane wyżej miłe nawiązania do horrorów
i podejście do fabuły 6/10

Odpowiedz
Znakomita baja! Tak, mocno schematyczna pod pewnymi względami (postaci i relacje), ale przecież o to chodziło. Humor super - rozwaliła mnie scena z automatem w alejce i "cyckami". Na plus także poważniejsze tony, w jakie w pewnym momencie twórcy dość zaskakująco uderzają. Przesłanie to co prawda nic nowego, ale zapodane jest to w bardzo przyjemnej, przystępnej i magiczno-kinowej otoczce. Bawiłem się znakomicie i puszczałbym każdemu dzieciakowi zamiast durnot pokroju Madagascarów czy Frozen-shitów.

9 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Zbyt dużo luzu i lekkości, niestety. Gdyby całość miała klimat i ciężar z finału byłoby idealnie, a tak jest tylko dobrze, ot, 7/10 :)

Odpowiedz
Widzę, że też dziś obejrzałeś animowany przedstawiciel spooktobera w Światowy Dzień Animacji :)?

Odpowiedz
Pierwsze słyszę o takim dniu XD

Odpowiedz
No to teraz czas na naukę :)
https://en.wikipedia.org/wiki/International_Animation_Day

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon