19-03-2026, 19:59
|
Primate (2025)
|
|
Podejrzewam, że shamar to nie jedyna osoba pozbawiona tej wiedzy i gros ludzi wciąż myśli, że szympansy to urocze śmieszne małpki robiące za comic reliefa w Tarzanie (a sikorki to pokojowe kruszynki wcinające tylko ziarenka).
(19-03-2026, 19:58)slepy51 napisał(a):Teoretycznie, gdyby mieć takich szpikulców z wieszaków ze dwa, trzy, do tego przewagę zaskoczenia, to myślę że pewnemu odsetkowi osób udałoby się trafić w parę oczu i dać sobie czas na ucieczkę, ale w praktyce, w stresie, bez przygotowania i przemyślenia co robić jest to niewykonalne.shamar napisał(a):Każdy normalny człowiek zrobiłby z wieszaka "broń". A atakowanie w grupie kilku osób gołymi rękami wymagałoby ogromnej dyscypliny (ktoś musi podbiec pierwszy) i poświęcenia, a myślę że i jeden człowiek na jedną kończynę to mogłoby być mało. 19-03-2026, 20:09
No w sytuacji pokazanej w filmie byłoby to samobójstwem, dlatego dziewczyny zrobiły wszystko to, co zrobiliby każdy inteligentny człowiek - schowały się i siedziały cicho. A że shamar jak widać inteligentny nie jest, to chciałby walczyć z rozwścieczoną i dwukrotnie silniejszą od siebie małpą za pomocą wieszaka :)
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
19-03-2026, 20:13
Jesteście bandą przegrywów, która poddałaby się w każdej sytuacji :)
Jak ten typ, który położył się na łóżku. Albo ten co chciał wypchnąć małpę poza basen.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 19-03-2026, 21:39
Mam nadzieję że kiedy znajdę się kiedyś w jednym pomieszczeniu z wściekłym szympansem to będę miał ze sobą shamara. On pójdzie się z nim heroicznie napierdalać (co pewnie skończy się ciężkimi obrażeniami albo brutalnym fatality) a ja w tym czasie zdążę uciec, pogodzony z rolą przegrywa.
:)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 19-03-2026, 21:43 shamar napisał(a):Jesteście bandą przegrywów No ta, a ty pewne jesteś zwycięzcą :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
19-03-2026, 22:04
Jakby byłą zrzutka na kupno szympansa z którym zmierzy się shamar to ja wpłacę.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
19-03-2026, 22:07
Wy się śmiejecie, a może shamar to też szympans, tylko identyfikujący się jako homo sapiens? Ewentualnie goryl, bo wydaje mi się, że bez problemu usadziłby pana troglodytę.
19-03-2026, 23:47 (19-03-2026, 19:45)shamar napisał(a): Każdy normalny człowiek zrobiłby z wieszaka "broń". Leżę xD Dajesz mistrzu poradnik, jak zrobić z wieszaka "broń" - najlepiej z takiego drewnianego albo plastikowego :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 19-03-2026, 23:55
No chyba, że shamar ma u siebie tylko takie wieszaki:
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 20-03-2026, 00:01 (19-03-2026, 20:09)simek napisał(a): Teoretycznie, gdyby mieć takich szpikulców z wieszaków ze dwa, trzy, do tego przewagę zaskoczenia, to myślę że pewnemu odsetkowi osób udałoby się trafić w parę oczu i dać sobie czas na ucieczkę, ale w praktyce, w stresie, bez przygotowania i przemyślenia co robić jest to niewykonalne. Mieli ich dużo. Nawet ujęcie z góry było na wieszaki. Wystarczyło dziabnąć już kiedy przykladał gały do otworów ;) (19-03-2026, 23:55)Mefisto napisał(a):(19-03-2026, 19:45)shamar napisał(a): Każdy normalny człowiek zrobiłby z wieszaka "broń". Chopie... Drewniany jest najlepszy jeśli jest 3 częściowy zbity gwózdkami. Wiem bo często mi się łamią :)
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 20-03-2026, 00:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2026, 00:48 przez shamar.)
Czyli często ci się łamią i chcesz z tym iść na nabite mieśniami, szybkie i zwinne zwierzę?
Shamar i wieszak vs TO :D https://www.youtube.com/shorts/EgOUY5PgXkw Tutaj dla innego przykładu szybkości naczelnych - orangutan -> https://www.youtube.com/shorts/vdB-FWZfd-w
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
20-03-2026, 00:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2026, 00:53 przez Pelivaron.)
Chodzi kwestię "złamania" na stykach. A nie przełamania. 2 elementy zostają nienaruszone i są bardzo wytrzymałe. Wtedy masz śmiertelną broń :)
No chyba, że masz jakieś chińskie badziewie to lepiej siedź w szafie cicho :)
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 20-03-2026, 00:54
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 20-03-2026, 03:55
Obejrzałem sobie "Primate" po raz czwarty (wcześniej dwa normalne seanse w domu i jeden w kinie), tym razem z komentarzem audio Johannesa Robertsa i Waltera Hamady - świetna opcja jeśli ktoś chce dowiedzieć się całej masy niekoniecznie oczywistych ciekawostek z planowania i samego kręcenia filmu. Można choćby usłyszeć, że całość została nakręcona w Londynie lub jego okolicach (z małym wyjątkiem króciutkich scen imitujących Hawaje nakręconych przez drugą ekipę filmową na Maderze), w większości na planie, choć były też prawdziwe miejscówki, takie jak choćby wjazd do chałupy (którą rzeczywiście znaleziono gdzieś koło autostrady M25) czy scena na lotnisku, którą to z kolei nakręcono w jednej z okolicznych szkół przerobionych na wnętrze rzeczonego portu lotniczego.
![]() Co ciekawe, film pierwotnie miał zostać wyprodukowany dla Netflixa i z taką myślą był rozwijany - początkowo miała to być dosyć bezpośrednia wariacja na temat "Cujo" z dwoma chorymi na wściekliznę psami, jednak jak to w przypadku wspomnianej platformy streamingowej bywa w pewnym momencie jakiś algorytm podpowiedział im, że ludzie nie lubią filmów ze złymi psami i porzucono ten pomysł a filmu o morderczym szympansie robić nie chcieli wcale. Wtedy projekt przejął Walter Hamada i miał on zostać pierwszym filmem wyprodukowanym przez jego nowo powstałe studio 18Hz Productions - od początku wiedzieli, że muszą większość rzeczy zrobić praktycznie, żeby kosztował on około 20 baniek a nie 40 jak wielu twierdziło, gdyby w grę wchodził wykreowany za pomocą efektów wizualnych małpiszon. ![]() W oryginalnym scenariuszu nie było też postaci granej przez Troya Kotsura (była postać ojca, który wychodzi z domu i tyle go widzieli) i wskutek nacisków studia rozbudowano tę postać (były to ponoć przy okazji jedyne wytyczne, które twórcy dostali narzucone od tzw. góry) - i nawet wtedy nie była to postać głucha. Ten motyw pojawił się dopiero wtedy, gdy Hamada stwierdził, że fajnie byłoby zaangażować do tego projektu jakiegoś aktora "oscarowego", który podniósłby swoim udziałem postrzeganie wartości samego filmu wśród publiczności i zaoferowano rolę Kotsurowi, który o dziwo od razu się zgodził. Początkowo miał on być też zwykłym szefem budowy rozwijającym jakiś nowoczesny kurort na Hawajach ale nie znaleziono odpowiedniej miejscówki "na robocie", która wpasowałyby się w dostępny budżet i wtedy Roberts wpadł na pomysł, żeby zrobić z niego pisarza i autora serii książek o głuchym hawajskim detektywie rozwiązującym rożne sprawy kryminalne, stąd choćby nawiązujące do tego plakaty tematyczne wiszące na ścianach filmowego domu - reżyser zresztą razem z Hamadą później półżartem, półserio dodali, że powinien na podstawie tego pomysłu powstać serial z samym Kotsurem w roli tego właśnie detektywa. ![]() Zdecydowanie warto posłuchać tego co panowie mają do powiedzenia bo ciekawostek jest cała masa (główną inspiracją sceny w sypialni, tak kolorystycznie jak i klimatycznie, był dla Robertsa początek "Irreversible" Gaspara Noé'go, itd. itp.) tym bardziej, że budżet nie był z gumy i musieli kombinować co i jak nakręcić żeby to miało ręce i nogi - m.in. z tego powodu nie zrealizowano jednej sceny śmierci z końcówki (tej ze spadającym z góry krzesłem) bo już nie było na nią ani środków ani czasu, czego twórcy teraz żałują. Dla mnie osobiście komentarze audio do filmów obok dokumentów typu making of od zawsze były tym najciekawszym z dodatków dołączonych do wydań na nośnikach fizycznych i cieszy mnie, że jeszcze komuś chce się tego typu rozmowy z twórcami nagrywać. Tym, którym obrazek Robertsa się podobał bardzo mocno polecam, można wtedy "Szympansa" docenić jeszcze bardziej. Jedyny minus jest taki, że niestety nie ma nic o wieszakach na ubrania zabijających chore na wściekliznę małpy :)
18-04-2026, 16:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2026, 17:39 przez slepy51.) OGPUEE napisał(a):Podejrzewam, że shamar to nie jedyna osoba pozbawiona tej wiedzy i gros ludzi wciąż myśli, że szympansy to urocze śmieszne małpki robiące za comic reliefa w Tarzanie Każdy kto tak uważa, powinien obejrzeć sobie ten filmik:
15-05-2026, 19:24
Spokojnie, jak wyjdzie ten film z hipopotamem to shamar będzie się zastanawiał dlaczego nikt go nie ujeżdżał skoro to takie wielkie spaśnione zwierzę, które rusza się jak pociąg z wagonami załadowanymi węglem. On przecież na spokoju by mu wskoczył na grzbiet i założył uprząż.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
15-05-2026, 19:42
Kiedy już myślisz, że Shamar cię niczym nie jest w stanie zaskoczyć, trafiasz na taki wątek jak ten...
EDIT No i obejrzałem film, ujdzie w tłoku, może coś koło 6/10, niezbyt angażujące i mocno przewidywalne, bohaterów miałem generalnie w dupie, a gdy nie bardzo da się przejąc czyimkolwiek losem, to i trudno o jakiekolwiek emocje podczas seansu, szczególnie że i tak od razu wiadomo, kto będzie "final girl" (zastanawiam się czemu filmowcy przeważnie tak to rozwiązują, bo jakas niepewnośc w tym względzie byłaby na plus). Tu by się akurat przydało trochę tła, którego nie ma no i mozna by tez nie robić z małpy morderczej bestii już w pierwszej scenie (szczerze nie znoszę tego zabiegu, że pokazuje się jakieś wydarzenie, a potem cofa w czasie). Na plus pare krwawych scen i to jak przedstawiono szympansa (w sensie, że nie w CGI), ale jak dla mnie nie ma tu do czego wracać. 16-05-2026, 01:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2026, 09:57 przez Gieferg.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Weapons (2025) reż. Zach Cregger | Pitero | 23 | 756 |
02-04-2026, 11:38 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Beast of War (2025) | slepy51 | 7 | 579 |
24-02-2026, 12:10 Ostatni post: slepy51 |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: vlcsnap-2026-04-18-16h22m07s301.png]](https://i.ibb.co/Nd2Rhx9h/vlcsnap-2026-04-18-16h22m07s301.png)
![[Obrazek: vlcsnap-2026-04-18-16h25m58s999.png]](https://i.ibb.co/PGj4smkp/vlcsnap-2026-04-18-16h25m58s999.png)
![[Obrazek: vlcsnap-2026-04-18-16h25m04s926.png]](https://i.ibb.co/HDg37Q96/vlcsnap-2026-04-18-16h25m04s926.png)