Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,951
Liczba wątków: 5
(10-07-2023, 14:08)srebrnik napisał(a): Od zawsze oglądając tę serię miałem wrażenie, że kolejne części nic nie dopowiadają, a jedynie wykorzystują rewelacyjny projekt potwora, bo studio uznało, że jest za dobry, żeby nie robić z nim kolejnych filmów.
Mało tego. Kolejne części nie tylko nie dają niczego nowego, ale wręcz niszczą oryginał.
Obcy jest fantastycznym konceptem w określonych okolicznościach. Tak jak mamy w jedynce. Tam jest istotą tajemniczą, złowieszczą i krwiożerczą. Gdy spada na nieprzygotowanych na to kosmicznych "tirowców". Plus mamy dziwaczny statek przewożący tysiące "zarodków", jeszcze bardziej tajemniczego pilota, który został przez Obcego zabity.
I to świetnie działa w najprostszy z możliwych sposobów. Zachowania Asha, desperackie próby znalezienia wyjścia z sytuacji przy rozmowach z "Matką".
No bo jak się to pociągnie dalej to co zostaje? Ano zwykły krwiożerczy zwierzak, który nijak nie może być wielkim, kosmicznym zagrożeniem, bo to... zwykły zwierzak. Ze skomplikowanym cyklem rozwoju.
I to mamy w dwójce. Na silę robienie z tego wielkiego zagrożenia z bandą marinsów (tak wiem, epa, kult itp.). Do tego stopnia kuriozalne, że żeby całą tę historię przedstawić to scenarzysta każe całej załodze lądować a na statku matce nie zostaje nikt, więc trzeba iść do anteny, wysłać sygnał i po 17 dniach przyślą drugi statek. Dej pan spokój.
A trójka to po prostu rimejk jedynki czyli jeden obcy ganiający i zabijający nieprzygotowanych "Januszy" po labiryncie. Zamiast labiryntu statku, jest labirynt bazy.
To nie jest zaproszenie do dyskusji, bo każdy zostanie przy swoim :)
PS. Widzę, że tylko ja dałem 1/10 w ankiecie. DUMA!!!
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
10-07-2023, 14:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2023, 14:35 przez Dr Strangelove.)
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,935
Liczba wątków: 11
Mental daje 100000/10 a nawet filmu nie ocenił.
Ergo, trolluje.
10-07-2023, 15:58
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,371
Liczba wątków: 4
(10-07-2023, 14:34)Dr Strangelove napisał(a): Mało tego. Kolejne części nie tylko nie dają niczego nowego, ale wręcz niszczą oryginał.
Obcy jest fantastycznym konceptem w określonych okolicznościach. Tak jak mamy w jedynce. Tam jest istotą tajemniczą, złowieszczą i krwiożerczą. Gdy spada na nieprzygotowanych na to kosmicznych "tirowców". Plus mamy dziwaczny statek przewożący tysiące "zarodków", jeszcze bardziej tajemniczego pilota, który został przez Obcego zabity.
I to świetnie działa w najprostszy z możliwych sposobów. Zachowania Asha, desperackie próby znalezienia wyjścia z sytuacji przy rozmowach z "Matką".
No bo jak się to pociągnie dalej to co zostaje? Ano zwykły krwiożerczy zwierzak, który nijak nie może być wielkim, kosmicznym zagrożeniem, bo to... zwykły zwierzak. Ze skomplikowanym cyklem rozwoju.
I to mamy w dwójce. Na silę robienie z tego wielkiego zagrożenia z bandą marinsów (tak wiem, epa, kult itp.). Do tego stopnia kuriozalne, że żeby całą tę historię przedstawić to scenarzysta każe całej załodze lądować a na statku matce nie zostaje nikt, więc trzeba iść do anteny, wysłać sygnał i po 17 dniach przyślą drugi statek.
Wszystko zgoda, bo tu ciezko nawet z tym dyskutowac, ale, no wlasnie :)
Alien to kosmiczny horror (ktory ma tez sporo glupich momentow i hunted house & slasherowych nalecialosci), ktory potworem i klimatem stoi.
Aliens niszczy kosmiczna mitologie na rzecz akcji i trywializuje Obcego, ale to ciagle przezajebisty s-f action thriller. Ot, truizm. Piekne kino, w obu przypadkach, w inny sposob.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
10-07-2023, 16:32
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
@Dr Strangelove
Cytat:I ten super mądry robot zaczyna jakieś idiotyczne eksperymenty, które niemalże kończą się jego zagładą (hej, zobaczymy co będzie z tą mazią, ale fajnie)
Czemu idiotyczne? David (co doprecyzował potem Covenant) był wadliwym robotem w tym sensie, że miał kompleks stwórcy i problemy z ego. Ciągle dopytywał i droczył się z ludźmi w kwestiach stworzenia. Przypomnij sobie dialog z Charliem Hollowayem tuż przed zatruciem tego pierwszego. Jakby chciał się upewnić, czy to, co zamierza zrobić, jest słuszne:
Cytat:plus w tle mamy cywilizację liczącą sobie ile? 2, 3, 4 miliardy lat
Nie wiadomo, ile ta cywilizacja ma lat, choć faktycznie istnieją poszlaki wskazujące, że prolog to odbicie prastarej, indoeuropejskiej legendy o stworzeniu ludzkości przez jej mitycznego praojca, Manu.
Cytat:Żeby nas wykończyć, po tym jak nas stworzyli?
Znowu: nie wiadomo, czemu chcieli nas wykończyć ani czemu w pewnym momencie zmienili zdanie. Shaw chciała się tego dowiedzieć, ale przez takich jak ty Ridley Scott zmienił plany i nakręcił gównianą kontynuację.
Cytat:W tle mamy bilionera, który ukrywa się na własnym statku
Ukrywa się tak naprawdę przed Shaw, żeby nie nabrała podejrzeń o prawdziwy cel misji.
10-07-2023, 19:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2023, 20:03 przez Mental.)
Ambasador białej rasy
Doppelganger napisał(a):Mental daje 100000/10 a nawet filmu nie ocenił.
Ergo, trolluje.
Oceniłem.
10-07-2023, 20:00
Miss Avatara 2016
Ja nie mam zdrowia dyskutować o tej żenadzie Mental.
Możesz to uznać za zwycięstwo :)
10-07-2023, 20:01
Ambasador białej rasy
Cytat:Możesz to uznać za zwycięstwo :)
10-07-2023, 20:05
Miss Avatara 2016
10-07-2023, 20:09
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Ale smutno pierdolicie.
10-07-2023, 20:11
Ambasador białej rasy
Dr Strangelove z tego wątku przypomina mi tych, którzy spalili księgozbiór w Aleksandrii albo zamordowali (być może) Archimedesa. Gotów jest zniszczyć wspaniałe i wyjątkowe dzieło, bo nie rozumie jego doniosłości. Barbarzyńca w ogrodzie. Murzyn w Europie.
10-07-2023, 20:25
PapaBoomer
Paździoch KMFu.
10-07-2023, 20:27
Miss Avatara 2016
(10-07-2023, 20:25)Mental napisał(a): Dr Strangelove z tego wątku przypomina mi tych, którzy spalili księgozbiór w Aleksandrii albo zamordowali (być może) Archimedesa. Gotów jest zniszczyć wspaniałe i wyjątkowe dzieło, bo nie rozumie jego doniosłości. Barbarzyńca w ogrodzie. Murzyn w Europie.
To są tanie zagrywki Mental. Ale po chrześcijańsku wybaczam Ci. Wiesz po prostu tak samo jak ja, że ja mam a Ty nie masz racji, ale po prostu duma nie pozwala Ci się do tego przyznać. Natomiast zapamiętaj sobie - jak będziesz leżał na łożu śmierci to zrozumiesz swoje błędy i przyznasz mi rację. Mam nadzieję, że chociaż wtedy znajdziesz w sobie odrobinę przyzwoitości i napiszesz tutaj - Zwyciężyłeś Galilejczyku.
Jakbym w międzyczasie umarł to przekażę konto synowi w spadku, żeby mógł to przeczytać.
10-07-2023, 20:42
Ambasador białej rasy
Cytat:jak będziesz leżał na łożu śmierci
Who felt that vibe?
10-07-2023, 20:46
PapaBoomer
Ambasador białej rasy
Prometeusz oferuje jedną z najlepszych scen grozy nakręconych w XXI wieku. Po upadku i rozbiciu Juggernauta Shaw ucieka do modułu ratunkowego. W pewnym momencie odbiera transmisję od urwanej głowy Davida, który mówi: You need to get out immediately. He's coming for you.
Sick as fuck.
Niestety, wersja kinowa zawiera zjebaną wersję tej sceny, bo ucina 90% jej zawartości. Oglądac TYLKO wersji extended. Od 2:40
11-07-2023, 23:18
Miss Avatara 2016
Pije polską wódkę!!!
Podnoszę ocenę, wielkie dzieło :)
11-07-2023, 23:29
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,529
Liczba wątków: 30
To oczywiste. Wódę przemycił polski murzyn Janek.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
11-07-2023, 23:56
Ambasador białej rasy
Przemycił nie tylko wódę, ale też szacunek do tradycji świąt bożego narodzenia oraz strojenia choinki.
12-07-2023, 01:13
Miss Avatara 2016
A jak sądzisz Mental? Jakie byłyby losy wyprawy gdyby nie zabrali na pokład Dindu Janka?
Poszłoby im lepiej? Na pewno statystyki przestępstw na pokładzie "Prometeusza" byłyby niższe, ale czy to pozwoliłoby ograć mutanta albinosa?
12-07-2023, 08:23
Stały bywalec
Liczba postów: 3,096
Liczba wątków: 28
Jakby nie patrzył na końcu filmu Janek kradnie statek kosmiczny należący do Weyland Yutani i rozbija o go o statek białego obywatela, powodując katastrofę niespotykanych rozmiarów.
12-07-2023, 08:30
|