Rambo (1982-2019)
Rambo był kręcony w 3 krajach, Apocalypto tylko w jednym. W Rambo miałeś w miarę znanych aktorów anglojęzycznych - w Apocalypto ani jednego. W Apocalypto jakieś 3/4 filmu toczy się w lasach, w Rambo masz więcej różnych konstrukcji. Itp. itd.

Odpowiedz
w trzech krajach? jakich trzech?

w miarę znanych anglojęzycznych aktorów? Paul Schulze i Julie Benz to w miarę znani anglojęzyczni aktorzy? Schulze'a jeszcze z ryja pokojarzyłem, ale tej lasi (nawiasem, jej zdolności aktorskie są poniżej jakiejkolwiek krytyki) to nijak nie mogłem rozpoznać. sądzę, że Sly pobrał gażę w wysokości polowy budżetu, innego wytłumaczenia nie mam.

więcej rożnych konstrukcji? kilka lepianek, parę drewnianych pomostów, brama wjazdowa, trzy łódki i działko.

nadal nie wierze, ze ten film pochłonął 50 mln USD.

Odpowiedz
Cytat:Julie Benz

Pierwszoplanówka w Dexterze raczej zapewnia rozpoznawalność.

Odpowiedz
Cytat:więcej rożnych konstrukcji? kilka lepianek, parę drewnianych pomostów, brama wjazdowa, trzy łódki i działko.
Obejrzyj sobie w takim razie making of. W "Rambo" praktycznie każda wioska została zbudowana od podstaw na potrzeby filmu, poza tym samo kręcenie filmu w dżungli (czy na jakimkolwiek innym zadupiu oderwanym od cywilizacji) powoduje podskoczenie kosztów filmu i to dość znacznie - vide "Rogue" i 30 baniek, które wcale nie poszły jak to większość sądzi "na efekty". Wożenie całej ekipy, sprzętu itp. itd., to wszystko kosztuje kupę kasy, a że Stallone uparł się, że będzie kręcił w naturalnych plenerach, to kosztowało to właśnie tyle ile kosztowało.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
w sumie coś w tym musi być - bo jeśli odjąć nieplanowane koszty dodatkowe związane z opóźnieniami wynikłymi z nadaktywności huraganów, to raptem wyjdzie, że MV kosztowało 110 mln USD - i też można by powiedzieć, ze "nie wiadomo na co poszła ta kasa", skoro przez 2/3 filmu tylko stoją i gadają.

ale żeby drożej niż apocalypto?

nadal nie wierzę:)

Odpowiedz
Mental napisał(a):w sumie coś w tym musi być - bo jeśli odjąć nieplanowane koszty dodatkowe związane z opóźnieniami wynikłymi z nadaktywności huraganów, to raptem wyjdzie, że MV kosztowało 110 mln USD
No a "Rambo" był kręcony w Tajlandii w mega trudnych warunkach podczas pory suchej, kiedy to wielkie połacie dżungli wypalane są przez trawiące je pożary - stąd m.in. wyglądające jak mgła opary nad wodą w scenkach rozgrywających się na łodzi, które tak naprawdę były niczym innym jak najzwyklejszym dymem. Trudne warunki klimatyczno-pogodowe, cała masa sprzętu i ludzi, których trzeba było wozić z miejsca na miejsce, budowane na miejscu od podstaw scenografie - wszystko to pochłonęło kupę pieniędzy, nieporównywalnie większą niż gdyby film kręcono sobie wygodnie w studio na tle green, blue czy innego screenu.

A że drożej niż "Apocalypto"? Cóż, widocznie warunki kręcenia były trudniejsze, bo jeśli chodzi o użycie budowanej na potrzeby obrazu scenografii, statystów czy ogólnej "efektowności", filmy stoją mniej więcej na podobnym poziomie (w "Apocalypto" mamy np. scenkę w mieście, w "Rambo" palenie wiosek czy końcową strzelaninę).
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Plotka głosi, że połowa budżetu poszła na odszkodowania dla rodzin ofiar poległych w trakcie ostatniej sceny.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xSnISzTkNcs[/youtube]

:lol:

Odpowiedz
:D :D :D

Jedna z najlepszych przeróbek "Ale urwał!".
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
Rambo - najbardziej poważny, dramat w konwencji kina akcji, końcowa mowa Stallone'a wyciska łzy. 8/10

Rambo 2 - sequel tak samo mi się podoba jak jedynka, miała swój wpływ na kształt kina akcji czyli jeden kontra 100.000 wrogów i sobie bohater radzi. <ok> Ogląda się świetnie za każdym razem i tak jak poprzednio dobra muzyka - 8/10. Tutaj też się da zauważyć poważniejszy rys na temat możliwych jeńców, którzy gniją w Wietnamie.

Rambo 3 - konwencja nagięta do komiksowego charakteru, najmniej mi się podobał z serii ale to i tak przyzwoity film. 6/10

Rambo 4 - lepszy od trójki, ma w sobie powera, końcowa masakra daje kopa, nie narzekam na nieco groteskową krwistość. 7/10
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
Wspaniała wiadomość - zakup Blu-raya obowiązkowy!

Odpowiedz
Od dziecka uwielbiam. Scena pod
koniec jak John opowiada o swoim koledze - bezcenna. Kult-klasyk- niemsiertelny
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
[Obrazek: selection18096.jpg]

: ) : ) : )

Odpowiedz
Fajna była ta babka, zawsze podczas seansu mam nadzieję że im się uda :cry:

Odpowiedz
Dla mnie pierwsza część jest zdecydowanie najlepsza, kolejne są już coraz bardziej naciągane. Najlepsze sceny są w lesie na początku gdy go ścigają:)

Odpowiedz
O zgadzam się. W kolejnych częściach mamy żywy przykład "więcej i mocniej w kontynuacji". Zresztą pozostałe trzy cześci jakoś nie przypadły mi do gustu. Seanse były.... cóż... męczące. "Jedynka" ma taki klimat, coś jak kino drogi ... tylko że na piechotę :grin:

Odpowiedz
mój ranking przygód Ramba wygląda następująco:

1. John Rambo (10/10)
2. Rambo I (9/10)
3. Rambo II (7/10)
4. Rambo III (5/10)

trójka jest najgłupsza i politycznie niemiłosiernie wręcz infantylna. a końcowa dedykacja "narodowi Afgańskiemu" z dzisiejszej perspektywy wydaje się wręcz śmieszna.

Odpowiedz
Jak mozna oceniac John Rambo wyzej od Pierszej Krwi ? JR był w gruncie rzeczy nudny, wtórny i bardzo srednii. Gdyby nie hardcorowa rzeznia nic by po nim nie zostało. I malo bylo Rambo w tym Rambo. Co on tam zrobił ? ze 2 razy z łuku strzlelil a pozniej dorwal sie do tego dzialka na pace.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cytat:Jak mozna oceniac John Rambo wyzej od Pierszej Krwi ?

jak można mieć w awatarze jakiś kręcący się pedalski bączek i uważać, że jest super?

;)

no jak widać można, ba, nawet trzeba. jedynka jest świetna, ale niestety pacyfistyczno-rozrachunkowy monolog w finale brzmi trochę jak żale rozczarowanego dziecka, że samochodzikowi za 10 złotych odpadają koła.

w czwórce tego nie ma. w czwórce Rambo pyta: "Macie broń?"

laska wolontariuszka: "Nie"

Rambo: "To niczego nie zmienicie"

to jest Rambo - to jest filozofia życiowa, która mi sie podoba - żadnych negocjacji, żadnych kompromisów. zajebać zło, a potem dobić konających (przy czym to drugie to już raczej akt humanitaryzmu).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon