Slumdog Millionaire
Jak dla mnie ten film ma dwie wady, które kompletnie zepsuły mi seans.
Primo - pomysł opowiedzenia historii życia tego chłopaka poprzez kolejne pytania z Milionerów. Nie dość że PRZYPADKOWO chłopak trafia na pytania związane z kluczowymi wydarzeniami w jego życiu, to jeszcze na dodatek PRZYPADKOWO pytania te są ułożone chronologicznie. Po prostu gryzie mi się to z "realizmem" prezentowanym w retrospekcjach. Zaraz obrońcy tego filmu krzykną że konwencja bajki, metafora itp itp - ale mnie ten chwyt irytował strasznie.
Mógłbym jednak to przełknąć, gdyby, jak w kilku innych filmach Boyle'a (mam tu na myśli zwłaszcza Sunshine) bzdurki fabularne służyła wprowadzeniu licznych reżyserskich czadów. O ile w większości innych filmów Boyle'a kultowe sceny występowały średnio co 10 minut, tak tu ruszyły mnie tylko scena kiblowa, finałowa i sympatycznie pomyślane end creditsy. Muzyka wprawdzie jest niezła, ale już praktycznie cały wizual Slumdoga widziałem w filmach Meirellesa.
Nie mówię że to jest zły film. Po prostu nie kupuję głównej koncepcji fabularnej oraz pewnego rodzaju zachowawczości formalnej Boyle'a. Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, przypuszczam, że będzie się dobrze bawił.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
jarod napisał(a):Nie dość że PRZYPADKOWO chłopak trafia na pytania związane z kluczowymi wydarzeniami w jego życiu, to jeszcze na dodatek PRZYPADKOWO pytania te są ułożone chronologicznie.
Rzecz w tym, że nie przypadkowo, właśnie na tym opiera się film:

D) It is written.

Odpowiedz
Tak, ale tego rodzaju pomysły zwykle lepiej wypadają jednak w książkach. Czasami metafora ukryta w słowach nie wytrzymuje konfrontacji z obrazem, czego przykładem mogą być choćby niedawne ekranizacje Blindness czy Miłości w czasach zarazy. Planuję w najbliższy czasie pożyczenie książkowego Slumdoga - naprawdę bardzo mnie ciekawi, w jakiej formie jest to tam opowiedziane. Ale ten motyw użyty w filmie po prostu mnie nie przekonał.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Co by o Slummy'm nie mówić, to montaż i muzyka jest kozacka. Wiem, że banał, ale prosto z serca :grin:
EDIT Jarod, fakt. Filmowi nie zaszkodziłoby, gdyby trochę zakłócono chronologię. :wink:

Odpowiedz
Slumdog w wersji skróconej i USA :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Poki co zdecydowanie najslabsza parodia Slumdoga, jaka widzialem. ;)

Odpowiedz
Cytat:Jamal Malik - idol polskich nastolatków?
Ilość przeczytanych książek - zero.
Ciekawość świata - zerowa.
Wiedza - parę przypadkowo zasłyszanych wiadomości.
Umiejętności - obsługa przeglądarki internetowej.
Cel w życiu - "zarwanie fajnej laski".
:lol:
Na filmwebie da się jednak znaleźć wartościowe rzeczy :smile:

Odpowiedz
Film ok. I jedynie tyle. Naiwna bajka i takie lubią nagradzać Akademicy z US-ej. Acz czas przy tym szybko leci. Nie dorasta do kostek ich własnym klasykom.
L.A. Confidential - 8/10
He liu - 7/10
The Insider - 8/10
Dredd - 6/10
Total Recall ( 2012 ) - 5/10
G.I. Joe: The Rise of Cobra - 5/10

Odpowiedz
To jest film, co zgarnął główne Oscary™? Widzę, że akademia od lat w formie.
Nie to, żeby był zły ale... to tylko taka ładna, naiwna bajeczka.

7/10 za pierwszą część. No sam nie wiem, za całość może 6 i pół?

I co tam kuwa nie mają kwot gwarantowanych?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Ja prdl...

https://www.worldofreel.com/blog/2024/11/26/slumdog-millionaire-sequel-in-the-works-

Kolejny do worka "niepotrzebne sequele".
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
To ONA powinna grać Jasmin w "Alladynie". Kurva, dlaczego w tych wszystkich adaptacjach zazwyczaj castingi są ujowe?

[Obrazek: 0004BZQIKUKCYUB4-C321-F4.jpg]
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości