22-05-2009, 02:31
|
Star Trek
|
|
Wczoraj byłem w kinie drugi raz, niestety od dziś w Heliosie w Olsztynie już tylko dwa seanse, czyli być może za tydzień zniknie definitywnie. Wrażenie ponownie bardzo pozytywne, ten film napiewa niesamowitym optymizmem. Po drugim seansie, zauważyłem coś, za co trzeba bardzo pochwalić twórców, że w scenach 'czysto kosmicznych' nie słychać wybuchów czy strzałów.
Demokracja: Bóg, który zawiódł
Cytat:Po drugim seansie, zauważyłem coś, za co trzeba bardzo pochwalić twórców, że w scenach 'czysto kosmicznych' nie słychać wybuchów czy strzałów.Nie do końca tak, że nic nie słychać. Całkowicie nic nie słychać tylko u Whedona i w jego Firefly/Serenity. Tutaj jest to bardzo niekonsekwentne, bo są sceny z dźwiękiem (przemieszczanie się statków) i są takie, że nic nie słychać (ludzie wypadający przez dziury w statku) 22-05-2009, 10:38
W końcu obejrzałem. Zabierałem się do tego jak pies do jeża, bo a) jedną z pierwszych opinii wśród internetowych znajomych była recenzja Macka, z którym - niestety - rzadko się zgadzam w ocenianiu filmów, b) fanem Treka nigdy nie byłem, a całe uniwersum znałem pobieżnie.
I jak było w kinie? Muszę zacząć od minusów, takich jak np. kilka niby zabawnych scen (patrz: opuchnięty Kirk), które przywoływały na myśl autoironiczne obrazy typu "Transformers". Z drugiej jednak strony film oglądało się w pytkę, a historia była niezwykle wciągająca jak na współczesne kino przygodowe. Ba, zaryzykuję twierdzenie, że dawno nie polubiłem jakiejś filmowej drużyny tak jak bohaterów filmu Abramsa. Postacie żyły, rozmawiały, uśmiechały się, była między nimi "chemia". Brakuje tego dzisiejszym bohaterom kina przygodowego. Scenariusz, mimo że grzebie w czasoprzestrzeni i paradoksach, jest niezwykle koherentny i inteligentny - nie było się za bardzo do czego przyczepić. Podobało mi się przejście od tego, co stare, do tego, co nowe - twórcy zrobili to płynnie, bez łopotalogicznego tłumaczenia. Powiedziałbym, że to najlepszy skrypt o podróżowaniu w czasie i konsekwencjach z tego wynikających od czasów drugiego "Terminatora"... Kirk dobry, Spock da się lubić, reszta - a głównie kradnący każdą scenę Chekov - łączą zarówno klasyczne interpretacje postaci, jak i nowe podejście do znanych nam dobrze poszukiwaczy kosmicznych przygód. Nie jest to film zostawiający w widzu coś nowego i skłaniający do refleksji (chociażby nad istotą czasu i wszechświata); prawdę mówiąc nie mam nawet ochoty iść do kina znowu, ale przyznaję, że bawiłem się przednio. Rozrywka na wysokim poziomie, czyli to, czego oczekuje się od Treka plus kilka smaczków i świeżych pomysłów więcej. 7/10
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.
24-05-2009, 12:10
myślicie, że jesteście gikami? Myliliście się - jesteście niczym, wobec TEGO kolesia :cool:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 27-05-2009, 15:36
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-06-2009, 16:30
Cholernie klimatyczne są te arty. Nie mogę się doczekać zobaczenia tego filmu na dużym ekranie. Niestety u siebie w mieście zobaczę dopiero pod koniec czerwca. :cry:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 05-06-2009, 00:12
Wypasione DVD się szykuje (jak i Blu-Ray) - http://www.movieweb.com/news/NEoj8urvHB15rp
Demokracja: Bóg, który zawiódł
18-07-2009, 22:36
Star Treka widziałem ze trzy odcinki serialu, które nie podobały mi się. Film IMO jest średni na jeża. Głównym atutem jak dla mnie jest tutaj obsada: na zdjęciach wyglądało to tragicznie, w akcji teensy naprawdę dają radę i czuć "chemię" między nimi. Scenariusz ujdzie, dopóki za bardzo nie zacznie się człowiek zagłębiać w paradoksy podróży w czasie , jak również zignoruje zbiegi okoliczności oraz kuriozalny motyw awansów polowych i dowodzenia przekazywanego w tempie gorącego ziemniaka. Niestety, główny zły jest beznadziejny, tak koncepcyjnie (górnik z przyszłości na statku górniczym zdolnym rozwalać statki Federacji), jak i aktorsko. Aha, najwyraźniej warto zainwestować w akcje Nokii - w XXIII wieku firma trzyma się mocno.
6/10
Why are you firing wallnuts at me?
02-10-2009, 19:11 jarod napisał(a):. Głównym atutem jak dla mnie jest tutaj obsada: Mi się obsada nie podobała. Zero ciekawych postaci i jeszcze byli mocno irytujący. Wyjątek stanowi Spock. Film mocno średni, da się obejrzeć bez bólu, ale po seansie praktycznie nic nie zostaje. Spodziewałem się czegoś więcej po Abramsie.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
02-10-2009, 19:33
Ja tam tą ekipę polubiłem, co do reszty zgoda. Guma do żucia dla oczu. Zastanawia mnie, skąd te porównania do Iron Mana.
Why are you firing wallnuts at me?
02-10-2009, 19:41
Zaliczony w jedynej właściwej jakości obrazu dzisiejszych czasów;] Ogólnie na plus. Film bardzo pozytywnie odebrałem. Fabuła napisana przez panów którzy popełnili dwójkę transów chłonie się bezboleśnie i świetnie się przy niej człowiek bawi. Aż dziw bierze że te same osoby napisały zgoła dwa odmienne scenariusze w tej samej kategorii- czyli letnich blockbusterów. Scenariusz jest w miarę spójny nie ma jakichś większych nielogiczności i walących się piesków z planety Wolkan:P
Na plus na pewno efekty specjalne, efekty dźwiękowe i ogólna strona techniczna filmu. ILM jak zwykle się popisali i pokazali co potrafią najlepiej. Z obsadą też Abrams trafił, dość autentycznie nakreślone postacie. Kilka smaczków w stronę fanów ST. Trochę rozczarowuje finałowa bitka, reszta na wielki plus. Polecam tylko w HD:P 8/10
Directed by James "THE KING" Cameron 15-11-2009, 21:45 Cytat:Aż dziw bierze że te same osoby napisały zgoła dwa odmienne scenariusze w tej samej kategorii- czyli letnich blockbusterów.Kwestia materiału wyjściowego. Star Trek zawsze miał ciekawsze postacie niż transformersy. Poza tym fabuła 11 czerpie bardzo dużo z poprzednich pomysłów i opowiada historię, które do tej pory w poprzednich częściach pozostawała jedynie w domysłach. W przypadku Transów Kurztman/Orci pisali zdaje się coś od nowa, a że materiał wyjściowy jest jaki jest to widać jak wyszło. No i Bay to jednak nie Abrams. Ten drugi potrafi stworzyć ciekawy klimat. :] 15-11-2009, 21:59
Właśnie ostatnio oglądając drugi raz Star Treka próbowałem znaleźć R2D2 i za kija nie mogłem. A tu mam. Podobają mi się takie smaczki. Widać Chłopaki z ILM mają ogromny sentyment do tej postaci:)
Directed by James "THE KING" Cameron 17-11-2009, 21:11
Starych Star Treków nie znam, ale nowy jest po prostu świetny. Dobrze dobrana obsada, ciekawy scenariusz z dobrym wyważeniem wątków komediowych. Świetna reżyseria wszystkich scen akcji, nie ma nachalnego epatowania CGI i durnego humoru typu Transformers. Aż dziw, że scenariusz do Star Treka stworzyli ci sami goście, którzy odpowiadają za brak scenariusza w Transformers.
8/10 22-02-2010, 00:56 Don Vito napisał(a):ciekawy scenariusz z dobrym wyważeniem wątków komediowych. no właśnie z tym ostatnim przesadzili Cytat:Aż dziw, że scenariusz do Star Treka stworzyli ci sami goście, którzy odpowiadają za brak scenariusza w Transformers. bez przesady - ja bym powiedział, że to podobny poziom, tylko kto inny siedział na reżyserskim stołku i wyszło lepiej
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 22-02-2010, 01:32 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Star Trek: The Motion Picture (reż. Robert Wise) | Corn | 90 | 47,343 |
24-12-2024, 14:42 Ostatni post: Mefisto |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |