Street Fighter II Animated Movie
[Obrazek: 420pxsf2movierh2.jpg]
http://www.film.org.pl/prace/street_fighter_2.html

Kultowa gra, która zapoczątkował boom na komputerowe mordobicia na początku lat 90-tych doczekała się kilku wersji filmowych, aktorskiej z Van Dammem i Raulem Julią (w jego ostatniej roli), oraz animowanej, której tyczy się ten temat. Powstały też potem inne filmy animowane z tej serii, oraz serial, ale pierwszy animowany Street Fighter jest pozycją zdecydowanie najciekawszą, nawet pomimo tego, że częśc postaci zostaje w nim wręcz zmarnowana (w filmie pojawia się cały 16-osobowy skład z Super SFII, siłą rzeczy występy niektórych zawodników są ograniczone do krótkich cameo, szczególnie Akumy). Jest kilka zapadających w pamięć scen jak choćby nocny pojedynek Ryu z Sagatem na początku, starcie Vega Vs Chun-Li czy poprzedzająca je scena prysznicowa. Jak dla mnie film spokojnie można postawić na półce obok pierwszego Mortal Kombat, ogląda się to bardzo dobrze, no i jest to jedyne anime jakiego potrzebowałem w swojej kolekcji :)

I tak z ciekawości - byliby może jacyś chętni do nagrania polskiej ścieżki dubbingowej do tego filmu? :]

Odpowiedz
Ileż to godzin i joysticków poświęciłem na swojej wysłużonej Amidze 500 łupiąc w Street Fighter II. Wersję anime widziałem wiele lat temu, ale do dzisiaj zostały mi wspomnienia o całkiem przyzwoitej kresce, animacji i ogólnym klimacie historii. Zwłaszcza w zestawieniu z takimi koszmarkami jak animowany Tekken czy Fatal Fury. Zastanawiam się która scena prysznicowa w filmie na podstawie komputerowej bijatyki zapoczątkowała trend. Przecież prawie w każdej produkcji tego typu (nie tylko w animowanych) niemal obowiązkiem jest umieszczenie czegoś takiego.

Serial animowany Street Fighter, wyprodukowany przez amerykanów, również jest bardzo rozrywkowy, chociaż w zupełnie inny sposób. Zresztą, zobaczcie sobie sami.

Haru no yuu
taenamu to suru
kô o tsugu

Wieczór wiosenny
niknie zapach kadzidła
zapalę drugie

Odpowiedz
(31-12-2012, 14:14)Gieferg napisał(a): I tak z ciekawości - byliby może jacyś chętni do nagrania polskiej ścieżki dubbingowej do tego filmu? :]
Myślę, że nawet dzisiaj mangozjeby by się spłakały na wieści skalania POWAŻNEJ animacji i sztuki sejó ha tfu! dubbingiem, mimo że Polacy też umieją w dubbingi do animców (np. do studia Ghibli).

Jak można domyśleć, odkopałem ten temat z racji ujrzenia filmu.

Już pierwsza scena zachwyca jakością animacji. I faktycznie dzieje się na ULICY. W ogóle tytuł jest adekwatny, bo co prawda dalej jest zła organizacja chcąca OF COURSE! podbić świat, ale wyszukuje ulicznych fajterów, by robić z nich terrorystów. No i jeden z nich, czyli Ryu jest centralnym bohaterem (choć Guile też ma spory wątek). Fabuła po paru poprawkach spokojnie by się znalazła w aktorskiej ekranizacji. I nawet angażuje, mimo że to wierna ekranizacja beat 'em upa (bo np. animowany Tekken był do dupy). W ogóle to ironiczne, że animacja jest poważniejsza od live actiona, mimo większej ilości fantazyjnych elementów. I zgrabnie wplotła tych wszystkich zawodników z oryginalnej gry. Chun-Li nie jest przekokszona w walce z Paprykiem Vege (no, do pewnego stopnia). Też przyznaję inaczej wyobrażałem finał.

O animacji już pisałem, że jest dobra. Ale moją uwagę przykuły bardzo fotorealistyczne tła. Ale, żeby nie było słodzenia... Chun-Li ma momentami mimikę rodem z Sailor Moon (nie mówiąc o tym, że design to wzmaga). Muzyka też jakaś nieszczególna i przypominająca coś z polskiej animacji lat 90. lub dżingli pomiędzy programami TV. Trochę też inaczej wyobrażałem aktorów głosowych i mam wrażenie, iż większość jest na jedno kopyto. 

Generalnie warto to obejrzeć.

8/10

Odpowiedz
Po dziś dzień to jedyne japońskie anime jakie mam na półce i do którego wracam. A normalnie nie lubie w ogóle tego stylu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon