TOP 2023
Nie było rok temu, a w tym mi się znowu chce.

Klasycznie, lista najlepszych oraz najgorszych filmów roku 2023.

Najlepsze:
[Obrazek: e0e4df35e7897284c91eeeea314da538.gif]
1. Babilon
2. Tar
3. Strażnicy Galaktyki 3
4. Oppenheimer
5. John Wick 4

I to tyle z wyróżnień. Przed obczajeniem ocen na filmwebie jakoś miałem w głowie, że ten rok był o wiele bardziej obfity w dziesiątki i dziewiątki, no nic, i tak było solidnie i czekam na Globy i Oscary.

Najgorsze:
1. Piękna Katastrofa
2. Saltburn - nie rozumiem fenomenu i hype'u. Totalny artystyczny bełkot.
3. Aftersun - będę należał do mniejszości ale dla mnie to był po prostu film o niczym, mimo to, Mescal był super.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Z filmów które mam wynotowane z wszelakich list jako filmy roku, a których jeszcze nie widziałem
- premierę światową miały w 2023, polską kinową w 2024... sporo z nich o dziwo dostępnych w zatoce

The Promised Land - duński western/northern z Madsem Mikkelsenem, o żołnierzu walczącym z lokalnym magnatą
Zone of Interest - nazistowski oficer zarządzający obozem zagłady i jego rodzina, próbujący w sąsiedztwie obozu urządzić sobie przyjemne życie
Slam Dunk - japońska animacja o koszykówce (ale bardziej chyba o dorastaniu)... nigdy bym się nie spodziewał, ale pojawiało się jako film roku
Beyond Utopia - dokument o Korei Północnej
The Holdovers - nominacja do Oscara Paula Giamatti
Poor Things - nie trzeba przedstawiać
All of Us Strangers - dramat z elementami sci-fi z Andrew Scottem i Claire Foy
Anatomia Upadku - kryminał sądowy z Francji

Odpowiedz
Kierowanie się datą polskiej kinowej premiery chyba traci sens, nie?

1. Zone of Interest - na pewno film, który nie wszystkim podejdzie, ale na mnie na pewno zrobił największe wrażenie w 2023.
2. The Holdovers - klimat, prostota, niezłe dialogi. Żadne arcydzieło, ale mały-wielki film.
3. Aftersun - przyjmuję krytykę, że to "film o niczym", ale w swojej kategorii sprawdza się nieźle, głównie dzięki konsekwentnej, przemyślanej reżyserii i roli Mescala.
4. Anatomy of a Fall - scenariusz jak rzadko kiedy nieźle operuje twistami.
5. Oppenheimer - takiego Nolana i takie blockbustery mogę oglądać, nawet jeśli to nie jest jakieś wybitne kino.

Nie widziałem m.in. Scorsese, Wesa Andersona, Tar ani Babylon, ale po żadnym nie spodziewam się rewelacji. Szansę jeszcze dam chyba Chazelle'owi. Poza tym jestem ciekaw Poor Things i The Promised Land, ale to już będzie można policzyć do 2024.

Rozczarowania: The Killer (chociaż wielkich oczekiwań nie miałem), chyba jednak Ferrari i Saltburn. Na trochę więcej liczyłem w przypadku Triangle of Sadness, mimo, że The Square był cienki.

Odpowiedz
Najlepszy: Godzilla Minus One

Najgorszy: Expend4bles
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Najlepsze:
Strażnicy Galaktyki 3
Godzilla Minus One

Niezłe:
Oppenheimer
Chłopi
Przesilenie zimowe
Anatomia upadku

Rozczarowania:
Czas krwawego księżyca
The Killer

Odpowiedz
Filmów wydanych w 2023 obejrzałem aż cztery, zawrotna liczba. Ani jeden nie był powalający.

Najlepszy: Beau is Afraid, ocena 7/10

Najgorszy: Sound of Freedom, ocena 1 prawacki oszołom / 10 kościelnych pedofilów

The Covenant i The Killer - również kupsztale.

Odpowiedz
Najlepsze:

Flash
Expendables 4 (również największe pozytywne zaskoczenie)

Najgorsze:

Aquaman 2
The Killer

Rozczarowanie roku:

GOTG#3 (nie był zły, ale liczyłem na coś znacznie lepszego).

I poza powyższymi to widziałem może jeszcze ze cztery filmy z zeszłego roku :P

Odpowiedz
Najlepszy film:

"Spider-Man: Poprzez multiwersum". Moja ulubiona animacja ever. Zepchnęła na drugie miejsce... pierwszą część :)

Najlepszy film polski:

"Chłopi". Z dumą można mówić o tym filmie, że jest "rewelacyjny". Może będzie konkurował o Oscara za animację ze Spiderem.

Najlepsze zaskoczenie:

"Igrzyska śmierci: Ballada ptaków i węży". Powrót do serii może znowu dobrze smakować. Świetny soundtrack.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
(04-01-2024, 00:32)Pitero napisał(a): Najlepszy film:

"Spider-Man: Poprzez multiwersum". Moja ulubiona animacja ever. Zepchnęła na drugie miejsce... pierwszą część :)

Najlepszy film polski:

"Chłopi". Z dumą można mówić o tym filmie, że jest "rewelacyjny". Może będzie konkurował o Oscara za animację ze Spiderem.

Najlepsze zaskoczenie:

"Igrzyska śmierci: Ballada ptaków i węży". Powrót do serii może znowu dobrze smakować. Świetny soundtrack.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka

"Chłopi" są kiepscy, niestety.
Zwiastunem byłem zachwycony, ale film w 30% wygląda świetnie (tam gdzie jest dużo obrazów i zabawy z malarstwem), a reszta wygląda słabo (gdzie po prostu nałożyli filtr na zwykłe kadry i mamy migoczące rozmyte twarze).

Ale to nie jest problemem, problemem jest denny scenariusz.
Główna bohaterka próbuje przekupić wójta, o którym słyszała że jest na nią napalony, on ją pożera wzrokiem i mówi, że jak się postara to jej pomoże.
Idą w odosobnieniu na łączkę, piją razem wódkę... no i zaczyna się do niej dobierać, a ona jest w totalnym szoku - no jak mogła się spodziewać!
Pracować nie chce, dostaje za darmo niemal całą ziemię i posiadłości od męża... i je potem oddaje za darmo, bo jej nie zależy.
A na koniec mamy lincz, pod który nie było żadnej podbudowy i cała końcówka jest masakrycznie chaotyczna.

Porównywanie animacji w tym filmie do Spidera to jest świętokradztwo. Spiderverse 2 miał absolutnie jedną z najlepszych, może najlepszą animację jaką w życiu widziałem.

Odpowiedz
Najlepsze filmy:

1. Babilon
2. Bękart
3. Zone of interest
4. The Holdovers
5. Spiderverse 2
6. Oppenheimer
7. Aftersun
8. Kot w butach: Ostatnie życzenie (to też było największe zaskoczenie)

Zostało mi jeszcze Poor Things do nadrobienia na dniach.

Krismeister napisał(a):3. Aftersun - będę należał do mniejszości ale dla mnie to był po prostu film o niczym, mimo to, Mescal był super.

Film bardzo otwarcie mówi o depresji, z jednej strony oczami dziecka, które wspominając po latach zaczyna rozumieć, czemu tata się tak dystansował.
A z drugiej strony z perspektywy ojca, który próbuje uszczęśliwić córkę wbrew chorobie, która odbiera mu wszelką motywację.

Odpowiedz
nadrabiałem cały luty filmy a i tak wszystkiego nie ogarnąłem.

Najlepszy:
The Holdovers - staroszkolne kino, małe a wielkie. Ma w sobie magię, prostotę, wspaniałe kreacje i dialogi. Technicznie też odróżnia się jakościowo w swojej kategorii

Najgorszy:
Ex4 - nawet nie chciało mi się w temacie pisać :(
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Aftersun mimo, że mi się nie podobał to jednak chodzi za mną do teraz. Myślę, że dam mu drugą szansę.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(03-01-2024, 19:34)Gieferg napisał(a): Najlepsze:

Flash
Expendables 4 (również największe pozytywne zaskoczenie)

Jeśli liczyć wg światowych premier, to  na drugie miejsce wskakuje Poor Things.

Odpowiedz
Capt. Nascimento napisał(a):8. Kot w butach: Ostatnie życzenie (to też było największe zaskoczenie)

Dla mnie jest to najlepszy film ale 2022 roku, bo jeszcze na seans pod koniec grudnia się załapałem. I było to OGROMNE zaskoczenie.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(26-02-2024, 14:50)slepy51 napisał(a):
Capt. Nascimento napisał(a):8. Kot w butach: Ostatnie życzenie (to też było największe zaskoczenie)

Dla mnie jest to najlepszy film ale 2022 roku, bo jeszcze na seans pod koniec grudnia się załapałem. I było to OGROMNE zaskoczenie.

Polska premiera kinowa 6 stycznia 2023, także jeszcze się liczy. :P
Tak samo jak Babilon Chazelle'a.

Odpowiedz
Nie no, jasne, tak tylko wspominam, że akurat ja "Kota w butach" nie uwzględniam w tegorocznym podsumowaniu i całe szczęście, bo miałbym ogromny problem z wybraniem, który był lepszy - "Minus One" czy właśnie "The Last Wish" :)

Odpowiedz
Moje TOP 10, bo chyba widziałem już wszystko z tego roku, co uważałem za interesujace (być może nowy Miyazaki i Godzilla: Minus One mogłyby jeszcze namieszać, ale cholera wie, kiedy będę miał możliwość je obejrzeć):

1. Oppenheimer - reż. Christopher Nolan
2. Zone of Interest - reż. Jonathan Glazer
3. Anatomy of a Fall - reż. Justine Triet
4. Afire - reż. Christoph Petzold
5. The Holdovers - reż. Alexander Payne
6. Poor Things - reż. Yorgos Lanthimos
7. Infinity Pool - reż. Brandon Cronenberg
8. Killers of the Flower Moon - reż. Martin Scorsese
9. The Killer - reż. David Fincher
10. Eileen - reż. William Oldroyd

Wyróżnienia:

The Iron Claw - reż. Sean Durkin
May December - reż. Todd Haynes
Fallen Leaves - reż. Aki Kaurismaki
The Royal Hotel - reż. Kitty Green
Dream Scenario - reż. Kristoffer Borgli

Rozczarowanie roku:

All of Us Strangers - reż. Andrew Haigh

Najgorszy film roku:

The Marvels - reż. Nia DaCosta

Odpowiedz
1. The Holdovers
2. Poor Things
3. Blackberry
4. Saltburn
5. Dream Scenario
6. Infinity Pool
7. Beau Is Afraid
8. When Evil Lurks
9. The Killer
10. Chłopi

Odpowiedz
O! Blackberry. Też polecam.
nawrocki, Zone of Interest nad Anatomią. Mam podobnie i czekam na więcej opinii. Tak patrzę na te listy i może jeszcze Cronenberga nadrobię. I jednak Haynesa, którego bardzo lubię, ale o May December widziałem skrajne opinie. Za to kompletnie nie mam ochoty na nadrabianie Scorsese. :(

Odpowiedz
Kilku jeszcze nie widziałem. Ale póki co nie mogę wybrać filmu, który nazwałbym najlepszym. Na pewno nie będę do niczego wracał
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon