Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
W mojej ekstazie zapomniałem o jednej wadzie. :) Otóż zagraniczny koleżka z afro okazuje się:
-Lepiej wyszkolony od masy ochroniarzy.
-Mimo iż uzbrojony tylko w pistolet - trafia bohatera, mimo iż innym jakoś nie wychodziło.
-Wali uniki przed wszystkimi kulami Liama.
-W zanadrzu ma unikatową broń - fantazyjnie wygięty nóż.
-Wytrzymuje o wiele więcej ciosów niż wszystkie inne postacie.
Innymi słowy - przejawia wszystkie cechy bossa. I tak jak w 90% akcyjniaków jest to naturalna kolej rzeczy (no wiecie, końcówka filmu - musi być boss :)), tak w Taken odebrałem to dość boleśnie. Na tle realistycznej emocjonalnie i fabularnie reszcie filmu wypada to jakoś banalnie i blado.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
14-10-2008, 21:47
Początkujący
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Cześć wszystkim !
Właśnie skończyłem oglądać Taken, przeczytałem topic i zgadzam się w pełni z opinnią większości. Tak jak na Glucie, i na mnie niektóre sceny wywołały dreszcze. Logiczne błędy raziły czasami mnie aż za bardzo, nie mogli starego agenta jakoś trafić kulą mimo że stał w wąskim korytarzu i celowali prosto w niego. Jason Bourne był bardziej był bardziej nieuchwytny.
Najbardziej podobały mi się sceny jak Liam rozmawiał przez telefon o swoim zestawie umiejętnosci nabytym w pracy i duga kiedy podając się za Francuza
wchodzi do Albańczyków do kuchni hehe .
19-11-2008, 14:47
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
dave napisał(a):. Jason Bourne był bardziej był bardziej nieuchwytny.
Bo Bournowi pomógł szybki montaż ;)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
19-11-2008, 20:49
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Bardzo dobry film.
Neeson jako Desperate House... tzn. Father wymiata, jest tu naprawdę sporo świetnych momentów w których nie cacka się z delikwentami (wbicie gwoździ w nogi, yeah :D ), ogląda się to z wielką przyjemnością. Famke Janssen za bardzo nie miała co grać, ale wygląda olśniewająco, za to Maggie Grace strasznie irytująca w początkowej części filmu.
Co do kategorii wiekowej:
Naczytałem się tu jaki to brutalny film, a tymczasem jest to faktycznie PG-13, tylko że nieco mocniejsze niż to do czego przyzwyczaiło nas ostatnio Holyłud. Nie widzę tu jednak nic co kwalifikowałoby ten film do Rki :wink:
11-01-2009, 20:26
Nowy
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 0
dave napisał(a):Najbardziej podobały mi się sceny jak Liam rozmawiał przez telefon o swoim zestawie umiejętnosci nabytym w pracy i duga kiedy podając się za Francuza
wchodzi do Albańczyków do kuchni hehe .
Rozumiem, że ze względu na "good luck" scena musiała być tak poprowadzona ale wydaje mi się nielogiczna. Francuski policjant rozmawia z kolegami po francusku, Liam podając się za Francuza też w sumie powinien.
14-01-2009, 11:16
Stały bywalec
Liczba postów: 13,329
Ten film ma R-kę, ale w W USA jest wykastrowany do PG-13. Nie ma podobno kilku scen tortur itd.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-01-2009, 14:01
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
dave napisał(a):nie mogli starego agenta jakoś trafić kulą mimo że stał w wąskim korytarzu i celowali prosto w niego. Jason Bourne był bardziej był bardziej nieuchwytny.
Właściwie nie wiem o czym mowa. Wczoraj odświeżyłem sobie film i nie ma momentu, żeby Brian stał odsłonięty - zawsze się kryje. W sumie chyba tylko raz w filmie unika kul, kiedy rzuca się za kanapę. Gdy na statku jest odsłonięty to już zostaje zraniony.
14-01-2009, 14:18
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,529
Liczba wątków: 374
Cytat:Ten film ma R-kę
niemozliwe. normalnie w tego typu filmach az roi sie od bluzgow, a tutaj nie ma ani jednego.
14-01-2009, 17:50
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Nie ma Rki. Po prostu w Europie jest zrobiony tak, a nie inaczej. Trochę takie PG-15 czy cuś. W USA skrócono zdaje sie scenę tortur elektrycznością i tyle.
14-01-2009, 17:53
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Strzelaniny i walki zostaly pociete. Nic wiecej. W kazdym badz razie wraz nic godnego R.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
Banned
Snappik napisał(a):Ten film ma R-kę
Jak ma jak nie ma? :P
Stały bywalec
Liczba postów: 3,856
Liczba wątków: 26
W UK edycja DVD ma stempel 18 :P a w kinach miał certyfikat 15-cut :P
14-01-2009, 19:35
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Jest R-ka. Nie ma R-ki. Jest R-ka. Nie ma R-ki...
Co za kurde roznica?
14-01-2009, 19:39
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
No jak to? Jak bedzie R, to bedzie im sie podobal. :)
14-01-2009, 20:10
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,529
Liczba wątków: 374
Cytat:Jest R-ka. Nie ma R-ki. Jest R-ka. Nie ma R-ki...
Co za kurde roznica?
fundamentalna. wszystkie najlepsze sensacje, horrory i SF maja kategorie R. najlepszy film przygodowy ostatnich lat ma kategorie R i jucha rzyga z niego na kilometr. trzy najlepsze SF ostatnich lat (Children of Men, Sunshine i Gattaca) też maja kategorie R. nie ma horroru, science-fiction i sensacji z certyfikatem PG-13, bo to się po prostu wyklucza i wola o pomstę do nieba. dawniej niemal wszyscy zdawali sobie z tego sprawę - dzisiaj niewielu. nieważne jak szybko i sprawnie będzie zmontowane Taken - i tak nigdy nie dorówna najlepszym produkcjom gatunku z kategoria R. już prościej wyjaśnić nie mogę. filmy z PG-13 to mroczne jak zad szatana, dziecinne półprodukty, podstemplowane przez faszystowska organizacje tłamszącą wolność twórczą. inna sprawa, ze współcześnie certyfikat R stracił wiele ze swojej epy (Terminator 3), ale to akurat temat na odrębną dyskusje, której nie zamierzam tu inicjować, aby nie czynić kolejnego offtopa:)
14-01-2009, 20:43
Stały bywalec
Liczba postów: 13,329
Mental napisał(a):Cytat:Ten film ma R-kę
niemozliwe. normalnie w tego typu filmach az roi sie od bluzgow, a tutaj nie ma ani jednego.
Są horrory które nie mają fucków, a też mają R za krew i gore. Wulgaryzmy nie są konieczne do przydzielenia takowej kategorii, są tylko jednym elementów wpływających na taki wybór.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-01-2009, 21:08
Banned
Błagam nie rozpoczynajmy znowu tej samej dyskusji, a jeśli już to kontynujecie to w temacie o MPAA.
14-01-2009, 21:11
Stały bywalec
Liczba postów: 1,092
Liczba wątków: 7
Cholera, czy DVD z tym filmem w ogóle można dostać w Polsce? Szukam, ale znaleźć nie mogę. Premierę miał ten obraz w połowie sierpnia, więc chyba, kurna, czas najwyższy.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
22-02-2009, 21:46
Nowy
Liczba postów: 126
Liczba wątków: 2
coś tam jest:
Allegro
tylko, ktoś tu pisał chyba, że obraz jest obcięty na krajowym wydaniu
22-02-2009, 22:11
pernikovy tatko
Liczba postów: 3,369
Liczba wątków: 30
Taken-2008
Krótko- b. agentowi(w tej roli Liam Neeson) porywają córkę. Albańscy mafiozi. w Paryżu. Gdyby to był polski film, z pewnością opowiadałby o niemożności zrozumienia swoich kultur, o bezradności ludzkiej, i o upadku człowieczeństwa. Na szczęście to nie jest polski film- to francuskie dzieło stylizowane na wczesne produkcje kopane z Van-Damme'm. Bohater w brawurowy sposób dokonuje rzezi na bandziorach, ucieka przed policją- i w końcu odbija córeczkę, a na koniec tatuś spełnia jej życzenie zostania piosenkarką. How sweet:) Napierdalanki i pościgi zrealizowane po staremu bez nadmiaru efektów, z szybkim ale nie oczojebnym montażem. Jeśli oczekujecie porządnie zrobionej sensacji-walcie jak w dym :cool:
8/10-dziś już się tak nie robi...
20-05-2009, 22:45
|