The Amazing Spider-Man (2012)

"Turning the cranes" should be the new "Jumping the shark."

Odpowiedz
To już lepiej Jumping Komodo Dragon :P

Odpowiedz
[Obrazek: 31870498.jpg]
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Ależ to zajebisty jest film o człowieku pająku.
Nie jest to może film idealny, ale jako produkcja o Parkerze, czuję się nad wyraz usatysfakcjonowany. Na takie dzieło przygodach Spidermana czekałem od momentu ukazania się zajebistego postera do SM3. Oczywiście premiera ostatniej części trylogii Raimiego zweryfikowała moje oczekiwania.
Obraz Webba to idealna rozrywka, poważny(powaga nie przekraczająca granic ustanowionych przez kategorię wiekową) film i fantastyczne ugryzienie genezy powstania bohatera jakim stał się powoli Peter Parker.
Fajnie, że Webb nie zrobił tego co Raimi i nie wyszła z tego taka komedia. Oczywiście, jest kilka humorystycznych scen, lecz nie wywołują uśmiechu żenady- tak często pojawiającego się podczas seansu którejkolwiek części od Raimiego.
Zdecydowanie czekam na sequel, mój pierwszy seans TASM i od razu tyle pozytywnych emocji.
Z perspektywy czasu stwierdzam, że Parker w wykonaniu tego wymoczka u Raimiego, to cipka. Garfield jest sympatyczny i nadaje się na Petera jak nikt dotąd.
I nie wiem co takiego żenującego jest w scenie z dźwigami?
Mocne 8/10, ocena obniżona za niektóre sekwencje z Lizardem, gdzie widać lenistwo ekipy od FXów.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Obejrzałem drugi raz. Nie mogłem się powstrzymać gdyż film od wczoraj bardzo głęboko siedzi w moim umyśle. Webb swoim dziełem wzbudził we mnie chęć do skrupulatnego zastanowienia się nad postacią Spidermana. Kilka przemyśleń nasunęło mi się na łeb.
Mianowicie, nie wiem czy wy też to zauważyliście, że wiele scen z TASM wygląda jak przedsmak Spideya, którego nigdy na ekranie nie zobaczymy. Czyli Parkera, który po śmierci wuja, staje się niczym Punisher, który używa swoich mocy tylko i wyłącznie do zemsty. Ściga przestępców, po drodze mimo chodem ratuje z opresji ludzi, lecz głównie chodzi mu o jak najliczniejsze odstrzelenie bandziorów. Byłby to niesamowicie brutalny i mocny w odbiorze film. Szkoda, ze nikt nigdy, czegoś takiego nie nakręci.

Uwielbiam sceny z TASM, to jak Peter jest pokazany, jak ewoluuje jego postać, jego charakter, osobowość. Zakochałem się w ostatniej scenie w szkole, gdy Peter odpowiada nauczycielce, że najlepsze obietnice to te, których nie można spełnić i obłędny uśmiech Stacy. Magia kina, którą Webb zna i wie jak to ukazać w gotowym filmie.
Zero smętów typowym dla niedorozwoja Raimiego(nie możemy być razem, bo to i tamto), zero ckliwych scen i żałosnych płaczów w co drugim dialogu, zero monologów ciotki, wszystko świetnie rozpisane i niezwykle naturalne.
Jakie to szczęście, że Raimi nie jest już związany ze Spidermanem.
Podtrzymuję ocenę.

Odpowiedz
Cytat: Ściga przestępców, po drodze mimo chodem ratuje z opresji ludzi, lecz głównie chodzi mu o jak najliczniejsze odstrzelenie bandziorów. Byłby to niesamowicie brutalny i mocny w odbiorze film. Szkoda, ze nikt nigdy, czegoś takiego nie nakręci.

To nie byłby Spider-Man.

Odpowiedz
Bzdura, byłby.
To że coś nie miałoby nic wspólnego z komiksem oprócz postaci, nie dyskwalifikuje tego.

Odpowiedz
Ależ dyskwalifikuje. Przecież jak sam powiedziałeś: nikt tego nigdy nie nakręci :)

Odpowiedz
(24-12-2012, 23:23)Danus napisał(a): Mianowicie, nie wiem czy wy też to zauważyliście, że wiele scen z TASM wygląda jak przedsmak Spideya, którego nigdy na ekranie nie zobaczymy.
Pieprzyć Spidera, wiele scen wygląda jak przedsmak następcy (500) Days of Summer. Wolałbym milion razy bardziej zobaczyć inteligentnego kom roma z tą dwójką aktorów aniżeli infantylną komiksową bułę z jakąś CGI jaszczurką.

Odpowiedz
Infantylna komiksowa buła to była cała trylogia Raimiego.

Odpowiedz
To u Webba postacie i scenariusz są maksymalnie uproszczone a główny bohater "modny", zbudowany pod dzisiejszą młodzież. Możesz nazywać Raimiego infantylnym niedorozwojem ale przynajmniej widać, że "Armię Ciemności" i pierwsze dwa Spider-Many zrobił ten sam facet, a nigdy w życiu nie powiedziałbym, że "500 Days of Summer" i "TASM" to filmy tego samego człowieka lub, że "TASM" reprezentuje jakikolwiek styl.

Raimi walczył z producentami o swoją wizję pierwszego Spider-Mana, nakręcił nawet filmik kung-fu z Maguirem i Elizą Dushku aby tylko nie dostać od nich lalusiowatego Freddiego Prinze'a Jr. Co wywalczył Webb? Bo wygląda na to, że wszystko co oryginalne i odstające od schematu letniej superprodukcji jak np wątek ojca grzebiącego w genach syna czy nawet Lizard liżący licealistkę po twarzy zostało z TASM wycięte aby uzyskać bezpieczny projekt z bezpiecznymi aktorami, bezpiecznymi zdjęciami i bezpiecznym montażem.

Odpowiedz
"Raimi walczył z producentami"
Biedny Sam, tyle się nawalczył a i tak stworzył infantylną i głupia trylogie ze Spider-Manem :).

Odpowiedz
Zapomniałeś dodać "...z której dwie pierwsze części i tak są lepszą od TASM".

Odpowiedz
A bo wcale nie-e!!

Odpowiedz
W innym temacie przewinął się wątek nominacji do Oscara za efekty specjalne dla TASM. Moim zdaniem jest to możliwe jeśli odpowiednio wykorzystają ten filmik w prezentacji dla członków Akademii zajmujących się efektami. Nie spodziewałem się, że cała scena walki w szkole powstała na komputerze

Odpowiedz
Jak niby coś tak sztucznego i plastikowego miało zostać zrealizowane na planie? :)

Odpowiedz
Prawdopodobnie najlepsza walka z udziałem Pajączka ze wszystkich czterech filmów.

Odpowiedz
To tylko źle świadczy o wszystkich czterech filmach.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Jak dla mnie nie przebija walki na dachu pociągu z S-M2 która może miejscami wyglądała plastikowo (ludzie wyrzucani z pociągu byli CGI koszmarem już w 2004 roku) ale było w niej więcej emocji i bardziej pomysłowej, urozmaiconej choreografii. Po prostu coś się działo w tej walce a tutaj tylko beznamiętnie się naparzają.

Odpowiedz
(30-12-2012, 13:35)Hitch napisał(a): To tylko źle świadczy o wszystkich czterech filmach.

Bardziej przewidywalnego komentarza nie dało się napisać. Brawo.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon