The Dark Knight (2008)
Kilka rzeczy w tym filmiku jest fajnych, ale ogólnie to nie wiem czym się podniecać. Ten Batman gigant z kolcami wygląda wprost żenująco i śmiesznie, a Joker to porażka. No ale fanboye dostają orgazmu bo wygląda jak komiks.

Crov uprzejmy: No cóż, Mierzwiak ma prawo do swojej opinii.

CROV:

Cytat:Ten Batman gigant z kolcami wygląda wprost żenująco i śmiesznie
A co w nim żenującego i śmiesznego? To że wygląda jakby chodził w zbroi? Podobnie jak w Batmanie Burtona, tyle że tutaj naprawdę czuć przed nim szacunek. No i on nie ma kolców.

Cytat:a Joker to porażka.
No tak, szalony, smiejący się Joker operujący czarnym humorem to jakaś kretyńska interpretacja. Warto przy okazji przypomnieć o żenującym Jokerze z Batmana AD 1989.

Cytat:No ale fanboye dostają orgazmu bo wygląda jak komiks.
Tak, zwłaszcza podobają mi się dymki przy głowach bohaterów i podział na strony i kadry. To mnie powaliło, daje świetny klimat. :roll:

Aha, nie czytałem nigdy "Arkham Asylum", a wielkim fanem Batmana także nigdy nie byłem.

Crov napisał(a):A co w nim żenującego i śmiesznego? To że wygląda jakby chodził w zbroi? Podobnie jak w Batmanie Burtona, tyle że tutaj naprawdę czuć przed nim szacunek. No i on nie ma kolców.
To, że nie wygląda jak człowiek tylko stwór z niskobudżetowego horroru, z barami a la zmutowany futbolista. Nie, nie ma kolców, ma tylko wielkie, sterczące "cosie" na ramionach.

Cytat:No tak, szalony, smiejący się Joker operujący czarnym humorem to jakaś kretyńska interpretacja. Warto przy okazji przypomnieć o żenującym Jokerze z Batmana AD 1989.
Trzepie łbem i ma beznadziejne ryło.

Crov napisał(a):Aha, nie czytałem nigdy "Arkham Asylum", a wielkim fanem Batmana także nigdy nie byłem.
I to świadczy o tym że ten fan film to mistrzostwo. Nie no, brawo.

PS. W Batman Begins chrypa się ludziom nie podoba, ale w przypadku tego fan filmu nikt jej nie zauważa. Uwielbiam konsekwencję.

Mierzwiak napisał(a):
Crov napisał(a):A co w nim żenującego i śmiesznego? To że wygląda jakby chodził w zbroi? Podobnie jak w Batmanie Burtona, tyle że tutaj naprawdę czuć przed nim szacunek. No i on nie ma kolców.
To, że nie wygląda jak człowiek tylko stwór z niskobudżetowego horroru, z barami a la zmutowany futbolista. Nie, nie ma kolców, ma tylko wielkie, sterczące "cosie" na ramionach.

To są aspekty teatralności i grozy w postaci Batmana, które korzenie swoje mają nawet w originie z lat 40. W porównaniu do Batmana Nolana Azyl Arkham jedynie na tym zyskuje.

Mierzwiak napisał(a):
Cytat:No tak, szalony, smiejący się Joker operujący czarnym humorem to jakaś kretyńska interpretacja. Warto przy okazji przypomnieć o żenującym Jokerze z Batmana AD 1989.
Trzepie łbem i ma beznadziejne ryło.

Czyli według Ciebie, Mierzwiak, szalony, chory psychicznie i nieprzewidywalny człowiek (a za takiego przyjmujemy Jokera) powinien zachowywać się jak dystyngowany dyplomata na dworze królowej Elżbiety?

Joker jest świrem. A nadpobudliwość i dziwaczne ruchy są wpisane w charakterystyczne cechy osób psychicznie chorych, tj. większości łotrów z galerii Batmana.

Mierzwiak napisał(a):
Crov napisał(a):Aha, nie czytałem nigdy "Arkham Asylum", a wielkim fanem Batmana także nigdy nie byłem.

PS. W Batman Begins chrypa się ludziom nie podoba, ale w przypadku tego fan filmu nikt jej nie zauważa. Uwielbiam konsekwencję.

W Azylu wypada to bardziej przekonywająco, odczuwa się większy szacunek do postaci Mrocznego Rycerza. Tymczasem Bale.... jak słyszę jego chropowaty głos to uśmieszek politowania pojawia się na mojej twarzy.

P.S. Przeczytajcie Azyl Arkham, bo naprawdę warto. Szczególnie ty, Mierzwiak. Może zmienisz zdanie.

P.S. 2 Hitch, mea culpa. Źle Cię zrozumiałem :wink:
Niech żyje modlitwa Świętych z Bostonu!

Mierzwiak napisał(a):
Z tego co pamietam z niskobudżetowych horrorów to tam stwory wyglądają tam jak gumowe kurczaki, nie są skryte w cieniu. Nietoperz nie wygląda w tym jak potwór z horroru klasy B, wygląda trochę jak potwór - to prawda. W żadnym razie jednak nie wygląda żałośnie. Batman wygląda na większego, bo w końcu to Batman i powinien budzić strach i szacunek. Jest mocno zbudowany i wysoki, ot co.

Cytat:
Tak, oczywiście, bo przecież napisałem, że dlatego że nie czytałem "Arkham Asylum" i nie jestem wielkim fanem Batmana ten fantrailer jest mistrzostwem. :roll: Litości. Nie wyciągaj, proszę, wniosków z powietrza. Napisałeś, że filmem podniecają się fanboye bo wygląda "jak komiks", a poki co widzimy, ze o filmie napisałem tylko chyba ja, Chudy, Hitch i Ty. Siłą rzeczy fanboyem powinienem byc ja i Chudy. Fanboyem jednakowoż nie jestem.

Cytat:PS. W Batman Begins chrypa się ludziom nie podoba, ale w przypadku tego fan filmu nikt jej nie zauważa. Uwielbiam konsekwencję.
Przypomina mi się nasz współny przyjaciel Mr. Wally West, który kiedyś napisał, że u Cormana w FF brwi Thinga były i dlatego, że tamten film był do kitu to w nowym FF ich nie ma. W Batman Begins jest chrypa i brzmi średnio (choć sam pomysł ze zmianą głosu podobał mi się już w Batman TAS), w animowanym "Arkham Asylum" jest chrypa (?) i brzmi dobrze. Tak to już jest.

Chudy napisał(a):To są aspekty teatralności i grozy w postaci Batmana, które korzenie swoje mają nawet w originie z lat 40. W porównaniu do Batmana Nolana Azyl Arkham jedynie na tym zyskuje.
Tylko że to co sprawdza się w komiksie, niekonieczne dobrze wygląda w filmie. Ten fanfilm doskonale to pokazuje. Fajna ciekawostka, ale nie wyobrażam sobie takiego filmu.

Cytat:Czyli według Ciebie, Mierzwiak, szalony, chory psychicznie i nieprzewidywalny człowiek (a za takiego przyjmujemy Jokera) powinien zachowywać się jak dystyngowany dyplomata na dworze królowej Elżbiety?
Szalony, chory psychicznie i nieprzewidywalny człowiek niekoniecznie musi sprawiać wrażenie jakby miał zaburzenia układu nerwowego. Dla mnie to jest, podobnie jak ten Batman, śmieszne.

Cytat:Tymczasem Bale.... jak słyszę jego chropowaty głos to uśmieszek politowania pojawia się na mojej twarzy.
U mnie ten uśmieszek wywołuje Batman-chodząca-szafa.

Cytat:Przeczytajcie Azyl Arkham, bo naprawdę warto. Szczególnie ty, Mierzwiak. Może zmienisz zdanie.
Nie wątpię że to świetny komiks. Ale przeniesienie żywcem pewnych rzeczy do filmu okazuje się porażką.

Ja siebie również nie uważam za fanboya. Nie posiadam DVD z Batmanami Schumachera. Nie kupuje wszystkich zbiorów komiksowych z Batmanem, gdyż często są to historie, które nie da się czytać (zwłasza komiksy Liebermana, Diggle'a, Moencha [chodzi mi tutaj o jego Catwoman]). Często jestem nastawiony krytycznie wobec nowości w uniwersum Batmana, patrzę na to zjawisko kulturowe (chyba mogę tak to nazwać) trzeźwo i racjonalnie.

Zdecydowanie nie jestem fanboyem :lol:

Mierzwiak, po części masz rację. Ale jeżeli popatrzymy na Azyl Arkham z perspektywy Sin City, które jest adaptacją komiksu kadr po kadrze, to jednak jest to dzieło godne szacunku. Zresztą.... W Azylu mamy do czynienia z innym Batmanem. Jest to zupełnie inna konstrukcja psychologiczna, spotykana co prawda w niektórych komiksach z Nietoperzem, ale niezwykle rzadko. Żeby się nie rozpisywać, oddsyłem do mojej dyskusji z Michałem Siromskim:

http://www.kazet.bial.pl/2006_04/index.html

I do dwóch fajnych tekstów o Azylu:

http://www.kazet.bial.pl/2003_01/arkham.html
http://www.kazet.bial.pl/spis_rec/spis_rec_z/recenzje_a-d.php

To nie jest wszakże tak, że ja komuś coś narzucam. Że mówię niby : "O! Masz instrukcję obsługi! Tak na to powinno się patrzeć!". Ja jedynie chce przypomnieć, że Batman to "forma" niezwykle łatwa do różnego rodzaju zginania, rozciągania i kształtowania. Możliwości na jego ukazanie jest multum. Tylko od odbiorcy zależy, czy uzna tą charakterystyczną cechę tej postaci.
Niech żyje modlitwa Świętych z Bostonu!

ta animacja, która zapodał Crov, jest według mnie najlepszym Batmanem, jakiego dotychczas widziałem. niesamowicie Thiefowskie to wszystko. Batman wygląda jak demon z gotyckiej płaskorzeźby albo zmechanizowany posąg. sylwetka Nietoperza budzi intuicyjny szacunek. monstrualność jego zbroi przypomina strój pokutnika, który cierpi za wyolbrzymione winy. w tym jest jakas mistyka, jakieś nieprawdopodobne stężenie samoudręki. wspaniała rzecz!

Chudy napisał(a):Zdecydowanie nie jestem fanboyem :lol:
Nie piłem z tym tekstem do nikogo konkretnego, a raczej tak, ale nie jest to osoba z tego forum ;-)

Cytat:Mierzwiak, po części masz rację. Ale jeżeli popatrzymy na Azyl Arkham z perspektywy Sin City, które jest adaptacją komiksu kadr po kadrze, to jednak jest to dzieło godne szacunku.
Owszem, ale Sin City jest łatwiejsze do przełknięcia bo tam rzeczywistość choć mocno przerysowana, to jednak pochodzi z tego świata. Stylistyce z AA bliżej to jakiejś chorej baśni. Nigdzie nie mówiłem że ten fanfilm jest zły, bo nie jest, tylko akurat do mnie taka konwencja nie trafia. Chociaż Scarecrow wygląda wyśmienicie.

Cytat:Ja jedynie chce przypomnieć, że Batman to "forma" niezwykle łatwa do różnego rodzaju zginania, rozciągania i kształtowania.
No jasne. Dla mnie akurat najlepsze jest to, co pokazał Burton, zwłaszcza w Powrocie.

Na przykład tutaj http://www.kazet.bial.pl/2003_01/gfx/arkham_04.jpg ten Batman wygląda świetnie, i coś takiego podoba mi się, ale narysowane.

Mental napisał(a):ta animacja, która zapodał Crov, jest według mnie najlepszym Batmanem, jakiego dotychczas widziałem. niesamowicie Thiefowskie to wszystko. Batman wygląda jak demon z gotyckiej płaskorzeźby albo zmechanizowany posąg. sylwetka Nietoperza budzi intuicyjny szacunek. monstrualność jego zbroi przypomina strój pokutnika, który cierpi za wyolbrzymione winy. w tym jest jakas mistyka, jakieś nieprawdopodobne stężenie samoudręki. wspaniała rzecz!
Dokładnie, o to właśnie chodzi! Batman podoba mi się tu znacznie bardziej niż interpretacja Nolana i urealnianie bohatera.

Cytat:Stylistyce z AA bliżej to jakiejś chorej baśni. Nigdzie nie mówiłem że ten fanfilm jest zły, bo nie jest, tylko akurat do mnie taka konwencja nie trafia. Chociaż Scarecrow wygląda wyśmienicie.
Burtonowi też bliżej do chorej baśni, tylko bardziej w PG-13, a jego film podoba Ci się niesamowicie. Nie jest to przytyk w Twoją stronę, poprostu trochę dziwi mnie to.

Poki co najlepszy Batman to ten z Returns.
Kompletne zaprzeczenie mitu herosa.
Niski, niezbyt urodziwy, ubierajacy sie w stroj nietoperza raczej z powodu zaburzen psychicznych niz z zemsty.
No i to maniakalne spojrzenie Keatona!
To jest Batman ktory budzi groze. Bo jest szalony i nigdy nie wiesz co mu przyjdzie do glowy.
Niestety film stracil duzo poprzez PG-13. I tak jest niezle ale zawsze moglo byc brutalniej i dosadniej. Oczywiscie caly film to arcydzielo a postac Batmana w tym filmie jest swietna.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Crov napisał(a):Burtonowi też bliżej do chorej baśni, tylko bardziej w PG-13, a jego film podoba Ci się niesamowicie. Nie jest to przytyk w Twoją stronę, poprostu trochę dziwi mnie to.
Powrót Batmana to jest chora baśń, ale w miarę realna, gdzie otoczenie wygląda jak z tego świata, a nie z koszmaru, a Batman nie jest postawnym stworem.

Kurka wodna, no niby coś to w sobie ma, ale nie mogę wyobrazić sobie takiego Batmana, widać za bardzo jestem przywiązany do bardziej tradycyjnego przedstawienia tej postaci.

A teraz post z serii 'Ciekawostki Świata'
W Batmanie Burtona pada 56 trupów. Calkiem sporo. W takim czesto bezpodstawnie brutalnym Bad Boys 2 pada ich 'zaledwie' 51 ;)
Pytanie konkursowe:
Ile trupow padnie w TDK? Ja obstawiam ze max 10 z czego widzialne na ekranie bedzie...ja wiem..? 2? :)
--
Laozi

Pograj sobie w Postala jak ci trupów brakuje. ;)

Ilość trupów, przekleństw itp. nie są najlepszym wyznacznikiem czy film jest dobry czy nie.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Coz nie rozumiesz w jakim celu to napisalem. Trudno ;)
--
Laozi

Wracając do tematów związanych bezpośrednio z nowym filmowym Batmanem, o to pierwsze zdjęcie nowego kostiumu Batmana:

[Obrazek: c8a63ff85fe6b9f9m.jpg]

Podobał mi się strój z BB, ale ten jest jeszcze lepszy :D
Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Wyglada jak Power Ranger...
--
Laozi

Eee, co to jest? Do dupy... Po co te wszystkie futurystyczne i zapewne nie pełniące żadnej funkcji wgłębienia i uwypuklenia? Żeby wyglądał bardziej nowocześnie? (oczywiście, to właśnie stoi w podpisie - "faktura sugeruje, że strój wykonano z futurystycznych materiałów). To Batman a nie Robocop, do jasnej ciasnej! W komiksach zawsze miał zwykłą bluzę lub coś w tym rodzaju - i było dobrze. Tu wygląda jak cyborg. To już wolę sutki na zwykłej zbroi niż to pokraczne coś. Pierwszy minus filmu na długo przed premierą...

Lepszy był ten z pierwszej części ten jest przebajerowany :roll:
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

%$#@^#^^%$&@*@*($*&$&^&##*&@&^@%^@^%%^%%$%
:shock: co jest??? Robobat ???

no ładnie, Nolanowi zebrało się na "shumacheryzm" :? WHY :?:

Wiedziałem że nie mogą zostawić w spokoju tego co cdobre, ponoć batmobil też się rozwali i nawet się nie zdziwię jak kolejny będzie miał migające światełka :?

EDIT:

dobra, to było pierwsze wrażenie, już się uspokoiłem, tak samo było z batmobilem zanim nie obejrzałem begins. In Nolan we trust :D

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon