12-04-2012, 12:19
|
The Dark Knight Rises (2012)
|
|
Czemu? Wygląda dobrze. Nie jest to gumowa ani plastikowa padaka z sutkami, tylko względnie elastyczny pancerz bojowy. No i się rozwija od pierwszego filmu, o czym była już dyskusja chyba w The Dark Knight, kiedy to Batmana pogryzły psy i musiał zmodernizować kostium.
12-04-2012, 18:33
Tak napisał ktoś na FW to zaczyna wyglądać jak jakieś Power Rangers albo GI Joe. Nie podoba mi się ani strój ani to co pod, Catwoman (pominę to po wafel jej ta "maska"). A łeb Batka jest chyba największy wszystkich części, patrząc jak prezentował się "hełmomfon" Keatona to ten wygląda jak z wodogłowiem.
"Nie czekam".
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 12-04-2012, 18:53
"G.I. Joe", "Power Rangers"? OK, wiem, że wiele osób nie przepada za nolanowymi Batmanami, ale już nie przesadzjmy.
A kostium Catwoman spoko, tylko ta szminka :P A zresztą i tak wszystko miażdży Bane! 12-04-2012, 19:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 19:51 przez Lawrence.) (12-04-2012, 19:51)Lawrence napisał(a): "G.I. Joe", "Power Rangers"? OK, wiem, że wiele osób nie przepada za nolanowymi Batmanami, ale już nie przesadzjmy. Shamarowi chodziło chyba konkretnie o wygląd kostiumu. I faktycznie zajeżdża trochę G.I. Joe :) + wodogłowie (przynajmniej na zdjęciach). Prawdę mówiąc takie pierdy mi różnicy nie robią, ale imo design nowego bat-suit to krok wstecz względem TDK. 12-04-2012, 20:36
przecież to jest ten sam strój co w TDK tylko na maksa wyfotoszopowany i rojaśniony
12-04-2012, 20:45
Może to dlatego, że mam gorączkę, ale naprawdę nie widzę różnicy między kostiumem z TDKR i TDK:
TDK: ![]() TDKR: ![]() Inna sprawa, że ten strój to IMHO krok wstecz w stosunku do kostiumu z BB - nie licząc patentu z kaskiem zamiast maski przyczepionej do peleryny, całość wygląda gorzej. Dla przypomnienia, najlepsza zbroja Batmana w filmie aktorskim ever: ![]() Zresztą, przed TDK też narzekano na strój, który w filmie okazał się być właśnie dobrze oświetlony i wyglądał wporzo. Pamiętam dokładnie te same argumenty - też mówiono o Power Rangers choćby. 12-04-2012, 22:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 22:19 przez leMur.)
To ten sam batsuit co w TDK. Nie ma co porównywać jego design'u, do kostiumów z poprzedniej części, jako że idea za nowym strojem była taka, że miał być bardziej funkcjonalny i wygodniejszy dla Bale'a. Wszelkie zmiany estetyczne(na gorsze, czy lepsze) i tak nie miały znaczenia, biorąc pod uwagę jak kostium był oświetlany. W filmie wypadł świetnie i to chodzi. Na fotkach promocyjnych jest niepotrzebnie eksponowany i oświetlany. Zresztą na każdą z tych nowych fotek, można przywołać multum zdjęć promocyjnych z TDK na których wyglądał przednio. Dla mnie estetyczną zmianą na plus, w stosunku do porzednich wersji jest maska. Ma bardzo charakterystyczne, anatomiczne linie i lepiej leży na twarzy Bale'a niż w Begins.
Co raz bardziej przekonuje mnie wygląd Catwoman. Tak jak z początku zupełnie mi nie podeszła, tak teraz widać u niej sporo old-schoolowego, retro stylu starych, filmowych złodziejek na których komiksowa wersja Catwoman była wzorowana. Myślę, że gdyby ekipa promocyjna TDKR wypuściła tę fotkę, jako pierwsze oficjalne zdjęcie Catwoman, to oszczędzili by sobie mnóstwo bólu: ![]()
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon 12-04-2012, 22:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 22:43 przez Cator.) Cytat:Dla przypomnienia, najlepsza zbroja Batmana w filmie aktorskim ever: Strój z BB na filmie prezentował się nieźle, ale wystarczy ją trochę oświetlić i widać że to tylko piankowe/gumowe wdzianko, nie mające nic wspólnego z tym czym niby w filmie jest (co nie jest wielką wadą jeśli filmowcy to na tyle sprawnie tuszują że nie rzuca się w oczy). Osobiście wolę strój z TDK (choć "na żywo" jego dolna połowa też nie wypada za ciekawie), z tym że kształt maski mi bardziej odpowiadał w BB. 12-04-2012, 22:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 22:52 przez Gieferg.)
@Gieferg, sęk w tym, że w BB Nietoperza nie oświetlano - każda bodaj scena z jego udziałem rozgrywała się w mroku lub w półmroku, w związku z czym strój wyglądał świetnie. W ogóle BB to film wyglądający lepiej - lepsze jest miasto, lepszy strój, lepsza koncepcja kolorystyczna [brązy i rdzewiejące barwy w BB kontra chłodne, metaliczne odcienie w sequelu].
Po pierwszych zdjęciach wygląda na to, że w TDKR Batman będzie działał w pełnym słońcu, co może jest wytłumaczalne fabularnie, ale wizualnie może się na filmie zemścić. 12-04-2012, 22:56 (12-04-2012, 22:48)Gieferg napisał(a): Strój z BB na filmie prezentował się nieźle, ale wystarczy ją trochę oświetlić i widać że to tylko piankowe/gumowe wdzianko, nie mające nic wspólnego z tym czym niby w filmie jest.To samo można powiedzieć o każdym bat-stroju, sprzed TDK. Widziałeś kiedyś dobrze oświetlone, studyjne fotki kostiumów z Batmanów Burtona? Koszmar. Dzisiaj nerdy przygotowując się na Comic-con, robią lepiej wyglądające stroje we własnych garażach. (12-04-2012, 22:56)leMur napisał(a): W ogóle BB to film wyglądający lepiej - lepsze jest miasto, lepszy strój, lepsza koncepcja kolorystyczna [brązy i rdzewiejące barwy w BB kontra chłodne, metaliczne odcienie w sequelu].Zupełnie się z tym nie zgadzam. Gotham w TDK, może i nie było tak "ucharakteryzowane", jak w BB, bez brązowego filtru i ujęć Narrows, ale było zdecydowanie lepiej nakręcone. Całość nabrała rozmachu, a Pfister zaczął na poważnie bawić się kamerą. W filmie jest naprawdę wiele wspaniałych, ziejących klimatem ujęć miasta, a chłodne odcienie i wysoki kontrast podczas scen nocnych mają własną atmosferę. Gotham w TDK było bardziej - nie chce użyć słowa "realnym" - żywym miejscem, a stężenie zajebistych zdjęć, zdecydowanie większe niż w BB.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
12-04-2012, 23:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 23:13 przez Proteus.) Cytat:Widziałeś kiedyś oświetlone, studyjne fotki kostiumu z filmów Burtona? Widziałem :) LeMur napisał(a):W ogóle BB to film wyglądający lepiej - lepsze jest miasto, lepszy strój, lepsza koncepcja kolorystyczna [brązy i rdzewiejące barwy w BB kontra chłodne, metaliczne odcienie w sequelu]. W większości racja :) tzn nie wiem czy "lepsze" ale mi się bardziej podobało. Co do kolorystyki - scena pościgu w TDK przynajmniej ta część z Tumblerem, była jakoś tak bardziej w klimacie Beginsa. Cytat:w TDKR Batman będzie działał w pełnym słońcu Zdaje się, że Nolanowi nie dawało spokoju pytanie: czy Batman po prostu olewa zbrodnie popełniane w świetle dnia? W sumie logiczne, że w końcu ktoś by go zmusił do działania za dnia, ciekaw jestem jak to wyjdzie. 12-04-2012, 23:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 23:15 przez Gieferg.) (12-04-2012, 23:07)Proteus napisał(a): Zupełnie się z tym nie zgadzam. Gotham w TDK, może i nie było tak "ucharakteryzowane", jak w BB, bez brązowego filtru i ujęć Narrows, ale było zdecydowanie lepiej nakręcone. Całość nabrała rozmachu, a Pfister zaczął na poważnie bawić się kamerą. W filmie jest naprawdę wiele wspaniałych, ziejących klimatem ujęć miasta, a chłodne odcienie i wysoki kontrast podczas scen nocnych mają własną atmosferę. Gotham w TDK było bardziej - nie chce użyć słowa "realnym" - żywym miejscem, a stężenie zajebistych zdjęć, zdecydowanie większe niż w BB.Podpisuję się pod tym.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon 12-04-2012, 23:20 (12-04-2012, 19:29)Phil napisał(a): To jest jakaś różnica, między maską z TDK a TDKR? Pisałem, że był większy u Nolana niż u Burtona i z każdym wydaje się większy (może to wina większej masywności całego stroju). (12-04-2012, 19:51)Lawrence napisał(a): "G.I. Joe", "Power Rangers"? OK, wiem, że wiele osób nie przepada za nolanowymi Batmanami, ale już nie przesadzjmy. Ale ja lubię te nolanowskie. Po prostu tu wydaje mi się, że granica zostanie przekroczona i wyjdzie kupa. W sensie - co za dużo to niezdrowo a wszyscy widzą na co się zanosi. (12-04-2012, 22:18)leMur napisał(a): Może to dlatego, że mam gorączkę, ale naprawdę nie widzę różnicy między kostiumem z TDKR i TDK: Pasek jest teraz "złoty".
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 12-04-2012, 23:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 23:28 przez shamar.) Cytat:Zupełnie się z tym nie zgadzam. Gotham w TDK, może i nie było tak "ucharakteryzowane", jak w BB, bez brązowego filtra i ujęć Narrows, ale było zdecydowanie lepiej nakręcone. Całość nabrała rozmachu, a Pfister zaczął na poważnie bawić się kamerą. W filmie jest naprawdę wiele wspaniałych, ziejących klimatem ujęć miasta, a chłodne odcienie i wysoki kontrast podczas scen nocnych mają własną atmosferę. Gotham w TDK było bardziej - nie chce użyć słowa "realnym" - żywym miejscem, a stężenie zajebistych zdjęć, zdecydowanie większa niż w BB. No z tym się muszę zgodzić. Rzeczywiście, TDK to lepiej sfotografowany film, z masą zajebistych patentów w rodzaju pierwszego ujęcia: długie zbliżenie na okno, które chwilę później zostaje rozbite. Dla mnie jednak Gotham wygląda zdecydowanie lepiej w BB - choć mniej realistyczne, to jednak w większym stopniu odczuwa się brud i zgniliznę pożerającą miasto. Brud znany choćby z wizji Paula Pope'a czy Lee Bermejo: ![]() ![]() Właśnie te nowoczesne wizje mnie najbardziej przekonują, żadnego bawienia się w gotyk czy psychodelię, które dominowały w komiksach od lat 70. i zdążyły mi się trochę przejeść. 12-04-2012, 23:28
Rozumiem, dla mnie jednak ogólną wizualną przewagę ma TDK. Miasto pokazane jest w lepszy sposób, te wszystkie zajebiste ujęcia. Widzimy większy kawałek Gotham, i choć może nie jest ono tak brudne jak w BB, to nie jest też pozbawione własnego klimatu. Ra's zaatakował centrum biedoty, a Joker uderzył w samo serce wyższych sfer Gotham, co widać w filmie. Ogólnie miasto w tym filmie jest zdecydowanie większe, pokazane z wielu stron(w TDK przewija się naprawdę sporo zajebistych miejscówek), wykorzystując jedne z najlepszych i najbardziej klimatycznych lokacji w Chicago, od nowoczesnych wieżowców po stare knajpy. Sama fotografia Pfistera nadaje miastu klimatu. Ogólny rozrachunek jest dla mnie na plus.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
12-04-2012, 23:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2012, 23:45 przez Proteus.)
Chyba nikt tu nie zauważa, że porównywanie BB z TDK jest z dupy. Przecież wizualnie to są całkowicie inne filmy, nie wyglądają jakby należały do 1 serii. No bo gdzie się podziało to futurystyczne miasto CGI z BB? Zburzyli? To jest 1 ze zgrzytów nolanowskich batmanów. Chłop niby robi serię a części się nie kleją. Albo inaczej. Chłop brnie w quasi realizm. Miałem nadzieję, że TDKR będzie powrotem do "stonowanego" BB. Niestety to będzie rozwinięcie TDK.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 13-04-2012, 00:08 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Dark Knight (2008) [wątek spoilerowy] | military | 945 | 197,542 |
31-08-2025, 12:34 Ostatni post: Krismeister |
|
| The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy] | Gieferg | 1,365 | 243,414 |
16-01-2025, 23:56 Ostatni post: Gieferg |
|
| The Amazing Spider-Man (2012) | koronex1989 | 905 | 192,567 |
20-06-2023, 20:11 Ostatni post: Paszczak |
|
| [oddzielony] The Dark Knight Rises (2012) | Arahan | 0 | 571 |
21-07-2010, 17:13 Ostatni post: Arahan |
|
| The Dark Knight (2008) | Łukasz Waligórski | 1,212 | 208,922 |
16-08-2008, 16:11 Ostatni post: Jakuzzi |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |
![[Obrazek: 2e4b5314f0f2a259d62b8e9f9dcde642.jpg]](http://newspaper.li/static/2e4b5314f0f2a259d62b8e9f9dcde642.jpg)
![[Obrazek: lIQUK.jpg]](http://i.imgur.com/lIQUK.jpg)
![[Obrazek: batman25.jpg]](http://www.avenuepotter.com/~kristin/Christian_Bale/BBPhotos/batman25.jpg)
![[Obrazek: 9ctPR.jpg]](http://i.imgur.com/9ctPR.jpg)
![[Obrazek: medium_7ee677b5c2a664bef0954f31c7cf7f4e.jpg]](http://cache.gawkerassets.com/assets/images/8/2011/11/medium_7ee677b5c2a664bef0954f31c7cf7f4e.jpg)
![[Obrazek: JOKER1-5copy.jpg]](http://creative.myspace.com/groups/_mcb/p/dc/joker/JOKER1-5copy.jpg)