The Dark Knight Rises (2012)
Czy "arcydzieło" nie było też przypadkiem najczęściej powtarzanym określeniem po pierwszych seansach TDK? ;)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Taa, ja też takich opinii nie biorę na poważnie, zwłaszcza jeśli chodzi o filmy Nolana.

Odpowiedz
Film będzie tylko troszkę lepszy niż TDK i będę usatysfakcjonowany :)

Odpowiedz
Jedna z wypowiedzi podkreślała że The Dark Knight Rises jest świetny a przy tym bardzo różniący się od TDK co mnie napawa jak najbardziej optymistycznie
koronex1989

Odpowiedz
(07-07-2012, 14:03)Craven napisał(a): Znamy to z TDK.
Szczerze, ja po obejrzeniu pierwszego seansu TDK też uważałem ten film za arcydzieło. Potem była druga wyprawa do kina i jeszcze kilka seansów na BD i jakoś dopiero wtedy wyłapałem niektóre głupoty i rzeczy które zaczęły mnie irytować. Chociaż i tak uważam film za świetny.

Odpowiedz
Bo jest świetny, ale nie jest arcydziełem. I tak samo będzie z tym filmem. Jak dobrze pójdzie to dobije do poziomu TDK. Jak źle pójdzie to będzie na poziomie Batman Begins. Nolan nie zchodzi poniżej pewnego poziomu.

Odpowiedz
(07-07-2012, 14:02)nawrocki napisał(a):
(07-07-2012, 00:10)shamar napisał(a):
(06-07-2012, 19:02)nawrocki napisał(a): No raczej, że nie zna. Tak samo, jak takiego Morgana Freemana. A już Gary Oldman to kompletny no-name.
Ale zauważyłeś, że napisałem też "byłe gwiazdy"?
Akurat Oldman po tegorocznej nominacji do Oscara stał się jeszcze bardziej rozpoznawalny wśród przeciętnej gawiedzi. Ale nieważne...

Tymczasem pojawiły się pierwsze opinie krytyków po pokazach prasowych. Wszyscy się solidarnie spuszczają, a najczęściej powtarzanym określeniem jest "arcydzieło".

Tutaj absolutnie zgodzę się z Shamarem. Dla filmowego pospólstwa (90% społeczeństwa oglądającego filmy? 95%?) jest to wciąż aktor w ogóle czy tam niewiele znany. Choć po jego doborze ról można zauważyć, iż niedługo będzie inaczej i trafi na usta tej większości... Ale myślę, że to dopiero przyszłość.

Co do samego TDKR... Jestem fanem Batmana (najlepszy z przeniesionych komiksów na ekran, reszta już nie pociąga), prócz Batmana i Robina, jednak po zwiastunie nie spodziewam się rewelacji. Niestety. Już TDK, dla mnie, posunął się odrobinę za daleko. Podejrzewam, że obrany kierunek mnie nie zadowoli, wręcz przeciwnie.

Odpowiedz
(07-07-2012, 17:25)Turus napisał(a): Szczerze, ja po obejrzeniu pierwszego seansu TDK też uważałem ten film za arcydzieło. Potem była druga wyprawa do kina i jeszcze kilka seansów na BD i jakoś dopiero wtedy wyłapałem niektóre głupoty i rzeczy które zaczęły mnie irytować. Chociaż i tak uważam film za świetny.

Mam podobnie. Z tym, że "świetny" zamieniam na "dobry.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Na stopklatce pojawił się link do pierwszej featurettki o TDKR. W ciągu następnych dwóch tygodni spodziewam się wysypu podobnych jej materiałów:

Żadnych spoilerów, może tylko drobne bo dowiadujemy się od czego film się zaczyna, no i widzimy jakieś tam nowe sceny, ale twórcy bardzo umiejętnie omijają wszelkie informacje o fabule. W sumie nic ciekawego, ale miło jest zobaczyć jak starzy znajomi pierwszy raz otwarcie opowiadają o nowym filmie.

Odpowiedz
Już teraz mam szacunek dla Nolana za możliwie jak największe ograniczanie CGI podczas tworzenia scen akcji. Vide: scena z samolotem na początku, czy też sceny z latającym jebadłem w Gotham. Wyobrażam sobie niejednego reżysera, który wszystko to zrobiłby na komputerze.

Odpowiedz
Scena z samolotem - wow.

Reżyser następnego Batmana będzie miał trudne zadanie.
Zrobić coś innego, ale coś równie dużego rozmachem by przyciągnąć ludzi.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
http://techtrendy.pl/title,Miasto-Batmana-na-mapach-3D,wid,14737921,wiadomosc.html?ticaid=5ec52
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Mówcie co chcecie, ale Nolan ma niesamowite wyczucie realizmu. Wielu reżyserów 80% tego filmu nakręciło by na zielonym tle lub wygenerowało w komputerze. Scena z samolotem, hangar z dekoracjami czy wreszcie scena na boisku, która tam wielu osobom śmierdziała sztucznościa - fantastyczne. Podgrzał mnie ten materiał.

Odpowiedz
To nie wyczucie realizmu, tylko zajebisty budżet. To mu pozwala kręcić przy użyciu prawdziwego sprzętu. Samoloty, batmobile, batfruwadła itp. Może to i dobrze, że unika CGI, ale to nie zmienia mojej opinii, że facet nie panuję do końca nad materią i nie do końca ogarnia wymyśloną przez się fabułę. Tak było w The Dark Knight i jest gigantyczne ryzyko, że tak samo będzie i tym razem. I nie potrzebuję szklanej kuli, by przewidzieć mniej więcej poziom tego filmu, naprawdę wystarczy odjąć dziecinną podjarkę i przestać się spuszczać nad być może przeciętnym lub nawet dobrym filmem. Hype zabił już niejedno "arcydzieło" więc jestem raczej ostrożny.

Odpowiedz
Pierwsze opinie są bardzo optymistyczne i wiem, że może być podobnie jak w przypadku TDK, ale mimo wszystko wydaje mi się, że będzie dobrze.
Bay też ma zawsze duży budżet, a głupota wręcz wylewa się z jego filmów, a oprócz pirotechniki wszystko jest robione w komputerze.

Odpowiedz
Cały OST do odsłuchania:
http://www.empireonline.com/news/story.asp?NID=34498

IMAGINE THE FIRE. IMAGINE THE FIRE KURWA
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Brzmi jak muzyka do jakiegoś filmu wojennego.

Odpowiedz
Bo z tego co zrozumiałem czytając i oglądając wywiady i reportaże z planu, to MRP, oprócz tego że będzie dramatycznym wakacyjnym akcyjniakiem i adaptacją komiksu, to będzie też po części filmem wojennym i katastroficznym. Bezpośrednią inspiracją dla Nolanów była książka Dickensa pt. The Tale of Two Cities, o zażewiach i o rewolucji we Francji, o korupcji władz i powstaniu wśród niższej klasy.

Nolan przyznał, że chciał aby trójka była opowiedziana na większą skalę a konwencja filmu wojennego i katastroficznego daje do tego ,,naturalne'' możliwości. Dzięki tysiącom statystów nie zobaczymy nadużywanego ostatnio komputerowego pomnażania tłumu. Z resztą ponad godzina filmu jest nakręcona kamerami IMAX, także widok będzie niesamowity. Dżwięk w sumie też.

Ktoś wspomniał o dużym budżecie. Nie podano oficjalnego, ale w Internecie krąży liczba 250 milionów $ oraz informacja, że zszedł poniżej budżetu i skończył kręcić przed czasem, czyli jak zawsze. 250 to bardzo dużo, jednak w moich oczach chłop sobie na to zasłużył i jak widać WB mu ufa. Co więcej, gros reżyserów mających do dyspozycji tyle kapuchy, ulokowała by ją w CGI. Nolan, jak zawsze wynajął wielgachne hale w Cardington i tam wybudował większość tego, co będzie w filmie.

Cieszy mnie to, że Nolan nie poszedł śladami Raimiego w trzecim pająku (studio nic na nim nie wymuszało) ani Baya w trzecich Transformersach. Nie będzie trzy razy więcej wybuchów, tylko będzie jeden ale trzy raz potężniejszy. Nie będzie trzech głównych przeciwników, tylko jeden, ale za to stanowiący nie lada zagrożenie. Przynajmniej tak mówią, a co będzie to zobaczymy.

Hehe, nie wyrażam opinii, bo film ma premierę u nas jakoś za 2 tygodnie, ale nie mogę się już po prostu doczekać :)

Odpowiedz
Producent w filmie porównywał chyba niektóre sekwencje z TDKR do filmu wojennego ;)

Odpowiedz
(09-07-2012, 17:45)Arahan napisał(a): Pierwsze opinie są bardzo optymistyczne i wiem, że może być podobnie jak w przypadku TDK, ale mimo wszystko wydaje mi się, że będzie dobrze
Kiedy wy wreszcie zrozumiecie, że Amerykanie kochają TDK i pierwsze opinie są tak entuzjastyczne właśnie dlatego, że ten film jest taki jak TDK? :) Mi to nie przeszkadza bo kocham TDK :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon