18-07-2012, 16:56
|
The Dark Knight Rises (2012)
|
|
Nie wiem jak was, ale mnie wkurza traktowanie Gotham jak jakieś samoświadomego bytu: niewinnej, naiwnej istoty, którą trzeba chronić przed złem tego świata. Gdyby ktoś mi powiedział, że Sosnowiec nie otrząsnąłby się po wiadomości o tym, że prezydent jest skorumpowany; że taki incydent wywołałby falę przestępstw - wyplułbym płuca ze śmiechu. Sposób przedstawienia miasta w Batmanach Nolana jest tak idiotyczny, dziecinny i naiwny, że można tylko z zażenowania walić z dyńki w ścianę. Gotham to jakaś hipisowska soc-utopia, którą należy otoczyć kloszem, bo zło może odebrać jej dziewiczą niewinność. Wyobrażacie sobie, co by było, gdyby ktoś rzucił takim tekstem w Batmanie Burtona? Jaka byłaby reakcja bohaterów? Bo mnie wyobrażenie sobie miny Keatona przychodzi bardzo łatwo.:)
18-07-2012, 16:56 Cytat:Sposób przedstawienia miasta w Batmanach Nolana jest tak idiotyczny, dziecinny i naiwny, że można tylko z zażenowania walić z dyńki w ścianę. Gotham to jakaś hipisowska soc-utopia, którą należy otoczyć kloszem, bo zło może odebrać jej dziewiczą niewinność.Huh, idealny temat przewodni do posta? :)
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?" - Black Bolt
18-07-2012, 17:01
Porównywanie Gotham do polskich miast to dopiero idiotyzm. Nie zapominaj, że ten film robiony jest z perspektywy amerykańskiej, gdzie mentalność jest właśnie taka, a nie inna, nie zapominaj też, że w BB Gotham jest przedstawione jako ośrodek wszelkiej możliwej nieprawości, występku, zła, patologii, nędzy i wszystkiego co złe. A Dent jest pierwszym promykiem światła na drodze do polepszenia się sytuacji.
W sumie sądzę, że Gotham w jakimś sensie można porównać do Nowego Jorku po atakach z 11 września, gdy Giuliani przejął stery i znacznie zmniejszył liczbę popełnianych tam przestępstw. Pamiętam jak był gloryfikowany i chwalony w mediach - możesz się z tym zgadzać albo nie, ale dla Nowojorczyków mógł wtedy być w jakimś sensie ucieleśnieniem odwagi, sprawiedliwości, etc. Potem się to zmieniło, ale mniejsza z tym :P W TDK kimś takim jest Dent. Amerykanie mają tendencję do skupiania się wokół mocnych osobistości, a Batmany to amerykańskie filmy, nic na to nie poradzisz :) 18-07-2012, 17:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2012, 17:05 przez Rodia.) Cytat:w BB jest przedstawione jako ośrodek wszelkiej możliwej nieprawości, występku, zła, patologii, nędzy i wszystkiego co złe. Taka sama bzdura, jak hipisowska utopia, ale przynajmniej bardziej pasuje do historii o zamaskowanym kolesiu, który napierdziela przestępców. 18-07-2012, 17:05
Jasne, ze mentalność amerykańska jest troche inna, troche bardziej nastawiona na ideologię i pomnikowe postacie (chociaż przykład Wałęsy i innych Popiełuszków troche temu zdaje sie przeczyc), to nawet jakby Obama, będący takim Dentem, ześwirował to Ameryka by się podniosła. Przede wszystkim dlatego, że ludzie, nawet jak głosują, to z góry zakładają, że polityk jest skorumpowany i/albo kłamie, bo taki jest stereotyp. Na pewno nie wywolaloby to zamieszek, chyba, że w przedszkolu.
18-07-2012, 17:13
Zamysł Jokera z udowadnianiem Batmanowi że ludzie są gotowi zrobić najgorsze rzeczy, ale martwi mnie że pan Nolan próbuje za wszelką cenę obrazić ten zamysł i popada w absurd.
Od jakiegoś czasu nie oglądałem TDK więc trochę zapomniałem jacy mieszkańcy Gotham są wrażliwi i potrzebny jest im Biały Rycerz :). Pewnie w TDKR jak Bane wpadnie do Gotham to powie mieszkańcom prawdę o Harveyu Dencie, co doprowadzi do zamieszek, chaosu a nawet upadku miasta :). Chociaż wątpię by doszło do upadku USA, nawet gdyby okazało się że prezydent Obama zdradzał żonę i miał romans z osiemnastoletnią dziewczyną oraz chłopakiem :). :diabel: 18-07-2012, 18:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2012, 18:43 przez Mr. ??.) (18-07-2012, 17:13)Crov napisał(a): nawet jakby Obama, będący takim Dentem, ześwirował to Ameryka by się podniosła.W sensie, w 2008 r. Bo teraz jak ma jakieś 40% poparcia to sądzę, że by mieli w dupie :P To już śmierć Rona Paula by przysporzyła większej depresji wśród internautów :P Ale wracając: Batman chce tego oszczędzić mieszkańcom Gotham. Wie, że teraz jak już Denta nie będzie to bezprawie znowu powróci. I chce by miasto - chociaż pozbawione swojego obrońcy - mogło chociaż mieć w pamięci jego nieskażony obraz. Nie widzę co w tym głupiego. Może to i naiwne, ale, no kurna, Batman to jednak bajka :) (18-07-2012, 18:33)Mr. ?? napisał(a): Zamysł Jokera z udowadnianiem Batmanowi że ludzie są gotowi zrobić najgorsze rzeczy, ale martwi mnie że pan Nolan próbuje za wszelką cenę obrazić ten zamysł i popada w absurd.Joker po prostu nie ma racji. Tak, to optymistyczne. Ale ja nie mam z tym problemu. Zresztą przyszło mi dziś do głowy, że to jest tak naprawdę przerobienie motywu z The Killing Joke Moore'a. 18-07-2012, 19:15 (18-07-2012, 16:56)military napisał(a): Nie wiem jak was, ale mnie wkurza traktowanie Gotham jak jakieś samoświadomego bytu: niewinnej, naiwnej istoty, którą trzeba chronić przed złem tego świata. Gdyby ktoś mi powiedział, że Sosnowiec nie otrząsnąłby się po wiadomości o tym, że prezydent jest skorumpowany; że taki incydent wywołałby falę przestępstw - wyplułbym płuca ze śmiechu. Sposób przedstawienia miasta w Batmanach Nolana jest tak idiotyczny, dziecinny i naiwny, że można tylko z zażenowania walić z dyńki w ścianę. Gotham to jakaś hipisowska soc-utopia, którą należy otoczyć kloszem, bo zło może odebrać jej dziewiczą niewinność. Ale Military, o czym Ty piszesz? Nikt w filmach nie mówił o dosłownym załamaniu się miasta, nikt ani słowem nie wspomniał o żadnych zamieszkach. Batman podjął swoją decyzję tylko dlatego, że nie chciał więcej zrzucać na barki ludzi(po części również ze względu na własny fatalizm i kompleks mesjasza), nie chciał by stracili nadzieje w tak silne symbole jak Dent, ale nigdzie nie jest powiedziane, że bał się dosłownego załamania i nagłej fali przestępstw. Wszystko sam sobie dopisałeś i branie tego wątku tak dosłownie jest zupełnie chybione. To bardziej metafora, podchodzenie tego tak analitycznie sprawi, że filmografia Nolana po TDK raczej Ci nie podejdzie, no ale to już pewnie sam od jakiegoś czasu wiesz ;) Natomiast sam sposób przedstawienia miasta i tego jak się wpisuje w poczynania Wayne'a, jest u Nolana świetny, w przeciwieństwie do Gotham Burtona, które sprowadza się do paru ładnie wyglądających, klimatycznych dekoracji(w dodatku dość przestarzałych). A tak już beside the point, porównywanie sytuacji Denta, pozornie jedynego sensownego i prawego człowieka, pośród totalnego chaosu morderczych, terroryzujących klaunów i popapranych mściceli z gumowymi uszami, z informacja o korupcji oficiela z Sosnowca, jest zupełnie nie trafiona. Cytat:Wyobrażacie sobie, co by było, gdyby ktoś rzucił takim tekstem w Batmanie Burtona? Jaka byłaby reakcja bohaterów? Bo mnie wyobrażenie sobie miny Keatona przychodzi bardzo łatwo.:)Taa...bo niby filmy Burtona w swej mega duper konretności epoki eighties, były takie super rzeczowe i no-nonsese... (18-07-2012, 17:13)Crov napisał(a): Na pewno nie wywolaloby to zamieszek, chyba, że w przedszkolu.Jeszcze raz powtarzam, nikt nigdzie nie mówi o możliwości zamieszek. Nic tak destruktywnego nie jest nawet sugerowane. Ujawnienie prawdy o Dencie sprowadziło by się raczej, do dalszej nihilizacji i apatii wśród mieszkańców Gotham(i taka zdaje się jest sytuacja, w pewnym momencie TDKR), coś do czego Gacek nie chciał doprowadzić.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon 18-07-2012, 19:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-07-2012, 19:34 przez Cator.)
Jak ktoś chce, to właśnie relacja na żywo z europejskiej premiery w Londynie. Chociaż nie wiem co tam do oglądania na żywo...
http://www.youtube.com/user/WarnerBrosPL#p/u 18-07-2012, 21:33
Myślicie, że na Nolana lecą laski jak go widzą bossującego na takich premierach????????????????????????
18-07-2012, 21:48
Na pewno nie. Wszyscy wiedzą, że kobiety nie lecą na sławnych i bogatych mężczyzn, zwłaszcza jezeli do tego są artystami.
18-07-2012, 21:58
Ale zazwyczaj to muzycy albo aktorzy. Nie pytam czy lecą na Bale'a bo to wszyscy wiedzą, że lecą, pytam o Nolana, reżysera, który do tego nie jest jakiś przystojny :P
18-07-2012, 22:02
A książę Harry jakiś tam jest przystojny?
Dupy lecą na każde celebryckie mięso jakie pokaże się w TV.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 18-07-2012, 22:39
"Myślicie, że na Nolana lecą laski".
Pewnie tak, może kiedyś żona przyłapie go z jakąś laską :). Bane sieje chaos, za pomocą zdjęcia H. Denta :) :) :). http://www.comingsoon.net/imageGallery/The_Dark_Knight_Rises/large/hr_The_Dark_Knight_Rises_32.jpg 19-07-2012, 16:26
Nolan o technologii 3D i pierwsze szacunkowe wpływy:
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=89484 co jak co, ale za wypowiedź o 3D meeega plus 20-07-2012, 00:03 Christopher Nolan napisał(a):Więcej osób chodzi na filmy w 2D, więc są to dane trudne do zinterpretowania. Nie chcę kręcić w tym formacie tylko po to, aby dać wyższą cenę biletów. Osobiście nie fascynuje mnie aż tak bardzo technologia 3D (niektóre obrazy nieźle się ogląda, ale bez przesady), jednak zawsze wydawało mi się, i dalej wydaje, że społeczeństwo je łyknęło. Dlatego nie wiem, skąd Nolan wziął informacje, że więcej ludzi chodzi na 2D (chyba, że z tego, iż więcej filmów, mimo wszystko, kręci się jeszcze bez trójwymiaru :P). Ale zgodzę się z nim z faktem, że wolę technologię IMAX niż 3D, więc w przypadku TDKR jest to good choice. :] 20-07-2012, 09:08
http://www.itv.com/news/story/2012-07-20/ten-shot-dead-at-batman-film-premiere-denver-says-report/
Ktoś sobie wziął do serca... http://news.sky.com/story/962756/reports-10-shot-dead-at-batman-film-premiere Cytat:Ten people have been shot dead at a Batman film premiere in Denver, Colorado, according to reports. 20-07-2012, 10:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2012, 10:50 przez grimlock.)
Wg TVN24 wytwórnia Warner Bros prawdopodobnie odwoła także francuską premierę obrazu, która miała się odbyć dziś wieczorem.
Po co? :-| Mam nadzieję, że to zdarzenie nie będzie miało wpływu na polską premierę. 20-07-2012, 13:59 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Dark Knight (2008) [wątek spoilerowy] | military | 945 | 197,354 |
31-08-2025, 12:34 Ostatni post: Krismeister |
|
| The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy] | Gieferg | 1,365 | 243,360 |
16-01-2025, 23:56 Ostatni post: Gieferg |
|
| The Amazing Spider-Man (2012) | koronex1989 | 905 | 192,522 |
20-06-2023, 20:11 Ostatni post: Paszczak |