The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
Mierzwiak, gdybym chciał napisać o wszystkim, co mi w tym filmie przeszkadza, tekst byłby 4x dłuższy i nikt by go nie przeczytał.:) Wybrałem więc kilka punktów i na nich się skupiłem.

Co do lubienia Wayne'a - problem w tym, że w TDKR to zupełnie inna postać niż w pozostałych filmach. Tam był aktywny, chętny do działania - tutaj jest załamany i niechętny, które to cechy wprowadzono dość arbitralnie. Ot, stał się taki, bo Nolan tak powiedział, choć zakończenie TDK wcale nie wskazywało, że tak będzie. Nie o take Wayne walczylim.

Odpowiedz
Moja recenzja pisze się w głowie od kilku dni, ale z pisaniem czekam na po drugim seansie. Nie wiem czy będzie 4x dłuższa od Twojej, ale postaram się mocno wgryźć w film.

Nie wiem czy Wayne jest tu inną postacią, ale zakończenie TDK to słuszny trop i jest ono, zupełnie serio, jedną z głównych przyczyn problemów TDKR :)

Odpowiedz
Cytat:Ot, stał się taki, bo Nolan tak powiedział, choć zakończenie TDK wcale nie wskazywało, że tak będzie.

Podobnie rzecz ma się z jego nogą. Na końcu TDK biegał jak Jesse Owens. Dodatkowo gadają ciągle, że koniec TDK to ostatnia aktywność Batmana, więc skąd ta przetrącona gira?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
(02-08-2012, 18:09)Mierzwiak napisał(a):
(02-08-2012, 13:16)Crov napisał(a): Sprawdzilem screenera i mialem racje - po ataku na gieldę dzień zmienia się w noc od tak
Po pierwsze "ot tak" ;) Po drugie, recenzenci pisali o tym już 20 lipca. Ale doceniam starania :)
Tutaj nikt prócz mnie się do tego nie przyczepił, wiec moją wcześniej zaznaczoną niepewność, co do tego, uzupełniłem, ale dziękuję za odpowiedź, Kristoferze Nolan (?).

Hitch napisał(a):Podobnie rzecz ma się z jego nogą. Na końcu TDK biegał jak Jesse Owens. Dodatkowo gadają ciągle, że koniec TDK to ostatnia aktywność Batmana, więc skąd ta przetrącona gira?
To mozna kupić, bo przy tego typu problemach mógł jeszcze przez jakiś czas po upadku nie czuć całkowitego bólu i uszkodzić ją właśnie biegnąc. Inna sprawa, że rehabilitacja byłaby pewnie bardziej skomplikowana, ale to już spada na barki TDKR.

Odpowiedz
Cytat:Tutaj nikt prócz mnie się do tego nie przyczepił

Bo to akurat logiczniej się tłumaczy niż przeskok z lekkiego utykania na przewracanie się bez laski jak ostatnia lebiega.

Cytat:Incorrectly regarded as goofs
The time suddenly changes from day time during the raid on the Gotham Stock Exchange (which had to occur during business hours) to night time during the following chase sequence. As this takes place in during the winter, if the chase started around 5pm, the sun was beginning to set. a second cut of the scene shows it twilight, then dark. If the "real time" of the chase took more than 40 minutes, it is possible for it night when Batman arrives.
--
Laozi

Odpowiedz
Zimą? Przecież zima jest pięc miesięcy później. Polityk "porwany" przez Catwoman chodzi w hawajskiej koszuli, o ile dobrze pamiętam, i ogolnie ludzie nie sa za cieplo ubrani. :)

Odpowiedz
No to pościg trwał kilka godzin :)

To i tak lepszy film niż TDK.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Podobnie rzecz ma się z jego nogą. Na końcu TDK biegał jak Jesse Owens

Ten cały Owens biega utykając?

Odpowiedz
[Obrazek: 375752_416401561728850_1378686214_n.jpg]

;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
(02-08-2012, 18:29)Hitch napisał(a): Podobnie rzecz ma się z jego nogą. Na końcu TDK biegał jak Jesse Owens. Dodatkowo gadają ciągle, że koniec TDK to ostatnia aktywność Batmana, więc skąd ta przetrącona gira?

W końcówce TDK wyraźnie widać, że Gacek utyka biegnąc do pojazdu. Pewnie "jechał" jeszcze na adrenalinie i dopiero po jakimś czasie noga dała się we znaki.
Swoją drogą, żeby sobie nie załatwić przez 8 lat lekarza, który by się zajął taką kontuzją to szczyt debilizmu.

"Wake the fuck up, Samurai. We have a city to burn."

Profil Letterboxd

Odpowiedz
Co do recki Militarego, to kiepski tekst. Tu nawet nie chodzi o radykalną ocenę, ale o to, że jak już powiedziano wcześniej, przedstawiasz wydarzenia w wąskim świetle i z dziwacznej perspektywy.

Cytat:On wcale nie chce być bohaterem.
Nie tylko nie ma zamiaru być Batmanem, ale wręcz sprawia wrażenie, że nie chce występować w tym filmie
Wayne byl zrezygnowany tylko z początku. W reszcie filmu widać było u niego determinację, a Bale zagrał go w sposób który może widza angażować.

Cytat:Nie sposób przejmować się taką postacią
Niby dlaczego? Kolejny przykład tych dziwacznych zasad odbioru dzieła, którymi wypełniony jest tekst, na które zwracano już uwagę w komentarzach.

Cytat:Ale jak mam kibicować miastu, którego nie znam?
A kto powiedział, ze musisz je znać? Ten punkt był już wcześniej omawiany, ale ja przede wszystkim nie rozumiem, dlaczego nie można odczuć obecności miasta(a jest ona odczuwalna), tylko dlatego, ze Nolan nie skupił sie na pojedynczych twarzach. Miasto u Nolana zostało lepiej nakreślone niż w jakiejkolwiek innej komiksowej adaptacji(ale nie mam tu na myśli walorów wizualnych).

Cytat:Które wizualnie zmieniło się od pierwszej części serii niemal nie do poznania?
Rotfl. Nie do poznania?

Cytat:Nie wiem, jak izolacja wpływa na zwykłych ludzi; jak ich zmienia,
Wiesz, że w mieście panuje bałagan. Wiesz, że normalni ludzie ze strachu kryją się w domach, nie wychodzą na zewnątrz i zabijają okna deskami. Wiesz, że po ulicach latają wypuszczeni kryminaliści i oportuniści.

Cytat:Za kogo mogę jeszcze trzymać kciuki? Za Catwoman?
Wszystko co napisałeś o Catwoman, nie ma najmniejszego sensu. Ale już to omawiano w komentarzach i nie che się powatarzać.

Cytat:Dla przekory mógłbym chociaż kibicować czarnym charakterom, ale to też jest niemożliwe, ponieważ oni sami nie wiedzą, czego chcą. Bane (czy raczej Talia), jak już wspomniałem, ma zamiar "złamać ducha Gotham"
Rany julek, chcą torturować mieszkańców przed śmiercią, pomęczyć ich psychicznie i pokazać jacy(według nich) są naprawdę. Oczywiście, że to bzdura, ale o to właśnie chodzi. Liga Ceni to popaprańcy ze skrzywionym postrzeganiem świata.

Cytat:Czy informacja o tym, że jeden z prokuratorów w ostatnich chwilach życia popełnił przestępstwo (po groźnym wypadku, w którym prawdopodobnie doznał uszkodzenia mózgu), pchnęłaby was na krawędź anarchii? Czy społeczeństwo nagle przeistoczyłoby się w rozwścieczoną, krwiożerczą masę?
już wspominano, że sam sobie dopowiadasz te bzdury i to takie które na forum były już tłumaczone. Nigdzie w ostatnich dwóch filmach nie jest powiedziane, że prawda o Dencie będzie miała tak drastyczne skutki. Prawde zakamuflowano z innych powodów, a w mieście zapanowała anarchia, bo Bane poddał Gotham oblężeniu i wypuścił na ulice kryminalistów którym prawda o Dencie nie przypadła do gustu.

Cytat:A przede wszystkim – czy uwierzylibyście na słowo groźnemu psychopacie, który właśnie dokonał największego zamachu terrorystycznego w historii?
Jeżeli jesteś przestępcą zamkniętym w przepełnionym Blackgate, z powodu Dent Act, to tak, raczej przychylnie podejdziesz do takich słów.

Cytat:BATMAN NICZEGO NIE OSIĄGA
Bzdura i kolejny przykład tego dziwnego podejścia do filmu które prezentujesz w tej recce. Taka wyliczanka, niczemu nie służy i nie przekłada się na obecność Batmana w filmie.
Nawet jeżeli jest go mało i często występuje jako pokonany, to co z tego? To nie jest wada filmu, tylko jeden z motywów scenariusza. Gacek spotkał na swojej drodze przeciwników którzy utarli mu nosa. Ale koniec końców, to głownie dzięki niemu udaje się ich pokonać. To dzięki niemu ludzie wychodza na ulice. A Ty podliczasz punkty i wydaje Ci się, że trafiłeś na jakiś scenariuszowy bubel. Ta recka wypełniona jest podobnym przedstawieniem wydarzeń z dziwacznej perspektywy.

Cytat:Batman nawet nie eliminuje Bane'a – zamiast niego robi to Catwoman
Kolejny przykład wykrzywiania wydarzeń. Tak, Catwoman zabija Bane'a ale to Batman wcześniej go pokonuje, a cała sytuacja ma miejsce ponieważ został zdradzony przez Talię, nie dlatego, że z Catwoman jest lepsza od Gacka.

Cytat:ktoś mógł podrzucić im młoty do kucia betonu
Rotfl. Kto, jak i przez co? Myślisz, że policjanci mogliby sobie spokojnie kuć beton, skoro byli cały czas pilnowani przez ludzi Bane'a?

Cytat:w tym także granatów
Taa...SWATowcy do walki z terroryzmem, opakowani są granatami fragmentacyjnymi którymi będą przebijąć się przez gruz...

Cytat:Mogli wyjść przez studzienki kanalizacyjne.
Do których w większości nie mieli dostępu. Zostali uwięzieni w takim miejscu, że jedyne wyjścia z kanałów były wysoko nad nimi.

Cytat:Otóż Batman "upadł", ponieważ zgodził się wziąć na siebie winę za przestępstwa popełnione przez szanowanego urzędnika
Batman upadł ponieważ uważał, że z jego winy zginęła Rachel. Upadł bo do zawsze była to posępna postać. W The Dark Knight Returns Millera, też odchodzi na emeryturę bo obwinia się za śmierć bliskiego.

Cytat:Co w takim razie powinien zrobić, żeby "powstać"? Proste – odzyskać zaufanie społeczeństwa. Jak do tego ma się wspinaczka po pionowej ścianie głębokiego szybu
What? Odzyskać zaufanie społeczeństwa to jedno, ale wcześniej musi wpierw poradzić sobie sam ze sobą. Odzyskanie zaufania ludzi odbyło się tylko dlatego, że wpierw udało mu się wyjść ze studni. Odzyskanie zaufania społecznego było efektem jego "powstania", a nie główną motywacją.

Cytat:Zmotywowały go odwiedziny i zagrzewająca do boju przemowa Johna Blake'a. W kontekście śmierci Rachel wspinaczka po ścianie nie ma najmniejszego sensu.
Bane złamał nietoperza zarówno psychicznie jak i fizycznie. Pokazał mu, że jest słaby. Motyw ze studnią był połączeniem rehabilitacji psychicznej jak i fizycznej. Odzyskanie strachu przed śmiercią miało pozbawić Bruce'a tej apatii o której pisałeś.

Cytat:A nie czuł? Jak to okazywał? Powiedziałbym raczej, że dręczyła go apatia i poczucie winy, i z tym musiał dać sobie radę, a nie z brakiem szacunku dla własnego życia." "Że zacznie łamać własne zasady. Że będzie chciał – być może podświadomie – żeby ktoś w końcu go pokonał
Bo podświadomie, częściowo chciał. Alfred sugerował to w filmie.

"PIERDYLIARD GŁUPOT"
Z tym się nie będę kłócił, ale nadmienię, że nie jest nawet w połowie tak źle jak piszesz. Większość z 50 prawd można o kant tyłka rozbić, co zresztą uczyniono w komentarzach do tego artykułu.

Cytat:Bzdury tak ciężkiego kalibru, jak uwięzienie tysięcy policjantów w kanałach na całe miesiące
A ja jeszcze raz się pytam. Dlaczego to jest niemożliwy scenariusz? Można mieć pretensje, że przy końcowej bitwie, wszyscy mieli na sobie mundury, ale nie do tego, że zostali uwięzieni. To wyolbrzymiony filmowy motyw, ale nie ma w tej operacji nic niemożliwego z logistycznego punktu widzenia.

Cytat:Bohaterowie, którym nic się nie chce i którzy mają ochotę uciec do innego filmu
Co za pieprzenie. O tym opowiada ten film. O bohaterze który zaliczył gorszy moment i z którego się podnosi. A jeżeli chodzi o Selinę, to już w komentarzach tłumaczono, że opowiadasz głupoty.

Cytat:czarny charakter bez prawdziwej motywacji
Jak to bez motywacji? Bane to fanatyk, motywacji miał w nadmiarze. A plan nie był bezsensowny, Bane po prostu był gotów zginąć w imię swoich własnych, popapranych ideałów.
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
W sumie powinienem moją opinią podzielić się wcześniej, ale jakoś nie miałem czasu. Teraz widzę jest już 19 stron, które przepraszam raczej nie miałem okazji przeglądać. Więc nie wiem jakie dominują tam wrażenia i czy cała debata nie kręci się wokół braku krwi, czy twierdzenia o wyższości "Batman Returns" nad tym filmem? Tak więc teraz pewnie już się toczą szczegółowe dyskusje nad każdym ujęciem,więc ma opinia może być spóźniona i nie na miejscu, ale i tak ją piszę :)

Nie ukrywam, że moje oczekiwania były ogromne, zwłaszcza po "Inception". Nawet trochę ubolewałem, że po tak świetnym filmie jak "Inception" Nolan wraca do Batmana. Ale to co zobaczyłem, w pełni mnie uświadomiło, że słusznie wrócił. I więcej niż godnie zakończył tę niezwykłą trylogię.

Plus:
+ Obsada - aktorsko na bardzo wysokim poziomie, w sumie mogę pojedynczo wymieniać najlepsze role:
+ Bane - bardzo lubię tę postać z komiksów, ale nie cierpię co zrobił z nią Schumacher. W TDKR miałem takiego Bane jakiego chciałem. Charyzmatycznego, inteligentnego, a przy badassowego. Tom Hardy mimo wielgachnej maski na twarzy świetnie zagrał. A zresztą w jednej z ostatnich scen jak było zbliżenie na jego twarzy, naprawdę można było odczytać co czuje.
+ Selina Kyle/Catwoman - przyznaję się, że mocno krytykowałem wybór Anne Hathaway i dlatego biję się teraz mocno w pierś, każdego dnia od kiedy zobaczyłem TDKR. Selina Kyle była genialna, od razu pokochałem tę postać. Pociągająca kocica, która powinna być marzeniem i strachem każdego mężczyzny.
+ Batman/Bruce Wayne - tradycyjnie dobry i przekonywujący Bale.
+ Blake - Gordon-Levitt jak zawsze dobry
+ cała stara gwardia, Caine, Oldman, Freeman
+ reżyseria - z filmu na film Nolan jest coraz lepszy. Szczególnie jeżeli chodzi o sceny akcji. W ogóle czuć, że film cały czas pod kontrolą.
+ zdjęcia - Wally Pfister już nie raz udowodnił swój geniusz i po raz kolejny to czyni.
+ muzyka - Hans Zimmer stanął na wysokości zadania serwując najlepszy score do serii o Mrocznym Rycerzu.
+ pewne cameo
+ Batwing
+ więzienie z którego ucieka tylko jedna osoba - bardzo fajna lokalizacja i wszystkie sceny z akompaniamentem "Deshi Deshi Basara Basara"
+ czas trwania - choć film jest długi, wcale się tego nie odczuwa.
+ budowanie napięcia
+ epicki finał

-/+ To już koniec. Z jednej strony smutno się rozstać z Mrocznym Rycerzem. Z drugiej strony nie ma potrzeby ciągnięcia dalej tej historii.

Wyszedłem z kina pod wielkim wrażeniem i długo jeszcze rozmyślałem nad tym filmem, który ujrzałem. Spodziewałem się dobrego filmu, ale nie aż tak. Wiadomo "Memento", "Prestige" i "Inception" to nie jest, ale dla mnie najlepszy film z trylogii o Mrocznym Rycerze, podoba mi się bardziej od "The Dark Knight", naprawdę.
Tego właśnie oczekuje od kina, to jest magia kina. Idę na film i przez 2,5 h przenoszę się do innego świata, ekscytuję się wydarzeniami, kibicuję bohaterom i pełen wrażeń, powracam do rzeczywistości.
Może i fanboysko, zresztą nigdy nie ukrywałem mojego stosunku do Nolana. Ale to co piszę to me prawdziwe odczucia i żadne tam zakłamywanie, czy szczególne koloryzowanie tego filmu. Tak ten film oceniam i na razie to mój film roku i chyba nic nie wskazuje, aby coś się zmieniło.
Dziękuję za uwagę.
9/10
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(02-08-2012, 23:27)Cator napisał(a):
Cytat:Ale jak mam kibicować miastu, którego nie znam?
(...)Miasto u Nolana zostało lepiej nakreślone niż w jakiejkolwiek innej komiksowej adaptacji(ale nie mam tu na myśli walorów wizualnych).
Gotham u Burtona i Nowy Jork w Spider-Manie są znacznie bardziej charakterystyczne i wyraziste. U Nolana Gotham to ot po prostu miasto nie wyrózniające się niczym wyjątkowym.

Odpowiedz
Lawrence napisał(a):spodziewałem się dobrego filmu, ale nie aż tak.

Nic tylko pozazdrościć takich wrażeń :(

A jak ci się podobały:
- motywacja Ligi Cieni do zniszczenia Gotham będącego rajem na ziemi?
- motyw z uwięzionymi w kanałach policjantami oraz ich szarża?
- twist podczas bitwy i to zrobił on z Bane'm oraz to co potem z nim zrobiła Selina?

Cytat:i na razie to mój film roku

U mnie póki co ten tytuł wciąż dzierży Avengers, ale jeszcze Ex2, Skyfall i Hobbit w kolejce.

Odpowiedz
Starość nie radość ;)

W BB jeszcze złapał Falcone i przekazał policji, a w TDK Laua sprowadził z HongKongu i przekazał policji.

Odpowiedz
(02-08-2012, 23:57)Gieferg napisał(a):
Lawrence napisał(a):spodziewałem się dobrego filmu, ale nie aż tak.

Nic tylko pozazdrościć takich wrażeń :(

Dzięki,dzięki dzięki. Niedługo sobie je powtórzę, gdyż wybieram się na całą trylogię Mrocznego Rycerza do kina. Prawie cały dzień z Batmanem! :D

(02-08-2012, 23:57)Gieferg napisał(a): A jak ci się podobały:
- motywacja Ligi Cieni do zniszczenia Gotham będącego rajem na ziemi?
- motyw z uwięzionymi w kanałach policjantami oraz ich szarża?
- twist podczas bitwy i to zrobił on z Bane'm oraz to co potem z nim zrobiła Selina?

- Ludzie mają różne motywacje, więc mi ta Ligii Cieni nie przeszkadzała, a nawet ją rozumiałem.
- Motyw z policjantami trochę przesadzony, ale zaowocowało to fajną walkę i jednemu z lepszych utworów na soundtracku.
- wiesz tutaj mogę się zgodzić.Twist mi nie przeszkadzał, ale śmierć Bane'a mi nie odpowiadała. Wolałbym, aby zginął w walce.

(02-08-2012, 23:57)Gieferg napisał(a):
Cytat:i na razie to mój film roku

U mnie póki co ten tytuł wciąż dzierży Avengers, ale jeszcze Ex2, Skyfall i Hobbit w kolejce.

Tak jak Ty i pewnie paru tutaj żałuje wypadu do kina na TDKR, tak ja żałuję wypadu na Avengersów. Ale nie chcę tutaj rozpętywać wojny Avengers vs. TDKR, więc milknę. Ex2 nie czekam. Hobbit od kiedy podzielony na 3 części mnie mało interesuje. Skyfall, tutaj się mogę zgodzić, bardzo czekam na ten film.

#istandbydaenerys

Odpowiedz
Cytat:- Ludzie mają różne motywacje, więc mi ta Ligii Cieni nie przeszkadzała, a nawet ją rozumiałem.

Oświeć mnie zatem, też chciałbym zrozumieć.

Cytat:Motyw z policjantami trochę przesadzony, ale zaowocowało to fajną walkę

R U Serious?

Cytat:Tak jak Ty i pewnie paru tutaj żałuje wypadu do kina na TDKR

Gdzie powiedziałem, że żałuję?

Odpowiedz
(03-08-2012, 00:58)Gieferg napisał(a):
Cytat:- Ludzie mają różne motywacje, więc mi ta Ligii Cieni nie przeszkadzała, a nawet ją rozumiałem.

Oświeć mnie zatem, też chciałbym zrozumieć.

Się robi: Po pierwsze Miranda chciała dokończyć dzieło ojca. A po drugie dla Ligii Gotham było tym czym dla Żydów i Chrześcijan był Babilon. Kwintesencja zła i zepsucia, która nie zawsze odpowiadała prawdzie. Dlatego zniszczenie tego miasta to był ich święty, fanatyczny cel. Wielka Kurwa Babionu, Wielka Kurwa Gotham.

(03-08-2012, 00:58)Gieferg napisał(a):
Cytat:Motyw z policjantami trochę przesadzony, ale zaowocowało to fajną walkę

R U Serious?

No ba.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Przeglądnałem trochę ten temat i zauważyłem, że ludzie czepiają się w tym filmie naprawdę dziwnych rzeczy.
Nikt jednak nie poruszył najbardziej zastanawiającego elementu:
JAK DO LICHA BANE SIĘ GOLI?????????
W ciągu całego filmu paraduje z idealnie przygoloną czachą, no i na buźce też nie widać śladów zarostu:D
To musi być extremely painful poranna toaleta:D

Odpowiedz
Mnie bardziej ciekawi jak się pożywia:P

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon