The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
Cytat:Absurd, military, absurd :)

Wiem, chodziło mi o to, że nośnik mógłby pozostać ten sam. Chociaż czy teoretycznie nie byłaby możliwa aktualizacja oprogramowania?

Odpowiedz
Ale po **** komu takie półśrodki?

Może zacznij sobie ściągać ripy po 4.37 GB w 720p i wypalać na płytkach, po czym podłącz kompa pod TV i oglądaj w ten sposób. Będziesz miał "nowe życie" DVD ;)

Odpowiedz
(15-11-2012, 17:28)Gieferg napisał(a): coraz częściej zastanawiam się jak to jest, że na forum było, nie było MIŁOŚNIKÓW filmu, 90% ludzi podpierdala wszystko z netu i jeszcze się z tym radośnie obnosi.
Bo czasami nie da się obejrzeć filmu w kinie i ściągnięcie z sieci to jedyne sensowne wyjście?
Btw, znalazłem Batmana w wersji 12gb, zanim bym to ściągnął na swoim starożytnym internecie to pewnie wyjdzie edycja kolekcjonerska całej trylogii z maską Jokera, Batmana i Bane'a :P

Odpowiedz
Nie wypowiadałem się tutaj jeszcze o TDKR, który jest niestety najbardziej bolesnym rozczarowaniem tego roku. Aby zaoszczędzić miejsca podaje linki do swoich recenzji po dwóch seansach:

SEANS 1
SEANS 2

Trzeci seans po zakupie Blu-ray, czyli prawdopodobnie w grudniu.

Odpowiedz
Trochę się boję drugiego seansu. "You are pure evil" LOL :] Ale największym rozczarowaniem roku i tak już raczej pozostanie Skyfall (no chyba że Hobbit).

Cytat:Bo czasami nie da się obejrzeć filmu w kinie i ściągnięcie z sieci to jedyne sensowne wyjście?

Mówię o tych wszystkich filmach które bez problemu da się obejrzeć w kinie/kupić/wypożyczyć itd. Oczywiście w swoim czasie, ale to że komuś się nie chce poczekać na premierę to żadne usprawiedliwienie.

Swoją drogą właśnie uświadomiłem sobie, że jakby nie to, że jakoś wiosną znajomy mi pożyczył płytkę z kilkoma divixami (on chciał, ja się nie prosiłem) i nie chciałem przy kolejnym spotkaniu nie móc nic odpowiedzieć na pytanie "jak tam filmy" w tym roku nie widziałbym ani jednego filmu z nielegalnego źródła.

Odpowiedz
[Obrazek: tumblr_ljj7qcQpLB1qdf6w8o1_250.gif]

Odpowiedz
Bałem się, że po drugim seansie ocena drastycznie spadnie, ale o dziwo, podobało mi się bardziej niż za pierwszym razem. Np. dialogi, które za pierwszym razem lekko zalatywały żenadą, teraz wydały się po prostu klimatyczne. I mniej przeszkadzały głupotki typu "czyści policjanci w kanałach".

9/10

Odpowiedz
"Czyści policjanci w kanałach"? Raczej: zesłanie 3000 gliniarzy jednocześnie do kanałów w poszukiwaniu zamaskowanego przestępcy tylko dlatego, że "coś tam widział Gordon" i owy przestępca porwał 3 członków rady Wayne Enterprises, nie czekając nawet na żądania okupu, pozbawiając miasto ochrony i ułatwiając Bane'owi przejęcie miasta - to jest dopiero "głupotka" scenariuszowa.

Odpowiedz
Niech będzie i tak, nieważne. Teraz mógłbym wymienić mnóstwo takich głupot. Ale co z tego, skoro w czasie seansu mi nie przeszkadzały, film wydał się spójny oraz logiczny w tym częściowym braku logiki (mimo głupot wszystko tam do siebie pasowało i się ładnie zazębiało) i po prostu świetnie się to oglądało?

Odpowiedz
Gdyby film nie był w PG-13 to pewnie policjanci byliby mordowani itp. (bo jakoś trzeba się ich pozbyć z miasta, żeby przedstawić debilną historię o okupacji), a na końcu ci co przeżyli i ukrywają się wyszliby z ukrycia. No ale do tego trzeba R-ki, albo przynajmniej odrobiny jaj, bo przecież takie mordy już były w TDK.

Odpowiedz
Przeglądałem tylko fragmentami i bardzo rzuciło mi się w oczy jak Batman uradował Blake'a tuż przed finałem. Wskakuje w grupę 5-6 uzbrojonych po zęby bandytów i naparza się z nimi na pięści. Spokojnie ze 2-3 mogło go kropnąć, ale Ci czekali na olep :)
Pewnie takich kwiatków w trylogii była cała masa, ale to jakoś bardzo mi się w oczy rzuciło. Mógł chociaż jakąś kulkę dymną rzucić jak w AC.

Aaaa i po grze w Arkham City myślę, że sonar wcale taki głupi nie był (tryb detektywa, itp ;)).

Odpowiedz
(16-11-2012, 16:47)Arahan napisał(a): Przeglądałem tylko fragmentami i bardzo rzuciło mi się w oczy jak Batman uradował Blake'a tuż przed finałem. Wskakuje w grupę 5-6 uzbrojonych po zęby bandytów i naparza się z nimi na pięści. Spokojnie ze 2-3 mogło go kropnąć, ale Ci czekali na olep :)
To samo jest w scenie z Catwoman na dachu. Kolesie z bronią stoją jak kretyni i czekają aż Batman obije im ryje.

Swoją drogą ten dialog...

- No guns. No killing.
- Where's the fun in that?!

...dowodzi, że Catwoman to najrozsądniejsza postać jaka pojawiła się w Trylogii.

Natomiast nie zgadzam się, że takich kwiatków w trylogii jest cała masa. Takich kwiatków jest cała masa we wszystkich filmach z podobnymi scenami :)

Odpowiedz
(16-11-2012, 16:57)Mierzwiak napisał(a): Natomiast nie zgadzam się, że takich kwiatków w trylogii jest cała masa. Takich kwiatków jest cała masa we wszystkich filmach z podobnymi scenami :)

QFT. Oprawić i powiesić. To się zresztą tyczy większości "głupotek" w tej trylogii. Jak do Batmana radzącego sobie z 5 kolesiami, którzy nie strzelają do niego z powodu bliskiej odległości i zamieszania, maja się tacy np. Avengersi, którzy w piątkę radzą sobie z całą armią kosmitów, bo Ci nie mają wystarczająco sensu, by rzucić się na nich kupą. Czy chociażby nietoperze według poprzednich reżyserów, którzy radzili sobie z bandami przeciwników, czymś co tylko pozornie przypominało jakąkolwiek walkę. Zreszą to nie jest zarzut do żadnego z tych filmów. Takie zabiegi są wykorzystywane w kinie akcji, odkąd to kino istnieje, wiec nie rozumiem, dlaczego mielibyśmy się tego czepiać akurat przy gacku.

"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon

Odpowiedz
(16-11-2012, 16:57)Mierzwiak napisał(a):
(16-11-2012, 16:47)Arahan napisał(a): Przeglądałem tylko fragmentami i bardzo rzuciło mi się w oczy jak Batman uradował Blake'a tuż przed finałem. Wskakuje w grupę 5-6 uzbrojonych po zęby bandytów i naparza się z nimi na pięści. Spokojnie ze 2-3 mogło go kropnąć, ale Ci czekali na olep :)
To samo jest w scenie z Catwoman na dachu. Kolesie z bronią stoją jak kretyni i czekają aż Batman obije im ryje.

Jeśli już padają takie zarzuty co do scen walk w TDKR i całej trylogii to trochę was zastopuje.

W ostatniej części trylogii owszem, te dwie sceny szczególnie rzucają się w oczy pod względem "niepotrafiących reagować przeciwników Batmana". Wypadają one wyjątkowo słabo i w swoich recenzjach także je skrytykowałem jako jedne z najgorszych w całej trylogii.

W TDK, w scenie w Hong Kongu i może na przyjęciu w u Bruce'a też można było dostrzec podobne kwiatki, ale owe sceny były lepiej nakręcone. Nie rzucało się to w oczy tak jak w TDKR. Poza tym, w akcji na parkingu, czy w Prewitt Building, a przede wszystkim w dyskotece, kiedy Batman idzie po Maroniego, nie dostrzegam takich sztuczności.

Natomiast BB pod tym względem broni się wyśmienicie. Podajcie mi choć jedną scenę, w której dostrzec można sztuczność w walkach? Nie ma takiej, bo Nolan wiedząc iż jeden człowiek choćby nie wiem co ćwiczył nie pokona w pojedynkę kilku postanowił zastosować zabieg podobny do "Bourne'ów" Greengrassa - w scenach walk zastosować chaotyczny montaż. Dzięki temu wszystkie sceny walk wypadają w filmie przekonująco i żałuję, że Krzychu zrezygnował z tego w kolejnych częściach.

Odpowiedz
Ale to nie są żadne kwiatki. Tak sie po prostu kręci i kręciło grupowe sceny akcji. Prawda, w TDKR dalo sie to nieco bardziej zauwazyć, ale TDK czy BB, pod tym względem w żaden sposób nie były poniżej hollywodzkich standardów. Jasne, można lepiej, ale nie jest to gorsze od tego co oglądamy na co dzień. Niby jak wygladają grupowe naparzanki w tych niby mega rozrywkowych akcyjniakach? Expendables? Avengers? Wszyscy stoją w miejscu, albo sztucznie udaja poruszenie i czekaja, aż przyjdzie ich kolej na dostanie po mordzie od głownego bohatera. Nikt nigdy tak naprawdę nie wykorzystuje przewagi liczebnej. We wspomnianej scenie w TDKR był przynajmniej jeszcze element zaskoczenia, jakby nie patrzeć, koleś wskoczył nagle w sam środek grupy.

Naprawde, po raz kolejny szukanie problemu tam gdzie go nie ma.

@Juby
Chaotyczny montaż walk w BB, a w trylogii Bourna to dwie zupełnie inne filozofie. W Bournie kamerą trzęsło, bo reżyserowi i ekipie wydawało się, że tak jest bardzej "cool", visceral i gritty (w wielu przypadkach się przeliczyli). W BB chaos montażowy wynikał chyba z czegoś innego. Zawsze wydawało mi się, że to był po części celowy zabieg, w jakimś stopniu odnoszący się całej tej powtarzanej w filmie ideii Gacka, jako ligofszadołs nindża, ledwo widocznej zjawy, która się pojawia, obija łokciami mordy i znika. Najlepszym przykładem jest chociażby scena debiutu Batmana i (bardzo dobra) walka w dokach. Tę sekwencję czesto przywołuje się jako scenę, w której mało widać, ale przecież wyraznie był to wtedy celowy zabieg, mający pokazać, nieuchwytność nietoperza i chaos jaki zapada, gdy w środek grupy wskakuje takie coś. Przecież ta kamera celowo unikała łapania pełnego krztałtu gacka.

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):MIŁOŚNIKÓW filmu, 90% ludzi podpierdala wszystko z netu i jeszcze się z tym radośnie obnosi.

Bo to jest forum miłośników filmu. Na amerykańskich forach miłośników broni palnej 90% ludzi chwali się tym, jak zdobyło super guna z nielegalnego źródła albo jak przerobili semi-auto na full auto - też nielegalnie. Tak robią prawdziwi miłośnicy - ogrom rzeczy jest dzisiaj zadekretowanych jako nielegalne, więc żeby rozwijać swoje pasje... ;)

Odpowiedz
Auto-parodia. Naprawdę płakałem ze śmiechu przy co drugiej linii wypowiadanej przez bohaterów.
Cóż za "dorosły" film :) Najlepsza jest cała koncepcja bomby. Mogła być jeszcze większa, żeby wszyscy łącznie z pięciolatkami się wystraszyli jaka to ona jest groźna :) No i w wypadku zagłady nuklearnej ratuje się zawsze księdza i jego chłopaków z domu sierot :)

PS. Bardzo mi żal Pana Caine'a, który naprawdę świetnie zagrał w scenie nad grobem rodziny. Po czym parę chwil później mamy "nod head" we Florencji...

Odpowiedz
Film się chyba ukazał na "rynku", gdyż się zaczęło :) Nie zapomnijcie tylko o szmince Catwoman ;)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Szminka Catwoman to akurat najmniejszy problem tego filmu. Zresztą, na wszystko co wtym filmie związane z Anne Hatahway jakoś nie chce mi się narzekać :)

Odpowiedz
Cytat:podpierdala wszystko z netu

Ile wątków jeszcze padnie zanim ludzie nie przestaną walić tego farmazona, który wystawia ich na pośmiewisko do potęgi Posępnego Czerepu?

Jakim magikiem trzeba być, żeby ukraść coś, co nie ma fizycznej formy! Normalnie Copperfield się chowa.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon