The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy]
Z którego dwa razy w tygodniu odjeżdża autobus do większego miasta oddalonego o kolejną dobę jazdy, z którego dwa razy w tygodniu odjeżdża autobus do kolejnego miasta oddalonego o dobę jazdy, w którym raz dziennie można się wpakować w pociąg jadący przez 3 dni do miasta z lotniskiem, z którego dwa razy w tygodniu odlatuje samolot do moskwy gdzie można się przesiąść na lot do gotham. Oczywiście dwa miesiące oczekiwania na wizę czy wyrobienie jakichś innych dokumentów już daruję ;)

Ale u Nolana to pewnie to niedopowiedzenie zakłada, że batman jak Robin w facetach w rajtuzach z jerozolimy do gotham popłynął przez ocean wpław i to w jedną noc :)

Żeby nie było, że nie o Thorze, to dodam, że przy ogólnej słabości tego filmu przynajmniej nie ma w nim łatania fabuły tego typu "niedopowiedzeniami ;)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Ty chyba naprawdę nie oglądałeś BB - przecież tam Bruce przez kilka lat podróżuje po świecie bez żadnych dokumentów i kasy... Właśnie do tego nawiązuje Nolan. Samo TDKR ma dużo problemów, ale na pewno nie jest nim ten, który wymieniłeś.

Jeśli chodzi o Thora 2, to przy nim TDKR wygląda jak arcydzieło kinematografii :), chociaż Nolan i tak mocno zawiódł.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
To chyba ty dalej nie rozumiesz o czym ja piszę. Jasne, że w BB zajebiście pokazano, że Bruce Wayne jest zaradnym gościem i potrafi się ogarnąć na krańcach cywilizacji, ale pokazano też chyba jak tam łapie stopa albo maszeruje z tobołkiem na plecach i stąd między innymi wiemy też, że nawet batman nie jest w stanie pokonać dwóch tysięcy kilometrów w 24h. Nawet jakby mu tam podstawili batwinga to by nie doleciał w takim czasie nawet zakładając że leciałby na jednym baku. Także to nie jest głupie samo w sobie, to jest też głupie na tle tego jak wyglądał surviwal Waynea w BB.

A co do dokumentów, to jasne, możesz się pewnie bez nich obejść jak przekraczasz granicę mongolsko-chińską gdzieś na środku jakiejś tundry czy co oni tam mają, więc błąkający się Wayne w BB jest całkowicie do kupienia, gorzej gdyby zapragnął wpakować się na lotnisku w rejsowy samolot bez dokumentów, tu już by się problem zaczął, a chyba to musi zrobić Wayne w TDKR żeby się dostać do gotham. No chyba, że zakładamy, że w te 24h znalazł jeszcze jakichś zdolnych fałszerzy i całą torbę kasztanów, żeby im za nowe dokumenty zapłacić a oni mu je strzelili w godzinkę ;)

Odpowiedz
Jakie 24h? Wayne wydostał się z więzienia 23 dni przed wybuchem bomby. Czyli najbardziej wpływowy człowiek na Ziemi i przede wszystkim BATMAN miał 22 dni żeby się dostać z jakiegoś kraju w na drugim końcu świata, do swojej jaskini, aby przylecieć The Batem do odciętego Gotham!

Odpowiedz
a możesz to jakoś udowodnić? :)

Odpowiedz
(19-11-2013, 22:12)Juby napisał(a): Jakie 24h? Wayne wydostał się z więzienia 23 dni przed wybuchem bomby. Czyli najbardziej wpływowy człowiek na Ziemi i przede wszystkim BATMAN miał 22 dni żeby się dostać z jakiegoś kraju w na drugim końcu świata, do swojej jaskini, aby przylecieć The Batem do odciętego Gotham!
Bez dokumentów, kontaktu i swojej fortuny... :)

Odpowiedz
(19-11-2013, 22:27)Negatywny napisał(a): a możesz to jakoś udowodnić? :)

Oczywiście. Wystarczy, że włączysz film i go obejrzysz. Wszystko to jest wyjaśnione.

Crov - BECAUSE HIS BATMAN! Batman ma swoje sposoby.

Odpowiedz
Hm, a czy przypadkiem tego motywu podróżowania Bruce'a Wayne'a/Batmana to nie z kilkanaście razy ostro omawialiśmy? Ale rzeczywiście, ani razu w temacie sequela Thora, to nowość.:)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Na superherohype w temacie o tym "co byście zmienili" w T:TDW jakiś koleś napisał:

Cytat:and have the Dark elves speaking English. Trying to read and watch them act was too distracting

Buehehehe...

Odpowiedz
(19-11-2013, 23:41)Juby napisał(a): Oczywiście. Wystarczy, że włączysz film i go obejrzysz. Wszystko to jest wyjaśnione.

Film saknięty, jak będzie trochę czasu to zbadam czy to było kilkadziesiąt godzin czy dni i ostatecznie rozwieje wątpliwości czy nolan popełnił niedopowiedzenie czy kolejnego straszliwego babola.

(20-11-2013, 03:06)Lawrence napisał(a): Hm, a czy przypadkiem tego motywu podróżowania Bruce'a Wayne'a/Batmana to nie z kilkanaście razy ostro omawialiśmy? Ale rzeczywiście, ani razu w temacie sequela Thora, to nowość.:)

Widziałem, że było to omawiane, ale nikt chyba nie zwrócił uwagi jaki przedział czasu Wayne dostał na powrót do gotham. Ja wam mówię, to były godziny, gdyby to było 20ścia dni to nikt by się nie dziwił, że Batman znalazł jeszcze czas na wspinaczkę na budynek z karnistrami benzyny żeby odmalować batsymbol :)

Odpowiedz
(20-11-2013, 10:33)Negatywny napisał(a): Widziałem, że było to omawiane, ale nikt chyba nie zwrócił uwagi jaki przedział czasu Wayne dostał na powrót do gotham. Ja wam mówię, to były godziny, gdyby to było 20ścia dni to nikt by się nie dziwił, że Batman znalazł jeszcze czas na wspinaczkę na budynek z karnistrami benzyny żeby odmalować batsymbol :)

Nikt nie zwrócił uwagi, bo w filmie jest jasno pokazane, że Wayne wrócił do Gotham w 22 dni! Nie obchodzi mnie co ty nam mówisz, bo Fox mówi do agentów, którzy dostali się do Gotham, że to bomba czasowa i wybuchnie za 23 dni. Agenci po chwili zostają zabici i powieszeni na moście, Wayne się wścieka i wychodzi ze studni. Kiedy wraca mówi, że do wybuchu został dzień, a kiedy pyta Foxa ile czasu im zostało, Fox odpowiada, że 12 godzin. 23 dni - 12h/1dzień = 22 dni na powrót. Proste.

Odpowiedz
No ja to pamiętam inaczej, nie znaczy, że dobrze, dlatego dziś postaram się to zweryfikować. Jeśli jest tak jak mówisz to odszczekam na forum co powiedziałem :)

Odpowiedz
Ja wiem, że 22 dni to dużo czasu, autostopem można by w tyle zjechać całą Europę na spokojnie, ale Wayne był na zadupiu, bez żadnych dokumentów, kontaktów, władzy i pieniędzy, a dostał się do opanowanego przez terrorystów, odciętego od reszty świata miasta. Ja wiem, że "on jest Batmanem" to słodkie wytłumaczenie, ale coś takiego trzeba pokazać czy wspomnieć choćby szczątkowo.

Odpowiedz
(20-11-2013, 13:47)Phil napisał(a): O wiele fajniej byłoby gdyby Wayne przedarł się do jaskini i stamtąd Batem do Gotham. Niestety pozostawiono to w sferze domysłu.

Nie pozostawiono. The Bat po pościgu z policją i uratowaniu Seliny został przez Batmana zaparkowany w jaskini. Fox po przybyciu z Brucem do Batbunkra pyta czy pamięta gdzie nim zaparkował, a Bruce kiwa głową i idą na dach jednego z budynków w Gotham. Wniosek przy odrobinie dobrej woli jest jeden - Bruce dostał się do swojej chałupy i jaskini (leży poza głównymi wyspami Gotham, odciętymi przez Bane'a co widać już na początku filmu) i nim przyleciał do miasta opanowanego przez terrorystów.

Crov - gdyby Nolan zdecydował się jeszcze pokazywać, jak Wayne wśliznął się na jakiś statek w porcie i przepłynął do cywilizowanego kraju, gdzie wyjął z jakiegoś oszczędnościowego konta kilka tysięcy i kupił za nie bilet do USA, to TDKR byłoby jeszcze dłuższe i jeszcze mniej byłoby w nim akcji z Batmanem. Ja tam nie widzę potrzeby żadnego wspominania jak to zrobił, potrafię uwierzyć, że taki człowiek byłby w stanie przebyć taką podróż w 3 tygodnie, bez środków potrzebnych zwykłej osobie.

PS: Czy jakiś moderator mógłby przenieś tą dyskusję do działu TDKR?

Odpowiedz
(20-11-2013, 14:01)Juby napisał(a): Crov - gdyby Nolan zdecydował się jeszcze pokazywać, jak Wayne wśliznął się na jakiś statek w porcie i przepłynął do cywilizowanego kraju, gdzie wyjął z jakiegoś oszczędnościowego konta kilka tysięcy i kupił za nie bilet do USA, to TDKR byłoby jeszcze dłuższe i jeszcze mniej byłoby w nim akcji z Batmanem. Ja tam nie widzę potrzeby żadnego wspominania jak to zrobił, potrafię uwierzyć, że taki człowiek byłby w stanie przebyć taką podróż w 3 tygodnie, bez środków potrzebnych zwykłej osobie.
1) No bo to jest typowy problem Nolanowego Bata. Wypieprzyć głupie nieptorzebne wątki (np. olać Talię) i byś miał czas na 5 minut powrotu Wayne'a. ZRESZTĄ nawet nie trzeba tego pokazywać - wystarczy dialog w stylu:
- Jak się tu dostałeś?
- Prywatny samolot na czarną godzinę.
Albo inny chu.

2) Batman, Batmanem, ale w 3 tygodnie taką podróż mógłby odbyć TYLKO samolotem. Więc to nie jest tak, że Wayne złapał autostop, potem jachtostop i rach ciach był w domu. Albo że przemaszerował całą drogę.

Cytat:PS: Czy jakiś moderator mógłby przenieś tą dyskusję do działu TDKR?
Już napisałem do Danusa. :)

Odpowiedz
Serio, motyw z powrotem Bruce'a do Gotham to żaden problem, szczególnie w TDKR - filmie pełnym PRAWDZIWYCH dziur fabularnych.

Zdaje się, że o Thorze 2 nikt nie ma za wiele do powiedzenia poza "meh".

Odpowiedz
(20-11-2013, 14:47)Phil napisał(a): Nazwij mnie debilem, ale ja nazwę tak raczej scenarzystę/montażystę :).

Nie nazwę cię debilem, bo film mógłby być dużo lepiej zmontowany.

Odpowiedz
(20-11-2013, 14:47)Phil napisał(a): Ale jest to pokazane tak, że przez półtora roku od premiery TDKR na to nie wpadłem.

A może Twój gniew przysłonił Ci oczy? ;)
Ale nie powiem, bardzo ciekawa tutaj dyskusja, z kolejną korzyścią na TDKR. Co jak co, ale widzicie film ten skłania do dyskusji i nie pozostawia obojętnym. A Thorze, to jak widzę nikt nie ma ochoty dyskutować.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
TDKR skłania do dyskusji - o tym czy jest tylko trochę zły i głupi, czy jest bardzo zły i głupi. :)

Odpowiedz
Cóż, ale przynajmniej do jakiejś dyskusji skłania :)

A tutaj w strasznej jakości, wspominane parę stron wcześniej nagrania próbna z dwójką najlepszych postaci w tym filmie i nie wiem czy dla mnie nawet nie najlepszych w całej serii:

#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon