17-03-2022, 12:05
|
The Lord of the Rings Trilogy (2001-2003) reż. Peter Jackson
|
|
Na pewno pierścień daje nieśmiertelność i nadludzką siłę co jest wspomniane między wierszami. Do tego dochodzi niewidzialność. Wydaje mi się, że mocą pierścienia jest spełnianie ukrytych pragnień posiadacza. Bilbo chciał zniknąć więc znikał. Frodo był przerażony w karczmie więc też zniknął, ale już dla Saurona było to narzędzie pomagające mu miażdżyć armie
Właśnie wiele jest pozostawione w sferze domysłów. Dla jednych może to nawet być plus, bo bardziej pobudza to wyobraźnię. Ale ja akurat uważam, że jeśli w tej opowieści Pierścień jest przez wiele postaci traktowany wprost jako broń, to dla mnie, jako dla czytelnika, pomocna byłaby informacja, co ta broń konkretnie robi.
17-03-2022, 12:14 (17-03-2022, 11:43)al_jarid napisał(a): Skąd wiara Boromira, że Gondorczycy potrafiliby użyć Pierścienia w jakikolwiek inny sposób niż właśnie do niewidzialności (która jest przydatną umiejętnością, ale wojny dla ciebie nie wygra)? Wszyscy tak pragną tego Pierścienia, a przecież nikt (poza Sauronem, rzecz jasna) nie potrafi odblokować jego pełnego potencjału. A bez tego pozostaje on tylko gadżetem, który zrobi cię niewidzialnym. Dość słabo jak na (rzekomo) najpotężniejszy artefakt w Śródziemiu.No ale wiara jest irracjonalna inaczej nie byłaby wiarą tylko wiedzą. A Boromir po prostu bardzo chce użyć go w dobrym celu. Pewnie sam nie wie do końca jak. Czy wszyscy go pragną? Poza Boromirem tylko Saruman, po to, żeby zastąpić Saurona (jak mu się wydaje). Wszyscy pozostali chcą go po prostu zniszczyć bo wiedzą, że jego jedynym panem może być Sauron. A jakie ma moce? No przede wszystkim kontroluje pozostałe pierścienie w tym 9 Nazguli, dawał jak widać nadludzką siłę i z Pierścieniem Sauron był niemalże niepokonany przez ludzi czy elfy. Dawał nieśmiertelność. Był użyty jako broń do siania zamętu i wojny. Poza tym dla mnie, cała zajebistość pierścienia, polega właśnie na jego tajemniczości. A Ty byś chciał, żeby było szczegółowo: +50 do magii +20 do charyzmy +100 do inteligencji zapewnia ochronę przez zimnem, ogniem i działa jak pełna zbroja płytowa. raz na rundę można rzucić plugawy uwiąd A tak w ogóle to przeczytaj sobie to:
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
17-03-2022, 12:20
Frodo miał pierścień i jakoś Nazgule go nie słuchały. Chyba że chciał być dźgnięty. ;) Ale tak poważniej to ja tą moc pierścienia odbierałem tak że pierścień daje te wszystkie nad moce tylko Sauronowi a innych posiadaczy ogłupia i niszczy, wykorzystuje co najwyżej jako środek transportu z powrotem do twórcy.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 17-03-2022, 12:38 (17-03-2022, 12:38)SonnyCrockett napisał(a): Frodo miał pierścień i jakoś Nazgule go nie słuchały. Chyba że chciał być dźgnięty. ;)No żeby zapanować nad pierścieniem trzeba było być niezłym madafaką (powiedzmy jak Gandalf, Galadriela, Saruman, Elrond) wariatem (Bombadil) a nie jakimś pokurczem co myśli tylko o 1, 2, 3 i 4 śniadaniu.
17-03-2022, 12:40
Tak to jest właśnie pokazane, tylko postacie jakby nie zdawały sobie z tego sprawy. Można to wytłumaczyć ignorancją, czy też ambicją i pychą zagłuszającą zdrowy rozsądek, ale np. Gandalf powinien mieć o Pierścieniu większą wiedzę, więc kiedy Boromir snuje swoje wizje typu "Weźmy Pierścień i wykorzystajmy przeciw Sauronowi", spokojnie mógł mu położyć dłoń na ramieniu i wyjaśnić: "Słuchaj, to tak nie działa".
17-03-2022, 12:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2022, 12:41 przez al_jarid.) (17-03-2022, 11:43)al_jarid napisał(a): Film robi to trochę lepiej, bo pokazuje nam na początku, że Sauron z Pierścieniem na palcu spuszcza, nawet w pojedynkę, niezły łomot armii ludzi i elfów. Biorąc pod uwagę, że Sauron w filmie wygląda jak gigant, który i bez pierścienia mógłby spuszczać wpierdol, to nie do końca zgodziłbym się z tym, że film robi to lepiej. Natomiast co do samego pierścienia to należy odbierać go raczej jako symbol władzy absolutnej niż przedmiot NASA z instrukcją obsługi. Dlatego tak ważna w książce jest obecność Toma Bombadila, który jako jedyny ośmiesza cały zamysł istnienia rzekomej mocy błyskotki, bo jest z innej bajki :) Poza tym, jeśli dobrze pamiętam, to Sauron stworzył ten pierścień, więc nic dziwnego, że jego, jako jedynego w Śródziemiu, słucha w pełni. Pozostałych raczej omamia potencjalną siłą lub osłabia samym brzemieniem (Frodo).
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 17-03-2022, 12:53
Dodałbym jeszcze, że zawsze podobała mi się zmiana postaci Faramira, który w książce stwierdził od razu, że nie chce pierścienia, taki był zajebisty, że pierścień najwyraźniej w ogóle nie miał na niego wpływu. Jackson i scenarzystki gdzieś tłumaczyli, dlaczego to zmienili i mieli 100% racji. W ogóle większość filmowych zmian jest zrozumiała i najczęściej na plus.
A co do samego działania pierścienia - to nie jedyny taki przypadek we Władcy, np nie jestem w ogóle w stanie określić, co właściwie potrafi zrobić Gandalf przy pomocy magii (bo najczęściej używa jej jako... latarki) i czy np fakt straty różdżki go jakoś specjalnie ogranicza. 17-03-2022, 13:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2022, 13:42 przez Gieferg.)
Może zapalić światło. I podpalać szyszki. No super czarodziej, naprawdę ;)
A nie, zaraz, jeszcze ma magiczną walkę z Sarumanem, kiedy to obaj odpychają się i przewracają nawzajem swoją magiczną mocą. Ale to jest chyba wyłącznie w filmie. Wygląda na to, że w książkach magia występuje jedynie w ilościach śladowych. 17-03-2022, 13:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2022, 13:49 przez al_jarid.) (17-03-2022, 12:38)SonnyCrockett napisał(a): Frodo miał pierścień i jakoś Nazgule go nie słuchały. Chyba że chciał być dźgnięty. ;) Ale tak poważniej to ja tą moc pierścienia odbierałem tak że pierścień daje te wszystkie nad moce tylko Sauronowi a innych posiadaczy ogłupia i niszczy, wykorzystuje co najwyżej jako środek transportu z powrotem do twórcy. Ale to jest chyba jasno powiedziane (nie raz i nie dwa) w książkach i filmach - pierścień służy wyłącznie Sauronowi i to jemu daje największą moc. Pozostałych głównie wyniszcza i uzależnia od siebie, budząc jednocześnie negatywne emocje nawet u tych, którzy w teorii nie chcieliby go wykorzystać do złych zamiarów. 17-03-2022, 15:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2022, 15:39 przez Khet.)
Tak, ale inną sprawą jest, jak Pierścień faktycznie działa, a inną jak postacie myślą, że działa. W sensie, jestem ciekaw, czego bohaterowie spodziewają się po Pierścieniu, kiedy mówią, żeby go wykorzystać. Np. Gandalf mówi, że nawet gdyby wykorzystał Pierścień dla czynienia dobra, wyzwoliłby w ten sposób zło, czy coś w tym stylu. No dobra, ale z tej wypowiedzi można wnioskować, że Pierścień ma jakąś konkretną moc i działanie, które Gandalf potencjalnie mógłby wykorzystać. Ale jaką? To mnie tylko tutaj ciekawi. Bo postacie zachowują się wszystkie tak, jakby Pierścień dawał moc, którą mogłyby wykorzystać dla swoich potrzeb (czysto teoretycznie - wiadomo, że w praktyce Pierścień służy tylko złu), ale nie mówi się, jak ta moc miałaby działać, bo jedyna jego moc, jaką widzimy jako odbiorcy, to niewidzialność.
17-03-2022, 15:56
Myślę, że jakby Tolkien chciał, to by to wszystko opisał. A nie zrobił tego po prostu celowo.
17-03-2022, 16:03
Umówmy się że Pierścień wytwarza globalną aurę ogłupiania i mieszkańcy Śródziemia nie potrafią logicznie oceniać jego funkcjonowania.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 17-03-2022, 16:14
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
08-05-2022, 15:51
So it begins.
https://deadline.com/2023/02/lord-of-the-rings-the-hobbit-movies-new-line-warner-bros-1235268633/ 23-02-2023, 23:57
Mam nadzieję, że będą bardziej odzwierciedlać świat w którym żyjemy :)
24-02-2023, 00:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2023, 00:05 przez Corn.)
Żyjemy w czasach, w których takie newsy w ogóle nie cieszą.
24-02-2023, 00:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2023, 00:18 przez Gieferg.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Ocean's 11 / 12 / 13 / 8 (2001-2018) | Mefisto | 40 | 9,734 |
14-03-2026, 16:13 Ostatni post: Pelivaron |
|
| Pirates of the Caribbean (2003-2017) | Jakuzzi | 1,079 | 183,123 |
07-02-2026, 15:31 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Lemon Popsicle - Lody na patyku (1978 - 2001) | shamar | 3 | 1,573 |
11-02-2023, 15:09 Ostatni post: shamar |