The Matrix (1999-2022)
Ciekawostka: zespół Jefferson Airplane, którego piosenka "White Rabbit" została wykorzystana w zwiastunie, urządzał występy w San Francisco (miejsce akcji filmu) w klubie muzycznym o nazwie Matrix.

[Obrazek: AOR2.112DecAuc20_540x.jpg?v=1606119008]

Odpowiedz
Wszystko co miało być powiedziane o tym zwiastunie zostało tu już w sumie powiedziane. Rzeczywiście końcówka Rewolucji sugeruje, dlaczego mamy taką, a nie inną paletę kolorów. Z drugiej strony bez tej zieleni wygląda to mało matrixowato. W ogóle jakoś pod względem klimatu bliżej temu do jakiegoś Sense8.
I w sumie rzeczywiście trochę wygląda to jak taki chiński blockbuster, gdzie chyba jedyną sceną wyróżniającą się jest Keanu w wannie z gumową kaczką na głowie.
W sumie jedyne co mnie ciekawi, to jak niektóre kwestie fabularne wyjaśnią. A reszta to zobaczymy czy będzie "Remember Star Wars..." znaczy "Remember Matrix".
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Apropo kolorów.

[Obrazek: EoGQuXBVgAAv0YH.jpg]

Odpowiedz
(11-09-2021, 12:42)Lawrence napisał(a): Wszystko co miało być powiedziane o tym zwiastunie zostało tu już w sumie powiedziane. Rzeczywiście końcówka Rewolucji sugeruje, dlaczego mamy taką, a nie inną paletę kolorów. Z drugiej strony bez tej zieleni wygląda to mało matrixowato. W ogóle jakoś pod względem klimatu bliżej temu do jakiegoś Sense8.
I w sumie rzeczywiście trochę wygląda to jak taki chiński blockbuster, gdzie chyba jedyną sceną wyróżniającą się jest Keanu w wannie z gumową kaczką na głowie.
W sumie jedyne co mnie ciekawi, to jak niektóre kwestie fabularne wyjaśnią. A reszta to zobaczymy czy będzie "Remember Star Wars..." znaczy "Remember Matrix".

Pewnie racja, w sumie to już niewiele z sequeli pamiętam, co najwyżej efekciarską rozwałkę z dwójki. Także pewnie to jest świadome rozwiązanie, co nie czyni go w żaden sposób lepszym. John Toll to operator wysokie klasy, ale ta paleta wygląda po prostu plastikowo i do dupy.

Jak już pisałem, coś czuję w kościach, że to będzie taki duchowy sequel "Atlasu chmur", jeszcze wspomnicie moje słowa :)

Ogólnie to Wachowskie miały kozacki debiut, Matrixów fanem wielkim nie byłem, ale ciężo odmówić im wielu fajnych motywów (ale dla mnie to IMO jednak zmarnowany potencjał). Później jeszcze jako tako oglądalny był "Speed Racer". Od tamtego czasu kupa za kupą, więc zbyt wielkich oczekiwań nie mam.

Odpowiedz
Ja sam zaliczam się do mniejszości, która lubi Cloud Atlas i nie miałbym nic przeciwko filmowi w tym stylu. Tylko że niekoniecznie musi to być akurat kontynuacja Matrixa.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
[Obrazek: comment_1631256353fqVzIKnMQAm8GEIuEE6QTA,w400.jpg]

Odpowiedz
Chciałbym poznać osobę która to napisała. Pewnie pracuje w jakimś ministerstwie. Pewnie Prawdy. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Ja pamiętam w jakiejś gazecie opis II części w której Neo po pokonaniu maszyn walczył z krwiożerczymi bliźniakami z kosmosu.

Odpowiedz
Sonny napisał(a):Chciałbym poznać osobę która to napisała.

A ja chciałbym obejrzeć film na podstawie tego pomysłu :)

Odpowiedz
podoba mi się pomysł z komentarza
Cytat:Może ten zielony będzie bardziej widoczny wraz z postępem fabuły, gdy bohater przestanie zażywać niebieskie pigułki i wraz z powracającą świadomością Neo będziemy wychodzić z błękitu.

Odpowiedz
Właśnie sobie odświeżam trylogię, jutro biorę się za rewolucje.

Rzuciło mi się w oczy to jak bardzo różne są dwie pierwsze części, zarówno pod względem atmosfery jak i stylistycznie i dlatego też nie przeraża mnie myśl o tym, że Ressurections wygląda inaczej, bo sequele względem oryginału też są zupełnie inne pod wieloma względami.

Jeszcze jedna rzecz... Reaktywację oglądało mi się bardzo dobrze, mogliby tylko odświeżyć parę efektów, głównie scenę walki po rozmowie z wyrocznią, bo tak poza tym to ten film świetnie się trzyma po tylu latach.

Odpowiedz
A "Animatriksa" sobie nie odświeżasz? Ja tą antologię traktuje jako nieodłączną część serii, zwłaszcza, że "Reaktywacja" jest w zasadzie bezpośrednią kontynuacją "Ostatniego lotu Ozyrysa". Pamiętam, jak tuż przed premierą "Reaktywacji" pokazywano "Ostatni lot..." w telewizji.
"Animatriks" wyjaśnia też kim jest dzieciak, który w "Reaktywacji" jest zapatrzony w Neo i wdzięczny za ocalenie.

Odpowiedz
Naturalnie, ale po trylogii.

Odpowiedz
w grze Enter the Matrix która była nieodłącznym elementem Reaktywacji jest dużo scen nagranych, jest np. jak Persefona całuje Ghosta albo Niobe przychodzi do Wyroczni, sceny z klucznikiem także są

Odpowiedz
Jakby ktoś odświeżał sobie w międzyczasie "Dark City" Proyasa to niech potem zapuści ten matrixowy trailer i się zastanowi ile jest w nim motywów z "Dark City". Taka myśl ;)

Odpowiedz
Jak to? Dark City i Matrix są podobne? Kurde, jestes chyba pierwsza osoba, ktora to zasugerowała! :O Ta teoria bedzie rewolucyjna! Ciekawe czy Matrix nie przypomina też jakiegoś komiksu... np. Granta Morrisona... Ale by było! :o

Odpowiedz
Jestem genialny, no nie ? ^^

Tylko że właśnie to trochę więcej niż podobieństwo.

A o pewnym podobieństwie do "Dark City" nowego trailera to chyba jeszcze nikt nie mówił ;)

Odpowiedz
(16-09-2021, 20:34)Spoilerowo napisał(a): w grze Enter the Matrix która była nieodłącznym elementem Reaktywacji jest dużo scen nagranych, jest np. jak Persefona całuje Ghosta albo Niobe przychodzi do Wyroczni, sceny z klucznikiem także są

W tej grze były... Wampiry. Czego nie pokazano w filmach.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(16-09-2021, 20:16)Żółte Krzesło napisał(a): Pamiętam, jak tuż przed premierą "Reaktywacji" pokazywano "Ostatni lot..." w telewizji.

W kinach.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(17-09-2021, 01:32)shamar napisał(a):
(16-09-2021, 20:34)Spoilerowo napisał(a): w grze Enter the Matrix która była nieodłącznym elementem Reaktywacji jest dużo scen nagranych, jest np. jak Persefona całuje Ghosta albo Niobe przychodzi do Wyroczni, sceny z klucznikiem także są

W tej grze były... Wampiry. Czego nie pokazano w filmach.

Pokazano. Monica zastrzeliła jednego (nawet pochwaliła się, że srebrną kulą), a Neo bił się z całą bandą.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon