.
Liczba postów: 27,867
Liczba wątków: 62
(20-09-2017, 18:59)Hitch napisał(a): To powinno pomóc w selekcji, jeśli zrozumiesz, co autor ma na myśli:
Świetny filmik, który mocno zachęcił mnie do tego, że warto jednak obejrzeć w całości przynajmniej sezony 1-7, bo wygląda na to, że 7. to szczytowe osiągnięcie serialu. Jestem po kilku pierwszych odcinkach i póki co jest tak dosyć średnio, no ale rozumiem, że musieli się trochę rozkręcić.
Aż człowiek żałuje, że nie urodził się kilka lat wcześniej, w USA, żeby chłonąć ten fenomen na żywo, bo Simpsonowie oglądani teraz to zaledwie fajny serial z szalonymi pomysłami, a dla Amerykanów te 30 lat temu to musiało być coś niesamowitego, zwłaszcza gdy byli wychowani na tych wszystkich grzecznych sitcomach.
21-06-2022, 16:29
NUMA Director
Liczba postów: 2,092
Liczba wątków: 2
No, Simpsonowie razem z rodziną Bundych przedefiniowali standardy sitcomów i otworzyli drogę kolejnym produkcjom animowanym dla dorosłych (w rodzaju "South Park" czy "Family Guy"). Cieszę się, że wreszcie można to obejrzeć w całości.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.
21-06-2022, 16:33
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,819
Liczba wątków: 5
(21-06-2022, 16:29)simek napisał(a): Jestem po kilku pierwszych odcinkach i póki co jest tak dosyć średnio, no ale rozumiem, że musieli się trochę rozkręcić.
Średnio? Tutaj akurat już w pierwszym sezonie są niesamowite rzeczy. Najwyraźniej to nie serial dla Ciebie ;)
Na marginesie polecam tę stronkę:
https://www.simpsonsarchive.com/episodes.html#one
Człowiek sobie nawet nie zdaje sprawy ile tam jest najróżnorodniejszych gagów, ciekawostek i nawiązań.
Ale zgadzam się całkowicie z tym wykresem z filmiku. Tak powiedzmy do 12-13 sezonu było albo dobrze, albo zajebiście, albo fajnie. Potem to już padaka. Czasami zerkałem jak trafiłem na Foxie na jakiś odcinek z 15 20 czy 25 sezonu. Po minucie miałem dość.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
23-06-2022, 08:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 08:37 przez Dr Strangelove.)
.
Jestem po całych 6 odcinkach :P Znaczy średnio to może zbyt mocne słowo, bo to kawałek dobrej telewizji, no ale nie wiem, chyba spodziewałem się wybuchów kreatywności od pierwszej minuty, a tak nie jest. Może też jestem rozpieszczony najlepszymi odcinkami z tych niedawnych sezonów, gdzie same możliwości techniczne pozwalają na fajerwerki w każdym ujęciu, a siłą rzeczy animacja sprzed 30 lat jest trochę sztywna. Inna kwestia, że w tym pierwszym sezonie historyjki są dosyć prostolinijne, jak w tym odcinku z psychoterapeutą rodzinnym: odwiedzili go, zrobili rozpierdol, chłop ich nie uleczył, dostali kasę za nieudaną terapię i koniec. Wydaje mi się, że te niedawne odcinki są bardziej napakowane treścią, co oczywiście nie jest zaletą samą w sobie.
23-06-2022, 09:14
NUMA Director
Dla mnie sztandarowym przykładem pomysłowości twórców jest S10E08 "Kidney Trouble". Zaczyna się, gdy Homer zabiera rodzinę na weekendowy wyjazd. A potem to już jest jazda bez trzymanki. To niejedyny taki odcinek, gdzie fabuła na początku wydaje się zmierzać w określonym kierunku, a później skręca w całkowicie inną, często absurdalną (ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu) stronę. Swego czasu był to wręcz znak rozpoznawczy serialu (może nadal jest, muszę nadrobić nowsze sezony).
Polecam sprawdzić, jeśli nie zależy Ci specjalnie na oglądaniu po kolei :)
23-06-2022, 09:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 09:22 przez Dirk.)
Miss Avatara 2016
No to też prawda. Inaczej się pewne rzeczy odbierało oglądając je pierwszy raz 20 czy 25 lat temu a inaczej ogląda się je dzisiaj. Ja też czasami oglądam pierwszy raz jakiś "legendarny klasyk" i mogę czasami tylko powiedzieć - i to wszystko?
No ale mogę zacytować tylko jedną z moich ulubionych kwestii z "Posłańca" - "The past is a foreign country; they do things differently there."
A cała sekwencja terapii to czyste złoto. Najczystsze :)
(23-06-2022, 09:21)Dirk napisał(a): (może nadal jest, muszę nadrobić nowsze sezony).
NIE RÓB TEGO!!!
23-06-2022, 09:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 09:23 przez Dr Strangelove.)
NUMA Director
Spoko, mam naprawdę dużą tolerancję na głupoty :) Ale najpierw kupa innych rzeczy do obejrzenia, więc z pewnością sporo czasu minie nim się za to wezmę.
23-06-2022, 09:26
Miss Avatara 2016
Ale to nawet nie kwestia głupoty. To po prostu jest irytująca i żenująca momentami, bo ja wiem, parodia tego co było?
Najlepiej widać to na przykładzie Homera.
To był głupi, leniwy uparty gość. Ale jednocześnie ciepły, kochający rodzinę facet, któremu można było czasami współczuć a czasami kibicować. Teraz to jakaś piramidalna karykatura, która tylko wkurwia. Krótko mówiąc kiedyś to był człowiek. Teraz to irytująca postać z kreskówki.
Z resztą jest tak samo.
23-06-2022, 09:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 09:29 przez Dr Strangelove.)
NUMA Director
No właśnie już parę razy słyszałem ten zarzut. Ale zamierzam przekonać się samemu. Poza tym, widziałem chyba wszystkie odcinki gdzieś tak do 12-13 sezonu, potem tylko okazyjnie, więc mam spore zaległości.
23-06-2022, 09:32
Miss Avatara 2016
No nie będę ukrywał, że z tych sezonów po 13 to obejrzałem wszystkiego może ze 25-30 odcinków. Natomiast to był taki eklektyczny wybór - raz sezon 16 raz 20 raz 22 a raz 25. I żaden, ale to absolutnie żaden nie powodował braku ziewania albo irytacji po2-3 minutach.
No ale jak kiedyś będziesz chciał stracić trochę czasu i się dodatkowo zdenerwować to oczywiście polecam :)
23-06-2022, 09:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 09:39 przez Dr Strangelove.)
NUMA Director
Nic mnie nie zdenerwuje bardziej niż shitquele starwarsów, więc sądzę, że dam radę. No, może poza podobnym zniszczeniem Indy'ego. Co, mam nadzieję, nie nastąpi. Ale do Simpsonów nie mam tak emocjonalnego stosunku :)
23-06-2022, 09:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 10:21 przez Dirk.)
.
Trochę przesadzacie i narzekacie jak stare pierniki :P Mamy obecnie 33 sezony, setki odcinków z XXI wieku i po prostu siłą rzeczy niektóre z nich są dobre, no po prostu nie da się tego skwitować tym, że Homer już nie ten i wszystko jest do dupy. Ja nawet w tym temacie pisałem z zadowoleniem o sezonie 22., który w tym filmiku do którego się odnosiłem jest widoczny jako wyjątkowy, bo średnia ocen sobie spadała i spadała, a właśnie w 22. sezonie skoczyła do góry.
(23-06-2022, 09:21)Dirk napisał(a): Polecam sprawdzić, jeśli nie zależy Ci specjalnie na oglądaniu po kolei :)
Właśnie mam plan, żeby sobie powolutku obejrzeć całość, po kolei, jakieś 1-3 odcinki dziennie.
23-06-2022, 10:12
Miss Avatara 2016
(23-06-2022, 10:12)simek napisał(a): no po prostu nie da się tego skwitować tym, że Homer już nie ten i wszystko jest do dupy.
No więc da się. Nie wiem co w tym szokującego i dziwnego? Serial był zajebisty a teraz jest wieśniacki. To jakaś nowość we Wszechświecie?
I tak ich podziwiam, że dali radę przez kilkanaście sezonów utrzymać poziom. To naprawdę wyczyn.
Bez urazy ale ile razy widzę, że coś napisałeś, to widzę tego pieska co pije kawę wśród szalejącego pożaru :D
23-06-2022, 10:24
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
Z SImposonów to pamiętam wyłącznie film kinowy i spider chrum.
Żart z The White Stripes jest dobry.
23-06-2022, 10:50
.
(23-06-2022, 10:24)Dr Strangelove napisał(a): (23-06-2022, 10:12)simek napisał(a): no po prostu nie da się tego skwitować tym, że Homer już nie ten i wszystko jest do dupy.
No więc da się. Nie wiem co w tym szokującego i dziwnego? Serial był zajebisty a teraz jest wieśniacki. To jakaś nowość we Wszechświecie?
I tak ich podziwiam, że dali radę przez kilkanaście sezonów utrzymać poziom. To naprawdę wyczyn.
Bez urazy ale ile razy widzę, że coś napisałeś, to widzę tego pieska co pije kawę wśród szalejącego pożaru :D
To jest dziwnego, że sam napisałeś, że widziałeś raptem kilkanaście odcinków spośród setek z nowszych sezonów, ale wiesz na pewno, że całość jest wieśniacka.
Może ja miałem szczęście, że akurat widziałem kilkadziesiąt zajebistych odcinków :) Zresztą nawet jeśli się trafił jakiś słaby, to nie załamuję rąk, że cóż oni zrobili z moim kochanym serialem, tylko włączam następny :P
23-06-2022, 11:20
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,296
Liczba wątków: 4
(23-06-2022, 11:20)simek napisał(a): To jest dziwnego, że sam napisałeś, że widziałeś raptem kilkanaście odcinków spośród setek z nowszych sezonów, ale wiesz na pewno, że całość jest wieśniacka.
Może ja miałem szczęście, że akurat widziałem kilkadziesiąt zajebistych odcinków :)
Bogatemu optymiscie Simkowi to i byk się ocieli :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
23-06-2022, 11:32
Miss Avatara 2016
(23-06-2022, 11:20)simek napisał(a): To jest dziwnego, że sam napisałeś, że widziałeś raptem kilkanaście odcinków spośród setek z nowszych sezonów, ale wiesz na pewno, że całość jest wieśniacka.
Może ja miałem szczęście, że akurat widziałem kilkadziesiąt zajebistych odcinków :) Zresztą nawet jeśli się trafił jakiś słaby, to nie załamuję rąk, że cóż oni zrobili z moim kochanym serialem, tylko włączam następny :P
No nie kilkanaście tylko 25-30. Poza tym widziałem chyba całość do 14 sezonu. Więc widziałem jak to się zmienia.
Ty widziałeś za to 6 odcinków ale wiesz, że stare pierdziele nie mają racji i 33 sezony są w pytkę.
End of story :)
I ja nie załamuję rąk. Był fajny serial potem się zjebał, normalna sprawa.
Zresztą w tym filmiku Hitcha i tak gość bardzo trzeźwo stwierdza, że prędzej czy później z innych przyczyn by całość się przejadła bo ile w końcu można?
23-06-2022, 12:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2022, 12:28 przez Dr Strangelove.)
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Z racji tego, że wykupiłem sobie subskrypcję Disney+ to postanowiłem sobie okazjonalnie przypomnieć tamten niesławny dubbing Pulsu i włączyłem pierwszy odcinek (który podobno nie zdążył być wyemitowany). Czy jest tak zły jak zapamiętałem go w dzieciństwie? Nie. Jest jeszcze gorszy!
Ło ja pierd... Po minucie zaczęły mnie uszy krwawić. Już słyszałem fandubby, które brzmiały bardziej profesjonalnie. Każdy w obsadzie brzmi jakby dostał się do dubbingu na zasadzie łapanki, z kolei 99% budżetu poszło na ich transport do Włoszech. Po prostu nie ma dobrze obsadzonego głosu. Co najmniej połowa brzmi jakby wstawiono w klapy usługi syntezatora. Konkurencja o to czyj głos mnie najbardziej rozwalił jest spora, ale wygrywa jednak synek Flandersa. Pamiętacie tamten żenujący reportaż Wiadomości TVP na temat Rusin z lektorem modulującym głos przy czytaniu jej wpisów? Kuźwa, Todd brzmi identycznie! Bez grama ściemy to piszę. Dziękuję. Wolę już mamrotanie Łukomskiego na FOX-ie.
09-07-2022, 23:07
.
Skończyłem pierwszy sezon, zacząłem wczoraj z drugim i kurde, mam wrażenie, że od razu jest lepiej, widać, że się twórcy rozkręcili i weszli na odpowiednie obroty. Przestaję narzekać, serial jest zajebisty, jadę dalej :)
13-07-2022, 15:55
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,296
Liczba wątków: 4
I jak tam, Simek?
Przy okazji:
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-11-2022, 20:16
|