Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
"The Wire", wiadomo, klasyk, ale obecnie krytyczniej patrzę na przedstawione w serialu wydarzenia. Żadna pojedyncza osoba w historii popkultury nie przyczyniła się bardziej do upowszechnienia mitu o narkotykach jako kole zamachowym wojen między dindu w amerykańskich miastach niż Simon. On w sumie wykreował nowy gatunek: realizm życzeniowy. Ba, cały 3 sezon opowiada bajkę o tym, jak ewentualna legalizacja handlu prochami uwolniłaby czarne dzielnice spod terroru dindu pato-gówniaków.
Tymczasem dindu nie zabijają swoich ziomali z powodu dragów, pieniędzy czy wojen o winkle. Te motywy stanowią może 15% zabójstw. Dindu zabijają się z powodu rzeczy, których nie da się przenieść na ekran, bo w tych rzeczach nie ma żadnego dramatyzmu ani fabularnego potencjału. Dlatego dzisiaj nie oceniam już "Kabla" tak wysoko jak jeszcze parę lat temu. Serial spadł z pudła w mojej hierarchii.
14-04-2022, 15:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2022, 15:36 przez Mental.)
Stały bywalec
Liczba postów: 13,468
Liczba wątków: 77
Cytat:Dlatego dzisiaj nie oceniam już "Kabla" tak wysoko jak jeszcze parę lat temu. Serial spadł z pudła w mojej hierarchii.
Dla mnie miarą wielkości The Wire jest odpowiedź na pytanie - czy taki serial ma szansę powstać dzisiaj? I nie mówię o jakimś dążeniu do doskonałości w kwestii scenariusza czy reżyseri, a raczej o szerokim komentarzy społeczno-politycznym.
Otóż nie i wiadomo z jakich powodów to się dzieje. Dzisiaj taki 3 sezon - biorąc pod uwagę czynniki które wskazałeś - byłby uznany za megarasistowski i krzywdzący dla czarnej społeczności. Zostałby również od razu wycofany po 1 sezonie, a producenci zaorani finansowo na kolejne 20 lat.
Poza tym - w 3 sezonie mamy jednak do czynienia z wojną między czarnymi gangami, w której ginie jedna z czołowych postaci serialu. Warto docenić ten rozmach, a nie tylko walkę o cukierki. Notabene - do twojego ideału pasuje raczej ten wątek:
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-04-2022, 15:50
Ambasador białej rasy
Kryterium, że "dzisiaj x nie miałoby szans powstać" jest słabe, bo dzisiaj nic nie mogłoby powstać, co powstało choćby w latach 90. czy nawet w pierwszej dekadzie lat 2000. Taki dla przykładu "187" Reynoldsa zostałby uznany z miejsca za jakiś horrendalny rasizm (swoją drogą, bardzo dobry film).
14-04-2022, 16:35
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Mental, ale The Wire nie jest o 85% dindu, którzy się nie zabijają o winkle tylko akurat o tych 15% co się zabijają. Poza tym, WTF, to nie jest dokument. Heat jest 0/10, bo rabusie nie napadają na banki w gajerach i potem nie szczelajo się z policją na środku miasta przez pół godziny?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
14-04-2022, 16:51
Ambasador białej rasy
@Hitch
Nie, "The Wire" opowiada bajkę, że przyczyną patologii w dindu dzielnicach jest niezalegalizowany handel dragami. Jest to oczywista bzdura i wymysł Simona. I tak, wielu poważnych, białych ludzi uważa ten serial wręcz za paradokument i najbardziej realistyczny obraz śródmiejskiej getto Ameryki ever, zatem analogia z "Heat" średnio trafiona. Jak białas myśli o getcie w USA, to widzi "The Wire", czyli dindu, robiących jakieś dile narkotykowe z grecką mafią, walczących o terytorium i ogólnie zachowujących się RACJONALNIE w stosowaniu przemocy. Tymczasem prawdziwe getto tak nie wygląda - to banda pato-gówniaków, napierdalających niekończące się wendetty o kolor butów czy muzyke na domówce.
14-04-2022, 16:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2022, 16:58 przez Mental.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,902
Liczba wątków: 5
Nie zauważyłem, żeby ten serial rościł sobie prawo do bycia obiektywnym dokumentem mającym za zadanie przedstawienie panoramy zachowań wszystkich Dindu w Ameryce.
Skupia się po prostu na jakimś wycinku.
A że to nie obejmuje całości? No nie obejmuje. I dzięki Bogu.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
14-04-2022, 17:03
Ambasador białej rasy
Ten serial w oczach 99% krytyków jest maksymalnie obiektywną panoramą współczesnej śródmiejskiej Ameryki, zatem rości sobie takie prawo do bycia całościowym spojrzeniem na dindu w ich naturalnym środowisku. Baltimore to jest zresztą reprezentatywne miasto.
14-04-2022, 17:08
Miss Avatara 2016
Trudno dyskutować z tym co piszesz, bo to nie ma sensu, więc zakończę udzielając Ci rady.
Musisz zabić w końcu jakiegoś Murzyna, bo inaczej skumulowane emocje rozsadzą Cię od środka :)
14-04-2022, 17:10
.
Liczba postów: 27,902
Liczba wątków: 62
To raczej bardziej krytykujesz odbiór serialu, niż to, co w nim rzeczywiście jest.
Przy czym rozumiem, bo ja też tak mam z niektórymi filmami, że ich przesadnie pozytywny odbiór wpływa na to jak je oceniam.
14-04-2022, 17:11
Ambasador białej rasy
Dr Strangelove napisał(a):Trudno dyskutować z tym co piszesz
Oczywiście, że trudno, bo tu nie ma z czym dyskutować. "The Wire" przedstawia nierealistyczną wizje dindu-getta, w którym toczą się wojny narkotykowe z racjonalnych pobudek. Tymczasem w prawdziwych dindu-slumsach żadne wojny narkotykowe nie mają miejsca, a przemoc nie jest racjonalna ani uzasadniona tylko absurdalna i bezsensowna o byle błahostkę.
simek napisał(a):To raczej bardziej krytykujesz odbiór serialu, niż to, co w nim rzeczywiście jest
Nie, ja krytykuję zawartość - konkretnie tę, która dotyczy obrazu getto life i thug life.
14-04-2022, 17:18
Miss Avatara 2016
(14-04-2022, 17:18)Mental napisał(a): Dr Strangelove napisał(a):Trudno dyskutować z tym co piszesz
Oczywiście, że trudno, bo tu nie ma z czym dyskutować. "The Wire" przedstawia nierealistyczną wizje dindu-getta,
No tak samo jak "Braveheart" jest bajką o dzielnym, szlachetnym autsajderze :)
No i?
14-04-2022, 17:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2022, 17:27 przez Dr Strangelove.)
Ambasador białej rasy
Dobra, swoje już powiedziałem. "The Wire" ciągle jest w 5 moich ulubionych seriali, ale nie jest w pierwszej trójce. Powody przedstawiłem wyżej. Niech ten tweet mojego autorstwa będzie kropką nad "i" :)
14-04-2022, 17:31
Stały bywalec
Liczba postów: 10,412
Liczba wątków: 11
Trochę chyba już idziesz za daleko. Serial w żadnym miejscu nie twierdzi, że opisuje całe spektrum zachowań w dindu gettach. To historia o jakimś wycinku tego miejsca. Poza tym nie ucieka on też od tematu głupoty tych ludzi. Przecież tam jest od cholery kretynòw. To nie tak, że czarne gangi w The Wire są portretowane na wzór mafii z Ojca Chrzestnego. Dosłownie pierwsza scena serialu jest o tym, że bez sensownie zatrzelono jakiegoś gnojka, co robił głupoty, ale specjalnie nikomu nie wadził, natomiast komuś odpalił we łbie i zaczął strzelać.
.
14-04-2022, 18:16
Stały bywalec
Liczba postów: 13,468
Liczba wątków: 77
(14-04-2022, 17:08)Mental napisał(a): Ten serial w oczach 99% krytyków jest maksymalnie obiektywną panoramą współczesnej śródmiejskiej Ameryki, zatem rości sobie takie prawo do bycia całościowym spojrzeniem na dindu w ich naturalnym środowisku. Baltimore to jest zresztą reprezentatywne miasto.
Piszesz, że serial rości sobie prawo - w którym niby miejscu? I dlaczego ty rościsz sobie prawo do przeciwstawnej opinii na bazie jednego gówno-przypadku z jednym clickbaitowym nagłówkiem z gazety? ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-04-2022, 18:38
Stały bywalec
Liczba postów: 6,932
Liczba wątków: 2
Kurva, człowiek chciał się pokajać, że nigdy The Wire nie oglądał a tutaj jakieś chujwieco się odwala xD
Jeżeli The Wire to bujda na resorach to ja takie bujdy na resorach chce oglądać codziennie.
14-04-2022, 19:05
Wnuczek Hitlera
Liczba postów: 3,422
Liczba wątków: 16
(14-04-2022, 15:29)Mental napisał(a): Tymczasem dindu nie zabijają swoich ziomali z powodu dragów, pieniędzy czy wojen o winkle. Te motywy stanowią może 15% zabójstw. Dindu zabijają się z powodu rzeczy, których nie da się przenieść na ekran, bo w tych rzeczach nie ma żadnego dramatyzmu ani fabularnego potencjału. Dlatego dzisiaj nie oceniam już "Kabla" tak wysoko jak jeszcze parę lat temu. Serial spadł z pudła w mojej hierarchii.
Czyli zabijający się dindu mogą jedynie występować w filmach przyrodniczych, bo zabijają się jak zwierzęta. You heard it straight from the horse's mouth.
Tylko kryminały o mordujących białych. Oni zawsze mordują się z fantastycznych, dramaturgicznych powodów. W ogóle w całej historii świata żaden dindu nie zabił nikogo z "fajnego" powodu pasującego na film.
14-04-2022, 19:07
.
(14-04-2022, 19:07)Derelict Machine napisał(a): Czyli zabijający się dindu mogą jedynie występować w filmach przyrodniczych, bo zabijają się jak zwierzęta.
Czy ja wiem? Zwierzęta zabijają przedstawicieli swojego gatunku raczej z dobrych powodów, jak walka o władzę, czy o samicę, raczej nie ma tak, że mrówka, kruk, czy tygrys po prostu się wkurwi na swojego ziomka i go zabije.
14-04-2022, 19:11
Wnuczek Hitlera
Liczba postów: 3,422
Liczba wątków: 16
(14-04-2022, 19:11)simek napisał(a): (14-04-2022, 19:07)Derelict Machine napisał(a): Czyli zabijający się dindu mogą jedynie występować w filmach przyrodniczych, bo zabijają się jak zwierzęta.
Czy ja wiem? Zwierzęta zabijają przedstawicieli swojego gatunku raczej z dobrych powodów, jak walka o władzę, czy o samicę, raczej nie ma tak, że mrówka, kruk, czy tygrys po prostu się wkurwi na swojego ziomka i go zabije.
Polecam obejrzeć jakiś dokument o małpach :)
Ale temat już jest zamknięty. Mental powiedział ostatnie słowo i zaprezentował swoją odświeżoną topkę seriali. Od teraz The Wire ma na piątym miejscu. Ale ciekawi mnie czy Sopranos jest wyżej? W końcu serial o Bossie włoskiej mafii spowiadającym się u psychoterapeuty w USA jest o wiele bardziej realistycznym dziełem od the Wire.
14-04-2022, 19:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2022, 19:24 przez Derelict Machine.)
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,424
Liczba wątków: 76
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
14-04-2022, 19:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2022, 20:02 przez slepy51.)
.
Nie wiem co te dwa artykuły mają udowodnić, bo są napisane jak dla dziesięciolatka, dla którego szokiem jest istnienie jakiejkolwiek brutalności wśród słodko wyglądających zwierzątek.
Każdy z opisanych przypadków ma swoje racjonalne uzasadnienie, albo jest wypadkiem "przy pracy".
Uważam że nie znajdziesz w świecie zwierząt przypadku, gdy normalnie pokojowo nastawiony przedstawiciel tego samego gatunku zabije drugiego i żeby nie było to związane z żadną walką o jedzenie, władzę, samicę, czy przetrwanie własnego potomstwa.
Chyba, że uznajemy, że wszelkie morderstwa na imprezach są ostatecznie walką o samicę, to wtedy jest inna dyskusja :)
14-04-2022, 20:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2022, 20:46 przez simek.)
|