Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10
01-09-2009, 12:56
|
Thief (1981)
|
|
Prawda. James Caan nie dość, że pasował idealnie do roli to spisał się również rewelacyjnie. Mann dopracował praktycznie każdy szczegół filmu.Zgadzam się z Predatorem, z tym, że "Złodziej" to przedsmak tego co czeka Nas w "Gorączce". No i teraz pozostało chyba tylko odświeżyć sobie "Heat" :roll:
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10 Dla Niej wszystko 7/10 Zanim odejdą wody 6.5/10 Dochodzenie 7/10 Pozdrowienia z Paryża 3/10 Wyspa tajemnic 9/10 The Hurt Locker 7.5/10 Invictus 8/10 Droga 7/10 01-09-2009, 12:56
No dobra. Widzę, że tu strasznie wszyscy lubicie Michaela Manna. Zajebiście ciekawe, że koleś jest w USA właściwie nieznany, a jego fanów trzeba szukać gdzieś w mrocznych zakątkach Europy :p
"Thiefa" oglądam niedawno i prześwietnym filmem jest, co nie ulega wątpliwości Najlepsze jest to, że to jego (prawie) debiut a stworzył film, który z powodzeniem mógłby zrobić doświadczony reżyser. Scena w knajpie, między Frankiem a jego (przyszłą) kobietą jest absolutnie rozwalająca pod względem aktorskim - ich spojrzenia i ciche zdania wypowiadane nad filiżanką kawy (chyba ) wśród ciemności nocy są genialne. Zresztą chyba sam Caan powiedział, że to jego najlepszy występ filmowy i jest z niego bardzo dumny. Zakończenie, tak jak w większości filmów Manna - zdaje się banalne, ale tak naprawdę jest jedynym i najlepszym sposobem puentowania jego wysmakowanych, klasycznych historii.Jeszcze jedno - miasto. Już w tym filmie widać jaką fascynację Mann czuje do wielkich metropolii i z jakim pietyzmem je ukazuje tymi swoimi zimnymi, zamglonymi i przyciemnionymi zdjęciami. Dzięki nim po prostu można niemal poczuć tamte czasy ![]() Jedyne co mnie wkurzało, zresztą w "Manhunterze" też, to ta nieszczęsna, ambientowo-elektroniczna muzyka rodem z Knight Ridera... Ja pierdolę, jak ja jej nie znoszę. Swoim pojawieniem się niszczyła mi każdą scenę. Ja wiem, że ona była popularna w latach 80. no ale kurwa, tego się słuchać nie da :/ 30-09-2009, 23:51
Mann sam powiedział, że gdyby go zaprosić na imprezę to nikt by nie skojarzył jego nazwiska (czy coś podobnego). Nie mówię, że w ogóle nikt go nie zna, mówię, że wie o nim zdecydowaniu zbyt mało ludzi, a na pewno mniej niż na to zasługuje
01-10-2009, 00:11 Predator985 napisał(a):BTW w UK chyba wyszła jakaś nowa reedycja optimum, jeśli ma anamorficzny obraz, to warto pomyśleć o sprowadzeniu. o żesz fak!!! już zamawiam! [ Dodano: Czw Paź 01, 2009 01:29 ] Rodia napisał(a):Mann sam powiedział, że gdyby go zaprosić na imprezę to nikt by nie skojarzył jego nazwiska (czy coś podobnego). to jest niestety w dużej mierze prawda. w zestawieniu z takim, dajmy na to, Davidem Fincherem, Mann wydaje się postacią w USA wręcz anonimową. wielu zna oczywiście Heat czy Collaterala, ale już wymienić nazwisko reżysera przysparza ludziom problemy. co więcej, twórczość Manna najbardziej potrafią docenić mieszkańcy kontynentu. zwłaszcza Francuzi, o Polakach nie wspominając:) 01-10-2009, 00:26 Mental napisał(a):o żesz fak!!! I jak jakościowo prezentuje się to wydanie ? , bo zastanawiam się nad kupnem
03-09-2010, 00:39
BTW w UK chyba wyszła jakaś nowa reedycja optimum, jeśli ma anamorficzny obraz, to warto pomyśleć o sprowadzeniu. :wink:
![]() EDIT : 25.09.12 Właśnie odświeżyłem sobie na DVD ten kapitalny film. Nic się nie zestarzał , poprowadzony twardą ręką Manna i równie mocarną kreacją Caana przenosi w czasie do tamtych lat, kiedy każdy praktycznie nowy film przyniesiony z wypożyczalni okazywał się hitem. Niezwykła realizacja , nie banalne dialogi no i muzyka, która długo po seansie siedzi człowiekowi w głowie: >> uwaga w klipie rażące spoilery. Jeśli ktoś nie widział to koniecznie musi wsiąść do tego magicznego wehikuł czasu...10/10 25-09-2012, 14:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2012, 14:42 przez Predator895.) 13-05-2013, 20:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2013, 20:29 przez Phlogiston2.)
Pewnie uznacie, że to mega głupie, ale dalej nie obejrzałem Thiefa, nie wiem nawet jaka jest fabuła(oprócz tego, że o złodzieju i podobne do Heat), nie widziałem ani sekundy z żadnej sceny. Bo czekałem na blu. Właśnie nadchodzi, wydaje Criterion, liczy sobie raptem 32$ ale według tej recenzji wydanie jest enormously impressive.
04-01-2014, 12:08
Patrząc na nową korekcję barwną dochodzę do wniosku, że Mann na stare lata głupieje.
04-01-2014, 12:30
32? jak wół stoi 25$
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 04-01-2014, 16:13 Cytat:nie wiem nawet jaka jest fabuła Jak zawsze u Manna - głęboko życiowa ze świetną muzyką! 04-01-2014, 16:22 ![]() http://www.arrowfilms.co.uk/shop/index.php?route=product/product&keyword=thie&product_id=484 Cytat:SPECIAL EDITION CONTENTS:
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
25-11-2014, 13:30
To widzę, że warto było się wstrzymać z Criterionem. Choć poczekam jeszcze na recki, bo Angole lubią te swoje edycje rozjaśniać często.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 25-11-2014, 20:40
http://www.blu-ray.com/movies/Thief-Blu-ray/119278/#Screenshots
Screeny i z odrestaurowanej w 4K wersji reżyserskiej nadzorowanej przez Manna i z kinowej, opartej na starszym transferze. Ktoś chce coś powiedzieć na temat nowej kolorystyki?
17-01-2015, 14:07
Nowa kolorystyka jest do dupy. Zdecydowanie wole cieplejsze, bardziej naturalne kolory z wersji dvd.
17-01-2015, 14:38 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |