Thief (1981)
Prawda. James Caan nie dość, że pasował idealnie do roli to spisał się również rewelacyjnie. Mann dopracował praktycznie każdy szczegół filmu.Zgadzam się z Predatorem, z tym, że "Złodziej" to przedsmak tego co czeka Nas w "Gorączce". No i teraz pozostało chyba tylko odświeżyć sobie "Heat" :roll:
Wall Street 2 - 5/10
Wall Street 7.5/10
Dla Niej wszystko 7/10
Zanim odejdą wody 6.5/10
Dochodzenie 7/10
Pozdrowienia z Paryża 3/10
Wyspa tajemnic 9/10
The Hurt Locker 7.5/10
Invictus 8/10
Droga 7/10

Odpowiedz
No dobra. Widzę, że tu strasznie wszyscy lubicie Michaela Manna. Zajebiście ciekawe, że koleś jest w USA właściwie nieznany, a jego fanów trzeba szukać gdzieś w mrocznych zakątkach Europy :p

"Thiefa" oglądam niedawno i prześwietnym filmem jest, co nie ulega wątpliwości Uśmiech Najlepsze jest to, że to jego (prawie) debiut a stworzył film, który z powodzeniem mógłby zrobić doświadczony reżyser. Scena w knajpie, między Frankiem a jego (przyszłą) kobietą jest absolutnie rozwalająca pod względem aktorskim - ich spojrzenia i ciche zdania wypowiadane nad filiżanką kawy (chyba Język) wśród ciemności nocy są genialne. Zresztą chyba sam Caan powiedział, że to jego najlepszy występ filmowy i jest z niego bardzo dumny. Zakończenie, tak jak w większości filmów Manna - zdaje się banalne, ale tak naprawdę jest jedynym i najlepszym sposobem puentowania jego wysmakowanych, klasycznych historii.
Jeszcze jedno - miasto. Już w tym filmie widać jaką fascynację Mann czuje do wielkich metropolii i z jakim pietyzmem je ukazuje tymi swoimi zimnymi, zamglonymi i przyciemnionymi zdjęciami. Dzięki nim po prostu można niemal poczuć tamte czasy Uśmiech
Jedyne co mnie wkurzało, zresztą w "Manhunterze" też, to ta nieszczęsna, ambientowo-elektroniczna muzyka rodem z Knight Ridera... Ja pierdolę, jak ja jej nie znoszę. Swoim pojawieniem się niszczyła mi każdą scenę. Ja wiem, że ona była popularna w latach 80. no ale kurwa, tego się słuchać nie da :/

Odpowiedz
Muza wymiata, a Mann nie jest w USA "właściwie nieznany" (WTF?!).

Odpowiedz
Mann sam powiedział, że gdyby go zaprosić na imprezę to nikt by nie skojarzył jego nazwiska (czy coś podobnego). Nie mówię, że w ogóle nikt go nie zna, mówię, że wie o nim zdecydowaniu zbyt mało ludzi, a na pewno mniej niż na to zasługuje Uśmiech

Odpowiedz
Predator985 napisał(a):BTW w UK chyba wyszła jakaś nowa reedycja optimum, jeśli ma anamorficzny obraz, to warto pomyśleć o sprowadzeniu.

o żesz fak!!!
już zamawiam!

[ Dodano: Czw Paź 01, 2009 01:29 ]
Rodia napisał(a):Mann sam powiedział, że gdyby go zaprosić na imprezę to nikt by nie skojarzył jego nazwiska (czy coś podobnego).

to jest niestety w dużej mierze prawda. w zestawieniu z takim, dajmy na to, Davidem Fincherem, Mann wydaje się postacią w USA wręcz anonimową. wielu zna oczywiście Heat czy Collaterala, ale już wymienić nazwisko reżysera przysparza ludziom problemy. co więcej, twórczość Manna najbardziej potrafią docenić mieszkańcy kontynentu. zwłaszcza Francuzi, o Polakach nie wspominając:)

Odpowiedz
dobre! jakiś koleżka spuszcza się na debiut Manna:

Thief

umówmy się: ma rację. całkowitą racjęUśmiech

Odpowiedz
Mental napisał(a):o żesz fak!!!
już zamawiam!

I jak jakościowo prezentuje się to wydanie ? , bo zastanawiam się nad kupnem Język

Odpowiedz
BTW w UK chyba wyszła jakaś nowa reedycja optimum, jeśli ma anamorficzny obraz, to warto pomyśleć o sprowadzeniu. :wink:
[Obrazek: 51-rnZKMzeL._SS500_.jpg]

EDIT : 25.09.12
Właśnie odświeżyłem sobie na DVD ten kapitalny film. Nic się nie zestarzał , poprowadzony twardą ręką Manna i równie mocarną kreacją Caana przenosi w czasie do tamtych lat, kiedy każdy praktycznie nowy film przyniesiony z wypożyczalni okazywał się hitem. Niezwykła realizacja , nie banalne dialogi no i muzyka, która długo po seansie siedzi człowiekowi w głowie: >> uwaga w klipie rażące spoilery.

Jeśli ktoś nie widział to koniecznie musi wsiąść do tego magicznego wehikuł czasu...10/10

Odpowiedz
Goście z filmwebu o debiucie Manna:
http://www.filmweb.pl/video/na_skroty/Z%C5%82odziej-30635

Odpowiedz
Pewnie uznacie, że to mega głupie, ale dalej nie obejrzałem Thiefa, nie wiem nawet jaka jest fabuła(oprócz tego, że o złodzieju i podobne do Heat), nie widziałem ani sekundy z żadnej sceny. Bo czekałem na blu. Właśnie nadchodzi, wydaje Criterion, liczy sobie raptem 32$ ale według tej recenzji wydanie jest enormously impressive.

Odpowiedz
Patrząc na nową korekcję barwną dochodzę do wniosku, że Mann na stare lata głupieje.

Odpowiedz
32? jak wół stoi 25$ Uśmiech
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:nie wiem nawet jaka jest fabuła

Jak zawsze u Manna - głęboko życiowa ze świetną muzyką!

Odpowiedz
Kapitalny screen z wersji reżyserskiej Thiefa na blu >>
[Obrazek: vlcsnap-2014-03-08-00h40m55s150_zps7d7b2...g~original]

Odpowiedz
[Obrazek: gykWyTr.jpg]

http://www.arrowfilms.co.uk/shop/index.php?route=product/product&keyword=thie&product_id=484

Cytat:SPECIAL EDITION CONTENTS:
Limited Slipcase Edition [3000 units] featuring two versions of the film
High Definition Blu-ray (1080p) presentation of the director’s cut from a new 4K film transfer, approved by director Michael Mann, with uncompressed 5.1 DTS-HD Master Audio
High Definition Blu-ray (1080p) presentation of the original theatrical cut [Limited Edition Exclusive] with original uncompressed 2.0 Stereo PCM audio
Optional English subtitles for the deaf and hard of hearing
Optional isolated music and effects track on the theatrical cut
Audio commentary by writer-director Michael Mann and actor James Caan
The Directors: Michael Mann – a 2001 documentary on the filmmaker, containing interviews with Mann, James Belushi, William Petersen, Jon Voight and others
Stolen Dreams - a new interview with Caan, filmed exclusively for this release
Hollywood USA: James Caan – an episode of the French TV series Ciné regards devoted to the actor, filmed shortly after Thief had finished production
The Art of the Heist - an examination of Thief with writer and critic F.X. Feeney, author of the Taschen volume on Michael Mann
Theatrical trailer
Reversible sleeve featuring original and newly commissioned artwork by maarko phntm
Illustrated collector’s booklet featuring new writing on the film by Brad Stevens
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
To widzę, że warto było się wstrzymać z Criterionem. Choć poczekam jeszcze na recki, bo Angole lubią te swoje edycje rozjaśniać często.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Świetna okładka , dosłownie klejnot Duży uśmiech

Odpowiedz
http://www.blu-ray.com/movies/Thief-Blu-ray/119278/#Screenshots

Screeny i z odrestaurowanej w 4K wersji reżyserskiej nadzorowanej przez Manna i z kinowej, opartej na starszym transferze. Ktoś chce coś powiedzieć na temat nowej kolorystyki? Uśmiech

Odpowiedz
Nowa kolorystyka jest do dupy. Zdecydowanie wole cieplejsze, bardziej naturalne kolory z wersji dvd.

Odpowiedz
A po co dvd w tej edycji masz też wersje bez Teal Język

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości