A tak serio, nic to nie zmienia, akcent tylko dopełnia rolę ;)
Nie miałem na myśli rodowitego Anglika, a Bardem tak mi się skojarzył :)
31-10-2016, 10:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 10:39 przez Szpeku.)
|
Thor: Ragnarok (2017)
|
|
To, w filmach nie jest tak, że tylko Brytyjczycy mówią z brytyjskim akcentem? <shocker> :O
A tak serio, nic to nie zmienia, akcent tylko dopełnia rolę ;) Nie miałem na myśli rodowitego Anglika, a Bardem tak mi się skojarzył :) 31-10-2016, 10:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 10:39 przez Szpeku.) Cytat:Wg założenia, wywodzą się oni od konkretnej rasy, bo tak jakby teraz zaadaptowali Herculesa i pojawił się Zeus który jest hindusem, a Hera chinkąPrawie to zrobili. Wonder Woman czyli Amazonka i córka Zeusa jest, uwaga, Żydówką. 31-10-2016, 10:39 (31-10-2016, 03:31)shamar napisał(a): Nie. Nie oglądałem. Czyli rzeczywiście mogłem przegapić, że skandynawscy Bogowie mają oblicza afro-Afrykanów.Dziwne, był już kilka razy na TVN. Nie miałeś wolnej kasety? I co to za logika zgodnie z którą skandynawscy bogowie = Skandynawowie? To że większość kultur tak postrzegało swoich bogów (co jest oczywistością) nie zmienia tego, że w filmie SCI-FI / FANTASY są to "kosmici" pochodzący z innego świata. Skoro filmu nie oglądałeś to nie rozumiem dlaczego w ogóle zabierasz głos, i to jeszcze w pogardliwym tonie wszechwiedzącego shamara wszędzie węszącego polit poprawność, lesby i inne tęcze. PUDŁO ROKU póki co, gratulacje. 31-10-2016, 11:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 11:21 przez Mierzwiak.)
Mordo jest na tyle zmieniony względem oryginału, że zmiana koloru skóry mi nie przeszkadza, a sam Ejiofor wypadł bardzo dobrze. Kolejny zarzut z dupy - check.
31-10-2016, 11:23
Mordo nie był (chyba) Brytyjczykiem i na pewno nie przypominał ani z wyglądu, ani z charakteru komiksowego Mordo, a co gorsze, był bezpłciowy i nie jestem jedynym który tak uważa, to, że aktor jest dobry, nie znaczy, że każda jego rola z miejsca jest dobra.
A skoro tak go zmienili nie do poznania, to nie wiem czemu nie stworzyli nowej postaci, równie dobrze, mógł się nazywać Zielonym Kolibrem Magii, bo w takim przypadku pojęcie "adaptacji" traci sens, bo co innego dostosowywać coś do czasów i miejsca akcji, a co innego zmieniać rasę i charakter tak po prostu, bo tak. 31-10-2016, 11:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 11:41 przez Szpeku.)
Nie wiem w ogóle po co jest ta dyskusja, o tym, że jakaś postać różni się od tej z komiksów. Przecież to są filmy, tylko czerpiące z komiksów, a nie ich bezpośrednie adaptacje. W większości filmów na podstawie komiksów są takie zmiany, czy w X-Menach Trask był karłem, albo murzynem, jak w Last Stand? Nie, a Dinklage moim zdaniem wypadł świetnie.
Ktoś wspomniał, o tym, że jeden z kumpli Thora jest Azjatą i to nikomu nie przeszkadza bo w drugim Thorze jest pokazane, że pochodzi z innej planety, a skąd wiecie, że ta dziewczyna też nie będzie pochodziła z innej planety? Nie krytykujcie dopóki nie zobaczycie filmu. Zresztą takie różnice względem pierwowzorów dotyczą tylko postaci drugoplanowych i jest tak już od dawna - Dent w Batmanie. - Nie kojarzę, żeby jakiś główny bohater był tak zmieniony względem komiksów. Co do Mordo, to nie miałem pojęcia, że jego postać w komiksach jest biała i w ogóle mi nie przeszkadzało, że w filmie jest inna, zwłaszcza, że Ejifor zagrał moim zdaniem bardzo fajnie.
"It can't be bargained with. It can't be reasoned with. It doesn't feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop... ever, until you are dead!" - Kyle Reese
Baretto - Filmweb 31-10-2016, 11:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 12:00 przez Baretto.) (31-10-2016, 11:38)Szpeku napisał(a): był bezpłciowy i nie jestem jedynym który tak uważaNo i? Mam zmienić zdanie bo jakaś anonimowa osoba / osoby RZEKOMO (oczywiście nie podasz linka, standard) uważają inaczej? Nie tylko nie wiesz co to analogia, ale adaptacja również. Naprawdę powinieneś zainwestować w słownik, akurat zaczniesz od słów na "a", jak widać masz z nimi spory problem. 31-10-2016, 12:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 12:04 przez Mierzwiak.)
Mordo w ogóle miał w komiksach jakąś głębie poza tym, że zdradził Ancient One i stał się arcywrogiem Strange'a? W filmie wypada ciekawiej jako sprzymierzeniec i mistrz magicznej walki, który dostaje dobry powód aby przejść na drugą stronę, w przeciwieństwie do "hurr durr wolę czarną magię".
31-10-2016, 12:04 (31-10-2016, 09:57)Phil napisał(a): Asgardczycy to - uwaga - kosmici. W komiksie. Tylko co to ma do tego, że za tych kosmitów robią skandynawscy bogowie, wymyśleni przez Skandynawów jako biali? To jest podobny przykład do tego, że w baśniach, dziejących się, dajmy - w jakiejś średniowiecznej wiosce europejskiej żyją se murzyni. Och tak, to przecież tylko bajka ale... powstawała z jakąś podbudową, w konkretnych okolicznościach historycznych. I murzynów tam nie było. (31-10-2016, 09:57)Phil napisał(a): Swoją drogą - czemu nikt nigdy nie czepnął się, że jest tam też "bóg" azjata? Widocznie nie wybijał się tak z tła. Taki żarcik ;)
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 31-10-2016, 12:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 12:17 przez shamar.)
Podobnie możesz napisać o ekranizacjach książek ;)
(31-10-2016, 11:08)Mierzwiak napisał(a): I co to za logika zgodnie z którą skandynawscy bogowie = Skandynawowie? Rzeczywiście. To słabe. Wikingowie myśląc, modląc się do swoich bogów oczyma wyobraźni widzieli murzynów. (31-10-2016, 11:08)Mierzwiak napisał(a): To że większość kultur tak postrzegało swoich bogów (co jest oczywistością) nie zmienia tego, że w filmie SCI-FI / FANTASY są to "kosmici" pochodzący z innego świata. Teraz obrona poprawności opiera się na argumentacji, że to kosmici? Pisałem wyżej - ciągle jednak to skandynawscy bogowie, których podczepiono pod kosmitów. Do tego - w komiksie chyba są biali, jak na Skandynawów przystało? (31-10-2016, 11:08)Mierzwiak napisał(a): Skoro filmu nie oglądałeś to nie rozumiem dlaczego w ogóle zabierasz głos, ...Przekomarzałem się :) Z tym, że nawet jakbym nie widział to co to niby zmienia? O ile pamiętam w filmie nie ma sceny, gdzie Elba mówi, że jest bogiem adoptowanym z Afryki dlatego jest czarny ;) Nie wiem dlaczego mi się skojarzyło :) Rzeczywiście za parę lat pewnie będą przedstawiać ich bogów jako czarnych. Może już to robią?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 31-10-2016, 12:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 12:27 przez shamar.) Cytat:W komiksie. Tylko co to ma do tego, że za tych kosmitów robią skandynawscy bogowie, wymyśleni przez Skandynawów jako biali? W MCU nie występują skandynawscy bogowie tylko postacie "inspired by". 31-10-2016, 12:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 12:27 przez Gieferg.)
shamar, nie ogarniasz prostego faktu:
Film sci-fi / fantasy = / = dokument historyczny. W świecie Marvela Skandynawowie byli świadkami wydarzeń z udziałem Asgardczyków których wzięli za bogów i o których stworzyli opowieści i legendy. To miejsce... ![]() ...nie leży w Skandynawii, nie leży nawet na Ziemi, dlatego nie istnieje ani jeden powód, dla którego zamieszkujące je istoty miałyby być wyłącznie rasy białej. W świecie Marvela "bogowie" istnieją, nikt ich sobie nie wymyślił, dlatego nie istnieją żadne ograniczenia obsadowe. 31-10-2016, 12:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 12:34 przez Mierzwiak.)
Phil, tylko filmy Burtona, to szalone wariacje, a nie stricte adaptacje 1:1, a takie stara się robić marvel, bez jakichś odskoczni i nagle odwalają coś takiego z Mordo i Dormmammu, tylko, że... Catwoman Burtona pod względem charakteru jest bliska komiksowi.
Mierzwiak, nie obchodzi mnie co myślisz, nie obchodzi mnie jakie masz zdanie na temat moich opinii, po prostu, goł ełej i hasta la vista ;) 31-10-2016, 13:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 13:18 przez Szpeku.)
To nie odpisuj mi! Po co to robisz skoro cię nie obchodzę? Piszesz to już nie wiem po raz który a mimo to wciąż mi odpisujesz. Zdecyduj się czego chcesz.
Podoba mi się że teraz ubzdurałeś sobie że Marvel robi swoje adaptacje według konkretnego wzorca (bo tak i już, ty wiesz to najlepiej) i nagle odejście od schematu który jest twoim własnym wymysłem stanowi powód do krytyki filmu. Nieźle trzeba być zjebanym żeby na coś takiego wpaść. 31-10-2016, 13:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 13:26 przez Mierzwiak.)
Bo mogę i nie rozróżniasz pojęć, nie obchodzi mnie co robisz, ale widowisko jakie wokół siebie tworzysz jest urzekające ;)
Miałeś nie czytać moich postów, nie pisać ze mną, ale jesteś dziecinny, więc to robisz, też tak mogę :D Moim błędem było to, że traktowałem cię poważniej, jako starszego kolegę, tymczasem momentami zachowujesz się jak niedorostek, robisz wycieczki osobiste, ukrywając je ładnie w zdaniu, tylko dlatego, że mam inne zdanie i kiedyś wytknąłem ci błąd, od tej pory masz gula i tylko rośnie. Phil, przez ostatni czas dyskutowałeś raczej z Shamarem, niż ze mną, ale jak chcesz. 31-10-2016, 13:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 13:33 przez Szpeku.)
Nie obchodzę cię ale ciągle o mnie piszesz? Tak, to ma sens.
Drobna rada: gdybym to ja pozował na znawcę komiksów, to wykorzystywałbym swoją wiedzę i czynił z niej argumenty na poparcie swojej krytyki filmu, np. zestawiając charakter / historie komiksowego Mordo z komiksowym oryginałem. Póki co nie napisałeś dokładnie nic wykraczającego poza to, co każdy może sam stwierdzić używając google (zmieniono kolor skóry postaci? Odkrycie stulecia!) i zamiast rzeczywiście oprzeć swoją krytykę na komiksach prezentujesz tak powalające argumenty jak "nie tylko ja tak uważam". Poza żałosną pozerką i niekończącymi się ogólnikami nie ma tu żadnej treści, nie przekonałeś mnie jak na razie byś przeczytał choćby jeden komiks. Rzucenie okiem na wikipedię? To już prędzej, ale i tak wynika z tego wielkie nic. 31-10-2016, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 13:39 przez Mierzwiak.)
A ten dalej swoje, nie obchodzą mnie twoje opinie i co sądzisz, jakiś czas temu je brałem na poważnie, ale nie jesteś tego wart, więc po prostu będę cię traktował jak Katedrę z filmwebu, czyli jak pokemona :)
31-10-2016, 13:35 Cytat:stricte adaptacje 1:1, a takie stara się robić marvel, No, szczególnie Iron Man 3 i ten ich stricte-Mandarin. 31-10-2016, 13:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 13:42 przez Gieferg.) (31-10-2016, 13:40)Gieferg napisał(a):Cytat:stricte adaptacje 1:1, a takie stara się robić marvel, Właśnie sam sobie odpowiedziałeś, "bohaterowie", postacie pozytywne, są przenoszone praktycznie 1:1, ale antagoniści, albo są pozbawieni charakteru i celu, albo bez sensu zmienieni i fizycznie i psychicznie co nie daje nawet efektu, czyt. Dormmammu i Baron Mordo, oraz Malekith... Malekith to mogła być fajna postać (w komiksach taki chochlik, marvelowski Joker), a wszyscy wiemy jak się skończyło. Marvel eksperymentuje tam, gdzie nie ma potrzeby, raz słyszę, że ci antagoniści nie muszą mieć charakteru i motywacji, by potem przeczytać, że Mordo ma teraz motywację, tylko co z tego skoro aktor gra 80% jak Adrian z 2012 i 20% jak Mike z filmu Mistrz i nie jest żadną atrakcją filmu. Może i samo rozpisanie tego nie było złe, ale aktor po prostu nie zaskoczył, nie biła od niego aura siły jako przyszłego wroga, wręcz przeciwnie. 31-10-2016, 13:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2016, 13:55 przez Szpeku.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) | Grievous | 428 | 71,785 |
30-07-2024, 19:37 Ostatni post: Rozgdz |
|
| Thor: Love and Thunder (2021) | Mierzwiak | 485 | 55,036 |
07-06-2023, 12:19 Ostatni post: shamar |
|
| Thor (2011) | LPC | 280 | 67,675 |
12-06-2018, 20:27 Ostatni post: shamar |