Thor: The Dark World (2013)
Bardzo mnie cieszyło, że Thor w AoU jest bliższy temu z prologu pierwszego Thora, że mówi "Fortunately, I'm mighty" po czarach wiedźmy, że opowiada o piekle wypełnionym krzykami ofiar Hulka itd. Thor smutający za Natalka jest nudziarzem. Ale liczę, że fantaziakowy Ragnarok (a tak to trochę wygląda z tych wizji, komiksowego Ragnaroku nie znam) to dobra okazja do takiego chojrakowania.

Odpowiedz
Zły specjalnie nie był, od biedy mi się podobało...

Humor nierówny. Double plaskacz, scenki w Asgardzie, metro czy gapie w Greenwich zabawne, ale Darcy działała mi na nerwy (nie wiem co wy w niej widzicie...), tak samo jej przydupas, a nagi Selvig jest pokazywany dwa razy. I nie wspomnę o braku spodni :/.

Mroczne Elfy wyglądają super, dobry był myk z innym językiem, ogólnie wszystko co z nimi związane podobało, choć Malekith w wersji komiksowej nieco fajniej wyglądał.

I sam Malekith. Tak, jest generyczny, ale grunt, że to nie kolejny "niezrozumiany, pokrzywdzony przez wszystkich fujarek", tylko bad guy czyniący zło, bo tak (wiem, wycieli jego backstory).

Scena kłótni w mrocznym świecie kiepsko zagrana, a Thor brzmi jakby parodiował krzyki batmanowego Bale'a.

Przyznam - zaskoczył mnie twist z oddaniem Jane Malekithowi. I ciekawi mnie dalszy rozwój wydarzeń w "Ragnaroku".

Na razie bez oceny

Odpowiedz
Ten film zdecydowanie zyskuje przy kolejnych seansach i naprawdę daje się lubić, chociaż robi wiele, by do siebie zniechęcić:

(10-05-2015, 15:06)Mierzwiak napisał(a): Póki co jedynym rakiem jest sam TDW, który ma po prostu cienki skrypt. Przy wszystkich słabościach tego filmu lubię go, ale on kompletnie nic nie wnosi, nie rozwija postaci Thora, marnuje szansę na trójkąt miłosny, a postać Jane sztucznie wplata w fabułę na siłę.
Tak naprawdę całość sprawia wrażenie zrobionej po łebkach. Niby jest w tym filmie wszystko to, co trzeba, ale z drugiej strony każdy element czy wątek jest dopracowany jest tak 70% (daję 7/10 i to już się nie zmieni), jakby ktoś miał dobre chęci, ale brakło mu pary na dokończenie pomysłów.

Jeśli coś tu jest doskonałe, no, może nie tyle doskonałe, co po prostu w stu procentach satysfakcjonujące, to relacja Loki-Thor i ich wszystkie wspólne sceny, na czele ze świetną sekwencją ich współpracy w Mrocznym Świecie.

Asgard w pierwszym Thorze jest kiczowaty, to prawda, ale bardzo podoba mi się ta stylistyka, jest jakaś, jest inna, ma swój własny styl i charakter. W TDW urok tego miejsca gdzieś się rozmył, imponująca, skąpana w słońcu złota architektura widoczna na panoramach ustąpiła miejsca niby podobnej, ale pozbawionej już tego stylu. Konkretne miejscówki przypominają bardziej scenograficzne odrzuty z Władcy Pierścieni, a centrum miasta zachorowało na ten sam wirus, co Hogwart i najwyraźniej gdzieś się przeniosło, bo oto okazuje się, że w tle pałacu królewskiego roztaczają się jakieś ogromne góry, których wcześniej nie było.

Miły akcent: Odyn mówi, że Eter jako jedyny nie ma stałej formy, a pozostałe są kamieniami :)

(10-05-2015, 14:26)Craven napisał(a):
<3

Odpowiedz
(02-05-2015, 12:22)Mierzwiak napisał(a): Ja się do niczego nie zmuszam i przed AoU powtarzam tylko pierwszych Avengersów.

"Przed" tylko pierwszych Avengersów, ale po AoU jak widzę powtarzasz całe - choć niechronologicznie - MCU.

Odpowiedz
Żeby nie było, to żaden osobisty przytyk, ale czasem mam wrażenie że 80% użytkowników tego forum ogląda w kółko te same filmy. :)

Odpowiedz
(16-05-2015, 14:20)Juby napisał(a): "Przed" tylko pierwszych Avengersów, ale po AoU jak widzę powtarzasz całe - choć niechronologicznie - MCU.
Jakoś tak wyszło :D Ale całe nie - dzisiaj jeszcze tylko Iron Mana 3.

@nawrocki: Coś w tym jest, i chyba już o tym gdzieś pisałem: jakoś bardziej wolę oglądać to, co już znam i co w mniejszym lub większym stopniu lubię, niż zaliczać wszystkie nowości, z których większość i tak nie zasługuje, by poświęcać im czas :)

Odpowiedz
(16-05-2015, 14:25)nawrocki napisał(a): Żeby nie było, to żaden osobisty przytyk, ale czasem mam wrażenie że 80% użytkowników tego forum ogląda w kółko te same filmy. :)

Nie tylko w kółko to samo ale i gatunek trykociarski opanował forum. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
(16-05-2015, 14:25)nawrocki napisał(a): Żeby nie było, to żaden osobisty przytyk, ale czasem mam wrażenie że 80% użytkowników tego forum ogląda w kółko te same filmy. :)
Dobre filmy warto ogladac wielokrotnie. :)

Odpowiedz
(10-05-2015, 15:41)Phil napisał(a): Crov - pierwszy Thor udał się bardziej niż większość filmów MCU.

Serio? Ja to akurat uważam chyba, za najgorszy "marvel". Ledwo to wymęczyłem.

A z tego co czytam "T2" jest jeszcze gorszy więc... odpuszczam, na zawsze.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
"T2" jest najlepszy na świecie.

Ostatnio AS-M, teraz to. Chyba najwyższa pora nauczyć się zapisywania skrótów tytułów filmów, tak żeby inni wiedzieli o jaki film chodzi.

Odpowiedz
(16-05-2015, 14:28)Mierzwiak napisał(a): z których większość i tak nie zasługuje, by poświęcać im czas :)

skąd wiesz, skoro nie oglądasz ich? :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
I kto powiedział, że filmy dzielą się na nowości i nowości, które już znamy i lubimy? :D :D

Odpowiedz
Statystyka. Większość filmów to przeciętniaki lub gnioty :)

Odpowiedz
Właśnie leci w TVN. Kinowy format obrazu i lektor (Gudowski). Nieoczekiwanie pozytywne zaskoczenie, pomijając reklamy da się oglądać.

Odpowiedz
I znowu ciemne sceny są ciemne w ch. (jak w jedynce). Zresztą I don't care. Nie chce mi się tego oglądać, jak nie chciało 1.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Don't care, ale będziesz o tym przypominał przy każdej okazji.

Odpowiedz
Przyganiał kocioł garnkowi.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
A o czym, co niby mnie nie obchodzi (poza Interstellar, który chyba jednak wkrótce obejrzę i o którym ostatnimi czasy wspominałem tylko w kontekście Lolrensa), przypominam przy każdej okazji?

Odpowiedz
(22-05-2015, 22:06)Gieferg napisał(a): Don't care, ale będziesz o tym przypominał przy każdej okazji.

W przeciwieństwie do pewnych osób - jedynie 2, 3 razy a nie 40, w każdym możliwym temacie :)

A co do "Thora 2" (i... czarnych Elfów). Może w niedzielę to wymęczę, jak będzie powtórka. Ale tylko po to, żeby to odhaczyć...

Odpowiedz
Powtórka po paru ładnych latach i... jest spoko. W sumie trochę bliżej 7/10 niż 6, na pewno lepsze to niż Black Panther co jest przede wszystkim zasługą Thora i Lokiego - świetna interakcja, dialogi. Jakby jeszcze był tu jakiś sensowny villain, w ogóle byłoby nieźle, no ale niestety Malekith i wszystko co z nim związane jest słabe. Marna jest też muzyka z cyklu - generic fantasy soundtrack #367, która zastąpiła fajny i wyrazisty score z jedynki. Karygodne. Jedyny moment z którego muzykę pamiętam to... cameo Kapitana i jego motywu z pierwszego filmu.

No i kiedyś wydawało mi się, że ten film jest za bardzo komediowy, a dzisiaj się dziwiłem jak mało jest komediowy*. Cóż, widać późniejsze Marvele, zwłaszcza Guardiansi i Ragnarok, zrobiły swoje.

* najzabawniejszy moment - Thor wchodzi do mieszkania, odwiesza młot na wieszak i następujący po tym dialog z Selvigiem.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon