Tim Burton
(19-06-2025, 20:21)simek napisał(a):  nie będę przecież tracił czasu na Alicję czy Dumbo.
Mądry wybór.

Odpowiedz
Czy to wstyd powiedzieć, że uwielbiam Alicje Burtona? Nie, żeby fabuła była jakaś niesamowita, ale kupuję to wizualnie, za to sequela nienawidzę, ale przy nim Burton nawet nie grzebał.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(19-06-2025, 19:27)OGPUEE napisał(a):  Generalnie po Gnijącej pannie młodej filmografia Burtona zalicza poważny zjazd i poza paroma tytułami nie ma co zawracać głowę.
Tak do Sweeneya mi się podobało, potem już kręcił nieoglądalny gniot za gniotem. Z późniejszych to Frankenweenie mi się podobał, przy czym nie jakoś mocno, bo większość roboty zrobiły wizualia Tima + poklatka = mam słabość do tak pięknego połączenia. No i po 2012 roku już typa olałem, bo albo robił kolejny kopiuj-wklej remake Disneya, albo marne hołdy dla Harryhausena w postaci komputerowych kościotrupów i muzycznej kakofonii - odebrałem to odwrotnie, jako środkwoy palec dla twórczości Raya. Dopiero na nowego Żukosoczka wybrałem się do kina i niestety się zawiodłem, chociaż drugą szansę bym jeszcze dał, soul train jest tego warty :D

Od razu walnę swój top:

Wielka Przygoda Pee-Wee Hermana 6/10 - pierwszy seans wspominam bardzo miło, jednak przy powtórce dostrzegam jak ten film coraz bardziej się rozpada i coraz mniej bawi

Żukosoczek 9-10/10 - tu ciekawostka, że najpierw widziałem serial animowany. Świetna horrorowa komedia z lat 80

Batman 10/10 - Keaton to mój ulubiony Batman a Nicholson jest w finale najlepszym Jokerem - to jak świruje na końcu to mistrzostwo.

Edward Nożycoręki 9/10 - magia kina, najlepiej działa oglądany w Święta

Miasteczko Halloween 9,5/10 - najlepszy animowany film Burtona.

Powrót Batmana 10/10 - to jest tak zajebiste na wielu płaszczyznach i właściwie utkane z innych rzeczy, które uwielbiam. Metropolis i inne filmy czasów niemieckiego ekspresjonizmu, filmy Hammera, Siouxsie Sioux.

Ed Wood 8/10 - nie pieję z zachwytu jak inni, ale i tak bardzo cenię

Marsjanie Atakują! 6/10 - głównie sentyment, jako dzieciak bardzo lubiłem

Jeździec Bez Głowy 7-8/10 - bardzo hammerowy

Planeta Małp 2/10 - fajne były jedynie charakteryzacja, Roth i dziwaczność końcówki

Duża Ryba 9/10 - ta fabuła jak wzięta z Gaimana, takie fantasy w jego stylu

Charlie i Fabryka Czekolady 5/10 - mehowe

Gnijąca Panna Młoda 8/10 - każda kolejna animacja Burtona coraz słabsza

Sweeney Todd 9/10 - przy czym był to jedyny seans. Najlepszy film z duetem Depp & Bonham-Carter

Alicja w Krainie Czarów 3/10 - płaskie, nudne i bez wyobraźni

Mroczne Cienie 5/10 - mógł być dobry gdyby nie druga połowa, która się sypie jak Eva Green w finale

Frankenweenie 6-7/10

Żukosoczek Żukosoczek 5/10

Odpowiedz
Cytat:Miasteczko Halloween 9,5/10 - najlepszy animowany film Burtona.
Przypisywanie tego filmu tylko Burtonowi to krzywda dla Henry’ego Selicka, który włożył masę pracy w reżyserię.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Wizualia Burtona, pomysł też jego, bądźmy szczerzy, patrzysz i widzisz film Burtona, nikogo innego, przykra prawda.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Selick to w ogóle mocno niedoceniony spec od animacji poklatkowej. Zrobił także niesamowitą "Koralinę", a także stał za efektami do Stevena Zissou. Facet zasługuje na honorowego Oscara jak mało kto.

Odpowiedz
(20-06-2025, 09:44)marsgrey21 napisał(a): Wizualia Burtona, pomysł też jego, bądźmy szczerzy, patrzysz i widzisz film Burtona, nikogo innego, przykra prawda.
No ok, ale to nie on był na planie. On przyszedł na gotowe odebrać film, więc przypisywanie tego Burtonowi jest mocno na wyrost
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Ja to wiem, ale trudno oczekiwać czegoś innego, gdy film pojawił się pod tytułem "Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas".
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Robiąc szybki komentarz do filmografii ująłem Miasteczko Halloween, bo nie wyobrażam sobie go pominąć jak mowa o filmach Burtona nie da się i koniec. Oczywiście, że to film w większej mierze Selicka, który nakręcił też m.in. świetną Koralinę. Niemniej jednak Miasteczko Halloween stoi na pomyśle Burtona, na jego wizualiach i założeniach. Jak porównacie ten film z animacjami, które już sam nakręcił, to widać, że to wszystko wzięło się z jednego źródła i wygląda na wspólny świat. Także pomijać nie zamierzam, tak samo jakbym zrobił ranking filmów Selicka to też ująłbym Miasteczko.

I w sumie jakby Selick zrobił też Gnijąca i Frankenweeniego to te filmy mogłyby być jeszcze lepsze.

Odpowiedz
(19-06-2025, 22:10)marsgrey21 napisał(a): Czy to wstyd powiedzieć, że uwielbiam Alicje Burtona?

Tak.
Jak weszła "strong female character" to plunąłem i rzygłem. Te hollywoodzkie spierdoliny wszystko muszą umaścić propagandowo.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Vincent szort - 7/10

Frankenweenie szort - 6/10

Wielka Przygoda Pee-Wee Hermana - 5/10 - chociaż daaaaawno nie widziałem

Żukosoczek - 9/10

Batman - 9/10

Edward Nożycoręki - 8/10

Miasteczko Halloween - 8/10 - choć nie biorę pod uwagę, to było wymienione wcześniej

Powrót Batmana - 10/10

Ed Wood - 8/10

Marsjanie Atakują! - 6/10

Jeździec Bez Głowy - 9/10

Planeta Małp - 5/10

The World of Stainboy TV - 7/10

Duża Ryba - 9/10

Charlie i Fabryka Czekolady - 3/10

Gnijąca Panna Młoda - 9/10

Alicja w Krainie Czarów - 6/10

Mroczne Cienie - 5/10

Frankenweenie - 7/10

Wielkie oczy - 6/10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
A co myślicie o Miss Peregrine? Jeden z niewielu Burtonów których nie widziałem, leży od dwóch lat na półce ale nie mogę się przekonać do seansu.

Odpowiedz
Wiec teraz ja.

Żukosoczek - 7/10
Batman - 8/10
Edward Nożycoręki nie pamietam.
Miasteczko Halloween - 7/10 za dużo śpiewania
Powrót Batmana - 9/10
Ed Wood - 8/10
Marsjanie Atakują! - 7/10
Jeździec Bez Głowy nie pamietam
Planeta Małp - 7/10 Lubie te wersje.
Duża Ryba - 8/10
Charlie i Fabryka Czekolady - 4/10
Gnijąca Panna Młoda nie pamietam
Alicja w Krainie Czarów - 4/10
Mroczne Cienie - 4/10
Frankenweenie - 7/10
Osobliwy dom pani Peregrine widzialem fragmenty i nie chce tego ogladac.
Dumbo - 5/10
Beatlejuice 2 - 5/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Mefisto mi przypomniał:

Vincent Price to obok Christophera Lee mój ulubiony głos i za samo to już jest 10/10 :)

A Stainboy i oryginalny Frankenweenie są ok i tyle. Bardzo lubiłem za to animowanego Żukosoczka, ale tylko pierwszy sezon :)

Odpowiedz
Jak już mowa o krótszych formach od Burtona, to ja polecam jego wersję Jasia i Małgosi - najbardziej burtonowska rzecz od niego (i przy okazji był mocno progresywny na te czasy ;)):

Odpowiedz
Dark Shadows, Alicja, Charlie, Sweeney Todd, Duża ryba, Frankenweenie i Vincent pamiętam, że oglądałem, ale żadnych konkretnych szczegółów.

Beetlejuice Beetlejuice 7/10
Dark Shadows 3/10
Alice in Wonderland 5/10
Sweeney Todd 7/10
Gnijąca panna młoda 8/10
Charlie i fabryka czekolady 6/10
Duża ryba 9/10
Jeździec bez głowy 8/10
Marsjanie atakuję 6/10
Ed Wood 9/10
Batman Returns 9/10
Edward Nożycoręki 9/10