Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Transformers (2007)
Nie mam zamiaru cię do niczego przekonywać, ani dyskutować z nikim ktomu się nie podobało i tylko pluje na ten film oceniając go na 1/10. Napisałem co o nim myślę, żeby ci co jeszcze nie widzieli nie opierali się wyłacznie na opiniach Mentali, Mierzwiaków i innych szyderców. Koniec i kropka.

Odpowiedz
Gieferg, przyznaj się, zakochałeś się w Megan Fox:) to akurat zrozumiem:)

Odpowiedz
Zakochania się w odtwórcy roli Sama Witwicky, którego imienia odmieniać nawet nie próbuję, już nie zrozumiałbyś? ;)

Z TFami jest problem, że z jednej strony oglądało się je całkiem ciekawie, a z drugiej zawierały bardzo dużo rzeczy, które mnie niezmiernie irytowały. Rozumiem, że niektóre rzeczy wynikały z pierwowzoru (nie znam się, nie orientuję się), ale wywaliłbym:
-pana boomboxa, a przynajmniej uciszyłbym go na dobre
-komunikację robot - robot po angielsku (skoro na początku szwargotali po swojemu, to czemu nie przez cały film)
-(duża) część dialogów nie wnoszących nic istotnego do fabuły
-roboty zachowujące się jak ludzie
-automat strzelający puszkami
-parę innych, które były już wymieniane w tym wątku

Problem w tym, że ja nie byłem targetem* twórców tego filmu, więc logicznym jest to, że niektóre jego elementy nie będą mi pasowały.

*Niech mi ktoś wytłumaczy czemu przeznaczeni dla starszego widza Simpsonowie mają dubbing, a Transformery nie.

Odpowiedz
Moje trzy grosze:
Bylem na TFach w dniu brytyjskiej premiery, nie ogladalem wczesniej kamerowki.

Wizualnie - majstersztyk. Doskonale efekty specjalne, calkiem dobra interakcja z prawdziwymi postaciami
Fabula - tu nie spodziewalem sie wiele, w koncu film o inwazji gigantycznych robotow z komosu ktore potrafia sie zmieniac w pojazdy. Mimo to, scenarzysta powinien zostac zamkniety w malej ciemnej celi i zmuszony do ogladania filmow von Triera nonstop przez 30 lat.
Humor - jesli nie debilizm fabularny, to wlasnie to pograzylo TFa w moich oczach... Chyba ktorys ze scenarzystow Epic Movie maczal przy tym palce
Montaz - zbyt chaotyczny i teledyskowy, mozna wielu rzeczy nie zauwazyc.
Akcja - znakomite, bezkrwawe sekwencje, oglada sie je z duza przyjemnoscia.

Nie jestem hipokryta, zeby na sile wystawiac 1/10, ale 5/10 to maks co moge dac (odrobine gorzej od Terminatora 3, lepiej od Aligatora 2 :mrgreen:). Generalnie, nie bylo tak zle jak sie obawialem, ale gdyby wzial sie za to inny rezyser i przyzwoity scenarzysta, daloby sie z tego wyciagnac o wiele wiecej. Czy kupie na dvd? Watpie, acz znajac zlosliwosc losu, ktos mi to sprezentuje.
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Większość zarzutów jakie się pod jego adresem wysuwa jest albo przesadzona, albo brzydko mówiąc z dupy, a ludzie którzy je zapodają od początku byli nastawieni "na nie"

Np. ja, kiedy broniłem tego filmu przed absurdalnymi - jak mi się wydawało - zarzutami Mentala.

Gieferg, dopuszczasz do czachy możliwość że komuś naprawdę i szczerze mógł się ten film nie podobać?

Śmiem twierdzić, że to przez takich widzów jak ty, Gieferg, zadowalających się byle ochłapem, który zachwyci ich jeśli tylko będzie odpowiednio oczojebny i głośny, powstają coraz gorsze, puste, nielogiczne filmy. W końcu po co wysilać się na coś więcej. Way to go, Scoob.

EDIT:
Użyję twojego koronnego argumentu: wydałeś kasę na bilet i teraz głupio ci przyznać, że TF to cienizna.

Odpowiedz
Ale to mój tekst :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Gieferg, dopuszczasz do czachy możliwość że komuś naprawdę i szczerze mógł się ten film nie podobać?

Mogę.
Ale jeśli ktoś wystawia 1/10 to po obejrzeniu marnej *** to nie będe nawet pisał co o tym myślę, żeby znowu nie dostać bana :P. Za same efekty + muzykę spokojnie nalezy się conajmniej 3/10 nawet gdyby fabuła była naprawdę beznadziejna, a jak dla mnie nie była, bo była dokładnie taka jakiej się spodziewać można było. Gdyby ktoś potrafił ocenić ten film obiektywnie i wystawić sensowną choć niską ocenę i docenić niewątpliwe i czywiste plusy jakie ten film posiada, słowa bym nie powiedział.

Czytałem całą komiksową serię G1 i G2, oglądałem w całości co do jednego odcinka wszystkie sezony serialu TF G1 + dwie japońskie serie i to wszystko w zeszłym roku. Spokojnie mogę stqwierdzić, że jest to bardzo udana adaptacja komiksu/kreskówki.

Jesli kto.ś natomkiast idzie na ekranizację kreskówki o transformujących się robotach licząc na krawe, brutalne, poważne i realistyczne kino to tylko pogratulować naiwności.

Cytat:Użyję twojego koronnego argumentu: wydałeś kasę na bilet i teraz głupio ci przyznać, że TF to cienizna.

1. Wydam kase znowu jesli film będzie w IMAXach
2. I po raz kolejny kiedy wyjdzie na DVD
3. I po raz kolejny jeśli wyjdzie jakaś wersja reżyserska.

Odpowiedz
Dobry film jest dobry niezależnie czy na kinówce, DVD ripie czy na VHSie.
Co z tego, ze efekty w filmie oceniam na 6/6 kiedy cała reszta filmu jest do bani?
Jakos Disney czy inny Dreamworks potrafia robic filmy dla dzieci, ktore oczarowuja tez doroslych przy okazji nie drwiąc z inteligencji obojga.
TFy to denna papka mogaca zaoferowac tylko i wylacznie efekty specjalne.

Poza tym mowisz, ze dostales to na co czekales, a jakos pojawiaja sie glosy, ze pierwowzor jest znacznie lepszy
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:TFy to denna papka
napisz o tym jeszcze 1 000 postów to może ci uwierzę :P

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Za same efekty + muzykę spokojnie nalezy się conajmniej 3/10

Gieferg, ja rzygałem oglądając efekty w TFach. Zarzygałem cały pokój. czasami żałuje, że nie widzę świata na czarno-biało. wyobrażasz sobie, co by się stało, gdyby ekran kinowy zwielokrotnił kolorki? zarzygałbym całą salę w kinie.

Mi natomiast chce się rzygać widząc poziom tej "dyskusji". Panowie, mniej epitetów a więcej konkretów, ai?

Mod

Odpowiedz
Nie rozumiem tego argumentu, że za efekty należy się przynajmniej jakaś tam ocena. Przy dzisiejszej technologii większość wysokobudżetowych produkcji ma świetne efekty, to już jest standard.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Standart za ktorym nie kryje sie NIC. Taka wydmuszka.
--
Laozi

Odpowiedz
1/10 to skrajna przegiecie - rozumiem, ze film sie nie podoba, ale trzeba umiec docenic pozytywne aspekty, a nie rzucac na lewo i prawo jedynkami i dziesiatkami. TF ma swietne efekty, bo na nich film mial sie opierac. Dziecinne? Fakt, ale takie mialo byc. Glupie? W koncu film adresowany do Amerykanow. Mental pewnie oczekiwal poziomu i klimatu Terminatora 2 ale na cos takiego nie bylo szans, bo powiedzmy sobie szczerze, to filmidlo powstalo w oparciu o linie zabawek jak barbie, bratz i power rangers :P
Azgaroth: a jednak, efekty nie sa takie sztuczne jak w Spidermanie 3, ktory mimo ogromnego budzetu wygladal tragicznie.
Za efekty, dzwiek i akcje naleza sie ze 3 punkty. Jak chcecie obejrzec cos co zasluguje na 1, to zmierzcie sie z "Epic Movie", "Date Movie", "Alone in the dark" itp. a potem popatrzcie na film Baya i ocencie czy stoi na poziomie z ta tandeta.
Ostatnio obejrzane:
Heat - 11/10

Odpowiedz
Zrzędy na forum niech mówią co chcą, tymczasem na stronie kolejna recenzja trafiająca w "10" z którą nie mogę się nei zgodzić. Co ciekawe napisała jąkobieta :)

W sumie to sam chyba napiszę jeszcze jedną, tyle że bardziej z perspektywy kogoś kto się w temacie orientuje, bo warto by spojrzeć na film również od strony tego jaką jest adaptacją (mówiłem już że niemal idealną? nie? no to mówię :P). Na tą chwilę podejrzewam, że po drugim obejrzeniu ocena może wzrosnąc do 9/10.

Odpowiedz
Deckardzie, wiesz co rozni TF od filmow ktore wymieniles? Tylko to ze ani tworcy Date Movie ani Boll nie dostali 300 milionow na swoje filmiki :)
Poziomiem intelektualnym te filmy sa sobie praktycznie rowne TFy odroznia od nich tylko strona wizualna.
--
Laozi

Odpowiedz
Gieferg napisał(a):Ale jeśli ktoś wystawia 1/10 to po obejrzeniu marnej *** to nie będe nawet pisał co o tym myślę, żeby znowu nie dostać bana :P

A powinieneś, bo sam po obejrzeniu *** wystawiałeś kategoryczne oceny AVP. Hipokryto.

Cytat:Za same efekty + muzykę spokojnie nalezy się conajmniej 3/10

A jeśli ktoś za pomocą efektów zrobi zajebiście realistycznie wyglądający film o sraniu, a komputerowy stolec będzie wyglądał hipersuperwypaśnie i pokażą go z superujęcia, to też dasz temu filmowi 3\10?

Cytat:Gdyby ktoś potrafił ocenić ten film obiektywnie

Ocenić =\= obiektywnie. Spałeś w pierwszej klasie podstawówki?

Cytat:Czytałem całą komiksową serię G1 i G2, oglądałem w całości co do jednego odcinka wszystkie sezony serialu TF G1 + dwie japońskie serie i to wszystko w zeszłym roku

I jesteś niby lepszy od innych widzów? A ja czytałem dużo Lema, Kubusia Fatalistę, Klub Pickwicka i dużo innych dobrych książek, dzięki czemu moja ocena poważnych filmów jest lepsza niż ocena ludzi, którzy ich nie czytali?

Cytat:Jesli kto.ś natomkiast idzie na ekranizację kreskówki o transformujących się robotach licząc na krawe, brutalne, poważne i realistyczne kino to tylko pogratulować naiwności.

Nie będę cytował stu moich postów o tym, że nie przeszkadza mi pg-13, tylko ewidentny debilizm fabuły, którego nie ratują nawet efekty specjalne, bo to mogłoby sugerować innym użtykownikom że twoja zdolność czytania ze zrozumieniem nieco się obniżyła ostatnimi czasy.

Cytat:1. Wydam kase znowu jesli film będzie w IMAXach
2. I po raz kolejny kiedy wyjdzie na DVD
3. I po raz kolejny jeśli wyjdzie jakaś wersja reżyserska.

Kiedy ja wydałem kasę na avp, mówiłeś że jestem frajer, więc teraz ja tobie z czystym sumieniem napiszę: gdyby na świecie rodzili się tylko tacy frajerzy jak ty, prawodpodobnie wszechświat pękłby od nadmiaru głupoty. Adminie, to tylko zniżenie się do poziomu mojego dyskutanta z wątku o AVP.

Odpowiedz
Hitch: Wiesz jaki byl najlepszy moment Epic Movie?
Jak koles przede mna przepraszal swoja dziewczyne ze ja na to zabral :mrgreen:
A tak serio, poza durnymi wstawkami film oglada sie w miare przyjemnie i bez bolu, nie modlilem sie o koniec seansu (EM sie klania). Nie gloryfikuje Baya, zrypal TFa podle, ale i tak nie zasluguje na 1/10. Ogladalem w tym roku kilkadziesiat gorszych filmow, ktorym tez jedynki bym nie wystawill, nawet Zemsta Toksycznego Mutanta 3: Ostatnie Kuszenie Toxiego dostala dwoje bo jakis pozytywny akcent byl :)
Ostatnio obejrzane:
Heat - 11/10

Odpowiedz
Mnie zastanawia czy Bay kiedykolwiek sie opamieta i powroci do poziomu z Bad Boys lub ewentualnie Twierdzy..
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:A jeśli ktoś za pomocą efektów zrobi zajebiście realistycznie wyglądający film o sraniu

Nie potrafię tego skomentować nie obrażając autora tych słow przynajmniej kilka razy więc nie skomentuję.

Nie widzę też sensu rozmawiać o filmie z ludźmi którzy jedyne co o nim potrafią powiedzieć to: "to gówno".

Także jak macie zamiar pisać coś do mnie w tym temacie to zróbcie zamiast tego coś pożytecznego, podlejcie kwiatki, napijcie się herbatki, obejrzyjcie jakiś teleturniej etc. wyjdzie wam to na zdrowie i oszczędzi niepotrzebnych nerwów, ja tymczasem zabieram się do pisania kolejnej recenzji czy też hymnu pochwalnego dla świetnego rozrywkowego filmu na którym wczoraj byłem w kinie.

Odpowiedz
Fabula "2012: The War for Souls" juz mi sie nie podoba, do tego dojdzie PG-13, amerykanska flaga i durny humor, widze faworyta w wyscigu do imdb bottom 100 :) Szkoda troche Baya, nakrecil dwa dobre filmy i jeden fajny, a potem bylo juz tylko gorzej (nie podaruje mu zmarnowanego potencjalu "The Island"). Moze niech mu przytna budzet do 50 baniek to sie opamieta :mrgreen:
Ostatnio obejrzane:
Heat - 11/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon