Ankieta: Kt
20th Century Fox
Columbia
Dreamworks
MGM
New Line Cinema
Paramount
TriStar
Universal
Warner Bros.
[Wyniki ankiety]

Ulubiona czołówka wytwórni filmowej
Na początek, dla formalności, najważniejsze i najbardziej znane czołówki:

[Obrazek: 20thcenturyfoxgh5.th.jpg][Obrazek: columbiart5.th.jpg][Obrazek: dreamworkssc7.th.jpg]
[Obrazek: metrogoldwynmayerji1.th.jpg][Obrazek: newlinecinemaqd0.th.jpg][Obrazek: paramountmt5.th.jpg]
[Obrazek: tristardc1.th.jpg][Obrazek: universalso2.th.jpg][Obrazek: warnerbrosej4.th.jpg]

Jeśli o jakiejś zapomniałem, albo uznałem że nie jest aż tak znana (i lubiana), czekam na skarcenie :)

Jeśli o mnie chodzi, ulubione mam dwie - Fox i Warner, ale jednak wybieram Foxa ze względu na motyw muzyczny. Kojarzy mi się automatycznie z tym dreszczykiem emocji, gdy siedzisz w kinie i zaczyna się film. Czysta magia.

Odpowiedz
Zdecydowanie Fox, pewnie przez tą muzykę ;)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Orion i Coralco - niestety, są to wytwórnie już nieistniejące.

Odpowiedz
Taki temat juz istnieje:

http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=214&start=0

Odpowiedz
New Line Cinema, bo nie jest cukierkowa, a ma w sobie coś z tajemnicy i niespodzianki.

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=214&start=0
Tam rozmawialiśmy o czołówkach ogólnie, w tym o napisach początkowych, tutaj tylko czołówkach wytwórni :roll:

Odpowiedz
No tak, popieprzylo mi sie ;), chodzilo mi o to: http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=477&start=0

Odpowiedz
Znowu pudło :wink:

Odpowiedz
A to dlaczego? Ok, ten temat dotyczy tylko czolowek wytworni, zas tamten czolowek wytworni oraz ich modyfikacji. Czy naprawde celowe jest tworzenie dodatkowego, osobnego topicu w tej samej tak naprawde kwestii? Zeby nie bylo - a niech sobie bedzie, co mi tam. Pytanie tylko: po co? ;)

Odpowiedz
Po to żeby można się było wypowiedzieć na ten temat? Tamten topic od dawna służy tylko modyfikacjom, do czego zresztą ostatnio mocno się przyczyniam 8)

Odpowiedz
A w tamtym to niby nie mozna sie wypowiedziec? ;) Ale jak juz mowilem, niech bedzie jak ma byc, a niech mod w wolnej chwili wykasuje te zasmiecajace temat posty. ;)

Odpowiedz
Oj, Jakuzzi, wyjmij kij z dupy. :) Wybralem 20th Century Fox, bo dla mnie sama muzyka jest, hmm, niesamowita. Kiedy slysze ja w kinie przed filmem - mysle sobie "łaaaał", no po prostu magia kina. Czolowka zapowiada cos niesamowitego, uroczyste wydarzenie. Inna sprawa, ze ostatnio Fox ma filmy z odbytu wyjete...

P.S.
Na drugim miejscu jest Dreamworks, bo czasem temu dzieciakowi na ksiezycu dzieja sie rozne przykre rzeczy. :) (glownie w grach, np. zjada go dinozaur czy nie otwiera sie spadochron kiedy probuje skoczyc :) )

Odpowiedz
zdecydowanie 20th Century Fox, jak Military powiedział, ta muzyka, to wszystko przed filmem - magia kina.

Odpowiedz
military napisał(a):Na drugim miejscu jest Dreamworks

Military, w tamtym topicu napisales dodatkowo, ze podoba ci sie: "także czołówka nie pamiętam jakiej wytwórni, gdzie widzimy panterę czy tygrysa w dżungli zmierzającego w kierunku ekranu. Następnie obraz pyska zwierzęcia zostaje uchwycony "w ramkę". A, lubię też to drzewo... Kurcze, znów nie pamiętam jaka to wytwórnia". :)

Odpowiedz
jak już gdzieś mówiłem - gwałci i pali stara czołówka Universal z muzyką Hornera, ta nowa jest jakaś niedojebana dla nastolatków zupełnie, ale też niezła. Na drugim miejscu Warner, bo tak :D Trzecie, z sentymentu do klimatycznej muzyki New Line.

A to z tygrysem to Mandalay
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
mi muzyka z 20th Century Fox przypomina troche komunistyczne wydanie Dziennika TVP ;)

Odpowiedz
Jestem pierwszy, który zagłosował na Paramount. Dla mnie wszystkie inne wytwórnie to po prostu zwykłe loga, a tu mam piękny widoczek, jest najmniej podobne do zwykłego loga i dlatego mi się podoba, no i mój ukochany film jest z tej wytwórni.

Tak ogólnie to nie kręcą mnie te wszystkie czołówki, chociaż muszę przyznać, że filmy bez niej tracą jakiś smaczek.

Odpowiedz
MGM! Kocham tą oldskulowość, która wręcz bije po oczach, gdy widzę logo tej wytwórni. Poza tym posiada ona element(ryczący lew),który jest rozpoznawany nawet przez osoby mało interesujące się filmem i był parodiowany już wiele razy.

Odpowiedz
Walorów wizualnych czołówce Paramount odmówić nie można, gdybym miał wybrać najładniejszą czołówkę byłaby to właśnie ta, ale nie kojarzy mi się jednoznacznie z jakimś filmem który uwielbiam.

Odpowiedz
NEW LINE CINEMA... I amar presten aen: han mathon ne nen, han mathon ne chae ... a han noston ned wilith... The world is changed. I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon