Czołówki filmowych wytwórni i ich modyfikacje
A może być minus, bo ja tak nie miałem?

W sumie i tak niebieska tarcza dłużej wytrzymała niż logo z 1935, które trwało tylko ledwie dwa lata:

Odpowiedz
ostatni raz podniecenie na czołówce to czułem tutaj

Odpowiedz
Ogólnie w dzisiejszym kinie nawet czołówki wytwórni nie mają tego vibe'u co niegdyś.

Logo MGM i Tri-Star to żenujące CGI, Warnerowi brakowało tego czegoś, a i logo Disneya za bardzo chce być "magiczne" i w praktyce jest przekombinowane. A, i zamek Disneya jest budowany na skraju wodospadu, co prosi się o jakąś katastrofę budowlaną.

Odpowiedz
Najlepiej to chyba logo Universalu wypada w tym wszystkim. Jest epickie i jednocześnie nie kłuje w oczy nowszymi trendami. No i paniusia od Columbii, która na warcie stoi niezmiennie od 30 lat.

Odpowiedz
(12-01-2024, 18:09)OGPUEE napisał(a): logo Disneya za bardzo chce być "magiczne" i w praktyce jest przekombinowane. A, i zamek Disneya jest budowany na skraju wodospadu, co prosi się o jakąś katastrofę budowlaną.

Logo Disneya ogólnie lepiej się sprawdzało, kiedy był to zwykły dwuwymiarowy symbol zamku, a nie widok na pełnowymiarowy zamek z odjazdem kamerą, łopoczącą flagą, sztucznymi ogniami, rzeką, statkiem i jadącym pociągiem w tle. Tam się za dużo dzieje. Jeśli chodzi o loga wytwórni, to do mnie bardziej przemawia prostota niż taki natłok bodźców.

A w ogóle to najbardziej lubiłem to logo na czarnym tle, które wyłaniało się z mroku, jakby rozświetlane po kawałku przez to takie światełko mknące u góry po łuku. Moim zdaniem było najbardziej klimatyczne. Szkoda, że tak mało z niego korzystano, bo tylko przed "Dinozaurem", pierwszymi "Opowieściami z Narnii" i... serio nie kojarzę nic więcej.

Odpowiedz
Ten wariant był jeszcze w Piratach z Karaibów, Dżungli oraz chyba Skarbie narodów:

I tematycznie do wątku to Dżungla zawarła jego modyfikację:

A pierwsze CGI-logo Disneya lubię, bo jest dobrym uaktualnieniem poprzednika i w moim odczuciu udało się skondensować magię dawnego Disneya bez szczucia na siłę i subtelnie (ujęcie nieba przywodzące na myśl Pinokia, potem ujęcie w dali na pociąg jako easter-egg, jako że Disney to był "mój stary to fanatyk pociągów" i epicki najazd na zamek z pyłem Dzwoneczka). I miało parę fajnych tematycznych wariantów jak...

Tomorrowland (jeden z niewielu plusów filmu):

czy aktorska Piękna i Bestia (też jeden z niewielu plusów filmu):

I miły był smaczek w aktorskim Kopciuszku, jako że w nowym logo wykorzystano zamek Kopciuszka z drugiego Disneylandu (tego na Florydzie), gdy ten rysunkowy to był zamek z pierwszego Disneylandu:

I klimatyczne było logo do drugiego Trona

Odpowiedz
Logo z czarnym tłem było jeszcze przed "Królem Lwem" (reedycja z 2002). Jeśli przy Disneyu jesteśmy to dołożę od siebie wariant z "Oza: Wielkiego i potężnego", będący hołdem dla początków kina.

Jeszcze ten z "Iniemamocnych 2" bardzo sympatyczny (jak dotąd jedyna mi znana wizualna modyfikacja logo Pixara PRZED filmem).

Ale najbardziej lubię powrót do korzeni i dwuwymiarowy wariant, który z niejasnych powodów pojawił się jedynie przed live-action "Księgi dżungli" i "Króla Lwa" (jakiś znak firmowy Favreau?). Dla mnie mogłoby to być ich oficjalne logo, które uchwyca magię dziedzictwa Walta w pytę lepiej, niż wspomniany CGI-zamek na skraju wodospadu.

Odpowiedz
Kiedyś Adi wrzucił na filmorg artykuł o wersjach czołówek sześciu największych wytwórni. Gdyby dzisiaj chciał zrobić aktualizację, to albo wyszedłby mu trzy razy większy tekścior, albo zesrałby się od nadmiaru materiału do ogarnięcia samych tylko Warnerów i Disneyów.

Odpowiedz
Z cyklu "odkrywanie domeny publicznej":

Tak wyglądało niegdyś logo Universalu (można je ujrzeć na odnowionym The Last Warning):

Odpowiedz
Pogrzebowa muzyka + facjata starego dziada na kuli ziemskiej = ciary

Odpowiedz
Kulisy tworzenia loga MGM na potrzeby rynku domowego (też było całkiem pamiętne. W ogóle niektóre z tych wariantów na VHSy pasowałyby na oficjalne kinowe):

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon