(01-01-2026, 18:49)simek napisał(a): ja nie z tych którzy krzyczą że wszystko na Wikipedii można spuścić w klopie.
Nie no, takie neutralne światopoglądowo rzeczy, proste regułki i definicje jak najbardziej można.
(01-01-2026, 18:49)simek napisał(a): dużo lepszy podział ma angielska wersja hasła horror, która wprowadza podział na psychological i supernatural horror.
Ja wiem czy lepszy. Na nasze horror psychologiczny to dość wąska grupa filmów. A horror jako taki sam wszak należy do szerszego pojęcia kina grozy, jak i dzieli się na pierdyliard podgatunków, z których część została przywołana wyżej. Mi chodziło jedynie o podstawy czystego horroru, zwłaszcza przywołanego w kontekście zupełnie innego gatunku. Ale, jak widać, kontrowersje muszą być.
(01-01-2026, 19:41)simek napisał(a): Sam nigdy nie stworzę listy najlepszych horrorów/komedii/westernów bo nie uznaję podziału gatunkowego
No dobra, Ty nie uznajesz. Ale jednak jakoś te filmy sobie dobierasz, a w każdej bibliotece masz taki podział naturalnie. Więc czym się wtedy kierujesz, szukając?
(01-01-2026, 21:27)simek napisał(a): Czyli linia podziału dosyć płynna, co tylko potwierdza moje stanowisko, że podział na gatunki jest czysto subiektywny i w sumie to nic nie daje :p
Zaglądanie za każdym razem na anglojęzyczną wersję wiki w momencie, gdy jesteśmy krajem kina sensacyjnego i Nowej Przygody, to takie średnie koło ratunkowe. Skoro już dyskutujemy na ten temat, to róbmy to w ramach lokalnego folkloru :)
Tak czy inaczej ja tutaj #teamshamar, czyli gdy nie ma horroru, to jest thriller. Inna sprawa, że Milczenie owiec ma jednak bohatera większego niż życie, a późniejsza mitologia tej postaci robi z niego niemalże nadczłowieka, więc na pewno bliżej temu do horroru niż Terminatorowi :)