Uncharted (seria)
Proces opadania szczęki postępuje coraz bardziej. Niedługo konieczna interwencja chirurga.

[Obrazek: b48f5a4526.jpg]

Odpowiedz
Mówiłem, żebyś ją dobrze zabezpieczył :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Przeszedłem. Wybitna gra i seria. Na końcu aż smutno, choć epilog daje szansę na coś dobrego. Świetnie, że w ogóle się tam znalazł - piękne zamknięcie przygód Nathana.

Zalet ta gra ma masę, szkoda pisać - po prostu praktycznie wszystko oprócz dwóch rzeczy poniżej jest zaletą. A wady?

1. Muzyka. Na końcu, choćby na napisach, gra aż się prosiła o PIERDOLNIĘCIE w postaci wyjebanego orkiestralnego motywu z U1-3, a tu nie - ta bournowa popłuczyna. W epilogu też z muzą koleś nie trafił, bo robiła taki klimat, że myślałem, że zaraz wyskoczą clickery z TLoU (zwłaszcza że można znaleźć ten komiks który czytała Ellie).

2. Etap z ucieczką z więzienia. Spoiler alert.

Ale cóż - emocje jakie ta gra wywołuje sprawiają, że 10/10 musi być.

Odpowiedz
military, dałeś / daliśmy się oszukać, tak jak Nate. Pamiętaj że do pewnego momentu jest to główną motywacją Nate'a i gdyby od razu było wiadomo o co chodzi, fabuła sporo by straciła. Uważam że fajnie to rozegrali i nie mam z tym żadnego problemu.

Odpowiedz
No i spoko, jeśli chodzi o samą opowieść to nic do tego nie mam, nic nie miałbym też gdyby to było pokazane w formie filmiku, ale jeśli moge kierować postacią, decydować w dużym stopniu o jej losie, i jeśli może mi się nie udać, a potem dowiaduję się, że to w ogóle nie miało miejsca... no to mi to nie gra i już, coś tu zgrzyta. Grając, teoretycznie jestem samem. I nie wiem, że to nie ma miejsca. Tak samo było w tej misji podwodnej, kiedy po wynurzeniu okazało się, że... sami wiecie. To też mnie trochę zażyło, bo niby jestem Nate'em i czuję zaskoczenie tym, gdzie się znajduję, choć nie powinienem. Ale to było zabawne i zmyślne, więc ok. Natomiast rzecz z Samem była oszustwem wobec mnie, gracza. I niby o to chodzi, ale jednak... nie jestem przekonany do takiego zabiegu. Wybił mnie na chwilę z gry i klimatu, przełamał czwartą ścianę w sposób, który nie do końca mi się podobał.

Odpowiedz
Ja to rozumiem tak: fakt że kierujesz wtedy postacią miał nas jeszcze bardziej do tego przekonać, no a to że się wtedy w niego wcielasz jest tak samo "growe" jak to, że Nate może ginąć nieskończoną ilość razy. Rozumiem dokładnie z czym masz problem, no ale mi to po prostu nie przeszkadza.

Odpowiedz
Jeśli ktoś z jakiegoś powodu nie mógł wybrać się na ostatnią akcję z Natem to niezawodny Andy Gilleand zmontował wersję filmową. Sześciogodzinną :)

Enjoy:

--
Laozi

Odpowiedz
Powrót do U1 na PS4 - ależ ta gra jest ładna! W 60 fpsach i 1080p wygląda obłędnie. Ale po oryginalnych Tomb Raiderach gameplay mnie po prostu wkurza. Glównie to, jak małą kontrolę nad czymkolwiek ma gracz.

Idę korytarzem - nagle tworcy postanawiają, że tu nie moge biegać, tylko chodzić. Skaczę - co prawda nie wymierzyłem, ale krawędź przyciąga Nate'a jak magnes. Tak samo bijatyka - zero skilla, każdy cios wchodzi, nawet jak jestem za daleko to wziuuum, Nate magicznie przesuwa się blisko wroga. Chwilę chodzę sobie dookoła, zaglądając w każdy kąt - nieee, nie obijaj się, graczu, Sully przypomni, że teraz masz zrobić to a to, zrobisz to tak i tak. Zwróć uwagę na te symbole. Może spróbuj je nacisnąć?

U1 wciąż przyjemne, ale o niskiej zawartości gry w grze.

Odpowiedz
--
Laozi

Odpowiedz
http://www.comingsoon.net/movies/news/779921-uncharted-director-revealed-as-movie-is-put-on-the-fast-track
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Milej zabawy:

Odpowiedz
Szoker. "Uncharted" to interaktywny film z przystępniejszym gejmplejem niż szroty od Cage'a czy symulatory prowadzenia dialogów od Telltale. Co tam jeszcze z newsów? Listopad mamy?
--
Laozi

Odpowiedz
Yyy... To nie do końca jest przekaz tego wideo.

Odpowiedz
Zerknąłem na kilka fragmentów, m.in. ten dotyczący HR i nie żałuję, że nie zmarnowałem 7 minut mojego życia na oglądaniu całości.

Odpowiedz
Yeah, well... poniekąd się zgadzam - gra arbitralnie decyduje, kiedy co możesz zrobić, platforming to udawanie, ale czepianie się mechaniki strzelania jest jednak mocnym czepialstwem, podobnie jak zarzut, że gra ma reżyserowane fragmenty i że fabułę pisano pod levele, a nie odwrotnie (czyli tak samo jak w 99,9999999% gier). Uncharted mimo wszystko nie ma zbyt wielu naśladowców, więc czepianie się jednej serii, że robi to, co robi, to mocny przesadyzm. Zwłaszcza że robi to dobrze, a taki Tomb Raider pokazał, jak to samo można zrobić bardzo źle.

Odpowiedz
(05-11-2016, 09:07)military napisał(a): Uncharted mimo wszystko nie ma zbyt wielu naśladowców, więc czepianie się jednej serii, że robi to, co robi, to mocny przesadyzm.
Dla mnie wyglada to dokladnie jak to, co robi się z Call of Duty od Modern Warfare. Nie wiem na ile samo wideo jest adekwatna krytyka Uncharted (choc dla niektorych nie jest krytyka, jak widac), ale generalnie coraz wiekszej ilosci growych polproduktów, które udają słabe filmy przestajac byc grami to IMO jest plaga.

Cytat:fabułę pisano pod levele, a nie odwrotnie (czyli tak samo jak w 99,9999999% gier)
No ale to nie jest zarzutem samym w sobie. W wiekszosci gier jednak sednem jest granie, wiec to jest wazne. Mam w nosie, ze fabule nowego HITMANA pisano pod ciekawe miejscówki, bo to te poziomy są najwazniejsze, a nie jak tam sie rozwija fabula. Ale, gdy gra jest "interaktywnym filmem" i teoretycznie fabuła to jedna z najwazniejszych rzeczy w niej to chyba taka jej krytyka jest juz bardziej adekwatna.

Odpowiedz
Tylko, że "Uncharted" nie jest aż tak chamsko oskryptowane jak wspomniane serie. No i nie udaje kiepskiego filmu, a perfekcyjne filmy przygodowe. Autor tej pożal się boże analizy jest kretynem i udowodnił to mówiąc, że "Uncharted" mają słabe scenariusze, a Drake nie ma osobowości.
--
Laozi

Odpowiedz
(05-11-2016, 10:51)Hitch napisał(a): Tylko, że "Uncharted" nie jest aż tak chamsko oskryptowane jak wspomniane serie.
Myslalem, ze jest interaktywnym filmem.

Cytat:Autor tej pożal się boże analizy jest kretynem i udowodnił to mówiąc, że "Uncharted" mają słabe scenariusze, a Drake nie ma osobowości.
<ok> ;)

Odpowiedz
Cytat:Myslalem, ze jest interaktywnym filmem.

A gdzie napisałem, że nie jest? Sceny akcji w CoDach i innych tego typu barachłach są zawsze identyczne. Częstokroć nawet przechodzą się same, bez udziału gracza, kiedy ten odkryje, że gra tylko udaje, że ten ma jakąś rolę. Nad "Uncharted" mimo wszystko sprawuje się większą kontrolę. Na tyle dużą, by mieć faktyczny wpływ na sceny akcji i eksplorację, ale także na tyle przyjazną by nie psuć flołu filmowej części gry.
--
Laozi

Odpowiedz
Przed chwilą grałem w U4 w HDR. Jeśli uważacie że ta gra nie może być jeszcze piękniejsza, to się mylicie :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon