![[Obrazek: 1.jpg]](https://i.ibb.co/mVmVLk5C/1.jpg)
Są pewne pomysły na filmy, które na pierwszy rzut oka wydają się kuriozalne lub najzwyczajniej w świecie idiotyczne, jednak po głębszym zastanowieniu dochodzimy do wniosku, że niekoniecznie - na pewno z takim konceptem mamy do czynienia w przypadku "Whalefall", czyli opartym na powieści Daniela Krausa (który był również współtwórcą scenariusza) z 2023 roku animal attack/survivalu w reżyserii Briana Duffielda, znanego przede wszystkim z "No One Will Save You".
Główny patent w tym filmie jest bardzo prosty a jednocześnie w tej swojej prostocie genialny. Otóż płetwonurek zostaje przypadkowo połknięty przez ogromnego kaszalota i we wnętrzu tego potężnego wieloryba musi przeżyć i spróbować się z tej śmiertelnej pułapki wydostać. Brzmi super jeśli mówimy o animacji typu "Pinokio" czy totalnie fantastycznym i mangowym "One Piece", w którym z tego typu motywem mieliśmy do czynienia w 2 sezonie jego netflixowej live-action adaptacji. Tutaj jednak chodzi o jak najbardziej poważny thriller, dlatego do niedawna nie byłem jakoś przesadnie podekscytowany wizją tego typu filmu. I to nawet pomimo tego, że sama powieść Krausa została świetnie przyjęta a choćby przez krytyków z New York Times wymieniana była na liście najlepszych thrillerów 2023 roku i porównywana do książkowego a także filmowego wcielenia innego survivalowego obrazka, mianowicie opartego na prawdziwej historii Arona Ralstona "127 Hours".
Mimo wszystko czekałem na pierwsze zapowiedzi tego filmu z niecierpliwością, a że w Holly tego typu książki są momentalnie ekranizowane, prawa do "Whalefall" zostały od razu zakupione przez Imagine Entertainment, dystrybutorem zostało 20th Century Fox i na pierwsze konkrety nie musieliśmy zbyt długo czekać. W obsadzie znajdziemy kilka naprawdę głośnych i znanych nazwisk, takich jak choćby Josh Brolin, Elizabeth Shue czy John Ortiz. Z kolei w nurka walczącego o życie w bebechach gigantycznego walenia wcieli się znany z "Weapons" Austin Abrams. Dosłownie przed chwilę udostępniono pierwszy zwiastun tej niesamowicie ciekawie zapowiadającej się produkcji, który robi naprawdę duże wrażenie - szczerze przyznam, że już dawno nie widziałem tak znakomitej zajawki do jakiegokolwiek filmu. Premiera "Whalefall" zapowiedziana została na 16 października tego roku w Stanach Zjednoczonych i mam ogromną nadzieję, że film Duffielda trafi tez do polskich kin bo zapowiada się niezwykle interesująco. Zresztą, sami rzućcie okiem:
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
09-06-2026, 19:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2026, 20:15 przez slepy51.)