06-05-2015, 22:27
|
Wiedźmin / The Witcher - seria
|
|
Nigdy nie pojmowałem tej podniety grafiką. Jak jest fajna to fajnie, ale jak gejmplej bedzie chuowy to grafika mnie nie podnieci. A jak bedzie dobry to bede sie jaral nawet przestarzala grafika.
Kurwa, jak mnie wkurzają takie głosy. Zwróć uwagę że miesiącami (latami?) wprowadzali w błąd pokazując grę ładniejszą niż w rzeczywistości, kusili do preordera, budowali hype, zajmowali twój czas zwyczajnie cię okłamując - a pojawiają się jakieś Mietki z hasłami typu "w grach nie chodzi o grafikę". Ło kurwa, tu nawet nie chodzi o GRĘ. Tu chodzi o KAMPANIĘ REKLAMOWĄ. Gdyby jakaś firma latami reklamowała samochód o wyglądzie maseratti, a w końcu dała brykę z niezmienionymi bebechami, ale maską poloneza caro, to też by było, że "w samochodzie nie chodzi o wygląd, nie rozumiem tej podniety wyglądem"?
06-05-2015, 22:33
Military ma rację. Ja kupuję Wiedźmina tylko dlatego, że przez te LATA kampanii reklamowej ANI RAZU nie pokazali żadnych materiałów z PS4 aż do dzisiaj. Spodziewałem się dużo gorszej grafiki, a ta jest spoko. Niewiele gorsza niż GTA V. Ale pecetowcy już powinni czuć się srogo wydymani. Ale tak to już jest jak się idzie na układy z Microsoftem, który pokazy gier na Xboxa robi na schowanych za kurtyną kompach.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 06-05-2015, 22:50 (06-05-2015, 22:33)military napisał(a): do kroćset fur beczek!, jak mnie wkurzają takie głosy. Zwróć uwagę że miesiącami (latami?) wprowadzali w błąd pokazując grę ładniejszą niż w rzeczywistości, kusili do preordera, budowali hype, zajmowali twój czas zwyczajnie cię okłamując - a pojawiają się jakieś Mietki z hasłami typu "w grach nie chodzi o grafikę".Synu, ale ty sie mnie czepiasz? Widzisz o czym ja pisze? Bo ja nie pisze o kampanii reklamowej, tylko o tym, ze dziwi mnie podniecanie sie grafiką albo przezywanie grafiki. Ja nie zwracam wiekszej uwagi na grafike, bo moim zdaniem sedno jakosci gry jest gdzie indziej, wiec zawsze mnie bawi/dziwi, ze ktos przyklada do tego taka wage. 06-05-2015, 22:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2015, 22:57 przez Gal Anonim.) (06-05-2015, 21:55)military napisał(a): Siriusli? Nie widzisz różnicy pomiędzy krajobrazem na poziomie Skyrima a tym rewelacyjnym, niemal fotorealistycznym renderem? Nie widzisz różnicy w skali świata (lub sposobie jej postrzegania)? W gęstości lasu? W cieniowaniu trawy na drugim porównaniu, w oświetleniu, w szczegółach? Jeżeli chodzi o porównanie dwóch, pierwszych zapodanych przez Ciebie screenów, to nie uważam tego za szczególnie sprawiedliwe, bo ten drugi kadr z trailera, ukazujący las i góry z lotu ptaka, od początku wyglądał jak jakieś podrasowane ujęcie z cutscenki (poza tym widoczne tam mgła i efekty atmosferyczne, to przecież kompletna ruletka w grach z randomowym systemem pogodowym). Jeżeli zaś chodzi o ujęcia czysto gameplay'owe, gdzie widzimy świat gry zza pleców Geralta, to w pierwszych zwiastunach te lasy nie prezentowały się jakoś miażdżąco lepiej niż w najnowszych, pecetowych gejmplejach. Jakieś różnice oczywiście są zauważalne, ale po prostu nie wydaje mi się by była tu mowa o drastycznym spadku jakości. Chociaż może moje podejście wynika z tego, że tak jak pisałem - już przy pierwszych zapowiedziach graficznie Wiedzmin jarał mnie bardziej pod względem artystycznym i poziomem detali/kunsztem wykonania, niż czysto technicznym, bo w żadnych materiałach promocyjnych nie widziałem fotorealizmu, czy poziomu wykonania, który konkurowałby np. z dzisiejszymi fps'ami czy nawet niektórymi TPP. Wiedzmin był za to od samego początku pięknie i kunsztownie zaprojektowany i to się nie zmieniło. Tak więc osobiście nie ubolewam nad spadkiem jakości technicznej. Zwłaszcza, że jak na razie nie zauważyłem tu niczego druzgocącego. To nadal jest grafa, która ogólnie imponuje, a nic co widziałem wpierwszych zwiastunach nie było na takim technicznym poziomie, bym oczekiwał jakiegoś graficznego objawienia, za którym miałbym teraz płakać. Adam Badowski wspominał też o tym, że sporo z tego co niektórzy ludzie uznają za "wygląd inny niż w zwiastunach", ma wspólnego z tym jak poszczególne lokacje są ujęte w różnych sposób, przy różnym oświetleniu, czy warunkach atmosferycznych w grze. A każdy kto gra w takie gry open world, wie, że od takich właśnie pierdół zależy to czy zobaczymy piękny osnuty mgiełką las, czy sztuczne, skyrimowe zbiorowisko drzew z nieprzekonywującym oświetleniem. I niektóre podawane przez ludzi porównywania screenów tylko to potwierdzają, bo nie raz już na forach czy fejsie wydziałem porównania, gdzie wersja rzekomo "downscale'owana" była gorsza jedynie dlatego, że była strzelona w niefortunnym oświetleniu. Do tego wspominano parę razy, że nie wszystkie z tych gejmplejowych prezentacji były ustawiane na maksa. Jeżeli taki np. slider efektów atmosferycznych czy scalowania detali w krajobrazie nie był ustawiony na 10,, to na pewno krajobrazy będą wyglądać gorzej, niż malownicze ujęcie specjalnie dobrane do trailera. Od 1:55: http://tvgry.pl/?ID=5117 A z Crovem co do nieistotności grafiki w grach, to kompletnie się nie zgadzam, ale nie mam dziś siły na tę dyskusję więc odpowiem pózniej ;)
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
06-05-2015, 23:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2015, 00:01 przez Proteus.) Jebłem.:) Swoją drogą, to pokazuje parę problemów gry: długieeeee odpowiedzi nawet na proste pytania (jak ja tego nienawidzę w rpgach), powtarzające się krótkie zwroty (postać powinna w końcu zacząć ignorować zaczepki), seks na wypchanym jednorożcu... A w ogóle to W3 wygląda bardziej jak W1 niż W2. Co w sumie może być zaletą. 08-05-2015, 09:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2015, 09:13 przez military.)
Ale ten seks na jednorożcu OBSTAWIAM, że to żart twórców dla Conana. ;) No chyba, ze byly takie akcje w ksiazce, to sory. Podejrzewam, ze sie dogadali i CDP coś takiego szybko dodał dla beki.
Ale poza tym super, Clueless Gamer zawsze swietny. :) 08-05-2015, 09:28
seks na jednorozcu zdaje sie byl w ksiazkowej sadze, jesli mnie pamiec nie myli :)
09-05-2015, 11:12
Na Geralcie kolekcja ta nie zrobiła wrażenia - mieszkał przez pół roku u Yennefer w Vengerbergu, a Yennefer miała jeszcze ciekawszy zbiór, zawierający nawet niesłychanych rozmiarów fallus, podobno górskiego trolla. Posiadała tez wielce udatnie wypchanego jednorożca, na którego grzbiecie lubiła się kochać. Geralt był zdania, ze, jeżeli istniało miejsce gorzej nadające się do uprawiania miłości, to był nim chyba tylko grzbiet żywego jednorożca. W przeciwieństwie do niego, który łózko uważał za luksus i cenił sobie wszystkie możliwe zastosowania tego wspaniałego mebla, Yennefer potrafiła być szalenie ekstrawagancka. Geralt przypomniał sobie mile momenty spędzone z czarodziejka na pochyłym dachu, w pełnej próchna dziupli, na balkonie, i to cudzym, na balustradzie mostu, na chybotliwym czółnie na rwącej rzece i w czasie lewitacji trzydzieści sążni nad ziemią. Ale jednorożec był najgorszy. Któregoś szczęśliwego dnia kukła załamała się jednak pod nim, rozpruła i rozleciała, dostarczając licznych powodów do śmiechu.
— Miecz przeznaczenia, str. 95 09-05-2015, 12:52 ![]() ![]() ![]() CDP: "nie było żadnego downgrade'u". Polscy dziennikarze growi: "nie można wytykać różnic na niskiej jakości screenach z youtube", "grafika nie jest najważniejsza". Podobny przypadek z Aliens: Colonial Marines kończy się pozwem za fałszywą reklamę. Największe polskie pismo o grach: "oby się doigrali!": http://www.sklep.psxextreme.pl/news-21972-prawnicy_biora_sie_za_producenta_i_wydawce_aliens__colonial_marines_.html 10-05-2015, 07:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2015, 07:48 przez military.)
okej, ale tutaj mamy jednak downgrade na dużo niższą skalę niż w przypadku wspomnianych Colonial Marines, a i gra jest - podobno - dobra, więc łatwiej takie rzeczy wybaczyć.
10-05-2015, 11:31
Ciekaw jestem ilu ludzi ma do tego odpowiednie kompy i jakie to będzie miało przełożenie na wyniki sprzedaży.
Ja pewnie pogram za parę lat, jak sobie sprawię nowy sprzęt, bo aktualny jest niestety poniżej minimalnych, ale w zupełności mi wystarcza do wszystkiego co na nim robię (w gry nie gram). 10-05-2015, 11:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2015, 11:51 przez Gieferg.)
Kilka rzeczy trafnie wypunktowanych, ale z tym wyglądem oświetlenia i klimatyczności efektów atmosferycznych to poczekałbym do ogrania gry, bo przecież tutaj tak dużo zależy od tego, w jakim momencie wykonano screenshot. Ta sama lokacja może wyglądać zupełnie inaczej w zależności o in-gamowej pory dnia, czy rodzaju pogody.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
10-05-2015, 13:53
Ludziom to się jednak w dupach przewraca. Z 1 strony słuszne, że coś wygląda inaczej/gorzej ale z drugiej - czy powinno wyglądać doskonale a niegrywalnie?
Czekamy aż będą pozywać wytwórnie filmowe bo w trailerach były sceny, które nie znalazły się w filmie albo efekty były pozmieniane.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 10-05-2015, 14:55
Być może wygląda trochę gorzej (ale oceniać trzeba dopiero po premierze, wszak Witcher 2 ostatecznie wyglądał lepiej niż na promocyjnych screenach), denerwujące jest jedynie to, że ta grafika nie usprawiedliwia tak absurdalnych wymagań sprzętowych. Jeżeli na minimalnych wymaganiach nie będzie przynajmniej jakości GTA V (dla którego są to wymagania rekomendowane), to jest to po prostu fatalna optymalizacja.
10-05-2015, 15:16 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Resident Evil (seria) | Snappik | 300 | 62,719 |
1 godzinę temu Ostatni post: slepy51 |
|
| Tomb Raider (seria) | peju | 186 | 37,846 |
18-03-2026, 20:55 Ostatni post: Rudy102 |
|
| Silent Hill - filmy (2006 / 2012) i seria gier | Mierzwiak | 456 | 83,153 |
13-02-2026, 14:45 Ostatni post: Paszczak |
|
| Prince of Persia - seria gier | military | 31 | 10,420 |
30-01-2026, 11:18 Ostatni post: shamar |
|
| Five Nights at Freddy's (seria) / FILM | Lawrence | 8 | 4,801 |
04-01-2026, 12:17 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Grand Theft Auto (seria) | BezcelowyAlbatros | 1,399 | 226,373 |
07-11-2025, 16:19 Ostatni post: shamar |
|
| The Last of Ass - seria | Red | 2,510 | 306,233 |
29-09-2025, 16:17 Ostatni post: slepy51 |
|
| Metal Gear Solid (seria) | Anielski_Pyl | 151 | 38,254 |
21-08-2025, 19:55 Ostatni post: slepy51 |
|
| Uncharted (seria) | simek | 616 | 99,441 |
05-12-2024, 00:03 Ostatni post: Bartholomew |
|
| Seria "Souls" i Bloodborne | military | 69 | 19,065 |
17-12-2019, 21:29 Ostatni post: patyczak |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: QcOH0nTh.png]](http://i.imgur.com/QcOH0nTh.png)
![[Obrazek: gQybtzDh.png]](http://i.imgur.com/gQybtzDh.png)
![[Obrazek: admvLGjh.jpg]](http://i.imgur.com/admvLGjh.jpg)