Wiedźmin / The Witcher - seria
Hitch, czy osoba, która generalnie nie tyka fantasy, znajdzie coś dla siebie w tej grze?

Odpowiedz
Jaskrowe wpisy dziennikowe w tej serii, to w ogóle są perełki. Czytam wszystko, nawet opis najbardziej oczywistych, zdawałoby się niewymagających wprowadzenia lokacji, bo można znaleźć niezłe smaczki. To jest strasznie niedoceniony i mało znany element tej serii.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Cytat:Hitch, czy osoba, która generalnie nie tyka fantasy, znajdzie coś dla siebie w tej grze?

Oczywiście. Ja jestem taką osobą (BARDZO nie lubię fantasy) i nie tylko znajduję w niej to, co lubię najbardziej - krew, bluzgi, cycki, masę czarnego humoru i politykowanie, ale też spędziłem z tą grą jakieś 8 godzin i totalnie wsiąkłem :)

W ogóle wiedźminowe fantasy jest spoko, bo jest wbrew pozorom bardzo przyziemne i takie mocno westernowe. Takiego klimatu styranego, samotnego jeźdźca nie było nawet w "Red Dead Redemption".

Normalnie źle mi się robi, że muszę już odstawić Wiedźmina i iść w kimę, bo jutro czeka mnie 12 godzin w robocie :(
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
@ Mental jak najbardziej. Przy czym to jest seria tworzona przez hardcorowych przedstawicieli fandomu, dla fandomu. Odniesienia do tradycji fantasy, do autentycznej historii świata, oraz zabawy na licznych, występujących w tym gatunku motywach i tematach, przeszywają te gry na każdym kroku. Od dialogów, po takie pierdoły jak wygląd rekwizytów. Wszystko to dodaje grze dodatkowej głębi i mnóstwo, mnóstwo smaczków, jak się wie co wyłapać. Ale nawet jak ktoś jest ślepy na takie rzeczy, albo generalnie w dupie ma smoki, rycerzy z mieczami czy pierdolenie o magicznych przepowiedniach (what's wrong wit You ;), to znajdzie tutaj wpizdziet dobrego. Juz od samych dialogów powinieneś być zadowolony.

No i Geralt (szczególnie w dwójce), ma ryj podobny do Gibsona. Lepszego symulatora Bravhearta nie znajdziesz ;)

Odpowiedz
prawilny lec plej

Odpowiedz
(19-05-2015, 22:15)Gieferg napisał(a):
Cytat:Jeśli coś było zwalone to zawsze wychodziły patche.

Na stare konsole?

(tak to jest jak się odpowiada na posta, pomijając jego kontekst)

A co kogo obchodzą konsole? Konsole zawsze były, są i będą 100 lat za...

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Bo mowa była o konsolach a nie PC -.-

Jestem dopiero w tej pierwszej większej lokacji, ale klimat jak na razie świetny. I ogólnie przypomina mi to nieco Red Dead Redemption w świecie fantasy :P Jednak najpierw trochę mi zajęło ogarnięcie tej gry. Raz że cholerstwo instalowało się z dobre 2 godziny, a dwa że było trzeba trochę pokombinować żeby to ogarnąć do grywalnego stanu. Koniec końców siadło na rozdziałce 1366x768, wysokich teksturach i reszcie opcji graficznych na low, włączonych kilku bajerach postprocesingu, oraz nieco grzebania w panelu Nvidia. A to wszystko, tylko po to aby osiągnąć marne 17-28 fps :P

Chyba każda inna gra w takim stanie byłaby niegrywalna, ale ku mojemu zaskoczeniu na low prezentuje się to bardzo dobrze (minus woda i cieniowanie), a ten tragicznie niski poziom FPS jest akceptowalny, głównie z tego względu że utrzymuje się na stałym poziomie bez nagłych dropów. Może jeszcze patche coś poprawią, ale już chyba nie ma co liczyć na stałe 30 fps, zwłaszcza że chodzą głosy jakoby optymalizacja była robiona głównie pod karty NVIDIA z serii 900, z wyjebką na starsze modele.

Odpowiedz
Za Wieśka zabiorę się na porządnie dopiero w przyszłym tygodniu, ale odpaliłem dziś prolog żeby sprawdzić jak to jest z tą grafiką i wymaganiami.

Gra na ULTRA działa u mnie fanatycznie, o ile wyłączy się hairworks, które dużo pożera, a mało daje. Wszystko idzie płynie, gra wygląda wspaniale i nie ma z niczym problemów, aż byłem zaskoczony. Nie mam żadnego mega sprzętu (Radeon HD7970, procek - i5-3570k 3.40ghz, 16 GB ramu), Wiesiek 2 działał mi na maksa, ale już według oficjalnych wymagań, w teorii nie miałbym co pomarzyć o trójce na Ultra. A jak się jeszcze wgryzę na porządnie w te opcje graficzne i powyłączam jakieś pierdoły, które mają mały efekt na wygląd gry, to pewnie będzie jeszcze lepiej, choć tak jak mówię - na razie wszystko na ULTRA, oprócz wyłączonego Hairworks, i działa jak ta lala.

Tym samym dla mnie o kant tyłka można potłuc gadanie konsolowców, na wcześniejszych stronach tematu, że aby grac w W3 na PC na Ultra ustawieniach, należy złożyć jakiegoś riga Potwora za niewiadomo ile patyków.

BTW. pierwsze wrażenie z angielskiego prologu (jeszcze nie ściągnęła mi się Polska wersja) - voice acting Yenneffer jest kiepski. Być może mam za duże wymagania i oczekiwania wobec tej postaci, ale z tego prologu oraz z fragmentów, które widziałem w necie, wnioskuje, że naprawdę strzelili sobie w stopę jej prezentacją. Yennefer z charakteru w powieściach zawsze balansowała na granicy arogancji i nachalności, ale Sapkowski przekonywał nas do niej, pokazując jej prawdziwą inteligencję, która nie była zwykłą pretensją. Ale już z zewnątrz, powierzchownie to była bardzo highborn, posh kobita. I angielska aktorka chyba za mocno wpisuje się w ten wizerunek, przez co w wersji english, może z niej wyjść nieco irytująca postać na dłuższą metę. Bo biorąc pod uwagę jak kiepsko tłumaczone są te gry, mam wątpliwości czy jej błyskotliwość zostanie w pełni przekazana. No ale Morrigan w DA też miała akcent jak brytyjska arystokratka, a ludziom się podobało, więc co ja tam wiem.

EDIT: Nevermind, zerknąłem na YT sprawdzić jak brzmi Yen w wersji Polskiej. Jest jeszcze gorzej :D

Odpowiedz
Shamar napisał(a):A co kogo obchodzą konsole? Konsole zawsze były, są i będą 100 lat za...

Ja pierdole, wcinasz się w dyskusję o konsolach, to się nie dziw, że ludzie piszą rzeczy które nie mają nic wspólnego z sytuacją dotyczącą gier na PC.

Odpowiedz
Artykuł o downgradzie:
http://kotaku.com/the-witcher-3-downgrade-controversy-sucks-1705882405

I odpowiedz Redów:

Cytat:Update - 6:10pm: Shortly after we published this article, the head folks at CD Projekt Red spoke out about these graphical controversies and announced some developments. In an interview with Eurogamer, the studio bosses said that they have sent a patch to certification today that will include some 600 changes, including, in the publication’s words, “improvements to graphics and graphical settings.” They say that soon, PC users will be allowed to edit .ini files to change everything from vegetation density to draw distance.

The developers said that changes in the game’s graphics were a byproduct of getting it to perform as well as possible and noted that making console versions may have lowered the game’s graphical potential but literally allowed them to afford to make it by selling to a broader market. As for why they didn’t warn gamers that the game’s launch-day graphics would be inferior to those in trailers, CD Projekt Red’s Marcin Iwinski said, “Frankly speaking, because we didn’t see it as a problem.” He said feedback on the matter has been “touching and we’ll do our best to make it up. But if you didn’t play it and you’re trolling: think twice please.”

Przy czym pliki ini. można edytować już teraz:

http://imgur.com/gallery/PHMR0

Odpowiedz
Puszenie się grafiką i późniejszy downgrade to nie jest problem? CDP, czy wy w ogóle wiecie komu sprzedajecie gry? Czy oni tam myślą, że ludzie kupują gry bo jest smok na okładce?
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
OK. Nie cierpię procederu szczucia wypasionymi filmikami "z rozgrywki" na x lat przed premierą gry, ale z drugiej strony lamenty, że gra nie powoduje u niektórych wybuchu gałek ocznych i liczenia źdźbeł trawy kompletnie nie pojmuję. Niektórym ludziom z powodu "downgrade'u" graficznego zwyczajnie fujary miękną i sami się na własne życzenie pozbawiają się tego, co najważniejsze - radości płynącej z rozgrywki. A tego W3 oferuje aż w nadmiarze. Dla mnie gry mogłby nadal wyglądać nawet jak za czasów PS2, byleby miodność i radocha brały górę nad licytowaniem się kto ile czego na ekranie pokaże. W3 jest grą znakomitą z kilkoma drobnymi bugami (choć jak na "piaskownicę" spodziewałem się tego więcej). Piętnować pewne zachowania developerów należy, ale trochę już mam dość jojczenia w kółko na ten sam temat...
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Poza tym gra nadal wygląda fantastycznie. Na ultra to jest miód, pizza, chałwa, pierniki, twinkies i lody czekoladowe (w sensie dobre :). A przecież oprócz technikaliów dochodzi też świetny art-design.

Rozumiem wkurw na samą praktykę szczucia graczy czymś czego nie będzie (z której powinno się Redów rozliczyć), ale czytając komentarze i fanowskie recenzje widać, że - jak to często bywa w tym przemyśle - większość tego backlashu to już przeszła na teren zwyczajnego, szczeniackiego focha. Jakby to jakość skyboxów (które powtarzam - i tak są w grze fantastyczne. Symulacja słońca chyba najlepsza dotąd) była głównym powodem, dla którego ludzie złożyli pre-ordery.

Zresztą za parę dni, pecetowcy na potęgę zmodyfikują pliki ini. i po całej aferze nic nie zostanie.

Odpowiedz
Ja mam pod adresem Redów tylko jedną pretensję - od kilku dni chodzę przez nich mocno niewyspany :)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Ktoś zauważył że Geraltowi, wraz z upływem czasu, rośnie broda? :D Ale zajebista rzecz :D

Skończyłem wczoraj Biały Sad i spotkałem się z Emhyrem. Jak na razie wrażenia pozytywne. Wiem że to na razie wstępna lokacja, będąca w zasadzie wielkim samoczukiem, ale mam nadzieję że jest to dosyć reprezentacyjne dla całej gry, czyli rozsądna ilość questów na lokacje i bez żadnych znajdziek (!). Na wielki minus idzie przekombinowany gwint, znacznie wolałem grę w kości z poprzedników.

Jako że i tak nie mogę przekroczyć magicznej bariery 30 fps... wrzuciłem kilka detali na poziom "wysoki" i okazało się że gra zyskała jakieś 2 fpsy <fuck logic>.

Odpowiedz
To jeszcze napisz co to za detale. :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(21-05-2015, 11:22)Grievous napisał(a): Ktoś zauważył że Geraltowi, wraz z upływem czasu, rośnie broda? :D Ale zajebista rzecz :D
Wow, niedawno grając w GTA V i zmieniajac bohaterowi fryzure zastanawialem sie, kiedy w grze cos takiego zrobią i, ze bylby to fajny detal. Pewnie w GTA VI wlosy beda bohaterom rosly tak samo. ;)

Odpowiedz
(21-05-2015, 11:26)Huntersky napisał(a): To jeszcze napisz co to za detale. :)

Cienie, ilość trawy oraz dystans widzenia roślinności (czy jakoś tak) mam na low, chyba cała reszta na wysokim. Wyłączony V-sync w grze i wymuszony przez panel sterowania Nvidia (kilka opcji tam mam pozmienianych).

Próbuję jeszcze rozgryźć postprocesy, gdyż zdaje mi się, że poza AA oraz Ambient Occlusion na maxa, chyba nie ma to wpływu na wydajność.

Odpowiedz
Tekstury mam na wysokich, ale fakt, że dystans roślinności ma chyba największy wpływ na wydajność. Do tej pory miałem to chyba na high albo medium, po przestawieniu na low wydajność skoczyła o przynajmniej 5-10 fps. A postprocesy oprócz tych co wymieniłeś to wydatek dosłownie ułamka FPS.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Grievous, a nie jest tak że jak masz włączony V-sync to nie przeskoczysz 30 fps choćby nie wiem co, chyba że na 60? Bo tylko na tych wartościach v-sync jest chyba w ogóle możliwy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon