Captain Skullet
Liczba postów: 20,308
Liczba wątków: 128
Skończyłem B&W, tzn główny wątek, bo część zadań pobocznych zostawiłem sobie na deser (w pewnym momencie nie byłem już w stanie odrywać się od głównego zadania) - rewelacyjny dodatek (nawet jeśli kręci się wokół motywów, za którymi normalnie nie przepadam) świetna mapa, postacie, w sumie chyba wszystko mi się podobało no i wyszło mi najlepsze zakończenie, przynajmniej tak mi się wydaje po sprawdzeniu opisów pozostałych opcji :)
10/10
Jednej z pobocznych postaci kobiecych miałem w pewnym momencie ochotę zrobić krzywdę, albo przynajmniej solidnie wygarnąć, a tu, niestety, nie dali takiej opcji :/
09-06-2016, 11:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-06-2016, 12:01 przez Gieferg.)
Dużo pisze
Liczba postów: 328
Liczba wątków: 0
Dodatek bardzo dobry i faktycznie dostaliśmy dużo do roboty i odkrywania. Główne miasto super, zacny soundtrack, fabularnie nie ma się do czego przyczepić. Jakość utrzymana.
Niemniej cieszę się, że to już koniec sagi o Białym Wilku. Świat Sapkowskiego uwielbiam, ale Geralt już został przemielony na milion sposobów i każda kolejna odsłona wywoływałaby wrażenie wtórności (Krew i Wino już balansuje na granicy). Czas na coś nowego i myślę, że Redzi dadzą radę.
09-06-2016, 18:06
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Wrzucam W3 do czytnika, a tam... 20 gb patchy do pobrania.
Seriously, skoro aż tyle potrzeba, to w jakim stanie została wydana ta gra?:/
13-06-2016, 19:17
Stały bywalec
Liczba postów: 2,026
Liczba wątków: 1
Patche nie tylko łatały grę, ale dodawały masę usprawnień - m.in. nowy tryb gry, nowy HUD i wygląd ekwipunku etc. Najwięcej ważył chyba przedostatni patch, ale tam faktycznie sporo naprawili, chociażby framerate w krytycznych miejscach.
Też płakałem rzewnie po ponownej instalacji gry po półrocznej przerwie :)
13-06-2016, 19:39
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
W tych patchach znajdują się pewnie także darmowe DLC. No i trzeba przyznać, że dosyć mocno się ta gra zmieniła od czasu premiery.
A "Krew i Wino" przeszedłem ze dwa dni temu, ze wszystkimi questami pobocznymi i znacznikami na mapie. Znakomita rzecz. Chyba najbardziej imponuje to, że jest to dodatek. Inny wydawca dodałby 4 do tytułu i sprzedał jako sequel :P A co zabawniejsze, to chyba nikt by się do tego za specjalnie nie przyczepił.
Jednak "Serca z kamienia" pod względem fabularnym, bardziej mi się podobało. Była to bardziej skupiona historia. Tutaj, kiedy główny ciężar przesunął się z Detlaffa na dwie wkurwiające siostry, to trochę straciłem zainteresowanie. Niby myk iście Wiedźmiński, że zaczyna się w jeden sposób, a kończy kompletnie inaczej, ale kurde... jak dla mnie, to obie zasłużyły na zgon i bardzo mnie korciło by wczytać save i odkręcić to "szczęśliwe" zakończenie.
13-06-2016, 19:39
Stały bywalec
Liczba postów: 2,696
Liczba wątków: 0
Cytat:Wrzucam W3 do czytnika, a tam... 20 gb patchy do pobrania.
Hłehłehłe
A jak się wylewałem gorzkie żale w innym temacie to mówiłeś, że to nie problem. Przecież możesz grać bez. Odłącz konsolę od neta.
Żeby było śmieszniej podstawkę kupiłem na pieca na 4DVD, bo chciałem jak najszybciej pograć. Instalowało się toto chyba ze 3 godziny, a potem zassało jeszcze parę giga z sieci. Myślałem, że mnie krew zaleje. Specjalnie sobie przygotowałem wolny dzień, a przy dzieciaku to niełatwe zadanie.
13-06-2016, 22:10
Captain Skullet
Cytat:Detlaffa na dwie wkurwiające siostry, to trochę straciłem zainteresowanie.
Ja wręcz przeciwnie. Jak dla mnie Dettlaffa było tyle, ile być powinno, a kwestia sióstr była ciekawsza, no ale ja nie lubię wampirów.
W momencie gdy Dettlaff zaatakował Beauclair już był dla mnie skreślony i usiekłem go bez żalu, za to przy kilku dialogach w sprawie sióstr miałem niezłą zagwozdkę, co wybrać.
Cytat: jak dla mnie, to obie zasłużyły na zgon i bardzo mnie korciło by wczytać save i odkręcić to "szczęśliwe" zakończenie.
Skoto tak, co po coś je godził?
To w którym giną, jest dośc nijakie, a sposób w jaki ginie Anna Henrietta jest w ogóle z lekka głupawy.
Muszę jeszcze rzucić okiem na zakończenie w którym ginie tylko Syanna, ale to po przerwie.
13-06-2016, 23:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2016, 23:07 przez Gieferg.)
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Military, tylko upewnij się, że powyłączasz niektóre DLC podczas pierwszego launchu. Bo niektóre z nich (np. strój alternatywny dla Triss) są mocno bekowe, a i tak włączane z defaulta, więc może być śmiesznie.
@Grevious
A w świecie baśni byłeś?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
13-06-2016, 23:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2016, 23:46 przez Proteus.)
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
Byłem. Jak dla mnie najlepsza miejscówka w dodatku. Tym bardziej mnie dziwi, że alternatywna ścieżka (obczaiłem fragmenty na YT) wydaje się mocno nieciekawa.
Cytat:Ja wręcz przeciwnie. Jak dla mnie Dettlaffa było tyle, ile być powinno, a kwestia sióstr była ciekawsza, no ale ja nie lubię wampirów.
W momencie gdy Dettlaff zaatakował Beauclair już był dla mnie skreślony i usiekłem go bez żalu, za to przy kilku dialogach w sprawie sióstr miałem niezłą zagwozdkę, co wybrać.
Tu już nie chodzi o to, że Dettlaffa było mało, a to że dla mnie obie siostry wydawały się siebie warte. Najlepszym zakończeniem byłoby zabicie Syanny przez Dettlaffa, ubicie wampira a później w jakiś sposób zgon Anny Harietty :)
Cytat:Skoto tak, co po coś je godził?
No bo ja grałem rozsądnym Geraltem :P Byłem wręcz przekonany, że pomimo wszystko, jedna z sióstr coś jednak odwali.
Cytat:To w którym giną, jest dośc nijakie, a sposób w jaki ginie Anna Henrietta jest w ogóle z lekka głupawy.
Idea nawet spoko, ale wykonanie faktycznie, nieco idiotyczne.
13-06-2016, 23:58
Captain Skullet
Jak się dowiedziałem o tym zakończeniu (już po zakończeniu gry), jakoś Inaczej to sobie wyobrażałem, a tymczasem Anna mówi jej wprost, że będzie osądzona i zapewne skazana, potem prosi o wybaczenie (!) i naiwnie pada w ramiona siostry... <ugh>
Cytat:Najlepszym zakończeniem byłoby zabicie Syanny przez Dettlaffa, ubicie wampira a później w jakiś sposób zgon Anny Harietty :)
No tak się nie da, ale wystarczy nie powiedzieć Annie o zamiarach Syanny i już mamy komplet trupów. Korciło mnie, żeby to przemilczeć (nie wiedziałem wtedy jaki będzie efekt), nie powiedziałem Damienowi (którego w ogóle wcześniej przez jakiś czas podejrzewałem o maczanie palców w spisku), ale już podczas konfrontacji jednak zacząłem sypać.
Świat baśni świetny, alternatywna ścieżka słaba - jedyne co fajne w tym całym Ukrytym, to to, że jak mówi, że cię zabije jeśli zaraz nie przejdziesz do rzeczy tylko będzie mu truł dupę pytaniami, to faktycznie to zrobi :) A poza tym to mamy jakieś nudne błąkanie się po jaskini. Jest niby jeszcze zadanie z Orianną (takie sobie) którego kontynuacją jest "A night to remember", z tym, że akurat tego questa można zrobić, a potem się jeszcze rozmyślić (kiedy Regis znowu nalega) i iść robić questa z bajkami.
PS> coś mało seksu - tylko Syanna (i to tak out of the blue <sic>) i trzy dziwki :(
14-06-2016, 00:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 01:01 przez Gieferg.)
Talking Head
(13-06-2016, 22:10)zdzichon napisał(a): Cytat:Wrzucam W3 do czytnika, a tam... 20 gb patchy do pobrania.
Hłehłehłe
A jak się wylewałem gorzkie żale w innym temacie to mówiłeś, że to nie problem. Przecież możesz grać bez. Odłącz konsolę od neta.
No wiesz, samo pobieranie to nie problem, można pobierać w tle, a i pewnie grałbym bez patcha (jak w Uncharted 4), gdyby nie to, że z tego co wiem, patche do W3 znacząco poprawiają grafikę i dają sporo nowych rzeczy, a nie tylko usuwają parę błędów.
Cytat:Military, tylko upewnij się, że powyłączasz niektóre DLC podczas pierwszego launchu.
Jak? Bawiłem się opcjami, ale nie widziałem czegoś takiego, jak "strój alternatywny". Wybralem za to "symulację wyborów z W2" i... nic sie nie stało, bo i nie wiem, jak miałoby się stać, skoro W2 nie wyszedł na żadne PS.:)
14-06-2016, 06:36
Captain Skullet
A co to ma do rzeczy?
Włączona symulacja wyborów z W2 polega na tym, że w pewnym momencie gry zaczną cię wypytywać o decyzje z poprzedniej części i możesz odpowiadać tak, by się to zgadzało z tym co robiłeś w W2 jeśli w niego grałeś. Nieważne na czym. Jak to wyłączysz, to nie masz wyboru, dostajesz defaultowe ustawienia i np niektóre postacie z W2 moga być martwe i w ogóle się nie pojawią (można w ten sposób stracić jeden z najfajniejszych questów w grze).
14-06-2016, 11:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 11:14 przez Gieferg.)
Deputy US Marshal
Nie wiem czy na PS4 jest inaczej niż na PC, ale w głównym menu powinieneś mieć "downloadable content".
14-06-2016, 11:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 11:39 przez Proteus.)
Captain Skullet
ZAWARTOŚĆ DODATKOWA > OPCJE
14-06-2016, 11:52
Talking Head
Ok, dzięki, sprawdzę wieczorem.
Co do wyborów, myślałem że to będzie jak w bodajże Mass Effect, że na początku zdaje się trzeba było odpowiedzieć na parę pytań dotyczących poprzedniej części.
14-06-2016, 12:03
Captain Skullet
No tak jest, tyle że to ma miejsce dopiero po przejściu pierwszej mapy.
14-06-2016, 12:25
Deputy US Marshal
Military, jeszcze taka sugestia odemnie. Wejdz do opcji interfejsu i pobaw się nimi. Ta gra ma piękne plenery, ale strasznie inwazyjny HUD, który siedzi na ekranie jak wrzut na dupie. No bo na huj komuś podpowiedzi do cholernego sterowania wyświetlające się w rogu ekranu przez cały czas trwania gry z jednym z najdłuższych wątków fabularnych?
Najbardziej polecam wyłączyć opcję "ścieżka do celu na minimapie". To jest tak chujowa rzecz, że nie mam pojęcia dlaczego developerzy w grach openworld upierają się by włączać ją jako defaultową. Chodzi o tę białą, kropkowaną linię na minimapie, która pokazuje graczowi dokładną drogę do wszystkich celów sledzonego questa. O tym się dużo pisało już przy okazji GTA, że strasznie niszczy to immersje. Gracz jest ciągnięty po linie jak ryba na haczyku i praktycznie połowę gry spędza gapiąc się na minimapę, zamiast na to co się dzieje w plenerach i zamiast aktywnie odgrywać postać to idzie cały czas po wyznaczonej drodze jak zombie. Zresztą wyłączenie tego wcale niczego nie utrudnia, bo nadal na minimapie będziesz miał pomarańczowe strzałki prowadzące Cię w generalnym kierunku obecnego celu, co w pełni wystarcza każdemu ogarniętemu człowiekowi, ale nadal wymaga to by gracz wykazał chociaż odrobinę inicjatywy w prowadzeniu swojej postaci. Od czasu do czasu trzeba zerknąć na główną mapę, ale to nie jest jakieś utrudnienie. Ja to wyłączyłem gdzieś tak w połowie mojego pierwszego playtrough Dzikiego Gonu i teraz nie wyobrażam sobie granie w Wieśka z tą opcją włączoną.
Raz nawet grałem kompletnie bez minimapy i hudem obciętym do absolutnego, użytkowgo minimum i próbowałem grać na surowo, jako koleś który zerka na główną mapę od czasu do czasu, ale tak poza tym to sam musi orientować się w terenie. Było zajebiście i klimatycznie, choć nie wiem czy wyrobiłbym tak przez całą długość głownego wątku W3.
btw. Grasz w Polską wersję?
14-06-2016, 12:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 13:02 przez Proteus.)
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(14-06-2016, 11:05)Gieferg napisał(a): Jak to wyłączysz, to nie masz wyboru, dostajesz defaultowe ustawienia i np niektóre postacie z W2 moga być martwe i w ogóle się nie pojawią (można w ten sposób stracić jeden z najfajniejszych questów w grze).
Który quest? Bo jestem ciekaw czy moze mi przepadł.
Proteus napisał(a):Najbardziej polecam wyłączyć opcję "ścieżka do celu na minimapie". To jest tak chujowa rzecz, że nie mam pojęcia dlaczego developerzy w grach openworld upierają się by włączać ją jako defaultową. Chodzi o tę białą, kropkowaną linię na minimapie, która pokazuje graczowi dokładną drogę do wszystkich celów sledzonego questa. O tym się dużo pisało już przy okazji GTA, że strasznie niszczy to immersje.
Akurat w GTA to pasuje, bo GPS tez pokazuje sciezke na mapie. W Wiedzminie jest to jednak bardziej zabawne. :)
14-06-2016, 13:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 13:32 przez Gal Anonim.)
Captain Skullet
Cytat:Który quest? Bo jestem ciekaw czy moze mi przepadł.
Jak Geralt spotyka Letho, ukrywającego się przed ścigającymi go zabójcami, a potem razem robią porządek z ludźmi, co próbowali wydymać łysego pakera. Rola Letho się na tym nie kończy, można go jeszcze zatrudnić do obrony Kaer Morhen . Żeby ten quest się pojawił, Letho musi żyć, a bez symulacji decyzji z W2 albo odpowiedniego save'a, jest trupem.
14-06-2016, 13:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 13:43 przez Gieferg.)
Talking Head
Nie widzę żadnych opcji dodatków, a w opcjach istniejących żadnego wyboru stroju Triss.
Co do interfejsu: jest tak zarąbany, że od razu wywaliłem powiadomienia o celach misji (które NIE ZNIKAJĄ, wtf), podpowiedzi sterowania i minimapę. Ale po kilkunastu minutach jednak minimapę włączyłem, bo ciężko bez niej. Kropki usunąłem natychmiast praktycznie - to najbardziej idiotyczna rzecz na świecie.:)
Wkurza mnie to, że mam wybór: albo mieć cel misji cały czas na ekranie, albo zaglądać do menu zadań żeby zobaczyć aktualizacje. Nie ma np. "wyświetlaj aktualizacje celu misji na 10 sekund".
A, i gram po polsku. Po angielsku jakoś mi Wiedźmin nie pasuje. To jakby grać w jakąś anime-grę z niemieckim dubbingiem. Poza tym angielski głos Geralta totalnie chybiony. Choć moja żona nie cierpi polskiego, więc co kto lubi.:)
14-06-2016, 13:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2016, 13:57 przez military.)
|