Wiedźmin / The Witcher - seria
Skończyłem B&W, tzn główny wątek, bo część zadań pobocznych zostawiłem sobie na deser (w pewnym momencie nie byłem już w stanie odrywać się od głównego zadania) - rewelacyjny dodatek (nawet jeśli kręci się wokół motywów, za którymi normalnie nie przepadam) świetna mapa, postacie, w sumie chyba wszystko mi się podobało no i wyszło mi najlepsze zakończenie, przynajmniej tak mi się wydaje po sprawdzeniu opisów pozostałych opcji :)

10/10

Jednej z pobocznych postaci kobiecych miałem w pewnym momencie ochotę zrobić krzywdę, albo przynajmniej solidnie wygarnąć, a tu, niestety, nie dali takiej opcji :/

Odpowiedz
Dodatek bardzo dobry i faktycznie dostaliśmy dużo do roboty i odkrywania. Główne miasto super, zacny soundtrack, fabularnie nie ma się do czego przyczepić. Jakość utrzymana.

Niemniej cieszę się, że to już koniec sagi o Białym Wilku. Świat Sapkowskiego uwielbiam, ale Geralt już został przemielony na milion sposobów i każda kolejna odsłona wywoływałaby wrażenie wtórności (Krew i Wino już balansuje na granicy). Czas na coś nowego i myślę, że Redzi dadzą radę.

Odpowiedz
Wrzucam W3 do czytnika, a tam... 20 gb patchy do pobrania.

[Obrazek: giphy.gif]

Seriously, skoro aż tyle potrzeba, to w jakim stanie została wydana ta gra?:/

Odpowiedz
Patche nie tylko łatały grę, ale dodawały masę usprawnień - m.in. nowy tryb gry, nowy HUD i wygląd ekwipunku etc. Najwięcej ważył chyba przedostatni patch, ale tam faktycznie sporo naprawili, chociażby framerate w krytycznych miejscach.

Też płakałem rzewnie po ponownej instalacji gry po półrocznej przerwie :)

Odpowiedz
W tych patchach znajdują się pewnie także darmowe DLC. No i trzeba przyznać, że dosyć mocno się ta gra zmieniła od czasu premiery.

A "Krew i Wino" przeszedłem ze dwa dni temu, ze wszystkimi questami pobocznymi i znacznikami na mapie. Znakomita rzecz. Chyba najbardziej imponuje to, że jest to dodatek. Inny wydawca dodałby 4 do tytułu i sprzedał jako sequel :P A co zabawniejsze, to chyba nikt by się do tego za specjalnie nie przyczepił.

Jednak "Serca z kamienia" pod względem fabularnym, bardziej mi się podobało. Była to bardziej skupiona historia. Tutaj, kiedy główny ciężar przesunął się z

Odpowiedz
Cytat:Wrzucam W3 do czytnika, a tam... 20 gb patchy do pobrania.

Hłehłehłe

A jak się wylewałem gorzkie żale w innym temacie to mówiłeś, że to nie problem. Przecież możesz grać bez. Odłącz konsolę od neta.

Żeby było śmieszniej podstawkę kupiłem na pieca na 4DVD, bo chciałem jak najszybciej pograć. Instalowało się toto chyba ze 3 godziny, a potem zassało jeszcze parę giga z sieci. Myślałem, że mnie krew zaleje. Specjalnie sobie przygotowałem wolny dzień, a przy dzieciaku to niełatwe zadanie.

Odpowiedz

Odpowiedz
Military, tylko upewnij się, że powyłączasz niektóre DLC podczas pierwszego launchu. Bo niektóre z nich (np. strój alternatywny dla Triss) są mocno bekowe, a i tak włączane z defaulta, więc może być śmiesznie.

@Grevious

A w świecie baśni byłeś?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Byłem. Jak dla mnie najlepsza miejscówka w dodatku. Tym bardziej mnie dziwi, że alternatywna ścieżka (obczaiłem fragmenty na YT) wydaje się mocno nieciekawa.

Odpowiedz

Odpowiedz
(13-06-2016, 22:10)zdzichon napisał(a):
Cytat:Wrzucam W3 do czytnika, a tam... 20 gb patchy do pobrania.

Hłehłehłe

A jak się wylewałem gorzkie żale w innym temacie to mówiłeś, że to nie problem. Przecież możesz grać bez. Odłącz konsolę od neta.

No wiesz, samo pobieranie to nie problem, można pobierać w tle, a i pewnie grałbym bez patcha (jak w Uncharted 4), gdyby nie to, że z tego co wiem, patche do W3 znacząco poprawiają grafikę i dają sporo nowych rzeczy, a nie tylko usuwają parę błędów.

Cytat:Military, tylko upewnij się, że powyłączasz niektóre DLC podczas pierwszego launchu.

Jak? Bawiłem się opcjami, ale nie widziałem czegoś takiego, jak "strój alternatywny". Wybralem za to "symulację wyborów z W2" i... nic sie nie stało, bo i nie wiem, jak miałoby się stać, skoro W2 nie wyszedł na żadne PS.:)

Odpowiedz
A co to ma do rzeczy?

Włączona symulacja wyborów z W2 polega na tym, że w pewnym momencie gry zaczną cię wypytywać o decyzje z poprzedniej części i możesz odpowiadać tak, by się to zgadzało z tym co robiłeś w W2 jeśli w niego grałeś. Nieważne na czym. Jak to wyłączysz, to nie masz wyboru, dostajesz defaultowe ustawienia i np niektóre postacie z W2 moga być martwe i w ogóle się nie pojawią (można w ten sposób stracić jeden z najfajniejszych questów w grze).

Odpowiedz
Nie wiem czy na PS4 jest inaczej niż na PC, ale w głównym menu powinieneś mieć "downloadable content".

Odpowiedz
ZAWARTOŚĆ DODATKOWA > OPCJE

Odpowiedz
Ok, dzięki, sprawdzę wieczorem.

Co do wyborów, myślałem że to będzie jak w bodajże Mass Effect, że na początku zdaje się trzeba było odpowiedzieć na parę pytań dotyczących poprzedniej części.

Odpowiedz
No tak jest, tyle że to ma miejsce dopiero po przejściu pierwszej mapy.

Odpowiedz
Military, jeszcze taka sugestia odemnie. Wejdz do opcji interfejsu i pobaw się nimi. Ta gra ma piękne plenery, ale strasznie inwazyjny HUD, który siedzi na ekranie jak wrzut na dupie. No bo na huj komuś podpowiedzi do cholernego sterowania wyświetlające się w rogu ekranu przez cały czas trwania gry z jednym z najdłuższych wątków fabularnych?

Najbardziej polecam wyłączyć opcję "ścieżka do celu na minimapie". To jest tak chujowa rzecz, że nie mam pojęcia dlaczego developerzy w grach openworld upierają się by włączać ją jako defaultową. Chodzi o tę białą, kropkowaną linię na minimapie, która pokazuje graczowi dokładną drogę do wszystkich celów sledzonego questa. O tym się dużo pisało już przy okazji GTA, że strasznie niszczy to immersje. Gracz jest ciągnięty po linie jak ryba na haczyku i praktycznie połowę gry spędza gapiąc się na minimapę, zamiast na to co się dzieje w plenerach i zamiast aktywnie odgrywać postać to idzie cały czas po wyznaczonej drodze jak zombie. Zresztą wyłączenie tego wcale niczego nie utrudnia, bo nadal na minimapie będziesz miał pomarańczowe strzałki prowadzące Cię w generalnym kierunku obecnego celu, co w pełni wystarcza każdemu ogarniętemu człowiekowi, ale nadal wymaga to by gracz wykazał chociaż odrobinę inicjatywy w prowadzeniu swojej postaci. Od czasu do czasu trzeba zerknąć na główną mapę, ale to nie jest jakieś utrudnienie. Ja to wyłączyłem gdzieś tak w połowie mojego pierwszego playtrough Dzikiego Gonu i teraz nie wyobrażam sobie granie w Wieśka z tą opcją włączoną.

Raz nawet grałem kompletnie bez minimapy i hudem obciętym do absolutnego, użytkowgo minimum i próbowałem grać na surowo, jako koleś który zerka na główną mapę od czasu do czasu, ale tak poza tym to sam musi orientować się w terenie. Było zajebiście i klimatycznie, choć nie wiem czy wyrobiłbym tak przez całą długość głownego wątku W3.

btw. Grasz w Polską wersję?

Odpowiedz
(14-06-2016, 11:05)Gieferg napisał(a): Jak to wyłączysz, to nie masz wyboru, dostajesz defaultowe ustawienia i np niektóre postacie z W2 moga być martwe i w ogóle się nie pojawią (można w ten sposób stracić jeden z najfajniejszych questów w grze).
Który quest? Bo jestem ciekaw czy moze mi przepadł.

Proteus napisał(a):Najbardziej polecam wyłączyć opcję "ścieżka do celu na minimapie". To jest tak chujowa rzecz, że nie mam pojęcia dlaczego developerzy w grach openworld upierają się by włączać ją jako defaultową. Chodzi o tę białą, kropkowaną linię na minimapie, która pokazuje graczowi dokładną drogę do wszystkich celów sledzonego questa. O tym się dużo pisało już przy okazji GTA, że strasznie niszczy to immersje.
Akurat w GTA to pasuje, bo GPS tez pokazuje sciezke na mapie. W Wiedzminie jest to jednak bardziej zabawne. :)

Odpowiedz
Cytat:Który quest? Bo jestem ciekaw czy moze mi przepadł.

Odpowiedz
Nie widzę żadnych opcji dodatków, a w opcjach istniejących żadnego wyboru stroju Triss.

Co do interfejsu: jest tak zarąbany, że od razu wywaliłem powiadomienia o celach misji (które NIE ZNIKAJĄ, wtf), podpowiedzi sterowania i minimapę. Ale po kilkunastu minutach jednak minimapę włączyłem, bo ciężko bez niej. Kropki usunąłem natychmiast praktycznie - to najbardziej idiotyczna rzecz na świecie.:)

Wkurza mnie to, że mam wybór: albo mieć cel misji cały czas na ekranie, albo zaglądać do menu zadań żeby zobaczyć aktualizacje. Nie ma np. "wyświetlaj aktualizacje celu misji na 10 sekund".

A, i gram po polsku. Po angielsku jakoś mi Wiedźmin nie pasuje. To jakby grać w jakąś anime-grę z niemieckim dubbingiem. Poza tym angielski głos Geralta totalnie chybiony. Choć moja żona nie cierpi polskiego, więc co kto lubi.:)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon