Złote Globy
Leo na nominację może jeszcze zasłużył, ale nigdy nawet nie pomyślałem po filmie, że to może być faworyt i rola na Oscara. To mam nadzieję, że jednak już Chalamet dowiózł lepiej i on będzie wygrywał. Po zwiastunie widzę, że dobrze się zapowiada w tym "Wielkim Martym".

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
(08-12-2025, 18:06)PropJoe napisał(a): Sorry, to chyba ja namieszałem. Głównie kierowałem się tym, że Del Toro zgarnął jakieś tam nagrody stowarzyszeń krytyków (ale możliwe, że to był na razie jeden taki przypadek), co odczytuję jako przesunięcie się sympatii w jego stronę. A przynajmniej Penn nie wydaje się już takim faworytem, jakim był jeszcze kilka tygodni temu. Już samo pojawianie się Del Toro w nominacjach nie było takie oczywiste.

Wyścig dopiero się rozpoczął i póki co na prowadzenie wysunął się Del Toro (ma na koncie NBR oraz przynajmniej dwie nagrody lokalnych stowarzyszeń krytyków, w tym prestiżowego NYFCC), ale na tym etapie oczywiście nic nie jest jeszcze przesądzone.

Osobiście przewidywałem w tej kategorii zacięte starcie pomiędzy Pennem i Skarsgårdem (forma nagrody za całokształt) z Mescalem jako czarnym koniem, ale zapowiada się, że dynamika może być zupełnie inna; jeszcze niedawno Del Toro rzeczywiście nie wydawał się wcale aż takim pewniakiem do nominacji, a tu proszę. 

Mnie ciekawi, kto zajmie (prawdopodobnie) ostatnią lokatę: Sandler czy Elrodi. Zupełnie nie rezonuję z tymi laurami dla "Frankensteina", za kreację świata to i pewnie się należą, natomiast z wyróżnianiem reżyserii czy scenariusza nie przesadzałbym... Jednocześnie trochę dziwi fakt, że "Marty Supreme" wcale nie cieszy się aż takim poklaskiem. Może to kwestia późnej premiery z wejściem do wyścigu na ostatniej prostej i do głosowania na nominację oscarowe zostanie już tłumnie obejrzany. Póki co Chalamet pojawia się jako jedyny przedstawiciel obsady, a poza nim błyszczą ponoć dwie panie: powracająca Gwyneth Paltrow oraz Odessa A'Zion, dla której to przełomowa rola. Tutaj jednak przedłożono nad obie Blunt.

Odpowiedz
Ciekawią te nominacje dla tego filmu o Szekspirze. W to, że Mescal zagrał świetnie nawet nie wątpię, ale teraz jeszcze bardziej czekam na premierę.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Nie widziałem jeszcze wiele z tych nominowanych filmów ale mam nadzieję, że wysunie się jakiś inny faworyt niż "One battle...". Upatruję czarnego konia właśnie w "Wielkim Martym", który recenzje ma wymarzone. Ewentualnie też film Zhao świetnie się zapowiada. No sorry, film Andersona mnie rozczarował trochę. A nigdy tak nie powiem o innym poprzednim filmie, który wygrał głównego Oscara. Przynajmniej z ostatnich lat. No może "Nomadland". A zwłaszcza ten podwójny triumf McDormand.

Odpowiedz
Mnie Anderson też rozczarował, ale w ostatnich 10 latach widzę wśród zwycięzców może ze 2-3 filmy wyraźnie lepsze niż OBAA. Change my mind.

Odpowiedz
Ja generalnie lubię niemal wszystkie filmy z ostatnich lat którym udało się wygrać główną nagrodę filmową. Nawet "CODA", którą wielu tak lubi wymieniać wśród niezasłużonych mnie zachwyciła. Tylko właśnie ten "Nomadland" jest dla mnie zagadką, bo dla mnie to było takie "meh. A jeszcze większą zagadką była wygrana McDormand za główną rolę. Pamiętam tylko, że snuła się po ekranie, wędrowała że smutną miną i gawędziła na krzesełku z podobnymi jej "nomadami". Bez porównania z choćby taką Carey Mulligan, która przegrała wtedy a w "Promising Young Woman" była wprost przebojowa. I to ona powinna wtedy wygrać bez dwóch zdań.

Odpowiedz
(08-12-2025, 18:10)Norton napisał(a): W każdym razie najnowszy film Triera obejrzę z uwagi na (najwyraźniej) mocarną ekipę aktorską (szykują się cztery nominacje i spore szanse na drugim planie). No i wypada chyba nadrobić Najgorszego człowieka.
Ja lubię wszystko co widziałem Triera a poza Worst Person... widziałem Oslo, 31 sierpnia i Reprise. Wszystko polecam, ale jest to dosyć specyficzne kino. Podejrzewam, że każdy z tych filmów pasuje mi z tego samego powodu. Takiego marzycielsko-rozgoryczonego tonu. Jak nie podejdzie ci jeden, to resztę można odpuścić spokojnie. Jak podejdzie, to obejrzysz przynajmniej w przypadku tych dwóch starszych, dwa razy trochę ten sam film. Najbezpieczniej zacząć od Worst Person..., który jest trochę inny i bardziej przystępny. Za to dosyć mocno "babski".

Odpowiedz
Worst person mnie rozczarował, ale przynajmniej odkrył Reinsve i możemy teraz podziwiać jej talent, choćby ostatnio świetna w "Uznanym za niewinnego".

Czekam na ten nowy film, bo podobno jest naprawdę dobry i te wszystkie nominacje nie wzięły się znikąd.

Odpowiedz
https://goldenglobes.com/winners-nominees/

Płacząca Teyana jęczy o znojach ciemnej braci, Timmy z szyderczym uśmieszkiem stara się pokazać, że wcale nie czuje się lepszy od Daniela Day-Lewisa, a Norton wymienia kubeł na rzygowiny.

Na tę chwilę najbardziej zacięte pozostają pojedynki na drugim planie — mój ulubiony dzieciorób ze Skandynawii kontra chopoki Paula i najseksowniejsza czekoladka w galaktyce vs (obiektywnie ładniejsza od niej) wiedźma z toną makijażu (w kobitkę z SV nie wierzę). Goguś Szalametuś chyba z rycerzykiem, no bo kto ma mu odebrać zwycięstwo? Moura? Leo? Hawke? Wolne (nieśmieszne) żarty. Byrne chyba nie da rady Buckley, ale to i tak jedyna kategoria aktorska, w której będę rad ze zwycięstwa zarówno turniejowej „jedynki", jak i „dwójki". Poza wyścigiem oscarowym miły akcent: w końcu nagrodzili wspaniałą Seehorn.

Odpowiedz
Jedyne warte uwagi wydarzenie z wczorajszych globów:

[Obrazek: G-csfMWWUAARhEM?format=jpg&name=900x900]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
The Pitt i Wyle z nagrodą? Kurde, chyba zasłużenie, ale trochę zdziwko że serial medyczny doczlapal się do statuetki bo w tym temacie ostatni triumf to chyba Laurie za House'a prawie 20 lat temu?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
A były w ogóle jakieś seriale medyczne przez te 20 lat? :P

Odpowiedz
Szpital Amsterdam, wyjątkowe gówno
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
A były jakieś równie popularne i doceniane seriale medyczne od tego czasu?

A wyniki jak dla mnie ok. ;) Nie żałuję Skarskardowi, ale film mnie mocno rozczarował, więc wolałbym nawet Pennaz jeśli nie Del Toro.

Ta Taylor niech ma. Speech nie taki zły jak się można było spodziewać. Za wiele tam jęczenia o znojach braci nie słyszę, raczej bezpośrednio o jej środowisku, owszem "brown", ale nie jest to jakiś rasowy manifest przecież. W sumie to niech ma tego Oscara, nawet jeśli jej postać mnie wkurwiała w OBAA.

Odpowiedz
(12-01-2026, 14:29)simek napisał(a): A były w ogóle jakieś seriale medyczne przez te 20 lat? :P

The Knick, który jest arcydziełem.

Odpowiedz
No tak. Ale to nie był taki typowy, mainstreamowy serial medyczny w duchu House'a czy ER.

Odpowiedz

Leoś wczoraj epicko odkurzał blat, szanuje
Youniverse

Odpowiedz
Zapłaciłbym, żeby obejrzeć taki montaż wszystkich zachowań nominowanych podczas przerwy na reklamy :P Byłoby to lepsze niż oficjalne przemówienia.

Odpowiedz
Czemu Leos zaczyna wygladac jak jakas AI wersja Brada Pitta sprzed 2-3 lat? (LOL)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Bez kitu, ten śmiech w 12 sekundzie to czysty Pitt xD
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon