Z polską kinematografią nie jest tak źle!
Karol napisał(a):"Hydrołamigłówka"?

Hydrozagadka. Jak dla mnie najlepsza polska komedia.

Cytat:Polskie kino to:
- Ziemia Obiecana
- Dzień Świra
- Wszyscy Jesteśmy Chrystusami
- Komedie Machulskiego

- Psy
- Ekstradycja (ale to nie kino)
- Bezmiar sprawiedliwości
- Rezerwat

Zmiemie obiecaną, dzień świra i wszyscy jesteśmy Chrystusami można wywalić ;)

Odpowiedz
Ziemię obiecaną muszę odświeżyć. Poszliśmy na to z klasą do Iluzjonu w pierwszej klasie liceum (stare dzieje.. dzisiaj zakończyłem ten etap nauki :)) i byłem jedynym który nie zasnął. A musiałem się nieźle powstrzymywać. Chociaż od tego czasu gust mi się zmienił, wiec teraz może by mi się ten film spodobał.

Odpowiedz
Phil - Bareja to nie tylko "Miś" ;).

Odpowiedz
Za najbardziej kultowe, to na pewno. Ale Bareja to też "Poszukiwany, poszukiwana", "Nie ma róży bez ognia", "Brunet wieczorową porą".

Odpowiedz
Faktycznie - rzecz jest bardzo męcząca, ale klimat ma nieziemski, do tego świetne zdjęcia i rzadki w naszym kinie przepych inscenizacyjny. Choć wciąż jest to rzecz, której raczej po jednym seansie nie chce się powtórzyć. Podałem to jako przykład, bo chociaż sam znacznie bardziej wolę "Rękopis...", to znam ludzi, którym "Sanatorium..." bardzo się podoba.

Ale i znam filmy ostro usypiające, ale które i tak uważam za znakomite ;).

Odpowiedz
Cytat:tego sie nie da ogladac bez uprzedniego zaaplikowania sobie kilograma kofeiny dozylnie tudziez wychylenia duszkiem dwudziestu red bulli

Dla mnie takim filmem jest NCFOM :)

Odpowiedz
Sanatorium ma jedno fajne ujecie z poczatku - to chyba jedyne ujecie w historii polskiej kinematografii, ktore przywodzi na mysl rasowy, naprawde przerazajacy horror. chodzi o jazde kamery w momencie, gdy glowny bohater dochodzi do drzwi zamku czy co to tam jest. dobry jest rowniez motyw z lalkiami-robotami pod koniec. reszta zas to tzw. artystyczne nieporozumienia.

Odpowiedz
na tle współczesnego kina polskiego dobrze wypadają filmy Przemka Wojcieszka, które zresztą wielokrotnie leciały w tv (podobnie jak jego sztuki teatralne), a więc są osiągalne nie tylko dla festiwalowych wyjadaczy...

Odpowiedz
Owszem, jak już zresztą nieraz o tym wspominałam, dotychczas bez echa. Mimo, że faktycznie jego tworczość była jakiś czas temu dostępna w TV, szczególnie sztuka "Made in Poland". Zresztą filmy też (W dół kolorowym wzgórzem, czy Głosniej od bomb), wystarczyła odrobina dobrej woli i ciekawości.
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon