Ankieta: Za co uwa
Typowe Science Fiction
Science Fiction z elementami fantasy
50/50 (Space Fantasy/Techno Fantasy/Science fantasy or sth like this)
Fantasy z elementami SF
Typowe Fantasy ;)
[Wyniki ankiety]

czym w końcu jest Star Wars?
No własnie.
Jaki to gatunek?
Bo do definicji SF niezbyt mi pasuje, nie mówi o przyszłości ludzkości, nie mówi o spotkaniach ludzkości z kosmitami (bo ci ludzie w tym filmie to nie są ludzie-ziemianie), mamy tu jakies czary, ratowanie księżniczek, "dawno temu w odległej galaktyce".

Jak dla mnie zdecydowanie bliżj Star Wars do LOTRa niż do Obcego, Blade Runnera, Terminatora, Matrixa, Total Recall i całej reszty SF.

Odpowiedz
Zagłosowałem Sci-fi z elementami fantasy, tak jest chyba najlogiczniej.

Odpowiedz
Dałem odwrotnie, gdyż fabuła to klasyczne fantasy, rojące się od archetypowych postaci i wątków. SF to tylko otoczka, podobnie jak skórka na forum. Można by ją bez szkody dla samej opowieści zamienić na inną.

Poza tym za mało tu science, jak na science fiction ;)
fb.com/bart.poznaniak

Odpowiedz
George Lucas napisał(a):"Gwiezdne wojny" to nie jest science fiction. To fantasy, a dokładniej space fantasy. W tym gatunku naukowe spojrzenie na świat jest nie tyle kwestionowane, ile po prostu nie występuje (...)"

Nic dodać, nic ująć.

Odpowiedz
Kiedyś znałem dziewczynę, która w łódzkiej filmówce pisała pracę magisterską na temat "Gwiezdne Wojny - fantasy, czy science-fiction?". Piszę o tym, bo dzięki temu dotarło do mnie, że sprawa jest dosyć złożona, a przynajmniej na tyle, że stała się tematem pracy magisterskiej. :)

Niestety, nie wiem czy została ukończona, nie wiem co się dzieje ze wspomnianą osobą, to było niestety bardzo dawno temu, prawie że w innej rzeczywistości.

Odpowiedz
romeck napisał(a):Kiedyś znałem dziewczynę, która w łódzkiej filmówce pisała pracę magisterską na temat "Gwiezdne Wojny - fantasy, czy science-fiction?".

Praca magisterska z błedem interpunkcyjnym w tytule? Z ciekawości spytam: zdała? ;)

Zaznaczyłem "fantasy z elementami s-f". Bo tak uważam. :)

Odpowiedz
Błąd interpunkcyjny napisałem ja - z rozpędu. :)

Poza tym przecież napisałem, że nie wiem nawet, czy ta praca została ukończona. :)

Odpowiedz
Myślę, że ciężko byłoby taką pracę napisać, bo to co Lucas powiedział najzwyczajniej w świecie wyczerpuje temat. Najwyżej można powiedzieć, że w budowie fikcyjnego świata posłużono się motywami typowymi dla sf.
BTW Sam się dzisiaj dorobiłem tematu pracy magisterskiej :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon