polski top
około 140.
Dodałabym jeszcze "Salto" i "Niewinni czarodzieje" i komedię "Lekarstwo na miłość"....pewnie jeszcze kilka.
Też lubię polskie stare filmy.
Calcat iacentem vulgus

Odpowiedz
Łee... widziałem jakieś 50 z hakiem. Czas to w końcu nadrobić.
"I have a competition in me. I want no one else to succeed. I hate most people." - Daniel Plainview

Odpowiedz
113, też mi się wydaje, że trochę filmów tam brakuje. :P

Odpowiedz
Swoją drogą jeżeli to jest polski top to ja nie wiem co na liście robią takie tytuły jak Show czy Zemsta :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Dodałbym Zabić Sekala, Żywot Mateusza, Dom Zły, ewentualnie Symetrię

Odpowiedz
NIe mam pojęcia skąd wzięła Ci się ta lista...

Odpowiedz
Części nie pamiętam, bo widziałem dawno (i nawet nie wiem czy całe) ale naliczyłem dokładnie 50 oglądanych przeze mnie filmów z tej listy.

Odpowiedz
84, choc pewnie bylo ich wiecej, tylko po prostu nie pamietam.

Odpowiedz
Jestem porażony waszą znajomością polskiego kina, niby go jakoś bardzo nie oglądam i nie jest moim ulubionym, ale i tak myślałem, że będę w czołówce, a tu dupa - zaledwie 89 tytułów, ale widziałem za to sporo takich, których nie ma na liście (np. "Na wylot" Królikiewicza, który to film polecam).

Odpowiedz
U mnie coś około 60-65. Dokładnie nie wiem, bo nie jestem pewien czy niektóre z tych filmów widziałem w całości.
Co najlepsze nie widziałem wielu klasyków tj:
Człowiek z marmuru
Człowiek z żelaza
Dekalogi
Kanał
Popiół i diament
Przesłuchanie
Psy
Psy 2: Ostatnia Krew
Sanatorium pod klepsydrą
Trzy kolory: Niebieski

Odpowiedz
A co mi tam:

1. Psy
2. Pitbull
3. Miś
4. Rękopis znaleziony w Saragossie
5. Chłopaki nie płaczą
6. Dzień świra
7. Zaklęte rewiry
8. Barwy ochronne
9. Prawo ojca
10. Tato

Aha. I mój wynik to 80, ale biorąc pod uwagę, że na ogół omijam polskie kino, to i tak jestem zaskoczony :)
.noisivelet naht nuf erom era srorriM

Odpowiedz
74 ;)
trzeba kiedyś nadrobić, bo dużo klasyków nie znam ...
,,Nawet kałuże odbijają Słońce''

Odpowiedz
Fajne zestawienie :)

74 pozycje na liczniku. Liczyłem tylko te filmy, które obejrzałem od początku do końca i które zapamiętałem i je lubię. Nie liczyłem filmów, które gdzieś mi tylko mignęły i nie przypadły do gustu. A że "programowo" nie oglądam moralnych niepokojów ani komedii typu "Nic śmiesznego" nakręconych w pokomunistycznej Polsce więc myslę, że ten wynik i tak jest całkiem niezły.
Putin o sytuacji na Krymie: "Przechodziliśmy, z tragarzami..."

Odpowiedz
91 :)

Pytanie, czy odbyl się plebiscyt najlepszych polskich filmów? Pamietam, ze kiedyś chyba były plany zrobienia takiegoż.

Odpowiedz
Zastanawiam się jaki jest najnowszy polski film jaki widziałem... Mozliwe, że byłby to "W lesie dziś nie zaśnie nikt" (2020), a tak to jeszcze ten mini-serial "Wielka woda"... a ostatnim polskim filmem jaki obejrzałem więcej niż raz (i który rzeczywiście lubię) była "Sztuka kochania".

A nie, jednak widziałem jeszcze bodaj na Netflixie coś o jakimś morderstwie dziewczyny bodaj w trójmieście, ale nie pamiętam jak się to nazywało, no i "Dziewczyny z Dubaju" :>
Generalnie w ostatnich latach tyle co nic. Był taki okres, gdzieś tak 2014-2017, gdzie pojawiały się polskie filmy na które nawet zdarzyło mi się iśc do kina (Miasto 44, Wołyń, Sztuka kochania), ale potem znowu miałem na polskie kino wywalone i jak po coś polskiego sięgałem to tylko z braku pomysłu.

A najlepszy dalej jest "Potop" i nie spodziewam się doczekać zmiany tej sytuacji.

Z listy na pierwszej stronie widziałem ledwie 34 filmy ale części z nich prawie nie pamiętam. Nadrabiać nie mam w planach.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon