Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Strona KMF (https://forumkmf.pl/Forum-Strona-KMF--10)
+--- Wątek: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL (/Thread-FORUM-KMF-publikuje-na-FILM-ORG-PL--6545)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Derelict Machine - 30-07-2023

https://forumkmf.pl/Thread-Gi%C5%84cie-dzieci--6042

Z tego byście zrobili.

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Bucho - 30-07-2023

Ha. I to wcale nie bedzie prawackie, ale turbolewackie wlasnie :)

Nazwie sie to: Aborcja+, czyli mordowanie juz narodzonych dzieki na ekranie.

Przesadzam? :)

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Mefisto - 30-07-2023

Jest jeszcze temat "Zły Żyd" - just sayin' :)

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Dr Strangelove - 30-07-2023

(30-07-2023, 14:56)Spoilerowo napisał(a): jeden użytkownik tego forum chyba coś chciał napisać o Prometeuszu
+1
Dlaczego tylko my mamy cierpieć?

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - OGPUEE - 31-07-2023

(30-07-2023, 22:45)Derelict Machine napisał(a): https://forumkmf.pl/Thread-Gi%C5%84cie-dzieci--6042

Z tego byście zrobili.

Jachcetonapisac, Jachcetonapisac, Jachcetonapisac x ∞!

(30-07-2023, 16:19)Mental napisał(a): @OGPUEE a może ty byś tak coś napisał? W końcu regularnie oglądasz filmy z 1887 czy z 1925 roku. Jest nisza, wypełnij ją.

No przecie w poście wyżej było, że cosik piszę. Co do niemych staroci czemu nie, ale najpierw chcę ogarnąć te rzeczy, które planuję.

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Dr Strangelove - 31-07-2023

Ale czy te teksty nie powinny być u nas zatwierdzane przez jakąś Radę Programową Forum KMF?
W końcu mamy zasłużoną reputację, więc teksty powinny być odpowiednio szowinistyczne, rasistowskie, homofobiczne, seksistowskie ect.
Bo ktoś tam napisze tekst bez tych wszystkich rzeczy i tylko wyjdziemy na mientkie faje :(

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Bucho - 31-07-2023

Mysle, ze spokojnie taki gotowy tekst mozna wrzucic wpierw tu w temacie - zawsze jest szansa, ze ktos wyszuka literowki, bledy stylistyczne itp. Moze jeszcze dojdzie do tego jakas konstruktywna krytyka ze strony reszty ekipy i autor bedzie miec szanse zrobic mala edycje, ktora podszlifuje tekst przed finalna odslylka do redakcji.

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Kryst_007 - 09-09-2023

Przekujmy marzenia w czyn. Mój debiutancki tekst na stronie o efektach praktycznych i CGI :)

https://film.org.pl/kmf/dlaczego-cgi-ustepuje-efektom-praktycznym

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Ted - 09-09-2023

Kryst, dzisiaj przeczytam. Boli mnie ze dzisiaj nawet maskę Goblina w Spider-Manie muszą generować komputerowo (scena z Osbornem świeżo po bitwie na moście, gdy trafił do MCU). A takich przykładów można mnożyć i stoi na tej chałturze najbardziej kino superhero. Przecież widać że to sztuczne, ale gawiedź i tak klaszcze. Albo Spider w stroju z Civil War - już wtedy czułem że coś jest nie tak, a co dopiero dzisiaj gdy film się jeszcze zestarzał.

A Chad Raimi nawet macki Octopusa kombinował jakby tu pokazać naturalnie. Rozumiecie - ruszające się macki Doc Ocka. A Disney komputerowo robi nawet wiszącą na śmietniku maskę Goblina. To się nazywa moralny upadek.

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - slepy51 - 09-09-2023

Kryst_007 napisał(a):Mój debiutancki tekst na stronie o efektach praktycznych i CGI :)

Nie obraź się bo to nic osobistego, oceniam tylko tekst - ale słabe to jest niestety, nie wydaje się, byś miał wystarczającą wiedzę, żeby opisywać tego typu temat. Popełniasz też podstawowy błąd praktycznie każdego laika w temacie, myląc efekty specjalne z wizualnymi (było to już gdzieś na forum dyskutowane), poza tym skupisz się tylko na tych oczojebnych cyfrowych efektach, typu animowane postaci itp. kompletnie pomijając, ile artyści pracujący na kompach robią zajebistej i często niewidzialnej roboty, dlatego nie jest to takie oczywiste, że "o, CGI złe, efekty praktyczne super". Temat jest bardzo szeroki (tak jeśli chodzi o efekty specjalne jak i wizualne) a ten tekst napisany po łebkach i kompletnie moim zdaniem nic nie wnoszący do dyskusji.

Przyjmuję na klatę szczerą krytykę. Mimo, że akurat celem tego tekstu nie było jednostronne udowodnienie "CGI złe, efekty praktyczne super" i nawet zaznaczyłem, że efekty komputerowe są wciąż niezbędne dla rozwoju kina. Plus napisałem też przecież w jednym zdaniu, iż ich namacalność zależy często od dobrego wykonania, co jest coraz częstszym zjawiskiem dzisiaj. Może problemem być to, że za mało poświęciłem temu tekstu, przez co pierwotnie zamierzony wydźwięk nie jest tak widoczny.

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - slepy51 - 09-09-2023

No tak, tylko wciąż traktujesz efekty wizualne jako to, co oczojebne, a masz choćby ostatni przykład "Oppenheimera", który to niby był w 100% robiony bez użycia CGI, a zatrudniono tam blisko 100 specjalistów od efektów wizualnych.

I tego typu pokazywane w tym filmiku efekty kompletnie pominąłeś w swoim tekście, skupiając się tylko i wyłącznie na tym, co widać na pierwszy rzut twierdząc, że brzydko się to zestarzało itd. Mówię, temat jest bardzo szeroki i można by długo o tym pisać a twój tekst niestety bardzo tego typu dyskusję spłyca.

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - marsgrey21 - 09-09-2023

A ja się nie zgadzam. Świetne pióro.

FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - slepy51 - 09-09-2023

Nic nie mówię o piórze przeciez, bo czyta się spoko, chodzi mi tylko i wyłącznie o samą treść tego tekstu i totalne spłycenie szalenie interesującego tematu i sprowadzenie go mniej więcej do poziomu "CGI Jabba wygląda sztucznie".

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - marsgrey21 - 09-09-2023

Wiem, po prostu dobijam do reszty ten dowcip.

Co do tego "Oppenheimera' to muszę coś przyznać. Pisałem ten tekst pod koniec 2022. To była pierwotnie praca zaliczeniowa, którą oceniał dobrze Wam znany dr Motoduf. Dopiero teraz postanowiłem ją opublikować, ale nie pomyślałem by zaaktualizować ją o najświeższe przykłady.

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Mefisto - 09-09-2023

Ten tekst zły nie jest, ale jest na tyle krótki i banalny, że brakuje w nim w sumie rozwinięcia i jakichś konkretnych wniosków, ergo faktycznie mało co wnosi do tematu. Ale to nie wina Krysta, tylko redakcji, bo każdy tekst - a zwłaszcza gościnny - powinien zostać merytorycznie oceniony przed puszczeniem na główną (już pomińmy tu milczeniem Odysa i Filipka). Tymczasem wątpię, że ktokolwiek to przeczytał przed publikacją, co pokazuje w sumie obecny poziom tej strony.

Tak się składa, że Budnik to akurat czytał. Zasugerował mi bym dodał przykład LOTR-a ;)

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Mefisto - 09-09-2023

Sorry, ale Budnik nie jest dla mnie wykładnikiem jakości. Równie dobrze mógłbyś napisać, że Epstein sprawdzał twoje dziecko zanim przyjęto je do przedszkola. :)

RE: FORUM KMF publikuje na FILM.ORG.PL - Paszczak - 09-09-2023

No co, przedszkole pełne byłoby atrakcyjnych dzieci. Niekoniecznie szczęśliwych, ale coś za coś.